Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Kirsi Marie Liimatainen: Πού Είσαι Σήμερα Σύντροφε; − Μια ταινία γι' αυτούς που χάθηκαν στο δρόμο για την Επανάσταση − Αλκυονίς, 8 Ιουνίου 2017 − Πρεμιέρα και συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα και το κοινό

 
«ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΡΟΦΕ?»
μια ταινία ντοκουμέντο
της KIRSI LIIMATAINEN
Ένα κινηματογραφικό ταξίδι στη Νικαράγουα, τη Νότια Αφρική, τη Χιλή, τη Βολιβία, το Λίβανο, τη Γερμανία και τη Φινλανδία για να συναντήσει ξανά τους συντρόφους της. Ένα ταξίδι στο χρόνο, στη διεθνή αλληλεγγύη. 

Πρεμιέρα ταινίας Παρουσία σκηνοθέτιδας συζήτηση με τους θεατές
ΠΕΜΠΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 20.00
 ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΠΡΟΕΡΑΙΤΙΚΌ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 3€
  
Με ένα μοναδικό αρχειακό φωτογραφικό υλικό από προσωπικές παλιές φωτογραφίες, επιστολές, καρτ ποστάλ, μας οδηγούν σε ένα ταξίδι στο χρόνο στη διεθνή αλληλεγγύη.
Τι μένει από το όνειρο των πρώην συντρόφων για επανάσταση;
Εξακολουθούν να αγωνίζονται ή τελικά έχουν πειστεί να είναι με το μέρος των μεγάλων παγκόσμιων εταιρειών και του νεοφιλελευθερισμού;
Το 1988 η 20χρονη Finn Kirsi Marie Liimatainen πήγε στη Λ. Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ για να μελετήσει τον μαρξισμό-λενινισμό στη Διεθνή Ακαδημία Νεολαίας "Wilhelm Pieck".
Οι φοιτητές προέρχονταν από 80 χώρες από όλο τον κόσμο. Νέοι άνθρωποι ενώνονται ελπίζοντας για έναν καλύτερο κόσμο.
Το καλοκαίρι του 1989 το μάθημα τελειώνει και οι μαθητές απλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Λίγους μήνες αργότερα το τείχος του Βερολίνου πέφτει...
24 χρόνια αργότερα, η Kirsi Marie Liimatainen ως σκηνοθέτης, ξεκινάει ένα κινηματογραφικό ταξίδι στη Νικαράγουα, τη Νότια Αφρική, τη Χιλή, τη Βολιβία, το Λίβανο, τη Γερμανία και τη Φινλανδία για να συναντήσει ξανά τους συντρόφους της.
*
«…Αυτές οι μοναδικές εικόνες αρχείου καθώς και τα πολιτικά τραγούδια μάς επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα το ιστορικό πλαίσιο.
Δείχνουν το υπόβαθρο και τα κίνητρα των πρωταγωνιστών και τις συνθήκες στις χώρες καταγωγής τους, όταν εντάχθηκαν στο Κομμουνιστικό Κόμμα και έγιναν κομμουνιστές και μαχητές της ελευθερίας…»
Kirsi Marie Liimatainen
*
Η Διεθνής Ακαδημία Νεολαίας "Wilhelm Pieck" είχε πάρει το όνομα του του Wilhelm Pieck, πρώτου Προέδρου της Λ. Δ. Γερμανίας, (έζησε 1876-1960) και διετέλεσε πρόεδρος από το 1949 έως το θάνατό του.
Πρεμιέρα 8 Ιουνίου, από τη NEW STAR
*
 «ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΡΟΦΕ?»
Ιστορική - Γερμανία , Φινλανδία 2016 –Διάρκεια 122΄
Σκηνοθεσία: Kirsi Marie Liimatainen
Γλώσσες: German, English, Spanish, Arabic
ΣΥΝΟΨΗ
Το 1988 η 20χρονη Finn Kirsi Marie Liimatainen  πήγε  στη ΛΔΓ για να μελετήσει τον μαρξισμό-λενινισμό στη Διεθνή Ακαδημία Νεολαίας "Wilhelm Pieck". Οι φοιτητές που προέρχονταν από 80 χώρες από όλο τον κόσμο, είναι φοιτητές που μάχονται για την ελευθερία και αριστεροί ακτιβιστές. Νέοι άνθρωποι  ενώνονται ελπίζοντας για έναν καλύτερο κόσμο. Το καλοκαίρι του 1989 το μάθημα τελειώνει - λίγους μήνες αργότερα το τείχος του Βερολίνου πέφτει.
24 χρόνια αργότερα, η Kirsi Marie Liimatainen ξεκινάει ένα κινηματογραφικό ταξίδι στη Γερμανία, τη Βολιβία, τη Χιλή, το Λίβανο και τη Νότια Αφρική για να συναντηθεί ξανά με τους πρώην συμπολίτες της. Τι μένει από το όνειρό τους για επανάσταση; 
Λίγα λόγια για την ταινία
Το 1988 λίγο μετά την αποφοίτησή της στο γυμνάσιο η 20χρονη Kirsi Marie Liimatainen αφήνει τη Φινλανδίακαι κατευθύνεται προς τη Λ.Δ.Γερμανίας. Αυτή και οι συμφοιτητές της προσκλήθηκαν στο Ανατολικό Βερολίνο να μελετήσουν Μαρξιστική-Λενινιστική θεωρία για ένα χρόνο στη Διεθνή Ακαδημία Νέων Wilhelm Pieck. Οι φοιτητές προέρχονται από όλες τις γωνιές του κόσμου, από συνολικά 80 χώρες
Το καλοκαίρι του 1989 το μάθημα τελειώνει και οι μαθητές απλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Λίγους μήνες αργότερα το τείχος του Βερολίνου πέφτει...
24 χρόνια αργότερα, η Kirsi Marie Liimatainen, ως σκηνοθέτης, ξεκινάει ένα κινηματογραφικό ταξίδι στη Νικαράγουα, τη Νότια Αφρική, τη Χιλή, τη Βολιβία, το Λίβανο, τη Γερμανία και τη Φινλανδία για να συναντήσει ξανά τους συντρόφους της. Τους ενώνει το όνειρο της Ακαδημίας για την απελευθέρωση των καταπιεσμένων. Τι σημαίνει αυτό το όνειρο γιαυτούς και τι έχει μείνει από αυτό; Εξακολουθούν να αγωνίζονται για «τον μικρό άνθρωπο» ή τελικά έχουν πειστεί να είναι με το μέρος των μεγάλων παγκόσμιων εταιρειών και του νεοφιλελευθερισμού;
*
ΒΙΛΧΕΛΜ ΠΙΚ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
(Wilhelm Pieck, Γκούμπεν, Βρανδεμβούργο 1876 – Ανατολικό Βερολίνο 1960)
Γερμανός πολιτικός, πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (1949-60). Ξυλουργός στο επάγγελμα, έγινε μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος το 1895.
Μόλις ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος κατέφυγε στο εξωτερικό για να μην παραβεί τις αρχές του.
Μετά τον πόλεμο προσχώρησε στην ομάδα Σπάρτακος, που είχε ηγέτες τον Καρλ Λίμπκνεχτ, τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, τον Φραντς Μέρινγκ και την Κλάρα Τσέτκιν, με τους οποίους συνδεόταν στενά.
Για την πολιτική του δράση διώχθηκε και φυλακίστηκε πολλές φορές . Ο Π. έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην προετοιμασία και στην καθοδήγηση της Νοεμβριανής επανάστασης του 1918 στη Γερμανία.
Ήταν ένας από τους ιδρυτές του Κομουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, στο συντακτικό συνέδριο του οποίου (1919) εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Εξελέγη βουλευτής στο Ράιχσταγκ (1928), από το βήμα του οποίου προπαγάνδισε το πολιτικό πρόγραμμα του Κομουνιστικού Κόμματος, ενώ διετέλεσε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Γ’ Διεθνούς. Όταν επικράτησε ο ναζισμός  στη Γερμανία (1933), με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, πήγε στη Γαλλία και εργάστηκε για τη δημιουργία μαζικού αντιναζιστικού κινήματος, ενώ στη συνέχεια μετέβη στη Σοβιετική Ένωση, όπου μαζί με τον Ούλμπριχτ ανασύστησε το Κομουνιστικό Κόμμα Γερμανίας.
Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα κατά του γερμανικού ιμπεριαλισμού και, ως μέλος της εθνικής επιτροπής Ελεύθερη Γερμανία, αφιερώθηκε στη διαφώτιση των Γερμανών αιχμαλώτων πολέμου στην ΕΣΣΔ, ιδιαίτερα των ανώτερων αξιωματικών.
Μετά τον πόλεμο, συνέβαλε στην ίδρυση του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος (SED, 1946), του οποίου και διετέλεσε πρόεδρος, με συμπρόεδρο τον Ότο Γκρότεβολ μέχρι το 1954.
Το 1949 εξελέγη πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, θέση στην οποία παρέμεινε έως τον θάνατό του.
*
ΑΛΚΥΟΝΙΣ newstarart cinema
ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)
 Για οποιαδήποτε πληροφορία: Τηλ.210 8220008: 210 8220023
Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.