Μοιράζονται «κοινές αξίες» που τσακίζουν τους λαούς
Παρασκευή 03/06/2016 - 13:17 - Ενημέρωση: Παρασκευή 03/06/2016 - 15:30
Να αξιοποιήσουν τα γαλλικά μονοπώλια τις «επενδυτικές ευκαιρίες» που δημιουργούνται στην Ελλάδα και να προχωρήσουν οι επιχειρηματικές συμπράξεις ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους των δύο χωρών συμφώνησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος ομόλογός του, Μανουέλ Βαλς, ενώ ταυτόχρονα επαναβεβαίωσαν τις «κοινές αξίες» που μοιράζονται και οι οποίες οδηγούν στο τσάκισμα των δικαιωμάτων του ελληνικού και του γαλλικού λαού.
ΚΚΕ
Παρασκευή 03/06/2016 - 13:54
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας αναφέρει:
«Και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι είναι στην ίδια πλευρά με τη γαλλική κυβέρνηση, που έχει τσακίσει το γαλλικό λαό στα αντεργατικά μέτρα, τον αυταρχισμό και την καταστολή, δείχνει τι είδους πολιτική υπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
"Δείξε μου το φίλο σου να σου ποιος είσαι", μόνο που οι φιλίες του κ. Τσίπρα με την κυβέρνηση της Γαλλίας αφορούν τις επενδύσεις και τα κέρδη του κεφαλαίου των δύο χωρών και όχι τους λαούς, τους οποίους και οι δύο κυβερνήσεις ματώνουν».
Η συνάντησή τους επισφραγίστηκε με την υπογραφή ενός «Οδικού Χάρτη για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας - Γαλλίας», ο οποίος αποτυπώνει τους τομείς που ιεραρχούν οι αστικές τάξεις των δύο χωρών για την εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας. Αυτός ο «οδικός χάρτης» περιλαμβάνει επενδύσεις γαλλικών ομίλων σε υποδομές, Μεταφορές, Ενέργεια, Τουρισμό, αλλά και δημιουργία ελληνογαλλικών κοινοπραξιών σε τρίτες χώρες. Σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων γίνεται αναφορά στο γαλλικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τους σιδηρόδρομους, το νέο αεροδρόμιο Κρήτης, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Οι γαλλικές αρχές δεσμεύονται να παράσχουν «τεχνογνωσία» για τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, με έμφαση στη δημόσια διοίκηση, τη φορολογία και τις ιδιωτικοποιήσεις. Επίσης προβλέπεται συνεργασία στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας καθώς και στο Προσφυγικό.
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη στήριξη που παρείχε η γαλλική κυβέρνηση στα παζάρια της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της το περασμένο καλοκαίρι για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, υποστηρίζοντας ότι αποκρούστηκαν εκβιασμοί και ακρότητες, οι οποίες, με αφετηρία την Ελλάδα, έθεταν σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωζώνης.
Σχετικά με την απόφαση του Eurogroup ισχυρίστηκε ότι συνιστά «νέα αφετηρία», εννοώντας προφανώς για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. «Η απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους είναι ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η εμπιστοσύνη θα ενισχυθεί με «ριζοσπαστικές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Ως παράδειγμα αυτών των «μεταρρυθμίσεων» παρουσίασε το «νέο αναπτυξιακό νόμο» που κατατέθηκε στη Βουλή για να προσφέρει νέα προκλητικά προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους.
«Θαρραλέες αποφάσεις»!
«Αυτό είναι το μήνυμά μου προς τους επιχειρηματίες: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα», σημείωσε ο Μανουέλ Βαλς, ανακοινώνοντας ότι το φθινόπωρο θα έρθει στην Αθήνα αντιπροσωπεία Γάλλων επιχειρηματιών.
Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα σκληρά μέτρα που έλαβε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μπόρεσε να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για να ληφθούν θαρραλέες μεταρρυθμίσεις», είπε, χαιρετίζοντας την «αποφασιστικότητα» της ελληνικής κυβέρνησης και το «κουράγιο» του ελληνικού λαού. «Μεταφέρω στην Ελλάδα μήνυμα εμπιστοσύνης στη δύναμη της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε, θέλοντας να γίνει ακόμα πιο σαφής.
Για το Προσφυγικό οι δύο άνδρες εξέφρασαν τη στήριξη τους στην εφαρμογή της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα δέχεται 400 πρόσφυγες το μήνα από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης. Επιπλέον, τις συνομιλίες απασχόλησαν οι εξελίξεις στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη για την οποία δρομολογείται μια νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση.
Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες
«Η επίσκεψή σας επιβεβαιώνει την πολύ στενή σχέση συνεργασίας και αλληλοκατανόησης των δύο χωρών», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της συνάντησής τους, αναφερόμενος στις «κοινές αξίες» και στο «όραμα» που μοιράζονται οι δυο κυβερνήσεις για «μια Ευρώπη με κοινωνική συνοχή». Βέβαια, αυτές οι «κοινές αξίες» αποτυπώνονται ανάγλυφα στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν στην Ελλάδα και στα άγρια αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται στη Γαλλία, με βάση τη στρατηγική της ΕΕ για την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας.
Θέλοντας να στηρίξει το success story αλά ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός έρχεται στην Ελλάδα σε μια περίοδο που η χώρα έχει περάσει τις δύσκολες στιγμές. «Γυρίζουμε σελίδα, μπορούμε να έχουμε περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον και πρέπει να σχεδιάσουμε τα βήματα της επιστροφής στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη», είπε, κρύβοντας ότι αυτή η «αισιοδοξία» αφορά τους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ το λαό τον περιμένει η συνέχιση της βαρβαρότητας.
Στην αρχή της συνάντησής τους, ο Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση στήριξε τις «θαρραλέες μεταρρυθμίσεις» της συγκυβέρνησης, γιατί η Ελλάδα ανήκει στην καρδιά της Ευρώπης και η Ευρώπη την έχει ανάγκη. «Η επίσκεψή μου φέρει τη σφραγίδα της ελπίδας και της εμπιστοσύνης», σημείωσε, στη «νέα περίοδο» που ανοίγεται για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, συναντήθηκε με το Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν. «Τώρα πρέπει να δώσουμε έμφαση στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το κράτος», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσδιορίζοντας το πεδίο των επόμενων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι «εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή», προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν γιατί δεν έχουν τελειώσει οι δυσκολίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.