Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ (67)

Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ είναι η καλύτερη σφήνα στο δικομματισμό ─ Πάρτε τη «ρημάδα» την απόφαση για μια φορά, επιλέξτε το διαφορετικό απ’ ό,τι έχετε κάνει και ελάτε μαζί μας (VIDEO)


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΟΝ «ΑΝΤ1»
Η καλύτερη σφήνα σήμερα στο δικομματικό παιχνίδι είναι ένα ισχυρό ΚΚΕ
Δευτέρα 24/06/2019 - 09:34 - Ενημέρωση: Δευτέρα 24/06/2019 - 13:48
Η καλύτερη σφήνα σήμερα στο δικομματικό παιχνίδι είναι ένα ισχυρό ΚΚΕ, αυτό θα καθορίσει τη διαφορά, για να έχει ο λαός κατακτήσεις σήμερα, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για πραγματικά λαϊκή διακυβέρνηση. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΑΝΤ1» το πρωί της Δευτέρας 24 Ιούνη.
Επισήμανε πως τα μέτρα που θα πάρει η νέα κυβέρνηση είναι ήδη δρομολογημένα και αποφασισμένα με τις δεσμεύσεις της μεταμνημονιακής εποχής, την αυστηρή εποπτεία κ.ά. Ο λαός πρέπει να σκεφτεί το δικό του συμφέρον και ποια δύναμη είναι αυτή που μπορεί να αντιπαλέψει αυτή την πολιτική μέσα και έξω από τη Βουλή και αυτή είναι το ΚΚΕ.

Κατήγγειλε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που διέψευσε ελπίδες και απογοήτευσε πολύ κόσμο με την πολιτική του και πρόσθεσε πως η πολιτική του ήταν αυτή που έστρεψε πάνω από 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους του προς τη ΝΔ. Δεν φταίει το ΚΚΕ επισήμανε, απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Τσίπρα προς το ΚΚΕ, φταίει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που δικαίωσε τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζονται δικαιωμένοι ενώ δεν είναι.
Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε επίσης στα Ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στην Κύπρο, εκφράζοντας την ανησυχία του ΚΚΕ για την προκλητικότητα της Τουρκίας, τονίζοντας πως η άρχουσα τάξη της γείτονος έχει σχεδιασμούς για τις ενεργειακές πηγές στο Αιγαίο, την κυπριακή ΑΟΖ και γενικότερα την Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας παράλληλα τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση που δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των ζητημάτων. Η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν ενισχύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, επισήμανε.
Παραθέτουμε το κείμενο της συνέντευξης:
- Είστε υποψήφιος στο Δυτικό Τομέα Αθήνας, στην Α’ Θεσσαλονίκης και στη Βοιωτία. Ε, Βοιωτία, άμα δεν ήσασταν και στη Βοιωτία...
- Βοιωτία γιατί πρέπει να κερδηθεί η έδρα από τη Χρυσή Αυγή. Είναι τριεδρική Περιφέρεια, βγαίνουν τρεις έδρες, όπου λογικά θα πάρει μία η Νέα Δημοκρατία, μία ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι και τώρα, και ο τρίτος θα είναι αυτός που θα κερδίσει την τρίτη έδρα.
Και την προηγούμενη φορά, πρέπει να σας θυμίσω, το 2015, χάθηκε η έδρα για 100 τόσες ψήφους στο Νομό Βοιωτίας και την πήρε η Χρυσή Αυγή. Ήμασταν τέταρτοι με ποσοστό 7 και κάτι εμείς, 7 και κάτι η Χρυσή Αυγή...

Εύχομαι να την κερδίσετε εσείς.
- Ευχαριστώ πάρα πολύ. Νομίζω ότι θα είναι για το καλό και του λαού της Βοιωτίας, αλλά και γενικότερα για το λαό της χώρας το να πάει όσο γίνεται πιο κάτω αυτό το ναζιστικό μόρφωμα, αυτή η συμμορία που έχει δολοφονήσει συνανθρώπους μας.
Είναι κρίσιμο ζήτημα σε αυτές τις εκλογές θεωρούμε ο ελληνικός λαός να τη βγάλει και έξω από τη Βουλή.
- Κύριε Γενικέ, ο κ. Τσίπρας λέει ότι «ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί από την πίσω πόρτα να μας γυρίσει στη λιτότητα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη δική του την πλευρά λέει «όχι στη στασιμότητα, ισχυρή Νέα Δημοκρατία για να κάνουμε ένα άλμα εμπρός». Εσείς τι λέτε τώρα σε αυτούς οι οποίοι διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία, εσείς τι ρόλο παίζετε;
- Κύριε Παπαδάκη, τα μέτρα που θα πάρει η νέα κυβέρνηση είναι ήδη δρομολογημένα, ήδη προαποφασισμένα και συμφωνημένα.
Δηλαδή, θα είναι πάνω στα προηγούμενα μνημόνια και κυρίως στο τρίτο μνημόνιο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους υπόλοιπους, στις δεσμεύσεις της μεταμνημονιακής υποτίθεται εποχής μετά τον περσινό Αύγουστο, όπου και εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Έχουμε ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, έχουμε εποπτεία συγκεκριμένη και πολύ αυστηρή για τον έλεγχο των δημοσιονομικών στόχων ανά τρίμηνο και ανά εξάμηνο και βεβαίως έχουμε όλη την πολιτική της ΕΕ η οποία εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη, ασχέτως μνημονίων ή μη μνημονίων, που λέει ότι πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις έτσι ώστε να ενισχυθεί το μεγάλο κεφάλαιο.
Είναι αυτό που ακούμε και από τον κ. Μητσοτάκη και από τον κ. Τσίπρα που μιλάνε για επενδύσεις, αλλά σημαίνει πολλές νέες φοροαπαλλαγές, πολλά προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο.
Ήδη ο ΣΕΒ εδώ στην Ελλάδα τους είπε: «Συγχαρητήρια”, «σε αυτή την κατεύθυνση να δουλέψουμε» και στον κ. Τσίπρα που εφάρμοσε το 62% των προτάσεων του ΣΕΒ και στον κ. Μητσοτάκη «προχώρα και εσύ στην ίδια κατεύθυνση», «σου έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα τα εφαρμόσεις».
Αυτά ο ελληνικός λαός θα πρέπει να τα θεωρήσει ως δεδομένα και από αυτή τη σκοπιά να σκεφτεί το δικό του συμφέρον γιατί σήμερα έχει μεγάλη σημασία ποια δύναμη θα είναι αυτή που θα μπορέσει και να αντιπαλέψει μέσα στη Βουλή αλλά και έξω από αυτή στο λαϊκό κίνημα, με το λαό, τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, να προβάλει προτάσεις νόμου που έστω ανακουφίζουν ελάχιστα τους εργαζόμενους, τους συμπολίτες μας, τους συνταξιούχους, τους νέους, όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, τα μεσαία στρώματα επίσης, που έχουν πληγεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια, όπως είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες, έμποροι, οι αγρότες επίσης, η μικρή και μεσαία αγροτιά και βεβαίως να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια. Και αυτή η δύναμη είναι το ΚΚΕ.
- Έχει τη δυνατότητα να μπει σφήνα, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, αριθμητικά μεγάλα κόμματα, γιατί και το ΚΚΕ είναι μεγάλο κόμμα και με ιστορική παράδοση. Έχει τη δυνατότητα; Βέβαια εσείς λέτε ότι τη δυνατότητα θα μας τη δώσει ο λαός. Τη δυνατότητα μπορεί να την έχετε ατομικά και προσωπικά, αλλά τι να το κάνετε αν ο λαός δεν ανταποκριθεί.
- Ναι, ο λαός επιλέγει στις κάλπες αυτές. Δεν είναι ευρωεκλογές, δεν είναι δημοτικές και περιφερειακές, είναι πιο κρίσιμες αυτές οι εκλογές γι’ αυτό και πρέπει να πάει να ψηφίσει...
- Βλέπω όμως τον κόσμο πεσμένο...
- Ναι, μα είναι απογοητευμένος από όλη αυτήν την πολιτική και όλα αυτά που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια. Γι αυτό εμείς καταδικάζουμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διότι διέψευσε ελπίδες, απογοήτευσε πάρα πολύ κόσμο, έστειλε πάρα πολύ κόσμο στη μοιρολατρία, στο «δε γίνεται τίποτα», που λέει «επιλέξαμε και την αριστερά επιλέξαμε κάποιους ανθρώπους που άλλα μας λέγανε, αλλά μας κορόιδεψαν και αυτοί όπως και οι προηγούμενοι», άρα αυτό δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα.
Υπάρχει αυτό το συναίσθημα, όμως αυτό μεταφράζεται ταυτόχρονα και σε οργή, σε δυσαρέσκεια και εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να εκφραστεί.
Δηλαδή αυτή η δυσαρέσκεια που εξέφρασε ένας κόσμος όχι όμως σε σωστή κατεύθυνση στις προηγούμενες εκλογές όπου πήγε σε συντηρητικά σχήματα, κόμματα μιας χρήσης που είναι άχρηστα στην ουσία για το τι συμβαίνει στο πολιτικό σκηνικό και τι ενδιαφέροντα έχει ο ελληνικός λαός για να τον βοηθήσουν να πάει έστω ένα βήμα μπροστά.
Και βεβαίως αυτή τη δύναμη να τη δώσει στο κόμμα που μπορεί πραγματικά να κάνει προτάσεις νόμου και να καταθέσει τροπολογίες, αλλά και να υπάρχει μια προοπτική για αυτόν τον τόπο.
Γιατί η καλύτερη σφήνα σήμερα σε αυτό το κομματικό διπολικό παιχνίδι που παίζεται πάρα πολλά χρόνια στην πατρίδα μας, είναι ένα ισχυρό ΚΚΕ. Αυτό θα καθορίσει και τη διαφορά, θα ανοίξει ένα δρόμο για να μπορεί να χαμογελά ο λαός αύριο, να έχει κατακτήσεις σήμερα, αλλά κυρίως να ανοίγει και ένα δρόμο για μια πραγματικά λαϊκή λύση.
- Θα πει τώρα ο πολίτης που μας παρακολουθεί «εγώ δεν είμαι κομμουνιστής» γιατί να ψηφίσω ΚΚΕ; Πρέπει να είμαι κομμουνιστής για να ψηφίσω το ΚΚΕ;
- Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτούς τους διαχωρισμούς. Θα με έχετε ακούσει και από αυτήν την εκπομπή να λέω συνέχεια και να λέμε ως Κόμμα ότι «ο διαχωρισμός, η διαίρεση στην κοινωνία δεν βρίσκεται στο ποιος είναι κομμουνιστής, ο άλλος είναι αριστερός, ο άλλος δεξιός, ο άλλος Νεοδημοκράτης, ΠΑΣΟΚος ή οτιδήποτε άλλο».
Αυτά είναι και ρευστά, αλλάζουν. Το κύριο είναι αν είναι εργαζόμενος, μισθωτός του ιδιωτικού ή του δημοσίου τομέα, αν είναι αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας, αγρότης, αν είναι συνταξιούχος αν είναι άνθρωπος που αντιμετωπίζει τα προβλήματα που του φέρνουν οι πολιτικές και οι νόμοι που ψηφίζουν οι εκάστοτε κυβερνητικές πλειοψηφίες μέσα στη Βουλή.
Άρα λοιπόν ο κόσμος πρέπει να είναι και ενωμένος στους αγώνες, στις διεκδικήσεις του, αλλά κυρίως να στραφεί και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ. 
Ήδη όπως ξέρετε στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και πριν και τώρα πολύ περισσότερο έχουμε ανθρώπους που έχουν ενταχθεί και στα ψηφοδέλτια ως υποψήφιοι οι οποίοι προέρχονται από άλλους χώρους, δηλαδή πριν ήταν βουλευτές ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν στελέχη της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από το χώρο αυτό της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, κάποιοι ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
- Πρώτη φορά κάνετε τέτοιο άνοιγμα μεγάλο...
- Πάντα προσπαθούμε, αλλά νομίζω ότι είναι και η συγκυρία που ένας κόσμος, άνθρωποι καλής θέλησης λένε σήμερα ότι το ΚΚΕ όχι μόνο είναι έντιμο, όχι μόνο λέει καθαρά πράγματα, όχι μόνο λέει αλήθειες και επιβεβαιώθηκε, αλλά έχει και προοπτική που μπορεί να ανοίξει ένα δρόμο σε αυτήν κοινωνία, σε αυτή τη χώρα, για να πάμε σε ένα άλλον από αυτόν το μονόδρομο που μας έχουν συνηθίσει οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες.
- Λένε κάποιοι ότι με την κριτική την οποία ασκείτε ουσιαστικά αν δεν καταφέρετε να ψηφίσουν ΚΚΕ θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Ότι ουσιαστικά δηλαδή με την κριτική σας σπρώχνετε προς τη Νέα Δημοκρατία. Το έχετε ακούσει αυτό;
- Ναι, βεβαίως το έχω ακούσει. Μάλιστα και χθες ο κ. Τσίπρας το επανέλαβε. Όμως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει το εξής:
Ότι η πολιτική τους ήταν που έστειλε πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, που δικαίωσε τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ως κυβερνήσεις και εμφανίζονται σήμερα ως δικαιωμένοι, που δεν είναι.
Διότι έχουν αντίστοιχη πολιτική, τους γνωρίσαμε στο παρελθόν και σήμερα με όποιες τροποποιήσεις ή αλλαγές και αν εμφανίζονται προεκλογικά, πάλι στην ίδια ρότα θα βαδίσουν, σε αυτήν που βάδισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτήν που βάδισαν και οι προηγούμενοι.
Άρα, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατανοήσει ότι δεν ευθύνεται το ΚΚΕ το οποίο είναι μια σταθερή δύναμη.
Άλλωστε εμείς τις 302.000 ψήφους που είχαμε, τις κρατήσαμε γερά, δεν τις στείλαμε ούτε στη ΝΔ ούτε στην ακροδεξιά ούτε αλλού.
Αντίθετα, αυτός ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο με αποκλειστική δική του ευθύνη μετακινήθηκε προς τη δεξιά ή την ακροδεξιά ή σε κόμματα μιας χρήσης σαν τον Βαρουφάκη.
Άρα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας αντί να κάνουν πραγματική αυτοκριτική βλέπουμε ξανά να οδηγούνται σε μια λάθος όχι μόνο στρατηγική, γιατί την προοδευτική στρατηγική την έχουν απεμπολήσει, αλλά μιλάμε ακόμα και για ανάλυση ορισμένων συμπερασμάτων που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν και τους ίδιους και τον κόσμο τους κυρίως, γιατί για τους ίδιους, δεν μας ενδιαφέρει εμάς, να βγάλει συμπεράσματα και να στραφεί σε σωστή κατεύθυνση.
Δηλαδή να στραφεί προς το ΚΚΕ για να ενισχυθεί. Θα είναι κέρδος για τις δυνάμεις της εργασίας, των εργαζομένων, αυτών που υποφέρουν σήμερα το να μην έχει μόνο 5% το ΚΚΕ, αλλά να έχει 7%, 9%, 10%, όσο γίνεται περισσότερο, γιατί μόνο έτσι με σιγουριά θα βλέπει την πλάτη του ΚΚΕ η Χρυσή Αυγή και όλα τα υπόλοιπα ακροδεξιά σχήματα, τα καινούργια που φτιάχνουν, κόμματα μιας χρήσης, σαν αυτό του Βελόπουλου που συνομιλεί με τον Ιησού Χριστό και κοροϊδεύει και τους πιστούς, τους χριστιανούς ορθόδοξους, αυτός ο μπαγαπόντης, για να μην πω τίποτα χειρότερο.
Ούτε βέβαια σε κόμματα όπως ο Βαρουφάκης που φεύγει ένας κόσμος από τον ΣΥΡΙΖΑ και του δίνει 2,9% ή 3,1% μπας και μπει στη Βουλή για να κολλήσει ως τσόντα σε κάποιον από τους δύο και να κάνει τα ίδια.
Γιατί και αυτόν τον γνωρίσαμε ως υπουργό Οικονομικών, άνθρωπος του Σόρος ήταν, όλοι το λένε ότι ήταν, γνωστός στην ελληνική κοινωνία, ο οποίος μας έφερε το τρίτο μνημόνιο, το οποίο προετοίμασε μια χαρά στο 1ο εξάμηνο του 2015.
Οι «αλλαγές» που έκανε και τώρα τις διατυμπανίζει ήταν τα γνωστά: Την τρόικα να μην τη λέμε τρόικα, γιατί σηκώνεται η τρίχα του κόσμου και να τη λέμε «θεσμούς», το μνημόνιο να το λέμε «αναγκαία συμφωνία για τη δημοσιονομική προσαρμογή» και πάει λέγοντας.
Τα γνωστά δηλαδή κομπογιαννίτικα, που είναι για λαϊκή προπαγανδιστική έκφραση και να πιάσει έναν κόσμο, τα οποία επαναφέρει και σήμερα και κατά τ’ άλλα λέει «ΕΕ και ξερό ψωμί», δηλαδή και οι αποφάσεις της Κομισιόν πρέπει να υλοποιηθούν στην Ελλάδα.
Άρα λοιπόν, είναι κόμματα «μιας χρήσης» σαν αυτά που γνωρίσαμε στο παρελθόν και εμείς το λέγαμε.
Πού είναι το Ποτάμι; Πού είναι οι ΑΝΕΛ;
Πού είναι η Ένωση Κεντρώων;
Πού είναι η ΔΗΜΑΡ, όλοι αυτοί;
Έχουν εξαφανιστεί ή τα στελέχη τους ξεχωριστά βρίσκονται και κολλάνε από δω και από κει.
Άρα, ο ελληνικός λαός έχει να δει ένα βασικό ζήτημα:
Ότι το δίλημμα σήμερα είναι αν θα μπορέσει να υπάρχει η δύναμη της αντίστασης, ισχυρή και μέσα στη Βουλή και μέσα στο λαό, κι αυτή είναι το ΚΚΕ, το ξέρει ο ίδιος, φτάνει να πάρει την απόφαση την Κυριακή στις 7 του Ιούλη να πάει να ρίξει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε να υπάρχει μια πολύ ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα, να υπάρχει ένα ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και στο λαό, για μέτρα ανακούφισης, για αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται και κυρίως να ανοίξουμε ένα δρόμο για μια άλλη προοπτική, για μια πραγματική λαϊκή διακυβέρνηση, με το λαό πραγματικά στην εξουσία.
- Να έρθουμε τώρα στα εθνικά θέματα. Έχουμε την τουρκική προκλητικότητα, η οποία εντείνεται. Έχουμε την πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ, με τον «Πορθητή», το «Γιαβούζ» να πηγαίνει κι αυτό προς τα εκεί. Έχουμε την ΕΕ βέβαια, η οποία αποφασίζει κατ’ αρχάς σε λεκτικό επίπεδο και θα δούμε αν θα εφαρμοστούν σκληρά μέτρα. Να κουνάει το δάχτυλο ο Ερντογάν στην ΕΕ λέγοντας «μην τολμήσετε να κάνετε κάτι τέτοιο». Ο Ερντογάν να χάνει τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη από τον Ιμάμογλου. Θέλω την άποψη του ΚΚΕ για το θέμα αυτό.
- Είναι πολλά θέματα μαζί, πάντως ο παρανομαστής τους είναι κοινός.
Εμείς ανησυχούμε για την ένταση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας. Μας ανησυχεί ένα θερμό επεισόδιο.
Η άρχουσα τάξη της Τουρκίας έχει σχέδιο, δεν θεωρούμε ότι το κάνει μόνο για προεκλογικούς δικούς της λόγους, για εσωτερικούς, όπως λένε, λόγους. 
Φυσικά και αυτοί παίζουν το ρόλο τους, αλλά κυρίως ο σχεδιασμός και η στρατηγική της είναι οι ενεργειακές πηγές που υπάρχουν στο Αιγαίο, στην κυπριακή ΑΟΖ, συνολικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτές διεκδικεί και θα κάνει τα αδύνατα δυνατά και έχει στρατηγικό σχέδιο, βήμα το βήμα να κατοχυρώνει τις θέσεις της, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα και της Κυπριακής Δημοκρατίας και αύριο και της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Αυτό το κάνει με διάφορες παραβιάσεις του εναέριου, του θαλάσσιου χώρου, αυτά τα έχουμε ζήσει μέχρι τώρα.
Και βεβαίως μου προξενεί εντύπωση η δήλωση του πρωθυπουργού, μάλλον λεκτικό ατόπημα θα ήταν, που λέει ότι τέτοιες ωμές παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων αν ξεπεράσουν κάποια όρια τότε θα απαντηθούν πιο δυναμικά. 
Το ζήτημα είναι ότι αποδέχεται ο κ. Τσίπρας τις μέχρι σήμερα παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων με αυτή τη διατύπωση.
Θέλω να πιστεύω ότι του ξέφυγε και το είπε.
Αν και γενικότερα ο εφησυχασμός, η ανοχή δεν σημαίνουν ψυχραιμία, γιατί δεν βοηθά η κυβέρνηση να κάνει τη στρουθοκάμηλο, να χώνει το κεφάλι μέσα στην άμμο όταν βλέπει τα δύσκολα ή όταν βλέπει την επιθετικότητα της Τουρκίας.
Άλλο η ψυχραιμία, το έχουμε πει κατ’ επανάληψη και άλλο η ενδοτικότητα ή αν θέλετε κυρίως ο εφησυχασμός.
Ούτε οι λεονταρισμοί ούτε οι άσκοπες κινήσεις μπορούν να συμβάλουν, αλλά ούτε και η συνεχής υποχωρητικότητα: «Κάνω δήθεν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, συζητάω με την Τουρκία ή προσπαθώ λεκτικά να την πιέσω μέσω της ΕΕ».
Είδαμε και το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην ουσία ήταν πάλι λόγια του αέρα, τα γνωστά: «Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις», «η Τουρκία να τηρεί το διεθνές δίκαιο», «φέξε μου και γλίστρησα...».
Θέλει δηλαδή σ’ αυτά τα ζητήματα πάρα πολλή προσοχή και απ’ αυτή τη σκοπιά και η κάθοδος του «Γιαβούζ» είναι ένα παραπέρα βήμα κλιμάκωσης σ’ αυτή την επιθετικότητα.
- Θα τολμήσουν να κάνουν κάτι ανοιχτά του Καστελόριζου;
- Αυτό εξαρτάται από την τουρκική πολιτική. Εμείς ανησυχούμε όμως ότι κάποια στιγμή, αν δεν είναι άμεσα τώρα, είναι στους σχεδιασμούς τους να κατοχυρώσουν «δικαιώματα».
- Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πώς να αντιδράσει η ελληνική πλευρά;
- Νομίζω έχει αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ γι’ αυτό.
Το πρόβλημα δεν είναι αυτό, το πρόβλημα είναι τι θα ακολουθήσει από κει και πέρα
 Διότι κατοχυρώνοντας τέτοια «δικαιώματα» που δεν έχει η Τουρκία στην ελληνική ΑΟΖ, για παράδειγμα, ακόμα και πολεμική εμπλοκή, μετά σημαίνει διαπραγμάτευση.
Και ξέρουμε τι σημαίνει διαπραγμάτευση: Στην Κύπρο το 1974 κατέλαβαν το 40% του νησιού και 45 χρόνια μετά είμαστε στην ίδια και χειρότερη θέση σήμερα, δηλαδή διαπραγματεύσεις γίνονταν και γίνονται.
Αν γίνει οτιδήποτε άλλο θα είναι ένα το δεδομένο: Μπορεί να υπάρχει πολεμική εμπλοκή.
Η πολεμική εμπλοκή σταματά με διαπραγματεύσεις, γιατί χτυπά ο ένας, απαντά ο άλλος, θα την πληρώσει βέβαια ένα τμήμα νεολαίας, κόσμου που θα εμπλακεί και το θέμα είναι ότι θα γίνει στη συνέχεια διαπραγμάτευση. 
Αλλά η διαπραγμάτευση σ’ αυτούς τους διεθνείς οργανισμούς, με αυτούς τους αρνητικούς συσχετισμούς σήμερα, με το γεγονός ότι κάθε τέτοια μεγάλη καπιταλιστική δύναμη, όπως είναι οι ΗΠΑ, όπως είναι η ΕΕ και ως σύνολο και ξεχωριστά οι χώρες της, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, η Μεγ. Βρετανία, αλλά και οι περιφερειακές δυνάμεις που εμπλέκονται, Τουρκία, το Ισραήλ, έχει τα δικά της συμφέροντα, δεν θα είναι σε όφελος των λαών, δεν θα είναι σε όφελος και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού ή του κυπριακού λαού.
Αυτό είναι το συμπέρασμα απ’ όλη αυτή την ιστορία. Διότι η μεγαλύτερη εμπλοκή μας στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, σε τέτοιους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, δεν ενισχύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια.
Αυτοί έχουν στο μυαλό τους τα δικά τους οικονομικά, γεωπολιτικά και άλλα συμφέροντα και απ’ αυτή τη σκοπιά κάνουν τις συμμαχίες τους. Πότε είναι με την Τουρκία, πότε λίγο «χαϊδεύουν» την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, κυρίως όμως ο στόχος τους είναι να αποσπάσουν όλες αυτές τις χώρες από την «αγκαλιά» της Ρωσίας ή της Κίνας, απ’ αυτούς που είναι οι πραγματικοί ανταγωνιστές τους στο διεθνές επίπεδο, σε αυτούς των ανταγωνισμούς των λυκοσυμμαχιών.
- Βλέπω ένα ωραίο μήνυμα: «Είμαστε μια παρέα σε ένα καφενείο 12 άτομα, παρακολουθούμε τα όσα λέει ο κ. Κουτσούμπας. Είμαστε αναποφάσιστοι, δεν έχουμε ψηφίσει ποτέ κανένας από εμάς ΚΚΕ. Γιατί να ψηφίσω για πρώτη φορά ΚΚΕ;».
- Πρέπει να το αποφασίσουν, είναι πάρα πολύς κόσμος έτσι. Πρέπει να πάρετε την απόφαση να συμπορευτείτε με το ΚΚΕ, άσχετα αν διαφωνείτε σε κάποια ζητήματα.
Εμείς μιλάμε σε όλο τον ελληνικό λαό, με αυτούς που είναι καταπιεσμένοι, αυτούς που έχουν υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και απ’ αυτή τη σκοπιά, πρέπει να πάτε δυνατά στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.
Και προτάσεις νόμου έχουμε έτοιμες που θα τις καταθέσουμε και τροπολογίες σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο και θα έχουμε τη δύναμη με τη λαϊκή πάλη, με τους αγώνες να διεκδικήσουμε αυτά που ανήκουν στο λαό μας.
Αυτό θα το κάνουμε, μας ξέρει ο κόσμος στην καθημερινότητά του, στους αγώνες, πρωτοπόρα θα δρούμε.
Γι’ αυτό πάρτε αυτή τη «ρημάδα» την απόφαση για μια φορά, επιλέξτε το διαφορετικό απ’ ό,τι έχετε κάνει και ελάτε μαζί μας.
- Να σας ευχηθώ καλή επιτυχία και θέλω να κάνετε ένα σχόλιο. Βλέπω ανανέωση και σε σας και στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Είναι εμφανής και η δική σας ανανέωση.
- Πάντα ανανεώνεται το ΚΚΕ. Άλλωστε το σύγχρονο και το καινούργιο είναι αυτό που βλέπει μπροστά, στο μέλλον. Κι όχι αυτό που μας γυρνά πίσω στο παρελθόν.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.