Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

ΣΕΒέλτιστες πρακτικές: 14, 13, 12, 11, 10, 9... καιπολλαπαίρνεις, Ανάπτυξη!! ‒ ΚΚΕ: Eυαίσθητος αέρας κοπανιστός

Τινακανουμερεπαιδιά; Να μας προλάβει ο Κυριάκος;
(Σκίτσα, Ε. Ξένου - Λεζάντα, ΜΣΑ)

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Δεν αποκλείει κατάργηση 13ου - 14ου μισθού μέσω της κατανομής τους σε 12 μήνες
Δευτέρα 06/06/2016 - 12:15
Παράθυρο για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα μέσω της κατανομής των 14 μισθών σε 12 μήνες άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου.
Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» ανέφερε ότι
«το ετήσιο εισόδημα έχει σημασία για μένα και όχι ο τρόπος που κατανέμεται, οι 14 μισθοί είναι βέβαια εναρμονισμένοι με τον τρόπο που το κάθε νοικοκυριό κάνει το δικό του προγραμματισμό, είναι μια πραγματικότητα, αλλά επί της ουσίας αυτό το οποίο είναι σημαντικό είναι να μην κοπεί το ετήσιο εισόδημα των εργαζομένων, από κει και πέρα εγώ δεν βάζω καν στο τραπέζι ζήτημα 13ου και 14ου μισθού για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή τη στιγμή ήδη οι μισθοί μας είναι αρκετά έως πολύ χαμηλοί και το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει να κάνει πια με το μισθολογικό κόστος...».

ΚΚΕ
Σχόλιο για τις νέες ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα
Δευτέρα 06/06/2016 - 17:25
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις νέες ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα σημειώνει:
«Οι περαιτέρω αντιδραστικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, αποτελούν απαίτηση του κεφαλαίου, κατεύθυνση της ΕΕ, που εφαρμόζεται σ’ όλες τις χώρες, όπως στη Γαλλία και δέσμευση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο.
Συνεπώς, οι όψιμες ευαισθησίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που διαμόρφωσαν την εργασιακή ζούγκλα και οι διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώνει το έγκλημα, δεν είναι παρά “αέρας κοπανιστός”.
Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι προαπαιτούμενο της ανάκαμψης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση κι απόδειξη ότι όσα λέει περί “δίκαιης ανάπτυξης” είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, έτσι ώστε να γίνουν συνένοχοι στη σφαγή και των τελευταίων εναπομεινάντων δικαιωμάτων του».
902

Για το συνδικαλιστικό νόμο υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο του 1982, που πρέπει βεβαίως να αλλάξει, και λόγω εσωτερικών κυβερνητικών διαφορών δεν προχωρήσαμε» και τάχθηκε υπέρ των «οριζόντιων και στοχευμένων φοροαπαλλαγών» στους επιχειρηματικούς ομίλους για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις τους όπως πράττει και η κυβέρνηση με το νέο αναπτυξιακό νόμο.
Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας «δεν μπορεί να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, δεν θα πω αυτά που έλεγε ο Τσίπρας» και εκτίμησε πως «από το Σεπτέμβριο θα βρεθούμε ενώπιον τραγικού αδιέξοδου. Το πολιτικό τοπίο από το Σεπτέμβριο και μετά θα είναι διαφορετικό».
Ανέφερε ότι η ΝΔ είναι αξιόπιστη και θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια για την αύξηση της κερδοφορίας τους και πως στόχος μιας κυβέρνησης της ΝΔ είναι μετά την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων να διαπραγματευτεί πρωτογενές πλεόνασμα 2% προκειμένου να εξοικονομηθεί ζεστό χρήμα για επιδότηση των επενδύσεων.
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΜΙΣΘΟΥΣ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Στο τραπέζι και η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού
Κυριακή 05/06/2016 - 10:58 - Ενημέρωση: Δευτέρα 06/06/2016 - 11:57
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την υλοποίηση της επίθεσης στα Εργασιακά, σε μια στοχευμένη προσπάθεια τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης να φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάκαμψης για το κεφάλαιο, έχοντας πάντα το πρόσχημα της απελευθέρωσης της επόμενης δόσης του δανείου το ερχόμενο φθινόπωρο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο, στο επίκεντρο βρίσκονται οι περικοπές 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η απελευθέρωση των απολύσεων, η πλήρης αναδιάρθρωση της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο λήψης της απόφασης των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού (δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και επίδομα άδειας), θα αφορά κυρίως τους νεοπροσληφθέντες, ενώ για τους ήδη εργαζόμενους, αναμένεται να προταθεί ο επιμερισμός των ποσών αυτών στους εναπομείναντες 12 μισθούς. Κάτι, που όπως αναφέρεται και στα δημοσιεύματα, αναμένεται να πυροδοτήσει νέο μπαράζ απολύσεων «παλιών» εργαζομένων και αντικατάστασή τους με «νέους», που πλέον δεν θα έχουν ούτε αυτό το εργατικό δικαίωμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι το μέτρο της κατάργησης των δυο μισθών, αλλά και της αυστηροποίησης των όρων για κήρυξη απεργιών, είναι στις πρώτες θέσεις των αιτημάτων του ΣΕΒ, στο όνομα της «βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται στην προπαγάνδα της ότι οι αλλαγές που σχεδιάζει στα Εργασιακά δεν είναι εθνικό, αλλά «ευρωπαϊκό ζήτημα», και γι' αυτό προσπαθεί να βάλει στο «παιχνίδι» το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει στο Άμστερνταμ.
Αυτό είναι το «μελάνι της σουπιάς» μέσα στο οποίο θα προσπαθήσουν να κρύψουν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία πέρα για πέρα αντιδραστικές, όπως αυτές που έχουν νομοθετηθεί έως τώρα στην Ελλάδα και αυτές που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση Ολάντ στη Γαλλία. Όλα αυτά τα μέτρα συνθέτουν τις «βέλτιστες πρακτικές» βάσει των οποίων δεσμεύεται να νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, με τους όρους που συμφώνησε μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα στο 3ο μνημόνιο.
Η συμφωνία για το 3ο μνημόνιο
Θυμίζουμε ότι η συμφωνία αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τα εξής στο κεφάλαιο για τα Εργασιακά:
«Επανεξέταση των θεσμών της αγοράς εργασίας: Τα τελευταία έτη έχουν συντελεστεί μείζονες αλλαγές στους ελληνικούς θεσμούς της αγοράς εργασίας και στα συστήματα διαπραγμάτευσης των μισθών, ώστε να καταστεί η αγορά εργασίας πιο ευέλικτη. Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν τις βέλτιστες πρακτικές της EE στους θεσμούς της αγοράς εργασίας και να ενισχύσουν τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Η προσέγγιση αυτή πρέπει όχι μόνο να εξισορροπήσει την ευελιξία με τη δικαιοσύνη για εργαζόμενους και εργοδότες, αλλά και να λάβει υπόψη το πολύ υψηλό επίπεδο ανεργίας και την ανάγκη επιδίωξης βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, καθώς και κοινωνικής δικαιοσύνης (...).
Επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας: Εως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα δρομολογήσει διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσηςκαι των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Περαιτέρω συμβολή στη διαδικασία διαβούλευσης που περιγράφεται ανωτέρω, θα παρασχεθεί από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΔΟΕ.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην EE (...) Οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης».
Το αλατοπίπερο και η κοροϊδία
Να τι εννοεί επομένως η κυβέρνηση όταν δεσμεύεται να αναμορφώσει το πλαίσιο για τα Εργασιακά, κάνοντας ανέξοδες διαπιστώσεις και περιγραφές της άθλιας σημερινής κατάστασης. Να τι εννοεί όμως και η Κομισιόν, μια από τους τέσσερις «θεσμούς» του κουαρτέτου, η οποία σχεδιάζει το επόμενο διάστημα - σύμφωνα με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ - να προτείνει «έναν πυλώνα ελάχιστων κοινών εργασιακών δικαιωμάτων, ένα προστατευτικό δίχτυ στην αγορά εργασίας», με νέους κανόνες για τις εργασιακές σχέσεις, που δεν θα μπορούν να«προσαρμόζονται επί το δυσμενέστερο» για τους εργαζόμενους.
Η κοροϊδία πάει σύννεφο. Οι «νέοι» αυτοί κανόνες είναι τόσο παλιοί όσο και οι κατευθύνσεις της ΕΕ για παραπέρα ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, ώστε να μειώνεται το κόστος της εργασίας και να αυξάνεται η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων στα κράτη - μέλη. Τέτοια μέτρα εφαρμόζονται παντού στην ΕΕ, ανεξάρτητα από μνημόνια, επειδή είναι στρατηγική επιλογή και ανάγκη του κεφαλαίου. Υπηρετούν το στόχο της συμπίεσης του κόστους εργασίας, προκειμένου να αυξάνει το ποσοστό του κέρδους για την εργοδοσία.
Πραγματικότητα η εργασιακή γαλέρα
Επιπρόσθετα, τα στοιχεία που παρουσιάζει ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης», για τις νομοθετικές παρεμβάσεις των αστικών κυβερνήσεων στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς μέχρι το τέλος του 2012 (επιμέρους παρεμβάσεις έγιναν και στη συνέχεια), ένα πράγμα επιβεβαιώνουν. Ότι οι αντεργατικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα αυτοί που ψηφίστηκαν στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, έχουν διαμορφώσει μια πραγματική ζούγκλα στην αγορά εργασίας, δίνοντας στις επιχειρήσεις το απόλυτο δικαίωμα να επιβάλουν όρους δουλειάς ανάλογα με τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, με τη βοήθεια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και την απειλή της απόλυσης.
Όσο κι αν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί σήμερα να επιρρίψει τις ευθύνες στους προηγούμενους, όσο κι αν παριστάνει προκλητικά το φίλο των εργαζομένων, η γαλέρα στους χώρους δουλειάς, μικρούς και μεγαλύτερους, έχει και τη δική της υπογραφή, καθώς όχι μόνο δεν κατάργησε κανέναν από τους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων, αλλά επιπλέον ετοιμάζεται τώρα να επεκτείνει το πλαίσιο υπέρ της εργοδοσίας, με βάση τη συμφωνία του τρίτου μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.