ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΙΑΜΟΣ
Κυπριακό: Στους στρατηγικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟποίησης-διχοτόμησης
Σάββατο 19/07/2025 - 15:17
Μετά την άτυπη διάσκεψη της Νέας Υόρκης, ο μεν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε για «σημαντικά αποτελέσματα», ο δε Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε πως «οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές», αναφέροντας συγκεκριμένα ότι υπήρξε πρόοδος στις τέσσερις από τις έξι πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν τον Μάρτη στη Γενεύη.
Πρόκειται ωστόσο για καθαρά τέσσερις τεχνικές πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν ζητήματα αποκατάστασης νεκροταφείων, αποναρκοθέτησης, σύστασης τεχνικής επιτροπής για τη νεολαία και, τέλος, πρωτοβουλίες για το περιβάλλον.
Μολαταύτα, αποτελεί τουλάχιστον πολιτική αφέλεια να πιστεύει κανείς πως η άτυπη διάσκεψη στη Νέα Υόρκη έγινε με στόχο να ανακοινωθεί η υλοποίηση των τεσσάρων εκ των έξι τεχνικών πρωτοβουλιών.
Τηλέμαχος Κάνθος (24.2.1910-18.11.1993): Θρήνος Γυναικών, 1976 (https://limassoltoday.com.cy)
Με άλλα λόγια, δεν πραγματοποιήθηκε ένα πολυδάπανο ταξίδι στη Νέα Υόρκη μόνο και μόνο για να εκδοθούν ανακοινώσεις για την πρόοδο κάποιων τεχνικών επιτροπών.
Επί της ουσίας βέβαια έγινε αυτό που μεθοδικά ΟΗΕ και`εμπλεκόμενα μέρη, όσο και συστημικοί δημοσιολόγοι, απέκρυψαν στις δηλώσεις και αναλύσεις τους: ότι δηλαδή η εν λόγω διάσκεψη σηματοδοτεί την επανέναρξη συνομιλιών στο πλαίσιο αναζήτησης ενός «αμοιβαία αποδεκτού» σχεδίου διχοτόμησης, τέτοιου ώστε να επιταχύνει τους ενεργειακούς και γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της `οικονομίας πολέμου` των ΗΠΑ-ΗΒ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Σχεδιασμούς, στους οποίους η Κύπρος βυθίζεται όλο και περισσότερο.
Με φόντο λοιπόν τη ραγδαία όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την Μεσόγειο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, δρομολογήθηκε η άτυπη διάσκεψη με στόχο την επανέναρξη συζητήσεων στη βάση «δύο κρατών» (συνιστώντα κράτη), που θα φέρουν τη σφραγίδα της διχοτόμησης με μανδύα (συν)ομοσπονδίας.
Ήδη ο Ερσίν Τατάρ μιλώντας σε απεσταλμένους κι ανταποκριτές τ/κ και τουρκικών ΜΜΕ στην Νέα Υόρκη, δήλωσε πως δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η πολιτική κυριαρχία. Πρόκειται για ηχώ του περιβόητου σχεδίου Μακμίλαν (1958), όταν ήταν τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σημειωτέον πως εδώ και πολλά χρόνια η Άγκυρα, επιζητά την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των κατεχομένων.
Συνολικά, ο αγγλοαμερικανικός ιμπεριαλισμός κάνει ό,τι μπορεί για να οδηγήσει την Κύπρο σε σχέδια «λύσης»-ανοιχτής ή/και συγκαλυμμένης διχοτόμησης – «δύο συνιστώντων κρατών».
Τέτοιες μέρες της μαύρης επετείου κανείς δεν ξεχνά τις εγκληματικές ευθύνες ΗΠΑ-ΗΒ-ΝΑΤΟ για το χουντικό πραξικόπημα, την κυπριακή τραγωδία, την κατοχή, τον εποικισμό και τη διχοτόμηση της Νήσου.
Ιδιαίτερα μετά την κρίση του 1963, η λύση του κυπριακού ζητήματος για τους Αγγλοαμερικανούς και τις αστικές κυβερνήσεις Τουρκίας και Ελλάδας, περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της ΝΑΤΟποίησης.
Με τα συμφέροντα αυτού ακριβώς του άξονα ΝΑΤΟποίησης στοιχίζονται οι πολιτικές συνομιλιών, εντός κι`εκτός Νέας Υόρκης.
Εξού και μεθοδεύονται διαδικασίες σε ανοιχτά ζητήματα των σχέσεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Τουρκίας, άμεσα συνδεδεμένα με τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Ειδικότερα τα αποτελέσματα της Τουρκικής εισβολής, κατοχής, εποικισμού και διχοτόμησης που δημιουργήθηκαν με ευθύνη των Αγγλοαμερικανών, αποτελούν τη βάση της διαπραγμάτευσης που έχουν επιβάλει Ουάσιγκτον και Λονδίνο σε κάθε διάσκεψη για την επίλυση του προβλήματος, μετατρέποντας το Κυπριακό από διεθνές σε δικοινοτικό πρόβλημα.
Σε αυτό το πλαίσιο ΝΑΤΟποίησης-διχοτόμησης, και υπό την εποπτεία της Αγγλοαμερικάνικης διπλωματίας, ερμηνεύεται η άτυπη διάσκεψη. Και αυτό τον ίδιο δρόμο της ΝΑΤΟποίησης-διχοτόμησης πρόκειται ν`ακολουθήσουν και οι επόμενες διασκέψεις.
Άλλωστε, η αναβαθμισμένη συμμετοχή της Τουρκίας στην πολεμική οικονομία της ΕΕ, μέσω πρόσβασης σε δάνεια του εξοπλιστικού προγράμματος SAFE για κοινά έργα με ευρωπαϊκές χώρες, εξηγεί -μεταξύ άλλων- και τους γύρους συνομιλιών σε δήθεν άτυπες διασκέψεις για το Κυπριακό.
Ας σημειωθεί πως τον περασμένο μήνα, η επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Κάγια Κάλας, χαρακτήρισε την Τουρκία «παίκτη ασφαλείας».
Σε κάθε περίπτωση, στόχος του SAFE είναι η σύμπραξη μελών και συμμάχων του ΝΑΤΟ στην ευρωπαϊκή πολεμική οικονομία. Εξ αντικειμένου, το SAFE (Δράση για την Ασφάλεια της Ευρώπης) αποτελεί μέρος του προγράμματος Επανεξοπλισμού της Ευρώπης – Ετοιμότητα 2030 (“ReArm Europe”-Readiness 2030), συνολικών δαπανών 800 δισ. ευρώ για την επόμενη 5ετία.
Επομένως επιβεβαιώνεται και από αυτή την εξέλιξη η βαθιά εμπλοκή του Κυπριακού στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς και Ευρωενωσιακούς σχεδιασμούς, οι οποίοι σαφώς και δεν θωρακίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το αντίθετο, τα εκθέτουν σε μεγαλύτερους κινδύνους.
Υπογραμμίζουμε ότι στα επιχειρησιακά του σχέδια το ΝΑΤΟ (Σύνοδος Κορυφής, Βίλνιους, 2023) υπό την πίεση της Άγκυρας -και την ανοχή Αθηνών και Λευκωσίας- μετέτρεψε την Κύπρο από χώρα σε χώρο.
Η επίσημη διατύπωση του ΝΑΤΟ αφορούσε γεωγραφικές συντεταγμένες και όχι στην οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να υπογραμμισθεί πως ο μεν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδης είχε αναγορεύσει τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε ορόσημο για το Κυπριακό, τα δε κόμματα στην πλειοψηφία τους αλλά και η Βουλή γενικότερα τήρησαν «σιωπή των αμνών».
Σε ταραγμένες εποχές, όπου οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, είναι τουλάχιστον εμπαιγμός και πρόκληση να καλλιεργείται από κυβερνήσεις και συστημικά-αστικά κόμματα ο επικίνδυνος εφησυχασμός των «εποικοδομητικών συζητήσεων» και των «σημαντικών αποτελεσμάτων».
Συνολικά, το Κυπριακό οδηγείται σε μια μακρά διαδικασία εκφυλισμού και φθοράς, υποταγμένης στους στρατηγικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟποίησης-διχοτόμησης.
Το επόμενο διάστημα θα προωθηθούν νέα επεισόδια υπό το μανδύα τυπικών ή άτυπων διασκέψεων, ως άλλη μια επιβεβαίωση ότι Ευρωατλαντικοί και ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί κάνουν πιο βαθιά κι`επικίνδυνη την εμπλοκή της Κύπρου στην αλύσίδα του ιμπεριαλιστικού.
Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά ακολουθούν παράλληλες πορείες με τον ίδιο τελικό σκοπό της διευθέτησης εκκρεμοτήτων, όπως επιτάσσει η “ΝΑΤΟϊκή συνοχή” προς όφελος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ.
Το ΚΚΕ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που καταδικάζει αποφασιστικά και καθαρά τους στρατηγικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟποίησης-διχοτόμησης.
Παλεύει ενάντια στην ανακύκλωση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών θέσεων, που διαιωνίζουν τις συνέπειες της εισβολής-κατοχής-εποικισμού και που προωθούν την ανοιχτή ή συγκαλυμμένη διχοτόμηση.
Αγωνίζεται για μια Κύπρο Ενιαία, μ`ενιαία κρατική συγκρότηση: για ένα και όχι δύο κράτη. Στην οποία αφέντης θα είναι ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες. Παλεύει για τα ενιαία συμφέροντα του εργαζόμενου λαού όλης της Κύπρου.
Κώστας Γουλιάμος, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και πρ. πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
*
Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας.
Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023).
Ιούλιος 2025: Distinguished Fellow (Διακεκριμένο Μέλος) του International Engineering and Technology Institute (IETI)
Οκτ. 2024 Βραβείο Φιλίας από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
Σεπ. 2023 Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.
2021 Πανελλήνιο βραβείο ποίησης «Jean Moreas» στον Κώστα Γουλιάμο
*
Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογές Ιουνίου 2024.
Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο
________
* * *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.