Η ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό SAFE αποτελεί βήμα μεγαλύτερης εμπλοκής στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και προμηνύει πιο σκληρό χαράτσωμα του λαού
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για την ανάρτηση του Κυρ. Μητσοτάκη (βλ. κάτω) σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα και την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό SAFE της ΕΕ:
«Η ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό SAFE για την χρηματοδότηση των θηριωδών πολεμικών εξοπλισμών της ΕΕ, σε ανταγωνισμό με τη “ΝΑΤΟϊκή σύμμαχο” Τουρκία που επίσης διεκδικεί μερίδιο, αποτελεί βήμα μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και προμηνύει ακόμα πιο σκληρό χαράτσωμα του λαού.
Με το νέο δάνειο, ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ από το SAFE, οι πολεμικές δαπάνες της Ελλάδας αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 30 δισ. για τα επόμενα χρόνια υπέρ των κερδών των οπλοβιομηχάνων και της στροφής της ΕΕ στην πολεμική οικονομία, την οποία ήδη πληρώνει ο λαός και θα συνεχίσει να το κάνει με νέα επίθεση και περικοπές στα δικαιώματά του για εξοπλισμούς που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας. Αυτό είναι το περιεχόμενο της “εθνικής υπόθεσης” στην οποία αναφέρθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της πολεμικής προετοιμασίας και εμπλοκής, με την πάλη τους να απαιτήσουν την απεμπλοκή της χώρας από τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Υποβάλλει αίτημα ένταξης στον μηχανισμό «SAFE» για τους πολεμικούς εξοπλισμούς που υπηρετούν τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς
Στην κατάθεση επίσης πρότασης για την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό «SAFE» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωράει αύριο η κυβέρνηση, για να μπουκώσει με περισσότερο χρήμα τους εμπόρους του θανάτου.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, με ανάρτησή του, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει χαμηλότοκα δάνεια ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν για εξοπλισμούς που υπηρετούν τις ανάγκες της πολεμικής προετοιμασίας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Το «SAFE» αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος «ReArm Europe» που θα παράσχει 800 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τη στροφή στην πολεμική οικονομία. Το «SAFE» παρέχει πολυετή δάνεια, ύψους έως και 150 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση, τα οποία θα εγγυάται ο προϋπολογισμός της ΕΕ και στην πράξη θα φορτώνονται στους λαούς για να πληρωθούν από παραπέρα περικοπές σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία κ.ά.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης βάφτισε «εθνική υπόθεση» την «άμυνα» και την «ασφάλεια» της χώρας, όπως χαρακτήρισε τους επιθετικούς πολεμικούς εξοπλισμούς που στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας. Η πολεμική εμπλοκή, δε, μόνο ασφάλεια δεν προσφέρει στον λαό μας, αφού μετατρέπει τη χώρα σε θύτη, αλλά και πιθανό στόχο αντιποίνων. Άλλωστε, το πρόγραμμα «ReArm Europe» ανοίγει τον δρόμο για πολυεπίπεδα παζάρια, προκειμένου τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, να κάνουν μπίζνες με ευρωενωσιακά κονδύλια.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ένταξη στον «SAFE» «ενισχύει έναν ήδη δυναμικό σχεδιασμό στο πλαίσιο του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), το οποίο ενώ είχε ήδη διαμορφωθεί στα 28,8 δισ. ευρώ, πλέον αυξάνεται στα 30 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2036».
Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει «στο έπακρο» τα διαθέσιμα «εργαλεία στήριξης» της πολεμικής οικονομίας που έχει η ΕΕ, «για τη διαμόρφωση των οποίων πρωταγωνιστήσαμε», όπως την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής «η οποία μας διασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο που θα αξιοποιηθεί πλήρως για την υλοποίηση του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών».
Σε ρόλο μπροστάρη σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς επανέλαβε τη θέση του ότι η ΕΕ «πρέπει να κάνει άλμα πιο φιλόδοξο και πιο γρήγορο από τη φθορά. Και ότι πρέπει να δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για κρίσιμα στρατηγικά έργα κοινής ωφέλειας, όπως η ανάπτυξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.