ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ
Όλοι στον αγώνα, όλοι σήμερα στη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Πρώτη απάντηση των συνδικάτων στο νομοσχέδιο της 13ωρης δουλειάς και της απογείωσης της «ευελιξίας»
Φωτό: Eurokinissi
Με παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Παρασκευή 4 Ιούλη στις 12 μ. στο υπουργείο Εργασίας, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα δίνουν την πρώτη τους απάντηση στο νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση δρομολογεί νέα επίθεση στο 8ωρο, στον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο και άλλα δικαιώματα.«Να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα», είναι το κάλεσμα που έχουν απευθύνει Ομοσπονδίες και Σωματεία από μια σειρά κλάδους.
*
ΚΝΕ
13 ώρες δουλειά την ώρα που οι «χασάπηδες» τα παίρνανε χοντρά... Ούτε να το σκέφτεστε! (VIDEO)
«Μπορεί να θέλουν να μας κάνουν 13 ώρες δουλεύουμε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα αφήσουμε να μας δουλεύουν...» τονίζει η ΚΝΕ με το νέο της βίντεο και προσθέτει:
«Η κυβέρνηση και η υπουργός της εργοδοσίας, Ν. Κεραμέως, φέρνει ένα ακόμη νομοσχέδιο, βγαλμένο απ’ τα συρτάρια της μεγαλοεργοδοσίας, που επιμηκύνει και ελαστικοποιεί ακόμη περισσότερο τον εργάσιμο χρόνο, πατώντας πάνω στους αντίστοιχους προηγούμενους νόμους Γεωργιάδη και Χατζηδάκη.
Τον 21ο αιώνα, την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, γίνεται λόγος για 13 ώρες δουλειάς και μάλιστα προκλητικά λέγεται ότι αυτό γίνεται επειδή το ζητάνε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι!
Την ίδια στιγμή γινόμαστε μάρτυρες του σκανδάλου της κυβέρνησης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μιας τεράστιας βιομηχανίας ρουσφετιών, εξαγοράς και πελατειακών σχέσεων πάνω στις ράγες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλοι στους δρόμους για να μην περάσει αυτό το αντεργατικό τερατούργημα, να ακυρώσουμε τους σχεδιασμούς τους!
Απαιτούμε:
Να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό τερατούργημα.
Να επανέλθουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και η υποχρεωτικότητα των συμβάσεων.
7ωρο - 5ημερο - 35ωρο»
*
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για 13ωρη δουλειά και σε έναν εργοδότη, μείωση του «κόστους» των υπερωριών για την εργοδοσία και «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου για 10ωρη δουλειά σε όλη τη διάρκεια του έτους, έχουν πυροδοτήσει τις αντιδράσεις Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων σε όλη τη χώρα.
«Το σχέδιο ξηλώματος των εργασιακών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, συνεχίζεται», καταγγέλλουν τα συνδικάτα που καλούν στη σημερινή κινητοποίηση. «Στέλνουμε πρώτο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχτούμε νέα μέτρα που θα μας επιβαρύνουν, ώστε μετά την κρίση και την ανάπτυξη να πέσει στις πλάτες μας και η πολεμική προετοιμασία. Κόντρα στις εργοδοτικές πλειοψηφίες, που το μόνο για το οποίο σκούζουν είναι ο "κοινωνικός διάλογος", την ώρα που διεξάγεται εντατικός πόλεμος ενάντια στα δικαιώματά μας και μας έχει οδηγήσει εδώ που βρισκόμαστε σήμερα», αναφέρουν.
Στην παράσταση διαμαρτυρίας καλούν: Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Οι Ομοσπονδίες Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ). Τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας, Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, Τύπου και Χάρτου, η ΠΕΜΕΝ, η Ένωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ).
Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), o Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», η ΕΛΜΕ Πειραιά, το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, η Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων
Διεκδικούν: Να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό τερατούργημα. Να επανέλθουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και η υποχωρητικότητα των συμβάσεων. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.
Σε μαζική συμμετοχή καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Σε θέσεις μάχης για να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντεργατικό έκτρωμα
Παρασκευή 04/07/2025 - 08:45
«Συναγερμό» σημαίνουν σε όλη την εργατική τάξη εργατικά Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο - καρμανιόλα που φέρνει η κυβέρνηση. Ένα ακόμα βάρβαρο κατασκεύασμα, με το οποίο φιλοδοξεί να επιβάλει τη 13ωρη δουλειά και σε έναν εργοδότη, τη γενίκευση της ευελιξίας, το περαιτέρω «φτήνεμα» των υπερωριών, τη «διευθέτηση» για 10ωρη δουλειά χωρίς υπερωριακή πληρωμή και άλλα βάρβαρα μέτρα.
Το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης οργανώνει Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 9 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία, τους φορείς, τους εργαζόμενους σε πλατιά σύσκεψη ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γεώργιος Βουτυράς». Θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στο καφέ Beluga, στη Βέροια. Διαμηνύοντας ότι «Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν θα περάσει!».
Να πάρει άμεσα πίσω το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο – τερατούργημα που επιβάλει οριστική ταφόπλακα στο 8ωρο, καθιερώνοντας ακόμη και τη 13ωρη δουλειά την ημέρα, απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου. «Το νέο αντεργατικό τερατούργημα, με την υπογραφή Κεραμέως, έχει παραγγελθεί από τους Ξενοδοχειακούς ομίλους, τους Βιομηχάνους και τους Τραπεζίτες για να αυξήσουν τον απλήρωτο χρόνο εργασίας και να συνεχίσουν την αυξανόμενη κερδοφορία τους», αναφέρει. Απαιτεί να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό τερατούργημα, να επανέλθουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και η υποχρεωτικότητα των συμβάσεων, 7ωρο – 5ημερο - 35ωρο καλώντας να οργανωθούν όλοι στα συνδικάτα τους, να βγουν στους δρόμους για να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης και εργοδοσίας.
«Στον 21ο αιώνα διεκδικούμε να δουλεύουμε για να ζούμε και όχι να ζούμε για να δουλεύουμε. Να έχουμε ωράριο ανθρώπινο και όχι ωράριο και συνθήκες δουλειάς σκλάβων!» υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο Λέσβου.
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Θεσπρωτίας σημειώνει πως «στέλνουμε μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχθούμε νέα μέτρα που θα μας επιβαρύνουν, ώστε μετά τη κρίση και την ανάπτυξη, να πέσει στις πλάτες μας και η πολεμική προετοιμασία. Κόντρα στις εργοδοτικές πλειοψηφίες που για το μόνο που σκούζουν είναι ο "κοινωνικός διάλογος" την ώρα που διεξάγεται εντατικός πόλεμος ενάντια στα δικαιώματά μας και μας έχει οδηγήσει εδώ που βρισκόμαστε σήμερα».
«Να μην κατατεθεί το αντεργατικό τερατούργημα. Να επανέλθουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και η υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ» απαιτεί η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών.
«Αυτό το αντεργατικό τερατούργημα που θεωρείται "ανάσα" για τους εργοδότες δεν πρέπει να περάσει. Δεν θα ανεχθούμε νέα μέτρα που θα μας επιβαρύνουν, ώστε μετά τη κρίση και την ανάπτυξη, να πέσει στις πλάτες μας και να χρυσοπληρώσουμε την πολεμική "ανάπτυξη", για να σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το ψωμί» τονίζει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας. Καλεί όλους τους εργαζομένους του κλάδου σε μαχητική ετοιμότητα.
Συνεδριάζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ
Για σήμερα έχει επίσης προγραμματιστεί συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή προέδρων και αντιπροσώπων από Σωματεία και Ομοσπονδίες, με θέμα την οργάνωση της κλιμάκωσης της αγωνιστικής δράσης το επόμενο διάστημα. «Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να βάλει οριστική ταφόπλακα στο 8ωρο και στον σταθερό χρόνο εργασίας», τονίζει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του. Στηλιτεύει ακόμα τις προβλέψεις για μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνουν οι εργοδότες για υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες, στην κατεύθυνση της συνολικής μείωσης του «εργατικού κόστους» και της έντασης της εκμετάλλευσης. Καλεί τα συνδικάτα να γυρίσουν την πλάτη «στη συμβιβασμένη και υποταγμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ», η ηγετική ομάδα της οποίας εστίασε την κριτική της στο «αν έγινε κοινωνικός διάλογος», ενώ «δεν βρήκε τίποτα να πει για τις συνέπειες στη ζωή των εργαζομένων».
Παίρνει τη σκυτάλη της επίθεσης από τους προηγούμενους νόμους και τις ευρωπαϊκές Οδηγίες
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους άξονες που έχει παρουσιάσει το υπουργείο, χωρίς να έχει δώσει στη δημοσιότητα τις ακριβείς ρυθμίσεις, το νομοσχέδιο δρομολογεί νέα πλήγματα σε μια σειρά δικαιώματα.
Ανάβει το «πράσινο φως» για τη 13ωρη δουλειά σε έναν εργοδότη, αυξάνοντας τις ώρες της υπερωρίας από τρεις σε τέσσερις ημερησίως. Με αυτόν τον τρόπο, παίρνει τη σκυτάλη από προηγούμενα νομοθετήματα που έχουν ήδη προβλέψει 13 ώρες δουλειάς σε περισσότερους από έναν εργοδότες, κινούμενο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον εργάσιμο χρόνο.
Προβλέπει τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για να γίνει πιο «φτηνή» η υπερωριακή και η νυχτερινή εργασία, η δουλειά τις Κυριακές και τις αργίες.
Επεκτείνει επίσης τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, δηλαδή τη δεκάωρη δουλειά τέσσερις μέρες τη βδομάδα χωρίς υπερωριακή πληρωμή, σε όλη τη διάρκεια του έτους, αντί για ένα εξάμηνο όπως προβλέπεται σήμερα.
Στο όνομα της «αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας» δρομολογεί την «απλούστευση» της διαδικασίας προσλήψεων και τη δυνατότητα του εργαζόμενου να αποχωρεί «οικειοθελώς» με μια απλή δήλωση, τη στιγμή που η «αγορά εργασίας» μοιάζει ήδη με κινούμενη άμμο, με τις προσλήψεις και τις απολύσεις - αποχωρήσεις να έρχονται σχεδόν «ίσα βάρκα - ίσα νερά» κάθε μήνα.
Και σαν να μη φτάνει η δουλειά - λάστιχο, το νομοσχέδιο ελαστικοποιεί και την ...άδεια του εργαζόμενου, καθώς δίνει τη δυνατότητα να «σπάει» σε πολλά μικρά τμήματα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ανατρέποντας την τουλάχιστον 10ήμερη άδεια που ήταν κατοχυρωμένη για τους μισθωτούς.
Όλα τα παραπάνω γίνονται ακόμα πιο προκλητικά όσο η κυβέρνηση και η ίδια η «υπουργός της εργοδοσίας» Ν. Κεραμέως επιχειρούν να τα παρουσιάσουν ως ...ικανοποίηση αιτημάτων από των ίδιων των εργαζομένων, ως μέτρα για την «εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής» και ρυθμίσεις που τάχα εξυπηρετούν τους εργαζόμενους γονείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.