Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Σημαδεμένοι μπαλαντέρ στο πόκερ του κεφαλαίου - Βαλέδες της αστικής τάξης - Τζουτζέδες των εφοπλιστών — ΚΚΕ: Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου εξυπηρέτησης των λίγων και εξαπάτησης των πολλών

Απ' την καλή κι απ' την ανάποδη

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη σε τηλεοπτικό σταθμό και την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Ζάππειο
Δευτέρα 25/05/2020 - 21:46 - Ενημέρωση: Δευτέρα 25/05/2020 - 21:49
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη σε τηλεοπτικό σταθμό και την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Ζάππειο (βλ. στο τέλος) αναφέρει:  
«Αποτελεί μεγάλη παγίδα, αλλά και πρόκληση ο ισχυρισμός του κ. Μητσοτάκη ότι "όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη και να επιμεριστούν τη ζημιά".
Στην πραγματικότητα, ο λαός, που ματώνει ήδη επί μία δεκαετία, θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο και της νέας κρίσης, για να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Αυτόν το στόχο υπηρετούν τα μέτρα της κυβέρνησης, που από τη μια παρέχουν άφθονο κρατικό χρήμα και νέα εργαλεία στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ από την άλλη ισοπεδώνουν εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις, το λαϊκό εισόδημα.
Απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορεί να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του, που πλειοδοτεί σε μέτρα ακόμη μεγαλύτερης επιδότησης των μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία αντικειμενικά θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, χρησιμοποιώντας ως προπέτασμα καπνού τη δήθεν στήριξη της "μεσαίας τάξης".
Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου εξυπηρέτησης των λίγων και εξαπάτησης των πολλών.
Κοινός παρονομαστής τους είναι η φοροασυλία του κεφαλαίου και η διατήρηση όλων των μνημονιακών νόμων, που ενισχύουν την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, την επίθεση στο εισόδημα, τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτό το έδαφος "ήρθαν κι έδεσαν" οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Το κοινό σύνθημα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων πως "εργαζόμενοι και επιχειρήσεις βρίσκονται στο ίδιο καράβι", είναι ο πολυδιαφημισμένος μύθος που επιστρατεύεται ξανά, με στόχο οι εργαζόμενοι να δεχτούν νέες θυσίες για χάρη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.
Την ίδια στιγμή στο βωμό της επανεκκίνησης της οικονομίας και του τουρισμού, που όλες οι κυβερνήσεις αναγόρευσαν σε "βαριά βιομηχανία", παίζεται κορόνα - γράμματα ακόμη και η δημόσια υγεία.
Η αμφισβήτηση του σημερινού, χρεοκοπημένου δρόμου ανάπτυξης είναι όρος για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων, το ξήλωμα των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, την εξασφάλιση ουσιαστικών μέτρων στήριξης του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, για να μην πληρώσει πάλι ο λαός την καπιταλιστική κρίση».
***
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Του Πέτρου Ζερβού
 Ζητά από τον λαό να βάλει πάλι πλάτη για την ανάκαμψη του κεφαλαίου
Δευτέρα 25/05/2020 - 21:00 - Ενημέρωση: Δευτέρα 25/05/2020 - 21:48
Τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σήμερα το βράδυ στο «Star», στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης του κεφαλαίου για την ανάκαμψή του. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι θα παρουσιάσει σχετικό σχέδιο μόλις περάσει το καλοκαίρι, γιατί, όπως είπε, «η επιβάρυνση της εργασίας είναι πολύ μεγάλη».
Αναφερόμενος στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, τόνισε ότι μέσα στην πανδημία έτρεξαν πιο γρήγορα, εννοώντας προφανώς τα αντεργατικά μέτρα των ΠΝΠ και τις άλλες φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις, λέγοντας ξεκάθαρα ότι «όλα αυτά ήταν δρομολογημένα, απλά πατήσαμε το κουμπί του επιταχυντή».
Προανήγγειλε μάλιστα ένα Νέο Σύστημα Υγείας, για το οποίο θα κάνει ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα, επαναλαμβάνοντας προεκλογικές θέσεις για την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης, όπως ότι στον πυρήνα του θα έχει ένα δημόσιο σύστημα «που θα μπολιάζεται με καλές πρακτικές από το ιδιωτικό σύστημα», π.χ. «αντί να αγοράζει το ίδιο μηχανήματα, να αγοράζει υπηρεσίες, να αγοράζει εξετάσεις σε μορφές ΣΔΙΤ».
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, είπε ότι η Ελλάδα «διεκδικεί (από την ΕΕ) όχι δανεικά, αλλά απευθείας μεταβιβάσεις, στη γραμμή που άνοιξαν Γαλλία και Γερμανία. Διεκδικούμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσό. Μιλάμε για πολλά δισ. που θα προστεθούν στο πακέτο των 24 δισ. που έχουμε ήδη ανακοινώσει», τόνισε.
Την ίδια ώρα υπολόγιζε μια ύφεση μεταξύ 5 και 10%. Παραδεχόταν ότι η πραγματική εικόνα στην αγορά εργασίας περιλαμβάνει απολύσεις, δεν απέκλειε το ενδεχόμενο η ανεργία να ξεπεράσει το 20%, αλλά παρέπεμπε πάλι στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση υπέρ των επιχειρήσεων. «Έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας (για να ανοίξουν επιχειρήσεις όπως εποχικά ξενοδοχεία), αλλά να μην καταφύγουμε σε μια πλειοδοσία παροχών ανέξοδων, να μην έχουμε ένα μπαράζ παροχών», συμπλήρωνε, βάζοντας κι εδώ ζήτημα να μη διακινδυνεύσει η δημοσιονομική σταθερότητα.
Ταυτόχρονα, ενώ καλούσε τον λαό να συμβιβαστεί με την κατάσταση του πετσοκομμένου μισθού, εμφανιζόταν μεγαλόψυχος να δηλώνει ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία, «το κράτος θα πάρει ένα μεγάλο βάρος, ο επιχειρηματίας μετά και ο εργαζόμενος ένα μικρό μερίδιο, με αυτή τη σειρά», λέγοντας με τα δικά του λόγια ότι διασφαλίζει στους ομίλους πακτωλούς χρηματοδότησης και φοροαπαλλαγές, τις οποίες θα καλύψει ο λαός.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί τον Πειραιά όπου «άκουσε τις ανησυχίες των επιχειρηματιών για θέματα ρευστότητας και τζίρου» και απάντησε ότι «με λίγη πίστωση χρόνου ο κόσμος της αγοράς θα δρέψει τους καρπούς από την αισιοδοξία των πολιτών». Εκτίμησε, εξάλλου, ότι «η επίδοση στον τουρισμό θα είναι καλύτερη από ό,τι αναμένεται και αυτό θα αυξήσει την πελατεία των μαγαζιών». Αύριο, αναμένεται να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και άλλους.
902
***
ΣΥΡΙΖΑ
Του Πέτρου Ζερβού
Πρόγραμμα για να ορθοποδήσει το κεφάλαιο γονατίζοντας ξανά τον λαό
Δευτέρα 25/05/2020 - 21:13
Την αναβαθμισμένη έκδοση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, για να «Μείνουν όρθιοι» οι επιχειρηματικοί όμιλοι, παρουσίασε σήμερα από το Ζάππειο ο Αλ. Τσίπρας. Βλέποντας τη ΝΔ να εφαρμόζει τα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου, που ο ίδιος υπερασπιζόταν ως συνταγή αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης, επιχειρεί να βγει ακόμα πιο επιθετικά, υποσχόμενος πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ στα μονοπώλια.
Ο τέως πρωθυπουργός, πιάνοντας το νήμα από το «θα λογαριαστούμε μετά», των ημερών της πανδημίας και συνεχίζοντας να «βάζει πλάτη» στα μέτρα της κυβέρνησης, σαν «υπεύθυνη αντιπολίτευση», έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «ρευστό στην αγορά» δεν σημαίνει και απουσία αντιλαϊκών μέτρων. Όπως είπε άλλωστε, «δεν θέλουμε να χαϊδέψουμε τα αυτιά κανενός. Οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία θα είναι δύσκολες παντού. Και δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να πιστεύει ότι η ανάκαμψη είναι εύκολη ή απλή υπόθεση».
Ερχόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε εξαρχής ότι είναι «κοστολογημένο - με εξασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης». Και ξεκινώντας να μετράει τα πακέτα που δεσμεύεται να παρέχει στους μονοπωλιακούς ομίλους, μίλησε κατ' αρχάς για «δημοσιονομική επέκταση» 13,4 δισ. ευρώ, για τη στήριξη σε επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας, ώστε να καλύπτονται από το κράτος πλήρως το μισθολογικό και το ασφαλιστικό «κόστος» και να απαλλαγεί η εργοδοσία από περιττά βάρη. Ενώ για επιχειρήσεις που επανεκκινούν με απώλειες προβλέπει πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος. Για τις υπόλοιπες, το μενού περιέχει 40% κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους για τους επόμενους 4 μήνες.
Στον δεύτερο άξονά του το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «μετράει» νέα πακέτα, για την αποφασιστική ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων και για την εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης με απευθείας ενίσχυση από το κράτος. Εδώ περιλαμβάνεται πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης, ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, με ισχυρό πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις, με μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.
Ξεχωρίζοντας τις ...ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου, που στα χρόνια της προηγούμενης κρίσης είδε αύξηση της κερδοφορίας του, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε «επιπλέον ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού. Με στόχο 3 εκατ. συμπολίτες μας να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος».
Από το φαγοπότι αυτό για το κεφάλαιο, ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβλεψε και ορισμένα ψίχουλα για άνεργους, επισφαλώς εργαζόμενους, ΑΜΕΑ, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους κ.ά., εισηγούμενος «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης» που θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί.
Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αφιερώνει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ στη στρατηγική «διάσωσης» επιχειρήσεων που εισηγείται, στο φόρτωμα δηλαδή στο λαό μέσω «εξαγορών» των ζημιών που έχουν υποστεί επιχειρηματικοί όμιλοι. Όπως είπε, σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, που θα φορτωθούν στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, «το κράτος είναι έτοιμο να παρέμβει» με: «Ανακεφαλαιοποίηση» (όπως στις τράπεζες), με «επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο» και με «εθνικοποίηση με αποζημίωση των μετόχων».
Τέλος, το «Μένουμε όρθιοι» περιλαμβάνει δεσμεύσεις για «ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», του ίδιου που η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε τα προηγούμενα χρόνια βαθαίνοντας την απαξίωση και εμπορευματοποίησή του.
Πέραν των γενναίων μέτρων στήριξης, ο Αλ. Τσίπρας έκλεισε το μάτι στους επιχειρηματικούς ομίλους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι το κόμμα του παίρνει «ενεργά μέρος στη διεκδίκηση λύσεων» στο πλαίσιο της ΕΕ και υποστηρίζει τη γαλλογερμανική πρόταση, «προσδοκώντας τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη της ελληνικής οικονομίας από ευρωπαϊκά κονδύλια».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.