Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Οι... Εβρόδουλοι της Λωζάνης, τα ΝΑΤΟικά σύνορα στο Αιγαίο και οι τυφλές σουΣούδες των ΗΠΑ — Μαρίνος, Παφίλης, Παπαναστάσης: Εκτός πραγματικότητας ο εφησυχασμός της κυβέρνησης που δεν «είδε» τίποτα (VIDEO)



ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
Ανησυχητικές οι εξελίξεις στον Εβρο και τα ελληνοτουρκικά - Εκτός πραγματικότητας ο εφησυχασμός της κυβέρνησης
Τρίτη 26/05/2020 - 19:07 - Ενημέρωση: Τρίτη 26/05/2020 - 22:28
Σε δήλωσή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος, Θ. Παφίλης και Ν. Παπαναστάσης μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (βλ. κάτω), αναφέρουν:
«Οι εξελίξεις στο Έβρο, γενικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ευρύτερη περιοχή, είναι ανησυχητικές και περικλείουν σοβαρούς κινδύνους. Ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτό ισχύει και για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, που σε συνέντευξή του υποστήριξε πως "δεν συνέβη κάτι αξιοσημείωτο που να χρήζει τέτοιας συζήτησης".
Η παραπλανητική φραστική αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τα γεγονότα στον Έβρο υποβαθμίζει το βασικό ζήτημα, που είναι η τουρκική αμφισβήτηση του Πρωτοκόλλου του 1926 και της Συνθήκης της Λοζάνης που καθόρισε τα σύνορα.
Οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού που οδηγεί σε κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.
Αυτός, μεταξύ των άλλων, αφορά: 
  • Τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Ακάρ για νομιμοποίηση και συνέχιση των υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο της λογικής των γκρίζων ζωνών. 
  • Τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου για την ένταση των προσφυγικών ροών στα νησιά και πιθανώς στον Έβρο, στο πλαίσιο των παζαριών ΕΕ-Τουρκίας για την απαράδεκτη συμφωνία για το προσφυγικό. 
  • Την αξιοποίηση της ανυπόστατης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης και τη συμφωνία Λιβύης με την κρατική Τουρκική εταιρεία πετρελαίου που φέρνει πιο κοντά τουρκικές έρευνες νότια της Κρήτης.
Η πραγματικότητα τονίζει ότι όσο βαθαίνει η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανοίγει η βεντάλια της συμμετοχής της Ελλάδας σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό και σε ενεργειακά, γεωστρατηγικά "παιχνίδια" με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και το Ισραήλ, τόσο θα διασταυρώνονται τα συμφέροντα των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας και θα οξύνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ένταση συνυπάρχει με σχέδια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου και περιοχών της Αν. Μεσογείου.
Το ΝΑΤΟ παίζει βρώμικο και επικίνδυνο ρόλο. Προχθές ο ΓΓ Στόλτμπεργκ στήριξε τις Τουρκικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και την κυβέρνηση Σάρατζ. Η Τουρκία με τις πλάτες του ΝΑΤΟ κάνει επίδειξη ισχύος.
Η κυβέρνηση έχει ευθύνες, πανηγύριζε άσκοπα την προηγούμενη περίοδο, δεν έδωσε καθαρή εικόνα από την πρώτη στιγμή για τις εξελίξεις στον Έβρο και υποβάθμισε την ουσία της τουρκικής παρέμβασης.
Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκικής αστικής τάξης είναι βαθύτερες, αφορούν την ευρύτερη περιοχή και είναι αβάσιμες αναλύσεις που αποδίδουν απλοϊκά επιθετικές ενέργειες στη "μνησικακία" του Ερντογάν ή παρουσιάζουν την Ελλάδα ως "πάροχο ασφάλειας".
Επί της ουσίας οι σημερινές εξελίξεις αποδεικνύουν τη χρεωκοπία της πολιτικής της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Το ΚΚΕ επιμένει στις θέσεις του, που εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα και δίνουν ώθηση στην πάλη του λαού μας και στην κοινή πάλη των λαών.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και καμία συμμετοχή σε παζάρια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου
  • Κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων.
  • Ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες.
  • Καταπολέμηση κάθε είδους εθνικιστικών κραυγών και πολεμικών τυχοδιωκτισμών».
902
*
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Συνεδρίασε σήμερα για τις εξελίξεις στον Έβρο και τα ελληνοτουρκικά
Τρίτη 26/05/2020 - 19:00 - Ενημέρωση: Τρίτη 26/05/2020 - 22:35
Με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Έβρο και γενικότερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεδρίασε σήμερα στο υπουργείο Άμυνας, η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με την κυβέρνηση, όσο και τις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις να συνεχίζουν τον επικίνδυνο εφησυχασμό, όσο και την προσπάθεια να καλύψουν τις πολύ μεγάλες ευθύνες για την πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ που δίνει «αέρα στα πανιά» της επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.
Σε αυτό το πνεύμα, στην εισήγησή του, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μίλησε για «συνεχιζόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας έναντι της Ελλάδας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας», για «έξαρση, ποιοτική και ποσοτική της τουρκικής παραβατικότητας», αλλά και για «έντονη διπλωματική δραστηριοποίηση της χώρας μας προς κάθε κατεύθυνση», με βασική βέβαια κατεύθυνση αυτή της διασφάλισης των συμφερόντων της αστικής τάξης, μέσα από την υλοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού ο οποίος περιλαμβάνει και τους «διαύλους» με την Τουρκία για την παραμονή της στο «δυτικό» στρατόπεδο.
Χωρίς καμία αναφορά στην πολιτική της εμπλοκής που υπονομεύει επί της ουσίας τα κυριαρχικά δικαιώματα και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους ακόμα και για αλλαγές συνόρων στην περιοχή, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και ο υπουργός Άμυνας στις εισαγωγικές τοποθετήσεις τους επέλεξαν να απαντήσουν στη βολική «κριτική» των υπόλοιπων αστικών κομμάτων για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στον Έβρο, σημειώνοντας επανειλημμένα πως «αναφορές σε δήθεν "κατάληψη" εθνικού εδάφους είναι ψευδείς ειδήσεις οι οποίες δεν πρέπει να αναπαράγονται».
Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος, Θ. Παφίλης και Ν. Παπαναστάσης με δήλωση τους στηλίτευσαν τη λογική του εφησυχασμού, προειδοποιώντας πως «οι εξελίξεις στο Έβρο, γενικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ευρύτερη περιοχή, είναι ανησυχητικές και περικλείουν σοβαρούς κινδύνους (επάνω με το video). 
Δεν «είδαν» αμφισβήτηση συνόρων στην κυβέρνηση...
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ν. Δένδιας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ανέφερε πως τα σύνορα στον Έβρο που καθορίζονται με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και το σχετικό Πρωτόκολλο του 1926 «είναι δεδομένα.

Δεν αλλάζουν και δεν μπορούν να αλλάξουν». Υποστήριξε, μάλιστα, πως «δεν υπάρχει ζήτημα αμφισβήτησης των συνόρων», τη στιγμή που το τουρκικό ΥΠΕΞ αμφισβήτησε ευθέως τη Συνθήκη της Λωζάνης, ισχυριζόμενο πως «η κοίτη του ποταμού που οριοθετεί το τουρκο-ελληνικό χερσαίο σύνορο το 1926 έχει αλλάξει σημαντικά λόγω φυσικών και τεχνητών παραγόντων και επομένως δεν υπάρχουν κοινά συμπεφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες στη συγκεκριμένη περιοχή του συνόρου που να είναι συμβατές με τη συμφωνία (Πρωτόκολλο) του 1926».
Προσπερνώντας αυτή την πραγματικότητα, ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής έσπευσε να υποβαθμίσει το γεγονός, μιλώντας για «θέμα όχι ανάξιου λόγου, αλλά ασφαλώς ανάξιο αυτής της έντασης που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της χώρας», ενώ ανέφερε ότι είναι ψευδές πως δεκάδες Τούρκων στρατιωτών εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος. 
Στη δική του τοποθέτηση ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός, Κων. Φλώρος, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας το πώς η τουρκική αστική τάξη αποθρασυμένη από το ιμπεριαλιστικό παζάρι με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ, επιχειρεί να δημιουργήσει «τετελεσμένα» και επί του πεδίου σε όλα τα μέτωπα είπε ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν γείτονα που προκαλεί συνεχώς και κατά κόρον». 

Σημείωσε δε ότι από τον Δεκέμβρη 2019 και έπειτα, «αμέσως μετά την υπογραφή του παράνομου Τουρκολυβικού Μνημονίου, η αεροπορική παραβατικότητα της γείτονος έχει αυξηθεί κατακόρυφα», ενώ δείχνοντας ότι η πολιτική της εμπλοκής δρομολογεί πολύ επικίνδυνες εξελίξεις μίλησε για συνεχή προετοιμασία των ΕΔ για αντιμετώπιση οποιουδήποτε επεισοδίου, ξεκάθαρα «σημειακής ή και ολοκληρωτικής συρράξεως».
Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, σπεύδοντας να βάλει πλάτη στην «εθνική» γραμμή της εμπλοκής για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, είπε μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται «συζήτηση που θα ρίξει φως σε γεγονότα που έγιναν το τελευταίο διάστημα αλλά και θα βοηθήσει να διαμορφώσουμε ένα εθνικό μέτωπο απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα και γενικά να προωθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα».
«Βραχνάς» η εμπλοκή στα παζάρια ΕΕ - Τουρκίας
Στις τοποθετήσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών και άμυνας δεν παρέλειψαν να παρουσιάσουν την προστασία των «συνόρων της ΕΕ» - μεταξύ άλλων και με την κατασκευή φράχτη στην περιοχή - ως παράγοντα προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων, την ώρα που οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως στο πλαίσιο των παζαριών Τουρκίας - ΕΕ υπονομεύονται παραπέρα τα κυριαρχικά δικαιώματα και μεγαλώνουν οι κίνδυνοι.
Άλλωστε την ίδια στιγμή που τα κυβερνητικά στελέχη μίλαγαν ξανά περί «υβριδικής απειλής» και ξεσπάθωναν κατά της «εργαλειοποίησης» του μεταναστευτικού από την Τουρκία, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στην Bild, επανέφερε τη διαθεσιμότητα της κυβέρνησης να «παζαρέψει» μια νέα συμφωνία εγκλωβισμού των προσφύγων, κατά τα πρότυπα της άθλιας συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.