ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις - Παραμένει η απουσία μέτρων πολιτικής προστασίας
Φωτό: Eurokinissi
Πέμπτη 13/02/2025 - 07:47
Συνεχίζονται οι αλλεπάλληλοι σεισμοί στις Κυκλάδες, εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων των νησιών.
Χθες το βράδυ, δύο νέες σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές σε Σαντορίνη και Αμοργό, λίγο μετά τη 1 τα μεσάνυχτα.
Η πρώτη σημειώθηκε στις 01:02. Είχε μέγεθος 4,2 Ρίχτερ και επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης. Ένα λεπτό μετά, ακολούθησε (01:03) ακόμα μια δόνηση ίδιου μεγέθους, με το ίδιο επίκεντρο.
Επίσης χθες, μετά τον δήμο Θήρας τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Αμοργός, έως και τις 11 Μάρτη.
Ελλιπή μέτρα πολιτικής προστασίας
Την ίδια ώρα, παρά τη μεταφορά δυνάμεων Πυροσβεστικής, διασωστών, ηλεκτρολόγων και υγειονομικού προσωπικού από τον κρατικό μηχανισμό - απόδειξη και αυτή ότι στα νησιά είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε αυτούς τους τομείς σε μόνιμη βάση - οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τις υποδομές και τη στατικότητα των κτιρίων στο ενδεχόμενο ενός αρκετά μεγαλύτερου σεισμού, που δεν μπορεί να αποκλειστεί, ειδικά στο πολεοδομικό χάος της Καλντέρας, με τα πολυτελή τουριστικά καταλύματα που κρέμονται στον γκρεμό.
Ακόμα, από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Υποδομών που έλεγξε τα σχολεία στη Σαντορίνη δηλώθηκε ότι με τη μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα δεν έχουν διαπιστωθεί προβλήματα στατικότητας. Πάντως, όπως έχουν καταγράψει σε ρεπορτάζ το 902.gr και η εφημερίδα «Ριζοσπάστης», τα διάφορα νοικιαζόμενα κτίρια που στεγάζουν τις δημοτικές υπηρεσίες με βάση και δικαστικές αποφάσεις έχει διαπιστωθεί ότι είναι ακατάλληλα, ενώ από εκεί υποτίθεται ότι θα συντονίζονται οι δυνάμεις που θα κληθούν να συνδράμουν τους κατοίκους σε περίπτωση μεγάλου σεισμού με καταστροφικές συνέπειες.
Στο προσκήνιο η υποχρηματοδότηση της Ερευνας
Για την περιοχή ξεκίνησε χθες η αποστολή του ωκεανογραφικού σκάφους «Αιγαίο» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Αντικείμενο της αποστολής θα είναι η συλλογή πρόσθετων γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωχημικών και ωκεανογραφικών δεδομένων, με σκοπό τη συμβολή στην πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στην περιοχή.
Θα υπάρξουν συγκρίσεις με παλιότερες καταγραφές και μέτρηση αερίων - εξερεύνηση των ρηγμάτων, ανέφερε μιλώντας σε ΜΜΕ ο επικεφαλής της αποστολής Δημήτρης Σακελαρίου, και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η έρευνα σε μόνιμη βάση.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν μερικές από τις επισημάνσεις του:
Παρόλο που η συγκεκριμένη περιοχή είναι η πιο χαρτογραφημένη και είμαστε χώρα με έντονη σεισμικότητα, η χαρτογράφηση στο Αιγαίο είναι μόλις στο 30%, ενώ το σκάφος του Κέντρου είναι ήδη υπέργηρο 40 χρόνων
Γι' αυτό, τόνισε, πρέπει να στηριχτεί και να χρηματοδοτηθεί η ερευνητική δουλειά. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις, όλες διαχρονικά, όπως και όλοι οι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία τομείς.
Δυο «Σαντορίνες»
Πηγή: Eurokinissi
Πέμπτη 13/02/2025 - 08:05
Εκτός από τις μεγάλες ελλείψεις στην Πολιτική Προστασία, που «έλαμψαν» αυτές τις μέρες στη Σαντορίνη, η ανασφάλεια που νιώθουν κάτοικοι και εργαζόμενοι - τόσο αυτοί που μένουν πίσω όσο και εκείνοι που εγκατέλειψαν κατά χιλιάδες το νησί - είναι η άλλη όψη του τουριστικού θαύματος, που προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες. Αυτού που διαφημίζουν τα ιλουστρασιόν φυλλάδια κυβέρνησης και μεγαλοξενοδόχων.
Η Σαντορίνη και τα γύρω νησιά είναι ανοχύρωτα απέναντι στον σεισμό, όπως και η υπόλοιπη χώρα. Ο κίνδυνος μάλιστα εδώ είναι ακόμα μεγαλύτερος, αφού υπάρχει ενεργό ηφαίστειο, που όπως όλα δείχνουν συνδέεται άμεσα με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Ο «Ριζοσπάστης» ανέδειξε τις προηγούμενες μέρες σοβαρές ελλείψεις ακόμα και στην παρακολούθηση της ηφαιστειακής - σεισμικής δραστηριότητας, που θυσιάζουν στον βωμό του κόστους - οφέλους την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης.
Υπάρχει όμως και μια άλλη, εξίσου σοβαρή πλευρά: Τι μέτρα πρόληψης και προστασίας κατοίκων και επισκεπτών να σχεδιαστούν σε έναν τόσο δημοφιλή τουριστικό προορισμό, όπου τα πάντα γυρνάνε γύρω από το κέρδος μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρήσεων; Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν ο χωροταξικός και ο πολεοδομικός σχεδιασμός, που παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου.
Το κράτος, που είναι δυσκίνητο και αναποτελεσματικό όταν πρόκειται για την προστασία του λαού και της περιουσίας του από φυσικές καταστροφές, αποδεικνύεται ιδιαίτερα δραστήριο και αποτελεσματικό στην υπηρεσία του καπιταλιστικού κέρδους. Μπορεί δηλαδή η Σαντορίνη να μην έχει νοσοκομείο της προκοπής, με όλο το αναγκαίο προσωπικό, ικανό να αντιμετωπίσει έκτακτα συμβάντα, τα πεντάστερα ξενοδοχεία όμως αυξήθηκαν κατά 1.700% την 20ετία 2004 - 2024, από 4 σε 72!
Ολη αυτή η αλματώδης ανάπτυξη γύρω από τον άξονα του τουρισμού δημιούργησε το έδαφος για άναρχη δόμηση, με αποτέλεσμα σήμερα η Καλντέρα να είναι πέντε φορές πιο χτισμένη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στην Ελλάδα! Πολυτελή καταλύματα χτίζονται ακόμα και μέσα στην παραλία, ή σε αρχαιολογικό χώρο. Τσιμέντα πέφτουν μέσα στην άμμο, ή γίνεται μαγαζί η παραλία. Ολα παραδίδονται στο γρήγορο κέρδος του τουρισμού...
Τι ασφάλεια και αντισεισμική προστασία να υπάρξει, όταν καταλύματα, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης κρέμονται στα βράχια; Πώς να σχεδιαστούν σημεία μαζικής συγκέντρωσης και δίοδοι γρήγορης διαφυγής, όταν η μάντρα του ενός κτιρίου γλείφει την πισίνα του διπλανού;
Τι ασφάλεια να προσφέρουν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς τα σχολεία, όταν στην πλειοψηφία τους έχουν χτιστεί μετά τον σεισμό του '56, με υλικά από νερό και άμμο θαλάσσης (!), όπως έγραφε ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» τον περασμένο Αύγουστο; Μήπως γι' αυτό παραμένουν κλειστά τα σχολεία όλες αυτές τις μέρες; Πώς να μεταφερθούν γρήγορα χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες μακριά από το νησί, όταν δεν υπάρχουν υποδομές στο λιμάνι;
Όπως παντού, έτσι και εδώ λοιπόν, υπάρχουν δύο «Σαντορίνες». Οι ελλείψεις και τα τεράστια κενά στην αντισεισμική προστασία δεν «έτυχαν». Άλλωστε, πάνω από τον κρατήρα του ηφαιστείου ακούγεται γελοία η δικαιολογία ότι «δεν το περιμέναμε»... Είναι εγκληματική ευθύνη του κράτους, επειδή στη ζυγαριά της τουριστικής ανάπτυξης και του κέρδους από τη μία και της ασφάλειας του λαού από την άλλη, η πλάστιγγα γέρνει διαρκώς στο πρώτο, μεγαλώνοντας την ανασφάλεια και τους κινδύνους για τους νησιώτες και τους επισκέπτες.
Η Σαντορίνη, τα νησιά και οι άλλες περιοχές της χώρας μας μπορούν να προσφέρουν δυνατότητες για αναψυχή και ποιοτικό τουρισμό, και ταυτόχρονα ένα υψηλό και σύγχρονο επίπεδο διαβίωσης για τους κατοίκους τους, μακριά από τη σημερινή ανασφάλεια, που αποτυπώνεται σε κάθε πτυχή της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας: Από την οικονομική αβεβαιότητα και το άγχος της επιβίωσης, μέχρι την προστασία από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές.
Προϋπόθεση είναι να φύγουν από τη μέση το καπιταλιστικό κέρδος ως κριτήριο οργάνωσης της οικονομίας και το κράτος του κεφαλαίου, που το υπηρετεί. Να βρεθούν στο επίκεντρο της εργατικής εξουσίας και του κράτους της οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να ικανοποιηθούν.
902 από Ριζοσπάστη - Η Άποψή μας, 13/2/2025
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.