Η απάντηση της κυβέρνησης στο στοιχειώδες αίτημα των υγειονομικών για παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας, ότι οι ελλείψεις οφείλονται στον «διεθνή πόλεμο για το υγειονομικό υλικό», δείχνει έστω και έμμεσα μία ακόμα πλευρά των σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη.
Τα «μαχαίρια» δεν βγαίνουν βέβαια για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και συνολικά των λαών, τους οποίους οι κυβερνήσεις έχουν αφήσει στο έλεος των διαλυμένων συστημάτων Υγείας και της εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς.
- Αλλά γιατί στον «όμορφο» καπιταλιστικό κόσμο ισχύει το «ο θάνατός σου η ζωή μου».
Έτσι, πίσω από τις φιλοφρονήσεις και τα λόγια περί «αλληλεγγύης», αυτό που ισχύει στη ζωή είναι το ποιος θα βγει περισσότερο κερδισμένος ή χαμένος από αυτή την ιστορία.
- Οι σφοδροί ανταγωνισμοί για το ποιο ιμπεριαλιστικό κέντρο θα πρωτοβρεί το εμβόλιο,
- Οι προσπάθειες ακόμα και για εξαγορά ερευνητικών κέντρων και φαρμακοβιομηχανιών του ενός από τον άλλο.
Τελευταίο –χτεσινό– παράδειγμα είναι η πρόταση, που στηρίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ, για την κατοχύρωση από την ΕΕ της πατέντας για τα μαζικά τεστ του κορονοϊού, ενώ μέχρι τώρα έλεγε πως αυτά τάχα δεν χρειάζονται!
- Η σπουδή των ΗΠΑ να προστρέξουν για υλικά στον βασικό ανταγωνιστή τους, την Κίνα, με τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλους να τις καταγγέλλουν μάλιστα για «πειρατική συμπεριφορά» και για άρπαγμα δικών τους παραγγελιών, με πληρωμές στο τριπλάσιο της τιμής και κάθε είδους πιέσεις.
Οι κατηγορίες, που απασχόλησαν και τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την περασμένη βδομάδα, πως
- η βοήθεια από Κίνα και Ρωσία προς άλλες χώρες αξιοποιείται για τη «γεωπολιτική επιρροή» σε δικές τους ζώνες ενδιαφέροντος, αλλά
- και ότι «παραπληροφορούν» σε σχέση με την κατάσταση στα υγειονομικά συστήματα ΗΠΑ και ΕΕ για να υποσκάψουν την υποτιθέμενη εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις τους.
Τα τείχη του «προστατευτισμού» που σηκώθηκαν με μεγάλη ευκολία και στο εσωτερικό των ιμπεριαλιστικών διακρατικών ενώσεων, όπως η ΕΕ, με τα καπιταλιστικά κράτη - μέλη να κατάσχουν υγειονομικό υλικό στα σύνορα, ακόμα και να απαγορεύουν τη διέλευση από τον εναέριο χώρο τους και τις ρητορείες περί «αλληλεγγύης» να πηγαίνουν περίπατο και να επανέρχονται μόνο σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
- Αλλά και η συζήτηση για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και των επιχειρηματικών ομίλων με κρατικές «πλάτες» και με τα γνωστά κεϊνσιανά «γιατροσόφια» που θα φορτωθούν στους λαούς, ακουμπάει ήδη από τώρα και αυτές τις πλευρές.
Για τους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις τους σε όλο τον κόσμο η Υγεία του λαού είναι
- άλλο ένα κερδοφόρο εμπόρευμα,
- άλλη μια «επένδυση» στο χαρτοφυλάκιό τους κι
- ένα όπλο στον μεταξύ τους ανταγωνισμό.
- Και ο «παγκόσμιος υγειονομικός πόλεμος» άλλη μια επιβεβαίωση ότι το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα έχει προ πολλού πάρει διαζύγιο με τις λαϊκές ανάγκες.
Την ικανοποίησή τους μπορεί να τις επιβάλει μόνο ο ίδιος ο λαός, περνώντας στην αντεπίθεση σε κάθε χώρα.
- Διατρανώνοντας, όπως θα ακουστεί ξανά σήμερα δυνατά σε δεκάδες νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, στις κινητοποιήσεις που οργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, πως η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα.
Ριζοσπάστης - Η άποψη μας, 7/4/2020
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.