Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Το Τροπάριο της Κασσιανής

Η ΤΙΜΗ (των αγαθών) ΤΙΜΗ (=υπόληψη) ΔΕΝ ΕΧΕΙ
ή
Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Αγορά



Όμως η Τιμή έχει και παραέχει τιμή! Και μάλιστα πολύ τσουχτερή! Απόδειξη ότιτις τελευταίες 240 μέρες, που έχουν περάσει κατά πολύ την περίοδο χάριτος για τη Ν.Δ., παρακολουθούμε (ο λαός) διάφορους (αν)αρμόδιους νυν και πρώην υπουργούς, που προσπαθούν να μας εξηγήσουν με περισπούδαστο ύφος ποιος ευθύνεται που (πρέπει να) πληρώνουμε τα καύσιμα στη μαύρη αγορά.
Τις πταίει, λοιπόν; Οι εταιρείες ή οι πρατηριούχοι; Το παρατηρητήριο τιμών (που καταργήθηκε) ή η δική μας έλλειψη παρατηρητικότητος για φτηνό πρατήριο; Κουλούρης ή Φώλιας; Μπους ή Αλ-Κάιντα; (πού τη θημηθήκανε πάλι;!) Ιησούς ή Βαραββάς; «Το ζαβό το ριζικό μας ή ο θεός που μας μισεί; Το κεφάλι το κακό μας ή πρώτα απ' όλα το κρασί;»
Κάτι ψελλίζουν βέβαια για το μπρέντυ, όπως το έχει εξελληνίσει η φιλενάδα της μάνας μου, η Κασσιανή (Κάσσυ για τους πολύ φίλους ), για την αγορά που (οσονούπω) θα αυτορρυθμιστεί (η ίδια η αγορά όμως δεν ξέρει τίποτα), για τις αδιαθεσίες του Μπερνάνκι (κομματάκι δύσκολος στην προφορά για τη θεία μου που είναι θιασώτις του Γκρήνσπαν και είχε μάθει να τον προφέρει φαρσί), για τις λάθος τιμοληψίες (ο Τίμος των ΕΛΠΕ το είπε) και γενικά σε δουλειά να βρισκόμαστε!
Κι όμως η Κάσσυ μού άνοιξε τα μάτια, που τώρα στα 93 της «Σταματάω να οδηγώ!» μου λέει. «Να το αράξουμε όλοι, να τους δεις μετά! Κάνουν ή δεν κάνουν επέμβαση;!» (Μπράβο Κάσσυ!) «Κοτζάμ διυλιστήρια έχουμε. Άν ήθελαν θα έστρωνε η αγορά και θα 'βλεπες μετά η Σηέλ και η Βρου! –εδώ, περιέργως, η προφορά την παιδεύει λίγο– Αλλά δε θέλουν.
«Η καλύτερή τους είναι να ανεβαίνουν οι τιμές (συνεχίζει μαχητικά η Κάσσυ). Ο Αλογοσκούφης, από το φιπιά ξελασπώνει, αγάπη μου!» (Χειμερινή με τον Ζολώτα –βλέπεις– η Κασσιανή!). Και πριν πάρω ανάσα μ' έστειλε για τα καλά το θηρίο: «Άμα τα δώσουν όλα στους βγενόπουλους, εκεί να δεις φωτιά στις βενζίνες! Κι αν βάλουν στρατηγικό αγιογδύτη στις λαϊκές, τέρμα ο μαντανός! Πιο φτηνά θα μας έρχεται η κόκα, χρυσό μου!» Κι έδεσε χειρόφρενο η Κάσσυ.
Κι όταν στις βραδυνές ειδήσεις άκουσα απ' τον πρωινό Αυτιά ότι πρέπει να πάνε πάλι οι (αν)αρμόδιοι στις Βρυξέλλες (όπως επί Χριστοδουλάκη, λεει ο μέγιστος) να ζητήσουν μείωση του φόρου κατανάλωσης, παίρνω περιχαρής την Κασσιανή και: «Είδες Κάσσυ μου...», «Εσύ να δεις!» με κόβει απότομα. «Που μυαλό δε βάζεις, μωρέ. Αφού το ξέρουν από πριν, βρε αγαθό, ότι πάλι ΟΧΙ θα τους πούνε. Αυτοί, αγάπη μου, ούτε τιμή ούτε υπόληψη έχουν!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.