Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Χιροσίμα - Ναγκασάκι, 1945-2019: Ο ιμπεριαλισμός δεν πρέπει να «είναι περήφανος και να κοιμάται ήσυχος κάθε βράδυ» - Οι λαοί να ταράξουν τον ύπνο του

74 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε Χιροσίμα – Ναγκασάκι

Ήταν 6 Αυγούστου του 1945 όταν το βομβαρδιστικό «Enola Gay» ελευθέρωσε το «Little Boy» (Μικρό Αγόρι), τη δεύτερη ατομική βόμβα που κατασκεύασαν οι ΗΠΑ (η πρώτη ρίχτηκε δοκιμαστικά στις 16 Ιούλη 1945 σε ερημική τοποθεσία του Νέου Μεξικού), σκορπίζοντας το θάνατο στο νησί της Χιροσίμα, σε 110.000 ανθρώπους ακαριαία και σε χιλιάδες ακόμα αργότερα, από τη ραδιενέργεια.
*
*
Ο όλεθρος συνεχίστηκε τρεις μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, πάνω από το νησί Ναγκασάκι, όταν απελευθερώθηκε και η τρίτη ατομική βόμβα, με την ονομασία «Fat Man» (Χοντρός Αντρας), η οποία σκότωσε ακαριαία 70.000 ανθρώπους.
Ο συνολικός αριθμός των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών δεν έχει υπολογιστεί ακριβώς.
Η τρομακτική ισχύς της ατομικής βόμβας
Η τρομακτική ισχύς της ατομικής βόμβας προκύπτει από τα τεράστια ποσά ενέργειας που εκλύονται κατά την αλυσιδωτή αντίδραση έπειτα από «βομβαρδισμό» των πυρήνων του Ουρανίου-235 (235U) από νετρόνια.
Αρκεί να «εξαφανιστεί» ένα μόνο γραμμάριο (1gr) Ουρανίου για να παράξει ενέργεια ίση περίπου με 25.000 Kwh (κιλοβατόρια), την ενέργεια δηλαδή που καταναλώνει ένα μέσο σπίτι σε διάρκεια περίπου επτά (7) ετών!
Η ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα περιείχε 64 κιλά (kg) Ουρανίου, ενώ η σχάση πραγματοποιήθηκε σε μόλις 600 περίπου γραμμάρια (gr) Ουρανίου-235.
Οι ατομικές βόμβες που ρίχτηκαν σε Χιροσίμα (Ουρανίου) και Ναγκασάκι (Πλουτωνίου) είχαν ισχύ 15.000 και 20.000 τόνων ΤΝΤ αντίστοιχα. Η θερμοκρασία σε ακτίνα 185 μέτρων άγγιζε τη θερμοκρασία στην επιφάνεια του Ηλιου.
Οι εικόνες φρίκης από αυτές τις δύο πόλεις τον Αύγουστο του 1945 σηματοδοτούν ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα που διέπραξε ο ιμπεριαλισμός σε βάρος των λαών, με το πρόσχημα της συντόμευσης του πολέμου.
Το υπερφρούριο και ο φρουρός του
Ο Πωλ Τίμπετς πέθανε 92 ετών, το 2007. Στη διαθήκη του δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να γίνει κηδεία ή να φτιαχτεί τάφος, φοβούμενος ότι ο τάφος του θα γινόταν τόπος διαμαρτυριών κατά των πυρηνικών όπλων. (Ένολα Γκαίη: η μάνα του Τίμπετς).
Τι είχε προηγηθεί;
Το Μάη του 1945, με την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στο Βερολίνο και την ύψωση της κόκκινης σημαίας στην καρδιά του ναζισμού, στο Ράιχσταγκ, η Γερμανία αναγκάζεται σε συνθηκολόγηση.
Με τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας ο πόλεμος ουσιαστικά τελειώνει. Είχε προηγηθεί η συνθηκολόγηση της Ιταλίας, το Σεπτέμβρη του 1943.
Το τρίτο μέρος της φασιστικής συμμαχίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιαπωνία, συνέχιζε τον πόλεμο.
Όμως οι συνθήκες έδειχναν ότι ήταν ζήτημα ημερών να συνθηκολογήσει κι αυτή, αφού ο στόλος της ήταν κατεστραμμένος και η ίδια περικυκλωμένη από εχθρικές δυνάμεις.
Ποιος ήταν ο λόγος, λοιπόν, που ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, έδωσε το «ΟΚ» για τη χρησιμοποίηση των βομβών;
Δύο σημειώσεις για τον Τρούμαν: 
1. Το άγαλμά του φιγουράρει στην πόλη της Αθήνας και φυλάσσεται διά ροπάλου.
2. Διέταξε τη χρήση - για πρώτη φορά - των βομβών Ναπάλμ στην Ελλάδα, την περίοδο 1946 - 1949, ενάντια στον ΔΣΕ)
Ο φόβος που υπήρχε στο στρατόπεδο του ιμπεριαλισμού για το πρόσωπο της σοσιαλιστικής Σοβιετικής Ενωσης ήταν εμφανής.
Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι ήταν μια προσπάθεια εκφοβισμού της Σοβιετικής Ενωσης, καθώς και μία επίδειξη υπεροχής των ΗΠΑ εν γένει απέναντι στο σοσιαλισμό που οικοδομούνταν και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.
Οι ΗΠΑ γνώριζαν το μεγάλο κύρος της ΕΣΣΔ στους λαούς της Ευρώπης.
Οι λαοί θα αποφάσιζαν για την τύχη τους μετά την απελευθέρωση από το ναζιστικό θηρίο με την καθοριστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού, κι αυτό ήταν το πραγματικό εμπόδιο των ΗΠΑ ώστε να «πατήσουν πόδι» σε όλη την Ευρώπη.
Ο Τίμπετς, ποτέ δεν μετάνιωσε για την απόφαση να πέσει η βόμβα.
Σε συνέντευξή του το 1975 δήλωσε: «Είμαι περήφανος που μπόρεσα ν' αρχίσω με το τίποτα, να σχεδιάσω την επιχείρηση και να δουλέψει όσο τέλεια δούλεψε... Κοιμάμαι ήσυχος κάθε βράδυ».
Τον Μάρτιο του 2005 δήλωσε «αν με βάλετε στις ίδιες συνθήκες, σίγουρα, θα το ξανάκανα». 
Το 1976 δέχτηκε κριτική για τη συμμετοχή του σε αναπαράσταση του βομβαρδισμού της Χιροσίμα σε αεροπορική επίδειξη στο Τέξας.
Η ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι άνοιξε το δρόμο για την έναρξη του λεγόμενου Ψυχρού Πολέμου, αποδεικνύοντας το ρόλο που έπαιξε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός σε αυτήν την αντιπαράθεση που ακολούθησε, τις επόμενες δεκαετίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η απειλή του πυρηνικού πλήγματος απέναντι στην ΕΣΣΔ πήρε οργανωμένη μορφή από τις ΗΠΑ, με τα σχέδια «Broiler» (1946), το οποίο προέβλεπε τον βομβαρδισμό 24 πόλεων της ΕΣΣΔ, και «Offtackle» (1949), που περιλάμβανε 104 πόλεις της ΕΣΣΔ.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1949, τα πιο ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη έθεσαν τη στρατιωτική τους οργάνωση ενάντια στην ΕΣΣΔ, με τη δημιουργία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).
Ο σημερινός κίνδυνος από τη χρήση πυρηνικών όπλων
Αυτήν τη στιγμή πυρηνικά διαθέτουν εννέα κράτη:
Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία), το Πακιστάν, η Ινδία, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα.
Το ενδεχόμενο του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», που εξετάζεται από χρόνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το επιβεβαίωσε η Σύνοδός του στη Βαρσοβία (Ιούλιος 2016) και απειλεί τους λαούς, ιδιαίτερα μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία απαγόρευσης των πυρηνικών μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.
Η Ρωσία και η Κίνα δηλώνουν έτοιμες να μπουν στη θανάσιμη αντιπαράθεση για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων.
Μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλη του 2016, έχει ανοίξει μία συζήτηση για τη μεταφορά των αμερικανικών πυρηνικών όπλων που είναι αποθηκευμένα στη βάση του Ιντσιρλίκ.
Πιθανότερη εκδοχή αποτελεί ο Αραξος. Μάλιστα, από τον περασμένο Νοέμβρη αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα για περαιτέρω αξιοποίηση των ήδη χρησιμοποιούμενων εγκαταστάσεων.
Η χρήση βάσεων στην Ελλάδα για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών - ΝΑΤΟικών αεροπλάνων, ελικοπτέρων, πλοίων, πυρομαχικών, η μετατροπή της χώρας μας σε χώρα «πρώτης γραμμής», εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους.
Η ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή στις ασκήσεις και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ βάζει τη χώρα μας και το λαό στο στόχαστρο.
Είναι ψέμα ότι με τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ εξασφαλίζουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ότι με αυτόν τον τρόπο υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα σύνορά μας. Τα παραδείγματα, ιστορικά και σημερινά, δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τηρεί κατά γράμμα τις δεσμεύσεις με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. 
Βαδίζει κι αυτή στο δρόμο της εμπλοκής της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, υλοποιεί την ευρωΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών και στηρίζει τη γενικότερη ιμπεριαλιστική διείσδυση στα Βαλκάνια, βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.