Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Ε(Π)Ε: Χαλάουα για το κεφάλαιο, ξερίζωμα για τον λαό (σιγά μην ήταν τούμπαλιν), αλλα δεν τα βρήκαν (ακόμα) στη σκ@τομοιρα@σι@ — ΚΚΕ: Συμμαχία ανταγωνιζόμενων κρατών — Δημήτρης Κουτσούμπας: Τώρα πια ο λαός μας, που πλήρωσε την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, πρέπει να δει καθαρά τα αδιέξοδα του συστήματος που όλοι σας υπηρετείτε (VIDEO)


EUROGROUP
Χωρίς συμφωνία λόγω σοβαρών αντιθέσεων - Την Πέμπτη νέες συνομιλίες
Τετάρτη 08/04/2020 - 09:47 - Ενημέρωση: Τετάρτη 08/04/2020 - 14:44
Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο Eurogroup για τα «πακέτα» στήριξης, παρά τις διαπραγματεύσεις (μέσω τηλεδιάσκεψης) που κράτησαν όλη τη νύχτα (βλ. κατ.) 


(Το κείμενο εδώ)

Οι σοβαρές αντιθέσεις μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωζώνης παρέμειναν αγεφύρωτες.

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ EUROGROUP
H ΕΕ δεν είναι μια συμμαχία λαών, αλλά ανταγωνιζόμενων κρατών
Τετάρτη 08/04/2020 - 14:11 - Ενημέρωση: Τετάρτη 08/04/2020 - 14:12
Σε σχόλιο για τις αντιπαραθέσεις στη συνεδρίαση του Eurogroup το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Η οξυμένη διαπάλη των αστικών κυβερνήσεων εντός της ΕΕ, για τον επιμερισμό των βαρών της νέας κρίσης, δεν μπορεί να κρύψει ότι όλοι μαζί συμφωνούν ότι το λογαριασμό, τα νέα δάνεια και τους μηχανισμούς στήριξης, θα πληρώσουν πάλι οι λαοί για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η ΕΕ δεν είναι μια συμμαχία λαών, αλλά ανταγωνιζόμενων μεταξύ τους κρατών, που ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης δείχνουν τις αρπαχτικές ορέξεις ανάμεσά τους και κυρίως απέναντι στους λαούς».
902

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία και οι συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεχιστούν αύριο Πέμπτη.
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία προς το παρόν. Δεν μπορώ να θεωρήσω δεδομένο ότι θα υπάρξει συμφωνία», δήλωσε αρμόδια πηγή που επικαλούνται πρακτορεία ειδήσεων.
Η Γερμανία και άλλα κράτη του Βορά επιμένουν στην χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, ενώ η Ιταλία και άλλα κράτη - κυρίως του Νότου- επιδιώκουν την αμοιβαιοποίηση χρεών μέσω ευρω-ομολόγου. Φυσικά, και στις δύο περιπτώσεις, ο λογαριασμός για τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου θα μεταφερθεί στις πλάτες των λαών.
Διπλωματικές πηγές και αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η διαμάχη της Ιταλίας με την Ολλανδία μπλόκαρε τη συμφωνία.
  • Η Ιταλική κυβέρνηση επιδίωξε να υπάρξει μια αναφορά στην αμοιβαιοποίηση του χρέους «ως ενός πιθανού μέσου για την ανάκαμψη, το οποίο θα πρέπει να αναλυθεί περισσότερο στο μέλλον», θέση που αρνήθηκε η Ολλανδία.
Πεδίο αντιπαράθεσης αποτέλεσαν και οι όροι πρόσβασης στη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»).
EUROGROUP
Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις και μεγάλες αντιθέσεις
Τετάρτη 08/04/2020 - 08:13
Μαραθώνιες είναι οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για τον τρόπο που θα διοχετευτούν τα νέα «πακέτα» στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη – μέλη.
Έως αυτή την ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, σε μια συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) που ξεκίνησε χθες το απόγευμα και διακόπηκε αρκετές φορές.
«Η δουλειά για μια φιλόδοξη οικονομική πολιτική της ΕΕ σε αντίδραση στην COVID-19 είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Η συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε στις 10:00 ώρα Βρυξελλών (11:00 ώρα Ελλάδας). Καληνύχτα», ανέφερε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.
Η συμβιβαστική πρόταση που βρέθηκε στο «τραπέζι» προέβλεπε:
  • Προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας  (ESM) συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ.
  • Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους έως και 100 δισ. ευρώ, με το όνομα SURE, για τη λεγόμενη «αντασφάλιση της εργασίας», όπως οι ίδιοι αποκαλούν την κρατική επιδότηση των εργοδοτών για τα κάθε είδους προγράμματα «μερικής απασχόλησης»
  • Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμβιβαστική πρόταση βρήκε αντίθετη την Ιταλία, η οποία μαζί με άλλες δέκα χώρες τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωπαϊκών τίτλων χρέους (ευρω – ομόλογων), πρόταση που απορρίπτει η Γερμανία και οι άλλες χώρες του Βορά.
Σε κάθε περίπτωση, είτε μέσω του ESM είτε μέσω του ευρω-ομόλογου, ο λογαριασμός για τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου θα μεταφερθεί στη συνέχει στις πλάτες των λαών.
Νομισματική χαλάρωση για το εγχώριο κεφάλαιο
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χτες, ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους θα δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οπως ανακοίνωσε, θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα κατ' εξαίρεση (waiver) καθώς δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια αξιολόγησης, εξέλιξη που επιτρέπει στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους να έχουν ουσιαστικά πρόσβαση στα μηδενικά επιτόκια χορήγησης κεφαλαίων από την πλευρά της ΕΚΤ.
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ανέφερε ότι με την απόφαση της ΕΚΤ
«διευρύνονται σημαντικά οι πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ' επέκταση ενισχύεται η ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ, επιπλέον, αναμένεται να υπάρξει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα και τις αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων».
Βέβαια, τα παραπάνω ευνοούν την έξοδο του ελληνικού κράτους στις διεθνείς χρηματαγορές, προς αναζήτηση νέων δανείων για λογαριασμό του κεφαλαίου. Αυτά με τη σειρά τους επίσης θα φορτωθούν στις λαϊκές πλάτες, όπως και τα δάνεια και οι χρηματοδοτήσεις από τους μηχανισμούς της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.