Εξυμνούν τις «καλές» αντεργατικές πρακτικές της ΕΕ!
Τρίτη 21/06/2016 - 15:52
Την προσήλωσή τους στη συνέχιση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων για τη μετάβαση στην καπιταλιστική ανάκαμψη εξέφρασαν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους, ενώ παράλληλα προσπάθησαν να παρουσιάσουν σαν «αλλαγή σελίδας» το ζεστό χρήμα που θα πάρουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι από το «πακέτο Γιούνκερ».
ΚΚΕ
Τρίτη 21/06/2016 - 17:48
Σε σχόλιό του για την επίσκεψη Γιούνκερ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του αξίζουν στο ακέραιο τα συγχαρητήρια του προέδρου της Κομισιόν, αφού υλοποιούν κατά γράμμα τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ και του κεφαλαίου, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ προετοιμάζουν και το νέο γύρο επίθεσης, ενόψει της αξιολόγησης του φθινοπώρου.
Το κρίσιμο είναι να προετοιμαστεί ο λαός, που βλέπει τους επαίνους των ευρωενωσιακών παραγόντων προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οργανώνοντας τον αγώνα του».
«Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για τη δεύτερη αξιολόγηση που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα στις εργασιακές σχέσεις.
«Ακούγονται διάφορες απόψεις από την πλευρά των πιστωτών που προσκρούουν στο ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο»,πρόσθεσε, θέλοντας να συγκαλύψει ότι οι «βέλτιστες πρακτικές», για τις οποίες μιλάει η κυβέρνηση, είναι τα βαθιά αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη της ΕΕ.
Επίσης διακήρυξε υποκριτικά ότι «η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας»,τη στιγμή που η κυβέρνησή του διάλυσε τον κοινωνικό χαρακτήρα του Ασφαλιστικού και ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το έγκλημα στις εργασιακές σχέσεις.
Παράλληλα έστειλε το μήνυμα στους επιχειρηματικούς ομίλους ότι η Ελλάδα είναι «φιλική» για τους παραγωγικούς επενδυτές και υλοποιεί «κρίσιμες μεταρρυθμίσεις», ενώ έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση του «πακέτου Γιούνκερ», ώστε το κεφάλαιο εκτός από τη φθηνή εργασία να εξασφαλίσει και πρόσθετη χρηματοδότηση.
Με αφορμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα «αλλάζει σελίδα», όμως αυτό αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι το λαό που θα συνεχίσει να ματώνει από τα διάφορα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.
Με αφορμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα «αλλάζει σελίδα», όμως αυτό αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι το λαό που θα συνεχίσει να ματώνει από τα διάφορα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.
Ανησυχία μην ξεφτίσει το «όραμα»!
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ψηφίζουμε και οι δύο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ». Δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί χρήμα για τις επενδύσεις των μονοπωλιακών ομίλων, μίλησε για την ανάγκη να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για την «αλλαγής πορείας» από την «ακραία λιτότητα».
Συμπλήρωσε πως θα πρέπει να διαμορφωθούν συνθήκες «που θα πείθουμε τους πολίτες ότι η ενότητα της Ευρώπης είναι αναγκαία», θέλοντας να καταδείξει ότι πρέπει να αναβαπτιστεί η λυκοσυμμαχία της ΕΕ στα μάτια των λαών της.
Συμπλήρωσε πως θα πρέπει να διαμορφωθούν συνθήκες «που θα πείθουμε τους πολίτες ότι η ενότητα της Ευρώπης είναι αναγκαία», θέλοντας να καταδείξει ότι πρέπει να αναβαπτιστεί η λυκοσυμμαχία της ΕΕ στα μάτια των λαών της.
Για το Προσφυγικό
- ισχυρίστηκε ότι η ξενοφοβία, οι φράκτες και οι επαναπροωθήσεις «βρίσκονται έξω από τις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης»,
- παραβλέποντας ότι οι επίσημες αποφάσεις της ΕΕ, που προσυπέγραψε και η κυβέρνησή του, ενισχύουν τον εγκλωβισμό και την καταστολή κατά προσφύγων και μεταναστών.
Για το Κυπριακό εξέφρασε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις διακοινοτικές συνομιλίες και στις προσπάθειες για μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση» στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, οι οποίες πάντως επιδιώκουν τη νεκρανάσταση διχοτομικών σχεδίων «τύπου Ανάν».
Βάση οι «καλές πρακτικές» της ΕΕ
«Η Ελλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό κάβο και μπορεί να σταθεί στο σωστό δρόμο», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις αλλεπάλληλες δέσμες αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Επίσης ζήτησε να αποκτηθεί η «ιδιοκτησία» του προγράμματος.
Ερωτηθείς εάν στη δεύτερη αξιολόγηση θα στηρίξει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα Εργασιακά, ανέφερε πως
- δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων και ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση θα διαμορφώσει μια πρόταση στην οποία θα μπορεί να είναι σύμφωνος. Παράλληλα ζήτησε να ληφθεί υπόψη η «ελληνική πραγματικότητα», αλλά και οι «καλές πρακτικές που υπάρχουν αλλού».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστούν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που υπηρετούν την καπιταλιστική ανάκαμψη. Επίσης ζήτησε να χρηματοδοτηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις από το «πακέτο Γιούνκερ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.