Global Government Debt Soars to $102T in 2024 (κλικ για μεγέθυνση)
(Βλέπε
και πίνακα στο τέλος)
*
*
Κώστας ΓΟΥΛΙΑΜΟΣ
Ο καπιταλιστικός ιστός του παγκόσμιου χρέους
*
Οι οικονομολόγοι του αστικού συστήματος διακηρύσσουν πως αν οι αναπτυσσόμενες χώρες εφαρμόσουν το καπιταλιστικό υπόδειγμα των αναπτυγμένων χωρών, θα γίνουν... Γη της Επαγγελίας! Αναμφίβολα πρόκειται για κάλπικη εικόνα, που συνεχώς διαψεύδεται, ακόμα και από συστημικούς οργανισμούς.
Σύμφωνα με στοιχεία του World Poverty Clock1 και την έκθεση 2024 του World Bank Group2, πάνω από 610 εκατομμύρια άνθρωποι (8,5% του παγκόσμιου πληθυσμού) ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας - με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα. Ταυτόχρονα, 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι (44% του παγκόσμιου πληθυσμού) παραμένουν φτωχοί με εισόδημα 6,85 δολάρια την ημέρα.
Παράλληλα, η παγκόσμια οικονομική ανισότητα είναι τεράστια και επιδεινώνεται συνεχώς από τις επικαλυπτόμενες ανισότητες στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στην Ενέργεια και πάει λέγοντας.
Η Αγγλία, λόγου χάρη, ξοδεύει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη επιδοτώντας το κόστος της διαρθρωτικής ανισότητας υπέρ των πλουσίων και εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων3.
Από την άλλη, οι οικονομολόγοι του αστικού συστήματος αποκρύπτουν τον καπιταλιστικό ιστό, όπως και την ταξική σχέση, του παγκόσμιου χρέους των 250 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ποσό που ξεπερνά σχεδόν τρεις φορές τη συνολική αξία της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών.
Το δημόσιο χρέος αποτελεί το credo της άρχουσας κεφαλαιοκρατικής τάξης. Το αστικό κράτος μεταφέρει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού πλούτου στην οικονομική ολιγαρχία και στους πολυεθνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Σύμφωνα με τον Μαρξ4 «το δημόσιο χρέος γίνεται ένας από τους πιο δραστικούς μοχλούς της πρωταρχικής συσσώρευσης. Σαν με μαγικό ραβδί προικίζει το μη παραγωγικό χρήμα με παραγωγική δύναμη και το μετατρέπει έτσι σε κεφάλαιο...». Δημόσιο χρέος σημαίνει ξεπούλημα του πλούτου της χώρας, ο οποίος ανήκει στο σύνολο του λαού.
Στη δεκασέλιδη έκθεσή τους «2024 Global Debt Monitor», οι συντάκτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου5 σημειώνουν πως το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε μέσα σε μια χρονιά κατά 98 τρισεκατομμύρια δολάρια, επιστρέφοντας στην προ πανδημικής περιόδου ανοδική τάση.
Το γενικό συμπέρασμα είναι πως οι κυβερνήσεις παντού χρωστάνε.
Ο Καναδάς, για παράδειγμα, πληρώνει περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως τόκους για το εθνικό του χρέος
Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν χρέος 36 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αντιπροσωπεύει το 34,6% του συνολικού δημόσιου χρέους στον κόσμο.
Το χρέος της ΕΕ αγγίζει τα 19 τρισεκατομμύρια δολάρια, της Αγγλίας τα 10,5 τρισεκατομμύρια, ενώ της Βραζιλίας αυξάνεται συνεχώς κατά 870,6 δισεκατομμύρια δολάρια, όπου το 2029 θα φτάσει - σύμφωνα με εκτιμήσεις - τα 2,7 τρισεκατομμύρια.
Επομένως, αυθύπαρκτα τίθεται το ερώτημα: Σε ποιους ακριβώς χρωστάνε τα κράτη; Η απάντηση είναι, σε ιδιωτικές τράπεζες. Με άλλα λόγια, κάθε κυβέρνηση οφείλει τεράστια ποσά χρέους στο ιδιόκτητο διεθνές τραπεζικό σύστημα. Κατά συνέπεια, τα κράτη είναι υποτελή στον καπιταλιστικό ιστό του χρέους.
Πριν από καιρό, ερευνητές6 του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zurich) μελέτησαν την αρχιτεκτονική αυτού του διεθνούς ιστού ιδιοκτησίας. Διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ 43.000 πολυεθνικών εταιρειών.
Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι οι πολυεθνικές εταιρείες αποτελούν μέρος μιας τεράστιας δομής, και ότι ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας ελέγχου διατηρείται από έναν μικρό όσο και σκληρό πυρήνα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι ερευνητές αποκαλούν αυτόν τον πυρήνα οικονομική «υπεροντότητα» (superentity). Στην 20άδα αυτής της «υπεροντότητας» περιλαμβάνονται οι Barclays Bank, JPMorgan Chase & Co, The Goldman Sachs Group κ.ο.κ.
Επιπλέον, στη μελέτη τους οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν ιστό 1.318 εταιρειών με αλληλένδετες ιδιοκτησίες. Ταυτόχρονα, διαπίστωσαν ότι μόνο 147 εταιρείες ελέγχουν το 40% του πλούτου αυτού του ιστού / δικτύου, γνωστού και ως το «1%».
Από τους ακρογωνιαίους πυλώνες του εν λόγω ιστοσυστήματος είναι η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), με έδρα την Ελβετία. Ιδρύθηκε το 1930, διαθέτει γραφεία στο Χονγκ Κονγκ και στην Πόλη του Μεξικού, και λειτουργεί ως η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών.
Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών είναι οργανισμός που ιδρύθηκε από την παγκόσμια οικονομική ελίτ και λειτουργεί προς όφελος αυτής της ελίτ. Ας σημειωθεί πως η BIS χρησιμοποιήθηκε για ξέπλυμα χρημάτων των ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Μέσω της BIS Αμερικανοί και Βρετανοί τραπεζίτες συναλλάσσονταν με τους ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την ώρα που χιλιάδες σκοτώνονταν, βασανίζονταν ή / και ακρωτηριάζονταν στον αγώνα ενάντια στον φασισμό.
Στην εποχή μας, η BIS μέσα από την Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία ρυθμίζει τις εμπορικές τράπεζες, ενώ με το νέο «Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» συντονίζει τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές. Ουσιαστικά η BIS είναι απρόσβλητη στους νόμους όλων των εθνικών κυβερνήσεων.
Κυριολεκτικά, 58 παγκόσμιες κεντρικές τελούν υπό το καθεστώς της BIS, η οποία (κατ)έχει μεγαλύτερη εξουσία και έλεγχο στην παγκόσμια οικονομία από οποιοδήποτε πολιτικό υποκείμενο.
Καθοδηγεί και κατευθύνει το κεντρικά σχεδιασμένο καπιταλιστικό χρηματοπιστωτικό σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο, κυριαρχώντας πάνω στο αστικό πολιτικό σύστημα κάθε χώρας και, συνολικά, στην οικονομία του κάθε κράτους.
Αυτό το ιστοσύστημα δεν δημιουργήθηκε εική και ως έτυχε. Παραπέμπει σε «νεοφεουδαρχία», καθώς η διοίκησή του ουσιαστικά ασκείται από την BIS, όπου σε συντονισμό με την World Bank, το IMF και τις κεντρικές τράπεζες γίνεται συστηματικά και συστημικά η μεταφορά του πλούτου της χωρών και των λαών τους στα χέρια της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ.
Ταυτόχρονα οι αστικές κυβερνήσεις, υπηρετώντας βαθύτερες στοχεύσεις του κεφαλαίου και της εξουσίας του, «σφυρίζουν κλέφτικα» καθώς υλοποιούν αντιλαϊκές νομοθεσίες και αντιδραστικές πολιτικές.
Έτσι, μεθοδικά βυθίζουν στο χρέος χώρες και λαούς. Τυπικό παράδειγμα το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, που μοιράζει στα μονοπώλια της ΕΕ εκατοντάδες δισ., τα οποία φορτώνονται ως δάνεια στους εργαζόμενους.
Σε γενικές γραμμές, ο ιστός χρέους έχει σχεδιαστεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα με τέτοιο τρόπο ώστε το συνολικό χρέος να μην μπορεί ποτέ να αποπληρωθεί, αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο των τραπεζών στην επιτάχυνση και την ενίσχυση τόσο του χρέους όσο και της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Ακόμα και οι μελλοντικές γενιές είναι ήδη χρεωμένες σε αυτόν τον καπιταλιστικό ιστό, για ένα χρέος που οι ίδιες ποτέ δεν δημιούργησαν.
Είναι επομένως φανερό πως η αντιπροσωπευτική αστική δημοκρατία στον καπιταλισμό δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά μια ψευδαίσθηση: Είναι το χρέος - χρήμα που ελέγχει τον κόσμο. Ειδικότερα, ο καπιταλιστικός ιστός του χρέους, διά του σκληρού πυρήνα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ελέγχει τη διαδικασία δημιουργίας χρέους - χρήματος, τοκογλυφίας, εταιρειών - φαντασμάτων, επενδυτικών ταμείων και servicers.
Συνολικά, η μήτρα που γεννά και αυξάνει το παγκόσμιο χρέος είναι το ίδιο το διεθνές τραπεζικό σύστημα και ο χρηματοπιστωτικός του ιστός.
Είναι η ίδια η πολιτική του κεφαλαίου που καλλιεργεί, μεταξύ άλλων, τη διαπλοκή των επιχειρηματικών συμφερόντων με το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, αναδίδοντας όλη τη δυσοσμία της καπιταλιστικής σήψης. Και αυτή η διαπλοκή παρουσιάζεται ως «κανονικότητα», «σταθερότητα», «ανάπτυξη» και «εθνικό συμφέρον». Εξ ου και μέλημα των αστικών κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων ανά τον κόσμο είναι η πλήρης στήριξη του χρηματοπιστωτικού ιστοσυστήματος.
Το ΚΚΕ με συνέπεια αντιπαλεύει αυτήν την πολιτική. Πολιτική που εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα στους επικίνδυνους καπιταλιστικούς και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Η προοπτική ρηγμάτωσης και ανατροπής αυτής της πολιτικής, με τον λαό κυρίαρχο στην οικονομία και την εξουσία, αποτελεί τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο.
Παραπομπές:
1. The World Poverty Clock (2025): https://worldpoverty.io
2. The World Bank Group (2024): https://www.worldbank.org/en/publication/poverty-prosperity-and-planet
3. Amelia Hill (2023): «UK spends more financing inequality in favour of rich than rest of Europe, report finds». Τhe Guardian, Mon 27 Nov 2023, https://www.theguardian.com/inequality/2023/nov/27/uk-spends-more-financing-inequality-in-favour-of-rich-than-rest-of-europe-report-find
4. Καρλ Μαρξ (1978): Κεφάλαιο. Τόμος Πρώτος. Αθήνα: Σύγχρονη Εποχή (σ. 779 - 781)
5. International Monetary Fund: 2024 Global Debt Monitor https://www.imf.org/external/datamapper/GDD/2024%20Global%20Debt%20Monitor.pdf
6. Vitali Stefania, James B. Glattfelder, Stefano Battiston (2011): «The Network of Global Corporate Control». PLoS ONE. October 2011 | Volume 6 | Issue 10 (p.1-6). https://journals.plos.org/plosone/article/file?type=printable&id=10.1371/journal.pone.0025995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 26/2/2025
*
Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας.
Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023).
Σεπ. 2023 Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.
Οκτ. 2024 Βραβείο Φιλίας από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
*
Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογές Ιουνίου 2024.
Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο
________
Dataset
(Πηγή)
Country |
Gross Debt (B) |
% of Global Debt 2024 |
Debt to GDP |
United States* |
$35,293.0 |
34.6% |
121.0% |
China |
$16,464.3 |
16.1% |
90.1% |
Japan |
$10,224.1 |
10.0% |
251.2% |
United Kingdom |
$3,652.1 |
3.6% |
101.8% |
France |
$3,564.5 |
3.5% |
112.3% |
Italy |
$3,253.4 |
3.2% |
136.9% |
India |
$3,231.9 |
3.2% |
83.1% |
Germany |
$2,953.2 |
2.9% |
62.7% |
Canada |
$2,349.9 |
2.3% |
106.1% |
Brazil |
$1,917.1 |
1.9% |
87.6% |
Spain |
$1,771.3 |
1.7% |
102.3% |
Mexico |
$1,066.4 |
1.0% |
57.7% |
South Korea |
$989.2 |
1.0% |
52.9% |
Singapore |
$929.8 |
0.9% |
175.2% |
Australia |
$888.4 |
0.9% |
49.3% |
Belgium |
$695.3 |
0.7% |
105.0% |
Indonesia |
$568.0 |
0.6% |
40.5% |
Argentina |
$553.0 |
0.5% |
91.5% |
Netherlands |
$539.8 |
0.5% |
44.3% |
Poland |
$478.9 |
0.5% |
55.5% |
Russia |
$434.7 |
0.4% |
19.9% |
Austria |
$421.7 |
0.4% |
78.7% |
Greece |
$401.8 |
0.4% |
159.0% |
Israel |
$359.1 |
0.4% |
68.0% |
Egypt |
$345.5 |
0.3% |
90.9% |
Thailand |
$343.8 |
0.3% |
65.0% |
Türkiye |
$338.8 |
0.3% |
25.2% |
Saudi Arabia |
$311.5 |
0.3% |
28.3% |
South Africa |
$302.3 |
0.3% |
75.0% |
Malaysia |
$300.8 |
0.3% |
68.4% |
Switzerland |
$300.6 |
0.3% |
31.9% |
Portugal |
$286.1 |
0.3% |
94.4% |
Philippines |
$270.8 |
0.3% |
57.6% |
Pakistan |
$259.2 |
0.3% |
69.2% |
Finland |
$249.2 |
0.2% |
81.4% |
Ireland |
$237.7 |
0.2% |
42.4% |
Colombia |
$232.8 |
0.2% |
55.8% |
Sweden |
$221.7 |
0.2% |
36.4% |
Norway |
$215.1 |
0.2% |
42.7% |
Romania |
$212.0 |
0.2% |
55.7% |
Taiwan |
$204.6 |
0.2% |
26.4% |
Ukraine |
$176.0 |
0.2% |
95.6% |
Bangladesh |
$173.8 |
0.2% |
38.5% |
UAE |
$171.1 |
0.2% |
31.4% |
Hungary |
$168.2 |
0.2% |
73.5% |
Vietnam |
$158.3 |
0.2% |
33.8% |
Iran |
$150.2 |
0.1% |
34.6% |
Czechia |
$149.2 |
0.1% |
43.5% |
Chile |
$134.8 |
0.1% |
41.0% |
Iraq |
$121.2 |
0.1% |
45.9% |
New Zealand |
$119.1 |
0.1% |
47.2% |
Algeria |
$118.9 |
0.1% |
45.7% |
Denmark |
$116.3 |
0.1% |
28.2% |
Morocco |
$107.9 |
0.1% |
68.7% |
Sudan |
$102.6 |
0.1% |
344.4% |
Nigeria |
$102.5 |
0.1% |
51.3% |
Peru |
$96.9 |
0.1% |
34.2% |
Qatar |
$91.2 |
0.1% |
41.2% |
Slovak Republic |
$84.3 |
0.1% |
59.1% |
Kenya |
$81.3 |
0.1% |
69.9% |
Dominican Republic |
$74.7 |
0.1% |
59.2% |
Kazakhstan |
$72.6 |
0.1% |
24.8% |
Ecuador |
$68.6 |
0.1% |
56.5% |
Angola |
$67.2 |
0.1% |
59.3% |
Ghana |
$62.1 |
0.1% |
82.5% |
Bahrain |
$60.6 |
0.1% |
126.7% |
Costa Rica |
$58.2 |
0.1% |
61.2% |
Croatia |
$53.7 |
0.1% |
59.9% |
Uruguay |
$53.4 |
0.1% |
64.7% |
Côte d'Ivoire |
$51.6 |
0.1% |
59.3% |
Slovenia |
$49.3 |
0.0% |
67.4% |
Jordan |
$48.9 |
0.0% |
91.7% |
Ethiopia |
$48.7 |
0.0% |
33.6% |
Panama |
$47.7 |
0.0% |
54.6% |
Bolivia |
$45.2 |
0.0% |
93.9% |
Tunisia |
$44.1 |
0.0% |
83.7% |
Serbia |
$40.1 |
0.0% |
48.6% |
Myanmar |
$39.1 |
0.0% |
60.8% |
Uzbekistan |
$38.6 |
0.0% |
34.3% |
Tanzania |
$37.8 |
0.0% |
47.3% |
Oman |
$37.5 |
0.0% |
34.1% |
Hong Kong SAR |
$36.2 |
0.0% |
9.0% |
Lithuania |
$31.5 |
0.0% |
38.1% |
El Salvador |
$30.4 |
0.0% |
84.8% |
Belarus |
$30.3 |
0.0% |
41.4% |
Guatemala |
$30.1 |
0.0% |
26.8% |
Uganda |
$28.6 |
0.0% |
51.4% |
Senegal |
$28.4 |
0.0% |
84.3% |
Bulgaria |
$25.7 |
0.0% |
23.7% |
Zimbabwe |
$25.3 |
0.0% |
70.3% |
Cyprus |
$24.6 |
0.0% |
70.6% |
Luxembourg |
$24.4 |
0.0% |
26.7% |
Nepal |
$21.7 |
0.0% |
49.7% |
Mozambique |
$21.6 |
0.0% |
96.0% |
Cameroon |
$21.5 |
0.0% |
40.3% |
Puerto Rico |
$21.4 |
0.0% |
17.7% |
Latvia |
$20.6 |
0.0% |
45.2% |
Iceland |
$19.9 |
0.0% |
60.3% |
Paraguay |
$18.8 |
0.0% |
41.9% |
Trinidad and Tobago |
$16.6 |
0.0% |
59.0% |
Papua New Guinea |
$16.5 |
0.0% |
51.6% |
Lao P.D.R. |
$16.2 |
0.0% |
108.3% |
Honduras |
$16.1 |
0.0% |
43.9% |
Azerbaijan |
$15.5 |
0.0% |
20.5% |
Gabon |
$15.3 |
0.0% |
73.3% |
Albania |
$15.2 |
0.0% |
58.3% |
Republic of Congo |
$14.0 |
0.0% |
93.3% |
Jamaica |
$14.0 |
0.0% |
67.9% |
Yemen |
$13.8 |
0.0% |
85.0% |
Armenia |
$13.2 |
0.0% |
52.4% |
Mauritius |
$12.7 |
0.0% |
80.1% |
Georgia |
$12.7 |
0.0% |
38.2% |
Burkina Faso |
$12.5 |
0.0% |
57.4% |
Cambodia |
$12.5 |
0.0% |
26.5% |
Mali |
$12.1 |
0.0% |
55.7% |
The Bahamas |
$11.7 |
0.0% |
78.7% |
Kuwait |
$11.7 |
0.0% |
7.2% |
Malta |
$11.6 |
0.0% |
47.7% |
Benin |
$11.5 |
0.0% |
54.0% |
Niger |
$10.1 |
0.0% |
51.7% |
Mongolia |
$10.0 |
0.0% |
42.4% |
Bosnia and Herzegovina |
$9.8 |
0.0% |
34.5% |
Rwanda |
$9.8 |
0.0% |
71.4% |
Guinea |
$9.6 |
0.0% |
37.8% |
Madagascar |
$9.6 |
0.0% |
55.5% |
Estonia |
$9.4 |
0.0% |
21.8% |
Maldives |
$9.2 |
0.0% |
131.8% |
Malawi |
$9.2 |
0.0% |
84.5% |
North Macedonia |
$8.9 |
0.0% |
56.4% |
Namibia |
$8.8 |
0.0% |
66.7% |
DRC |
$8.3 |
0.0% |
11.5% |
Nicaragua |
$7.6 |
0.0% |
39.3% |
Barbados |
$7.4 |
0.0% |
103.2% |
Togo |
$6.8 |
0.0% |
69.7% |
Moldova |
$6.7 |
0.0% |
36.9% |
Kyrgyz Republic |
$6.6 |
0.0% |
41.8% |
Chad |
$5.9 |
0.0% |
31.5% |
Guyana |
$5.9 |
0.0% |
25.5% |
Montenegro |
$5.0 |
0.0% |
62.2% |
Mauritania |
$4.8 |
0.0% |
44.2% |
Fiji |
$4.7 |
0.0% |
81.5% |
Equatorial Guinea |
$4.5 |
0.0% |
35.1% |
Botswana |
$4.5 |
0.0% |
22.6% |
Suriname |
$4.2 |
0.0% |
85.7% |
Tajikistan |
$4.0 |
0.0% |
30.7% |
Turkmenistan |
$3.9 |
0.0% |
4.6% |
Burundi |
$3.7 |
0.0% |
86.8% |
Haiti |
$3.7 |
0.0% |
14.0% |
Bhutan |
$3.6 |
0.0% |
113.8% |
Sierra Leone |
$3.2 |
0.0% |
42.8% |
Cabo Verde |
$3.1 |
0.0% |
111.0% |
Aruba |
$3.0 |
0.0% |
70.9% |
South Sudan |
$3.0 |
0.0% |
56.9% |
Liberia |
$2.7 |
0.0% |
56.8% |
Belize |
$2.1 |
0.0% |
62.3% |
Eswatini |
$2.1 |
0.0% |
40.1% |
Kosovo |
$2.1 |
0.0% |
18.4% |
Saint Lucia |
$1.9 |
0.0% |
73.8% |
Gambia |
$1.8 |
0.0% |
66.5% |
Guinea-Bissau |
$1.7 |
0.0% |
77.0% |
Central African Republic |
$1.6 |
0.0% |
57.4% |
Antigua and Barbuda |
$1.6 |
0.0% |
69.6% |
Djibouti |
$1.4 |
0.0% |
32.7% |
San Marino |
$1.4 |
0.0% |
68.3% |
Lesotho |
$1.4 |
0.0% |
60.0% |
Andorra |
$1.4 |
0.0% |
34.5% |
Seychelles |
$1.3 |
0.0% |
58.4% |
Grenada |
$1.0 |
0.0% |
75.3% |
Saint Vincent and the Grenadines |
$1.0 |
0.0% |
88.8% |
Dominica |
$0.7 |
0.0% |
97.1% |
Saint Kitts and Nevis |
$0.6 |
0.0% |
51.0% |
Vanuatu |
$0.5 |
0.0% |
46.0% |
Comoros |
$0.5 |
0.0% |
34.9% |
Solomon Islands |
$0.4 |
0.0% |
21.9% |
Brunei Darussalam |
$0.4 |
0.0% |
2.3% |
São Tomé and Príncipe |
$0.3 |
0.0% |
40.6% |
Samoa |
$0.3 |
0.0% |
28.0% |
Timor-Leste |
$0.3 |
0.0% |
13.4% |
Palau |
$0.2 |
0.0% |
78.0% |
Tonga |
$0.2 |
0.0% |
37.8% |
Micronesia |
$0.1 |
0.0% |
10.6% |
Marshall Islands |
$0.0 |
0.0% |
17.1% |
Kiribati |
$0.0 |
0.0% |
9.9% |
Nauru |
$0.0 |
0.0% |
17.6% |
Tuvalu |
$0.0 |
0.0% |
6.3% |
Macao SAR |
$0.0 |
0.0% |
0.0% |
Based on data from the U.S. Treasury, U.S. government debt totaled $36,166.0B as of December 6, 2024
https://www.imf.org/external/datamapper/GGXWDG_NGDP@WEO/OEMDC/ADVEC/WEOWORLD
https://www.imf.org/external/datamapper/NGDPD@WEO/OEMDC/ADVEC/WEOWORLD
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.