Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ➽ 256 μέρες γενοκτονίας ➽ Με θεατή την ΕΕ των ΗΠΑνθρώπων ➽ Τουλάχιστον 37.337 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ➽ 85.299 έχουν τραυματιστεί ➽ Μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο και για την επιστροφή των ομήρων


*

Επίθεση με drones, πυραύλους cruise και βαλλιστικούς, εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ – Όλες οι εξελίξεις

*

Το Ισραήλ αιματοκυλά για ακόμη μια φορά τον Παλαιστινιακό λαό, χτυπώντας με όλα τα μέσα την Λωρίδα της Γάζας

*

20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης

*

#FreePalestine #SaveGaza #ZionistCensorship

*

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ

Τουλάχιστον πέντε νεκροί σήμερα από ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, τα ξημερώματα της Δευτέρας, ως αποτέλεσμα ισραηλινής επιδρομής που είχε στόχο μία συνοικία στα βόρεια της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με ανταποκριτές του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων Wafa.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 13 άλλοι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, ως αποτέλεσμα ισραηλινών επιδρομών σε σπίτι στη συνοικία Ζάρκα.

Επιπλέον, τοπικές παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι drones πυροβόλησαν προς γεωργικές εκτάσεις στην περιοχή αλ Χακάρ στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ, ενώ ήχοι εκρήξεων ακούστηκαν στο στρατόπεδο Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, που συνέπεσαν με την πτήση ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών. στην περιοχή.

Νωρίτερα σήμερα, πηγές Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφεραν ότι 3 πολίτες, ανάμεσά τους μια γυναίκα, σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά ως αποτέλεσμα πυρών σε σπίτι στη συνοικία Σέιχ Ραντβάν στην πόλη της Γάζας.

Χθες το βράδυ, η Πολιτική Άμυνα στη Γάζα ανέφερε ότι τα πληρώματά της ανακάλυψαν δύο νεκρούς στη γειτονιά Ταλ Αλ-Σουλτάν, δυτικά της Ράφα, μετά τον βομβαρδισμό της περιοχής γύρω από το Νοσοκομείο των Εμιράτων στο κέντρο της Ράφα.

Από 7 Οκτώβρη του 2023 έχουν σκοτωθεί 37.337 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 85.299, χωρίς να συνυπολογίζονται χιλιάδες θύματα που βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια.

(Πηγή: Wafa, «Al Jazeera»)

902

ΙΣΡΑΗΛ

Μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο και για την επιστροφή των ομήρων

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες Δευτέρα το βράδυ στην Ιερουσαλήμ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και για την αποτυχία τους να επαναπατρίσουν τους ομήρους.

Οι διαδηλωτές, κάποιοι με πανό και πλακάτ που απαιτούσαν νέες εκλογές, τόνισαν πως πρέπει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουν οι όμηροι να επιστρέψουν σπίτια τους. Αρκετοί φόραγαν μπλουζάκια με συνθήματα όπως «Σταματήστε τον πόλεμο».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

902

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ➽ Μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στα δικαστήρια της Ευελπίδων ➽ Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ στα δικαστήρια της Ευελπίδων ➽ ΚΚΕ: Με κατάπτυστη τροπολογία η κυβέρνηση προσπαθεί να ολοκληρώσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ ➽ Ξεσηκωμός για να μην περάσει ➽ Όλοι στην έκτακτη κινητοποίηση των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ στο υπουργείο Οικονομικών στη 1 μ.μ. ➽ Πέτυχαν την παραμονή τους στην εργασία μέχρι να βγει η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα ➽ Νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 20 Ιούνη ➽ VIDEO - ΦΩΤΟ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Με την κατάπτυστη τροπολογία η κυβέρνηση προσπαθεί να ολοκληρώσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ - Ξεσηκωμός για να μην περάσει

Η κυβέρνηση επιδιώκει να εκκαθαρίσει την επιχείρηση από τους εργαζόμενους και να προχωρήσει στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ

 

 Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την τροπολογία της κυβέρνησης (Βλ. κάτω) που οδηγεί στο οριστικό κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, οδηγώντας εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία και τις περιοχές 5 νομών της χώρας σε μαρασμό. Με μία κατάπτυστη τροπολογία επιδιώκει να εκκαθαρίσει την επιχείρηση από τους εργαζόμενους και να προχωρήσει στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.

Η κυβέρνηση θα το πληρώσει πάρα πολύ ακριβά, εάν δεν αποσύρει τώρα αυτή την τροπολογία και εάν δεν προχωρήσει άμεσα στην ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι κάτοικοι 5 νομών της χώρας έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα εναντίωσης στην κυβερνητική πολιτική και στα εγκληματικά σχέδια απαξίωσης και εγκατάλειψης που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Όλοι και όλες δίπλα στον ηρωικό αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ! Ξεσηκωμός τώρα σε όλη την Ελλάδα για να μην περάσει το νέο έγκλημα!».

902

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στα δικαστήρια της Ευελπίδων

 

Τρίτη 18/06/2024 - 10:27

Μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ πραγματοποιείται αυτή την ώρα στα δικαστήρια της Ευελπίδων, καθώς έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι.

Στο πλευρό τους βρίσκονται μαζικά σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από κλάδους και χώρους δουλειάς, καθώς και αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ. Παραβρίσκονται επίσης τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Παρασκευάς, Γιάννης Πρωτούλης και Θοδωρής Χιώνης, καθώς και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

 

Ο Δ. Κουτσούμπας στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ στα δικαστήρια της Ευελπίδων

Στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ στα δικαστήρια της Ευελπίδων, βρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Φθάνοντας εκεί, έγινε δεκτός με παρατεταμένα χειροκροτήματα, ενώ στην συνέχεια μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων.

 

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας κατήγγειλε την μεθόδευση της κυβέρνησης να φέρει τροπολογία στην Βουλή που ουσιαστικός σκοπός της είναι να διευκολύνει την απόλυση των εργαζομένων, να τους πετάξει στον δρόμο. 

Ο Π. Πολίτης υπογράμμισε πως η διαμάχη είναι ανάμεσα σε εμάς τους εργαζόμενους που θέλουμε να παραμείνουμε στην δουλειά και να ταΐσουμε τα παιδιά μας και σε όλους αυτούς που θέλουν να μας διώξουν.

Τέλος κάλεσε σε συγκέντρωση στις 13.00 στο υπουργείο Οικονομικών.

902

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Πέτυχαν την παραμονή τους στην εργασία μέχρι να βγει η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα - Νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 20 Ιούνη

Να παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι να βγει η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν, αποφάσισε το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι συνεχίζουν τον ηρωικό αγώνα τους. 

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι μέχρι να βγει η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα, ισχύει η προσωρινή διαταγή με την οποία παραμένουν στην εργασία τους.  

Στα Δικαστήρια της Ευελπίδων έγινε μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης από σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους από χώρους δουλειάς και κλάδους καθώς και αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ

Η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή με χειροκροτήματα, ενώ ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, αφού αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της απόφασης και ευχαρίστησε για την έμπρακτη αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, στη συνέχεια κάλεσε στη σημερινή συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, κάλεσε τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Αττικής να στηρίξουν το νέο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που θα γίνει το πρωί της Πέμπτης 20 Ιούνη στην Αθήνα, ημέρα που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει στην Βουλή την κατάπτυστη τροπολογία (κάτω) με την οποία επιδιώκει να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Δημήτρης Περπατάρης, δικηγόρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της απόφασης του δικαστηρίου και ευχαρίστησε όσους στηρίζουν τον αγώνα.

Στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ βρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας (πάνω), ο οποίος προσερχόμενος έγινε δεκτός με παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Παραβρέθηκαν επίσης τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, Κώστας ΠαρασκευάςΓιάννης Πρωτούλης και Θοδωρής Χιώνης, καθώς και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

902

ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ

Να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, των εργαζομένων της και του ελληνικού λαού επιχειρεί η κυβέρνηση. Με μια κατάπτυστη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, επιδιώκει να εκκαθαρίσει την επιχείρηση από τους εργαζόμενους και να προχωρήσει στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.

Η επαίσχυντη τροπολογία μεταβιβάζει στον ειδικό διαχειριστή την δυνατότητα να περιορίσει ή να διακόψει τελείως την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, ορίζοντας συγκεκριμένα τις αρμοδιότητές του σε μια τέτοια περίπτωση όπως για παράδειγμα την ανάθεση της φύλαξης και της συντήρησης σε ιδιώτες. 

Μέχρι τώρα, ο ειδικός διαχειριστής διοικούσε και εκπροσωπούσε την εταιρεία έναντι τρίτων, ως προς την διεκπεραίωση των καθημερινών της συναλλαγών ή την διαπραγμάτευση των συμβάσεων με τους παρόχους, τους προμηθευτές και τους εργολάβους της ΛΑΡΚΟ. Ο ειδικός διαχειριστής μπορούσε να περιορίσει κάποιες λειτουργίες της ΛΑΡΚΟ και να χρησιμοποιήσει τα χρήματα από πωλήσεις μόνο για την εξόφληση της ΔΕΗ.

Με την νέα τροπολογία, ο ειδικός διαχειριστής μπορεί ακόμη και να βάλει λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ, καθώς «σε περίπτωση περιορισμού ή διακοπής λειτουργίας» της επιχείρησης «δύναται να αποφασίζει: Την ανάθεση της φύλαξης και τη συντήρηση του ενεργητικού της επιχείρησης», καθώς και «τη διενέργεια αρχικών ή επαναληπτικών δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της επιχείρησης ή επιμέρους λειτουργικών συνόλων της (κλάδων) ή περιουσιακών στοιχείων που δεν αποτελούν κλάδους».

902

ΠΑΜΠΛΟ ΝΕΡΟΥΔΑ: ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ, ΟΜΟΛΟΓΩ ΤΗΝ ΕΖΗΣΑ (ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ) ➽ Μετάφραση: Γιώργος κεντρωτής ➽ «Ας πάμε να βρούμε, λοιπόν, το αύριο»... ➽ Δημήτρης Κουτσούμπας: Η ποίηση του Νερούδα προάγει την ουσία της Τέχνης: Να εξανθρωπίζει τον άνθρωπο ➽ 6 VIDEO - 32 ΦΩΤΟ

Αίθουσα ΕΣΗΕΑ: Δημήτρης Κουτσούμπας, Μαρία Φαραντούρη, Νικήτας Τσακίρογλου, Σεμίνα Διγενή, Κώστας Δαρδανός στην εκδήλωση - παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Poeta General, Πάμπλο Νερούδα, στα Ελληνικά από τον Traductor General, Γιώργο Κεντρωτή.

Πάμπλο Νερούδα: Τη ζωή μου, ομολογώ, την έζησα

Διπλή απόλαυση: Το πεζό ποίημα της ζωής ενός μεγάλου δημιουργού και η πένα ενός σπουδαίου ποιητή - μεταφραστή. Ο Yorgos Kentrotis συναντιέται με τον Πάμπλο Νερούδα και ο Χιλιανός βάρδος, για δεύτερη φορά μετά το Καντο Χενεράλ του Μίκη, ήρθε και θα μείνει για πάντα στην Ελλάδα. Ένας ποταμός 650 σελίδων που σε παρασέρνει και σε αναγεννάει...

*

Πάβλο Νερούδα – Ρικάρδο Ελιέσερ Νεφταλί Ρέγιες Μπασοάλτο
(Pablo Neruda – Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto)
Χιλή. 12 Ιουλίου 1904, Παράλ – 23 Σεπτεμβρίου 1973, Σαντιάγο
Σχέδιο (1ο από 2 του Νερούδα), Μπάμπης Ζαφειράτος, 23.XII.2015 (Μελάνι, 29 χ 21 εκ.)

Γιώργος Κεντρωτής, 5 Μαΐου 1958, Μολάοι Λακωνίας
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 10.V.2022 (Μολύβι σε χαρτί ακουαρέλας· 30,5 χ 23 εκ.)

*

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ, ΟΜΟΛΟΓΩ ΤΗΝ ΕΖΗΣΑ. ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ PABLO NERUDA»

Δ. Κουτσούμπας: Η ποίηση του Νερούδα προάγει την ουσία της Τέχνης: Να εξανθρωπίζει τον άνθρωπο

Δευτέρα 17/06/2024 - 20:39

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παρευρέθηκε και μίλησε στην παρουσίαση του βιβλίου «Τη ζωή μου, ομολογώ, την έζησα. Απομνημονεύματα Pablo Neruda».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Κώστας Δάρδανος από τις εκδόσεις Gutenberg.

Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησαν επίσης η ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και ο Γιώργος Κεντρωτής, μεταφραστής του έργου.

Αποσπάσματα διάβασε ο Νικήτας Τσακίρογλου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του ΚΚΕ.

Παραθέτουμε την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα:

«Πάμπλο Νερούδα! Ποιητής, πολεμιστής, επαναστάτης, κομμουνιστής

Χιλιανός, λατινοαμερικάνος, αμερικάνος, παγκόσμιος.

Αυτός είναι ο Πάμπλο Νερούδα, ο ποιητής, ο άνθρωπος που έζησε τη ζωή του πραγματικά, έτσι όπως ο ίδιος την αφηγείται μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, στο εξαιρετικό βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα με την επιστημονικά ευσυνείδητη μετάφραση και επιμέλεια του Γιώργου Κεντρωτή.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Ελένη Μπάλιου Κλεμμ: Μπάμπης Ζαφειράτος, Άδεντρες Πλατείες / Bob Dylan, Knockin’ On Heaven’s Door

Εικόνα για το εξώφυλλο του βιβλίου, Ανδρέας Ζαφειράτος

 

Μια κριτική παρουσίαση από την εξαιρετική συγγραφέα, ποιήτρια, αφηγήτρια Ελένη Μπάλιου Κλεμμ (βλ. κάτω λινκ σε βιβλιοnet) που δημοσιεύτηκε στο ιδιαίτερης ευαισθησίας ιστολόγιό της

Ελένη Μπάλιου Κλεμμ / η μουσική της λέξης (soundforwords)

(Σάββατο, 15 Ιουν. 2024)

 

 

 

 

 

ΜΠΑΜΠΗΣ ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΣ

ΑΔΕΝΤΡΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ

 Ποιήματα

1972-2005

(Δίαυλος, 2013)

Το αξιόλογο αυτό βιβλίο, μου έφερε ως δώρο ο αγαπημένος Μπάμπης Ζαφειράτος, στο δημαρχείο της Καισαριανής [κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Ε.Μπ. Ιστορίες Πολέμου και Ειρήνης], όπου έγινε η πρώτη μας συνάντηση. Πριν φτάσει στα χέρια μου το βιβλίο αυτό, είχα την τύχη ν’ ακούσω αρχικά, την συγκλονιστική απαγγελία από τον Γιώργο Πήττα στην ραδιοφωνική εκπομπή του «κινούμενη άμμος», το εκπληκτικό ποίημα του Μπάμπη, «Πυριφλεγέθων Κωκυτος Αχέροντας» ή τα «Μέσα μας ποτάμια» όπως αναγράφεται σε παρένθεση κάτω από τον πρώτο τίτλο.

Το αναζήτησα κατόπιν στο blog του Μπάμπη Ζαφειράτου Μποτίλια Στον Άνεμο (https://zbabis.blogspot.com) όπου μέσα του θα βρει κανείς όχι μόνο ποιήματα δικά του, αλλά πάρα πολλές μεταφράσεις γνωστών και άγνωστων μας ποιητών, αφιερώματα σε ανθρώπους που θαυμάσαμε και μάρκαραν πάνω στις καρδιές μας με χρυσά γράμματα τα όνοματά τους, ποιητές, τραγουδοποιούς, επαναστάτες, μαχητές στην αδιάκοπη μάχη κατά της αδικίας, της τυραννίας, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της εξαθλίωσης και με κάθε μέσο εξόντωσης, των φτωχών και καταπιεσμένων λαών, απανταχού της γης.

Ευρωβουλή: Παζάρια όλων με όλους για μια όχι και τόσο ακροδεξιά Ευρώπη ➽ Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες διαπραγματεύονται να συνεχιστεί ο «μεγάλος συνασπισμός» με τους Φιλελεύθερους

Φωτό: Μαρίν Λεπέν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Τζόρτζια Μελόνι © EPA/IAN LANGSDON / STEPHANIE LECOCQ / OLIVIER MATTHYS – PowerGame.gr

*

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Τώρα ΚΚΕ δυνατό! Απέναντι στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων της, στον αγώνα για την ανατροπή τους!

*

Βλέπε και εδώ από ypes.gr

*

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Παζάρια όλων με όλους για μια ... «ισχυρή Ευρώπη»

Διεργασίες και παζάρια για μια «ισχυρή Ευρώπη» στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα, εν μέσω ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, διεξάγονται την επομένη των εκλογών μεταξύ κομμάτων και ευρωομάδων, σε μια προσπάθεια να συμβιβαστούν συμφέροντα και να τεθούν προτεραιότητες για λογαριασμό των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ,«το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε διάφορες χώρες αποτυπώνει σε ένα βαθμό τη δυσαρέσκεια ευρύτερων εργατικών-λαϊκών δυνάμεων απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ - ως συνέχεια και αντίστοιχων μαζικών κινητοποιήσεων - και αποτυπώθηκε με την καταψήφιση κυβερνήσεων και κομμάτων, π.χ. Γερμανία, Γαλλία κ.λπ., που πρωτοστατούν στην υλοποίηση αντιλαϊκών στρατηγικών επιλογών της ΕΕ.

Ινστιτούτο ΤσΗΠΑ (και όνειδος): Με τον Νίμιτς με τον Πάιατ και με τ' άλλα τα παιδιά — Τι θα απομείνει για το Ινστιτούτο Κασσελάκη;

*

Τι θα απομείνει;

Βρίθει από ...«προοδευτικές» προσωπικότητες το πρόγραμμα της διάσκεψης που οργανώνει το Ινστιτούτο Τσίπρα στην Αθήνα από σήμερα.

Ποιανού τα «διαπιστευτήρια προοδευτικότητας» να πρωτοθαυμάσει κανείς;

Του Μάθιου Νίμιτς, που θα βραβευτεί κιόλας και ο οποίος πριν τον ΟΗΕ υπήρξε από το 1977 σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ;

Tου Τζέφρι Πάιατ, πρωτεργάτη της ευρωατλαντικής επέμβασης στην Ουκρανία και μετέπειτα πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα;

Του επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, που το κόμμα του συγκυβερνούσε με τη «Λέγκα του Βορρά», τον Μπερλουσκόνι και το αντιδραστικό «Κίνημα 5 Αστέρων»;

Του επίτροπου Προϋπολογισμού της Κομισιόν Γιοχάνες Χαν, του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος;

Η του γνωστού και μη εξαιρετέου πρώην Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος απελευθέρωσε τις μαζικές απολύσεις στη Γαλλία το 2013, στήριξε τη Σαουδική Αραβία από την αρχή του πολέμου στην Υεμένη και ήδη από το 2014 στήριξε τον Νετανιάχου και το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα»;

Με τέτοια πρεμιέρα από το Ινστιτούτο Τσίπρα, αναρωτιέται κανείς τι θα απομείνει για το Ινστιτούτο Κασσελάκη...

902 (Πηγή: «Ριζοσπάστης)

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

254 μέρες γενοκτονίας ➽ Με θεατή την ΕΕ των ΗΠΑνθρώπων ➽ Τουλάχιστον 37.296 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 85.197 έχουν τραυματιστεί ➽ ΟΗΕ: Περισσότερα από 50.000 παιδιά στη Γάζα χρειάζονται άμεση ιατρική περίθαλψη για οξύ υποσιτισμό ➽ Νέοι βομβαρδισμοί στη Ράφα ➽ Μεγάλες διαδηλώσεις στο Ισραήλ ➽ Δικαστήριο του Τελ Αβίβ επικυρώνει την παράταση του κλεισίματος του «Al Jazeera»

*

Επίθεση με drones, πυραύλους cruise και βαλλιστικούς, εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ – Όλες οι εξελίξεις

*

Το Ισραήλ αιματοκυλά για ακόμη μια φορά τον Παλαιστινιακό λαό, χτυπώντας με όλα τα μέσα την Λωρίδα της Γάζας

*

20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης

*

#FreePalestine #SaveGaza #ZionistCensorship

*

ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΟΗΕ: Περισσότερα από 50.000 παιδιά στη Γάζα χρειάζονται άμεση ιατρική περίθαλψη για οξύ υποσιτισμό

Πηγή: Associated Press

Κυριακή 16/06/2024 - 09:25

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), σε δήλωση της το Σάββατο 15 Ιούνη, όπως δημοσιεύτηκε αναφέρει ότι περισσότερα από 50.000 παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας χρειάζονται άμεση ιατρική περίθαλψη καθώς αντιμετωπίζουν κίνδυνο οξύ υποσιτισμού.

Χαρακτηριστικά η UNRWA ανέφερε πως «με τους συνεχείς περιορισμούς στην ανθρωπιστική πρόσβαση, οι άνθρωποι στη Γάζα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν απελπισμένα επίπεδα πείνας».

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι το αισιόδοξο μήνυμα της κάλπης (Άρθρο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 15-16/6/2024)

*

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Τώρα ΚΚΕ δυνατό! Απέναντι στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων της, στον αγώνα για την ανατροπή τους!

*

Βλέπε και εδώ από ypes.gr

*

Παρακολουθούμε τις αναγνώσεις του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και τις πολιτικές εξελίξεις που τροφοδοτεί. Το σημαντικό και ταυτόχρονα ελπιδοφόρο στοιχείο είναι ότι ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής που υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, προχωρά ο απεγκλωβισμός εργατικών – λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, δυναμώνει η συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ, μέσα σε έναν αναμφίβολα αρνητικό πολιτικό συσχετισμό, κατέγραψε μια νέα εκλογική άνοδο –την τέταρτη στη σειρά– ειδικά στην Αττική όπου αναδείχθηκε ξανά τρίτη δύναμη, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπου αναπτύχθηκαν σημαντικοί αγώνες.

Το αποτέλεσμα αυτό ίσως να θεωρείται έκπληξη από κάποιους που προσεγγίζουν τις πολιτικές εξελίξεις με όρους δημοσκοπήσεων ή πολιτικού μάρκετινγκ, το οποίο περίσσεψε στην προεκλογική περίοδο. Δεν εκπλήσσει, όμως, όσους γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια συντελούνται θετικές διεργασίες “από τα κάτω”, με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ.

Μάνος Χατζιδάκις: Ο ποταμός της μουσικής — [...] χάνομαι μέσα στο χρόνο, μόνος, έρημος, μέσα από εκεί που ήρθα, αφήνοντας πίσω μου ένα χαμόγελο παντοτινό στη μνήμη των ανθρώπων

Μάνος Χατζιδάκις

Ξάνθη, 23 Οκτ. 1925 - Αθήνα, 15 Ιουν. 1994

Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 1972 (Μαρκαδόρος, 37 χ 27 εκ.)

 

Μάνος Χατζιδάκις: Ο ποταμός της μουσικής

[...] χάνομαι μέσα στο χρόνο, μόνος, έρημος, μέσα από εκεί που ήρθα, αφήνοντας πίσω μου ένα χαμόγελο παντοτινό στη μνήμη των ανθρώπων

*

Μάνος Χατζιδάκις - Blue: Main Title (The River)

Official Audio Release by Manos Hadjidakis performing “Blue: Main Title”, taken from the album “Blue”

“Blue”, 1968, του Silvio Narizzano

Mε τους, Terence Stamp, Joanna Pettet, Karl Malden

Music (Original Soundtrack): Manos Hadjidakis

 

 

 

* * *