Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025

Κώστας Γουλιάμος: ΟΠΕΚΕΠΕ ή Τα διεφθαρμένα αιγοπρόβατα στο μαντρί της ΕΕ

Κώστας Γουλιάμος 

Το οικονομικό έγκλημα των 5 δισ στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ερμηνεύεται με όρους μακροχρόνιων διαθρωτικών αδυναμιών της Ελλάδας (λογουχάρη, δημοσιονομικής κακοδιαχείρισης), καθότι αυτές δεν συνιστούν τις γενεσιουργές αιτίες της συγκαιρινής πολιτικής σήψης της αστικής δημοκρατίας.

Άλλωστε τέτοιες ερμηνείες κοινωνικού αυτοματισμού στοχεύουν, ως συνήθως, σε άλλοθι και στον αποπροσανατολισμό.

Τουναντίον, η ερμηνεία του οικονομικού εγκλήματος στον ΟΠΕΚΕΠΕ συνδέεται με τους νέους κανόνες της διεθνοποιημένης καπιταλιστικής αγοράς, στην οποία υπάγεται αφενός η υιοθέτηση των αποσυνδεδεμένων ενισχύσεων, αφετέρου η προσαρμογή της παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Σε αυτούς τους νέους κανόνες της διεθνοποιημένης καπιταλιστικής αγοράς κριτήριο

«για το τι ακριβώς θα παραχθεί και πόσο, τι θα εισαχθεί ή θα εξαχθεί, αποτελεί η κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων της ΕΕ που διακινούν ή μεταποιούν αγροτικά προϊόντα εντός ή εκτός ΕΕ, ανεξάρτητα από τις δυνατότητες των χωρών της για παραγωγή συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων, στα οποία η ΕΕ μπορεί να ήταν ακόμα και ελλειμματική (π.χ. βαμβάκι, καπνός κ.ά.) και μέχρι τότε στηρίζονταν οι παραγωγοί τους μέσω (συνδεδεμένης με την παραγωγή) επιδότησης στην τιμή τους» (Ριζοσπάστης, 31/05-01/06/25).

Συνολικά εδώ και πολλά χρόνια οι αστικές κυβερνήσεις είχαν στοιχηθεί πίσω από τις πολιτικές της ΚΑΠ της ΕΕ, απορρίπτοντας το διαχρονικό αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για σύνδεση των επιδοτήσεων με την πραγματική γεωργική παραγωγή και το πραγματικό ζωικό κεφάλαιο.

Σε αυτό το φόντο, η σκανδαλώδης ρύθμιση για τα περιφερόμενα αιγοπρόβατα, τα οποία έβοσκαν ανά την επικράτεια ανεξαρτήτως της εντοπιότητας των κτηνοτρόφων, έγινε επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Της οποίας την εφαρμογή συνέχισαν οι αρμόδιοι υπουργοί των κυβερνήσεων της Ν.Δ, εξού και όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτή την περίοδο, με αφορμή την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Στην Ελλάδα λοιπόν τα αιγοπρόβατα (και όχι, μόνο), στην Γερμανία η Siemens (και όχι μόνο), στο Ηνωμένο Βασίλειο το κύκλωμα διαφθοράς σε πολεοδομίες (και όχι μόνο), στις ΗΠΑ η Enron ή κορυφαία πανεπιστήμια Γέηλ, Στάνφορντ (και όχι μόνο), στην Ισπανία η υπόθεση Gurtel (και όχι μόνο), στην Τσεχία η Agrofert του τότε πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις (και όχι μόνο), στην Κύπρο τα Τραπεζικά σκάνδαλα (και όχι μόνο), στην Ολλανδία οι δότες σπέρματος (και όχι μόνο), στην Δανία η Danske bank σε υπόθεση διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος (και όχι μόνο), στην Φινλανδία τα ρατσιστικά σκάνδαλα και η βία κατά των ζητιάνων (και όχι μόνο), στην ΕΕ τα συμβόλαια των εμβολίων Covid (και όχι μόνο)… και πάει λέγοντας!

Επομένως σκάνδαλα και διαφθορά είναι σύμφυτες πρακτικές με τον καπιταλισμό και, συνεπαγωγικά, διαδεδομένοι και αναμενόμενοι άξονες του αστικού κράτους και των κυβερνητικών και συστημικών κομμάτων που το εκπροσωπούν.

Η διαφθορά είναι σύμπτωμα της κεφαλαιοκρατικής πολιτικής, είναι η πλευρά της. Είναι μια τυπική καπιταλιστική σχέση, που τα απόβλητά της δε συνιστούν παρέκκλιση αλλά κανόνα λειτουργίας του συστήματός τους.

Και βέβαια γίνεται σε συνθήκες σήψης και βαθιάς κρίσης πιο ευδιάκριτη με τη μορφή της ευκαιριακής και κομματικής επιδότησης, της πελατειακής διαχείρισης, της πολιτικής εξαγοράς, του οργίου εκβιασμών, των ρουσφετολογικών μηχανισμών και της διοικητικής ασυδοσίας.

Γενικά, η διαφθορά συνιστά “εκδήλωση και δυσώδες αποτέλεσμα της λειτουργίας ενός εποικοδομήματος που γιγαντώνεται στο έδαφος ενός σάπιου κοινωνικο-οικονομικού και πολιτικού συστήματος, που στη γλώσσα της επιστήμης καλείται κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός”.

(George Grosz- Caricature)

European Parliament European Commission Council of the European Union Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης Εταιρεία Συγγραφέων - Hellenic Authors Society Council of Europe Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων HeIpss TlmeNews

Κώστας Γουλιάμος fb

*

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023).

Σεπ. 2023 Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.

Οκτ. 2024 Βραβείο Φιλίας από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

Πανελλήνιο βραβείο ποίησης «Jean Moreas» στον Κώστα Γουλιάμο

*

Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογές Ιουνίου 2024.

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο

________

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.