Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΕΥΠοκλοπές: Αποκάλυψη. Τώρα! - Συγκάλυψη αύριο (και χτες)

Υποκλοπές - «Αποκάλυψη. Τώρα!»

Βασίλης Δημόπουλος

Μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, νομικός

Έξι ολόκληρα χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα, το 2016, στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, η υπόθεση των υποκλοπών, ενώ βρισκόταν ουσιαστικά στα «αζήτητα», κάτω από το βάρος των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με τις υποκλοπές - παρακολουθήσεις, αλλά και την παρέμβαση του Κόμματος, εντάχθηκε ως θέμα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του ΚΚΕ για τις επαναλαμβανόμενες υποκλοπές και την παρακολούθηση ολόκληρου του Κόμματος το 2016, το 2017, το 2019, το 2020 και το 2022, και παρά τα κρίσιμα στοιχεία που υπήρχαν, καθώς και τα ευρήματα που προέκυψαν, ούτε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ούτε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δώσει ουσιαστικές απαντήσεις για το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Είναι πολιτικά έκθετες και έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη συγκάλυψη των υποκλοπών οι κυβερνήσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, που επί διακυβέρνησής του έγιναν τρεις καταγγελίες για υποκλοπές σε βάρος του ΚΚΕ, όσο και της ΝΔ, που συνέχισε και συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση, καθώς όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για την αποκάλυψη των υπευθύνων, αλλά αντίθετα επιδίωξαν με κάθε τρόπο τη συγκάλυψη αυτής της σοβαρής υπόθεσης.

Αξίζει να θυμηθεί κανείς τις ανακοινώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρώτη δημόσια καταγγελία του Κόμματος, την 1/12/2016, ότι δεσμεύεται πως θα εξαντληθούν όλα τα επιχειρησιακά, νομικά και θεσμικά περιθώρια για «άμεση διαλεύκανση» της υπόθεσης. Ανάμεσα στις άλλες αντιδράσεις κομμάτων και φορέων, η ΝΔ ανέφερε τότε σε ανακοίνωσή της ότι «είναι αδιανόητο στην εποχή μας να γίνονται παρακολουθήσεις τηλεφώνων και επικοινωνιών οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος, αλλά και κάθε πολίτη»!

Αυτά στα λόγια, «για τα μάτια του κόσμου», καθότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έναν χρόνο μετά την πρώτη καταγγελία μας, δρομολογούσε το «κλείσιμο» της όλης υπόθεσης μέσω της Εισαγγελίας, η οποία επιχείρησε να θέσει τη δικογραφία που περιλάμβανε και τις δύο υποθέσεις υποκλοπών, του 2016 και του 2017, στο αρχείο, δηλαδή να κλείσει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Με αποφασιστική παρέμβαση του Κόμματος δημόσια, αλλά και ενώπιον της Εισαγγελίας, αποτράπηκε το «κλείσιμο» της υπόθεσης και συνεχίστηκε η δικαστική της διερεύνηση.

Ακολούθησε νέα προκαταρκτική έρευνα μέσα στο 2018. Στις αρχές του 2019, ο αρμόδιος εισαγγελέας στον οποίο ανατέθηκε η συνέχιση της έρευνας προχώρησε στην έκδοση ευρωπαϊκών εντολών έρευνας για 14 ευρωπαϊκές χώρες (Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Φινλανδία, Εσθονία, Δανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Μάλτα, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Ιρλανδία), που εμπλέκονται στη «διαδρομή» των κλήσεων με βάση τις εκθέσεις των αρμόδιων αρχών.

Ζητήθηκε δηλαδή από τις αρχές των χωρών αυτών να αναζητήσουν στοιχεία σχετικά με τις κλήσεις, προκειμένου να προχωρήσει περαιτέρω η έρευνα γύρω από αυτές.

Επίσης, εξέδωσε αίτηση δικαστικής συνδρομής από τις ΗΠΑ για την παροχή στοιχείων του κατόχου - χρήστη διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ηλεκτρονικά ίχνη, προσωπικά στοιχεία κ.λπ.) που εμφανίζεται να δηλώνει «φυσικός αυτουργός» των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο αρμόδιος για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης εισαγγελέας, στην από 1/2/2019 αναφορά του προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, για αποδοχή της αποστολής του αιτήματος δικαστικής συνδρομής από τις ΗΠΑ, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συντάχθηκαν 14 έντυπα ευρωπαϊκής εντολής έρευνας και ανέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης για κακούργημα (παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών)».

Υστερα απ' αυτά, έχει το θράσος σήμερα ο κ. Κατρούγκαλος για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζεται ότι δήθεν «δεν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία» και γι' αυτό δεν διερεύνησαν τις υποθέσεις. Ψεύδονται ασύστολα!

Γιατί και στοιχεία κρίσιμα, επαρκή και αξιοποιήσιμα υπήρχαν, αλλά και νέα ευρήματα προέκυψαν και συνεχίζουν να προκύπτουν από την περαιτέρω δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων.

Αλλά αντί ο κ. Κατρούγκαλος να προσπαθεί να παρουσιάσει την επιθυμία του ως πραγματικότητα, είναι καλύτερο να μας απαντήσει: Γιατί, αλήθεια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 11/6/2019, δηλαδή λίγες μόνο μέρες (26) πριν τη διεξαγωγή των εκλογών στις 7/7/2019, με τον νόμο 4619/2019 μετέτρεψε το αδίκημα του άρθρου 370Α του Ποινικού Κώδικα («παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας») από κακούργημα που ήταν σε πλημμέλημα; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσε;

Τόσο πολύ ενδιαφέρεται για την προστασία του δικαιώματος του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών ο ΣΥΡΙΖΑ, που όσο ήταν στην κυβέρνηση φρόντισε να το αποδυναμώσει και να το αφήσει ουσιαστικά απροστάτευτο, ενώ σήμερα ως αντιπολίτευση θέλει να εμφανίζεται ως «πρωταθλητής» στην υπεράσπισή του...

Αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ στην υπόθεση των υποκλοπών παρέλαβε τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει βαριές ευθύνες για τη συγκάλυψη της αλήθειας.

Είναι χαρακτηριστικές οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργείων της κυβέρνησης της ΝΔ σε Ερώτηση που κατέθεσε το Κόμμα μας στη Βουλή για τις υποκλοπές στις 27/11/2019. Να τις θυμίσουμε: Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικαλέστηκε την αρχή της «μυστικότητας» της ποινικής διαδικασίας! Το υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «εκ των πραγμάτων αδύνατο τον εντοπισμό της δικογραφίας», καθώς η αναζήτηση απαιτεί στοιχεία όπως ο αριθμός της δικογραφίας ή το ονοματεπώνυμο του εκπροσώπου! Το δε υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσε αναρμόδιο!

Για τις υποκλοπές που έγιναν επί διακυβέρνησης ΝΔ, στις 19/6/2020 και 21/6/2020, και τις οποίες το Κόμμα μας κατήγγειλε με ανοιχτή δημόσια ανακοίνωση - επιστολή του στις 24/6/2020, δεν υπάρχει καμία κινητοποίηση της Εισαγγελίας. Η ΑΔΑΕ ξεκινά να ασχολείται με την καταγγελία του Κόμματος, χωρίς όμως να προχωρά σε ελέγχους των παρόχων, όπως είχε κάνει στις προηγούμενες καταγγελίες.

Στις 26/4/2022 σημειώνονται στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ νέες «συνακροάσεις» - υποκλοπές, αλλά και «ψευδείς κλήσεις». Και πάλι δεν προκύπτει κινητοποίηση της Εισαγγελίας για να διεξαχθεί έρευνα. Ο έλεγχος από την πλευρά της ΑΔΑΕ ξεκίνησε με καθυστέρηση και φαίνεται να επισπεύστηκε κάτω από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις γύρω από τις υποκλοπές.

Το ΚΚΕ έχει γνώση για τη λειτουργία και δράση διαφόρων μηχανισμών και υπηρεσιών, εγχώριων και ξένων, που οργανώνουν και ύστερα κουκουλώνουν υποκλοπές και παρακολουθήσεις.

Από τη μια μεριά το κράτος τους προπαγανδίζει τη διαφάνεια και τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, από την άλλη οργανώνει και καλύπτει τέτοιου είδους ενέργειες.

Άλλωστε, το επικίνδυνο και αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει και διατηρούν τους εξυπηρετεί σε αυτό.

Μπορεί οι τρεις πρώην διοικητές της ΕΥΠ να δηλώνουν άγνοια για τις «συνακροάσεις» - υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά δεν πείθουν κανέναν. Τα στοιχεία και τα ευρήματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά και τους διαψεύδουν.

Δεν ντρέπονται οι του ΣΥΡΙΖΑ να μην παίρνουν θέση και να μη λένε τίποτα απολύτως για τις υποκλοπές σε βάρος του ΚΚΕ στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 26/8, όπως έκανε και η ΝΔ; Ούτε συνεννοημένοι να ήταν!

Όπως προκύπτει από δηλώσεις διαφόρων προσώπων, παρακολουθήσεις γίνονταν και επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Με παρακολουθούσαν οι δικοί μου άνθρωποι», δηλώνει ο Στ. Πιτσιόρλας, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επί ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο δηλώνει ο Σπ. Σαγιάς, γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. «Με παρακολουθούσε συστηματικά», φωνάζει ο Λαφαζάνης για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου, μιλώντας στο BBC, παραδέχτηκε ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ γίνονταν παρακολουθήσεις, με τη διαφορά ότι επί ΝΔ αυτές αυξήθηκαν κατά 30%! «Ξέχασε» όμως να αναφέρει ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχη αύξηση σε ποσοστό είχαμε στις άρσεις.

Το ΚΚΕ, και στην Εξεταστική Επιτροπή που ψηφίστηκε από τη Βουλή για την εξέταση του σκανδάλου των υποκλοπών - παρακολουθήσεων και σε άλλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, όσο φυσικά αυτό είναι δυνατό, γιατί εμείς δεν τρέφουμε αυταπάτες.

Και στο ερώτημα «ποιος θα μας προστατεύει από τους προστάτες», η απάντηση έχει δοθεί από το λαϊκό κίνημα: Προστάτης είναι ο ίδιος ο λαός, που δεν συμβιβάζεται με «μεγάλους αδελφούς» στη ζωή και στη δράση του.

Είναι λοιπόν υπόθεση του ελληνικού λαού να προασπίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του, που καθημερινά καταπατούνται.

Η ελπίδα βρίσκεται στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης και μόνο το ΚΚΕ μπορεί να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, γιατί δεν έχει καμία δέσμευση από την άρχουσα τάξη, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής όχι μόνο του σημερινού αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου, αλλά και του ίδιου του συστήματος που υπηρετεί, έχει σημασία η πολιτική επιλογή του λαού, τόσο με την αγωνιστική στάση του όσο και με την ψήφο του στις επικείμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν.

Με το ΚΚΕ, για να χαλάσουμε τα σενάρια της άρχουσας τάξης την επόμενη μέρα και να περάσουμε στην αντεπίθεση.

Λύση θα δώσει ο λαός με τη δική του, την εργατική εξουσία, με τον σοσιαλισμό, που καθημερινά επιβεβαιώνεται όχι μόνο η αναγκαιότητα αλλά και η επικαιρότητά του. Θα μπει τέρμα στο κράτος των εκμεταλλευτών, αυτό που σήμερα όχι μόνο εκμεταλλεύεται τον λαό και «κρυφακούει», αλλά και χρησιμοποιεί τον χαφιεδισμό για να παρεμποδίσει και να καταστείλει τις λαϊκές διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις.

Ριζοσπάστης, 9/9/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.