Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

ΚΚΕ: Πρόταση Νόμου για στήριξη των εργαζομένων στην Τέχνη και στον Πολιτισμό

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόταση Νόμου για μέτρα στήριξης των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού
Τετάρτη 06/05/2020 - 11:21 - Ενημέρωση: Τετάρτη 06/05/2020 - 13:12
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε σήμερα Πρόταση Νόμου για τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, συνολικά οι εργαζόμενοι στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, έναν χώρο που διαχρονικά μαστίζεται από την ανεργία ή την περιστασιακή απασχόληση.
Η πανδημία του κορονοϊού διόγκωσε στο έπακρο τα προβλήματα αυτών των εργαζομένων: Κάθε δραστηριότητα στους τομείς απασχόλησής τους (μουσικές και θεατρικές σκηνές, συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφοι, εκθεσιακοί χώροι, αίθουσες Τέχνης, μουσεία, χώροι ψυχαγωγίας, Φεστιβάλ, εκπαίδευση, τηλεοπτικά γυρίσματα κλπ.) διακόπηκε, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των εργαζομένων σε όλους τους χώρους και τις ειδικότητες του Πολιτισμού να μην έχουν εισόδημα, ενώ παραμένει άγνωστο το πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα επανέλθει η καλλιτεχνική δραστηριότητα. Η μεγαλύτερη, δε, μερίδα των δοκιμαζόμενων καλλιτεχνών και λοιπών εργαζομένων του Πολιτισμού δεν έλαβε ούτε καν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή  συμπαραστάθηκε στις διεκδικήσεις των σωματείων τους, τις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους και υιοθέτησε το δίκαιο αίτημά τους για άμεση λήψη ολόπλευρων και ουσιαστικών μέτρων στήριξης για το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, ώστε να εξασφαλίζεται στοιχειωδώς η επιβίωσή τους.
Με την Πρόταση Νόμου, ανάμεσα σε άλλα, το ΚΚΕ προτείνει:
- Επίδομα στήριξης, ανερχόμενο στο ποσό των 535 ευρώ το μήνα για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Ομοίως για τους αυτοαπασχολούμενους καλλιτέχνες - δημιουργούς και για κάθε μικρή επιχείρηση (ΑΜΚΕ, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ, σύλλογοι, σωματεία κλπ.), πλην ανωνύμων εταιρειών. Επίσης προτείνονται απαλλαγές από υποχρεώσεις καταβολής τόκων, προστίμων, υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ κ.ά., επίδομα στέγασης, αναστολή κάθε μέτρου αναγκαστικής εκτέλεσης και  είσπραξης, δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεων κλπ.
 - Για τους μακροχρόνια ανέργους αυτού του χώρου, να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή των όρων και των προϋποθέσεων της ισχύουσας νομοθεσίας για τη χορήγησή του μέχρι και την άρση κάθε περιοριστικού μέτρου.
- Επέκταση της χορήγησης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Τέχνης και του Πολιτισμού και οι οποίοι αποκλείσθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνητικές ρυθμίσεις (αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία που εξαιρέθηκε για τους μήνες Μάρτη - Απρίλη).
- Ειδικά προγράμματα στήριξης του υπουργείου Πολιτισμού και επιχορηγούμενες παραγωγές της περιόδου 2020-2021, όπως: Αγορές και αναθέσεις από το κράτος και τους φορείς του, καλλιτεχνικών έργων ή καλλιτεχνικών υπηρεσιών σε κάθε είδος Τέχνης, κατόπιν Ανοιχτής Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό. Αύξηση του ποσοστού του ελληνικού ρεπερτορίου, καθώς και του ποσοστού  μίσθωσης ταινιών μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης στον ραδιοτηλεοπτικό χρόνο.
Η αιτιολογική έκθεση
«Είναι γνωστό ότι όλοι οι κλάδοι των καλλιτεχνών - μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών - και γενικότερα των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού μαστίζονται από την ανεργία ή την περιστασιακή απασχόληση. Η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία τείνει να γίνει ο κανόνας. Τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις διαμόρφωσαν ένα εργασιακό περιβάλλον στον τομέα της Τέχνης και του Πολιτισμού με δουλειά χωρίς υποτυπώδη δικαιώματα, με αποτέλεσμα η αγωνία της επιβίωσης για τους εργαζόμενους να εντείνεται ολοένα και περισσότερο.
Η πανδημία διόγκωσε στο έπακρο τα προβλήματα αυτών των εργαζομένων. Κάθε δραστηριότητα στους τομείς απασχόλησής τους (μουσικές και θεατρικές σκηνές, συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφοι, εκθεσιακοί χώροι, αίθουσες Τέχνης, μουσεία, χώροι ψυχαγωγίας, Φεστιβάλ, εκπαίδευση, τηλεοπτικά γυρίσματα κλπ.) διακόπηκε, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των εργαζομένων σε όλους τους χώρους του Πολιτισμού και σε όλες τις ειδικότητες να μην έχουν εισόδημα. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την αβεβαιότητα για το μέλλον της εργασίας τους,  καθώς άγνωστο παραμένει το πότε και με ποιες προϋποθέσεις η καλλιτεχνική δραστηριότητα θα επανέλθει στην πρότερή της κατάσταση. Παρ' όλα αυτά, η μεγαλύτερη μερίδα των σκληρά δοκιμαζόμενων καλλιτεχνών και λοιπών εργαζομένων του Πολιτισμού, δεν έλαβε ούτε καν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800,00 ευρώ.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας άκουσε από την πρώτη στιγμή τις διεκδικήσεις των σωματείων τους, παρακολούθησε και συμπαραστάθηκε στις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους και υιοθέτησε το δίκαιο αίτημά τους για άμεση λήψη ολόπλευρων και ουσιαστικών μέτρων στήριξης για το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, ώστε να εξασφαλίζεται στοιχειωδώς η επιβίωσή τους.
Για τους λόγους αυτούς η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει την παρούσα Πρόταση Νόμου, αποτελούμενη από ένα άρθρο, στο οποίο παρατίθενται τα μέτρα που λαμβάνονται για την άμεση ανακούφιση και στήριξή τους καθώς και η έναρξη και η διάρκεια ισχύος αυτών».
Αθήνα 06/05/2020
Οι Προτείνοντες Βουλευτές

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΓΚΙΟΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ ΜΑΡΙΑ
ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ
ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΑΦΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.