ΗΠΑ - ΕΕ
Οι διεργασίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία οξύνουν τις αντιθέσεις στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο
Σάββατο 15/02/2025 - 20:28
Επιταχύνονται οι διεργασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη συνομιλία του πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλ. Πούτιν και τα αμερικανικά σινιάλα που δείχνουν προς την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια «διευθέτηση» του πολέμου στην Ουκρανία.
Η πρόθεση των ΗΠΑ που αντανακλά την προσπάθεια τους να προσανατολιστούν πιο αποτελεσματικά στην αντιπαράθεση με την Κίνα, η οποία απειλεί την πρωτοκαθεδρία τους στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, οξύνει τις αντιθέσεις στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Ντ. Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, δήλωσε πως «η ΕΕ θα ερωτηθεί αλλά τελικά θα αποκλειστεί από τις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία, ΗΠΑ και Ουκρανία». Στο ερώτημα εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει ρόλο στις συνομιλίες, τόνισε πως είναι ρεαλιστής και πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί. Κάλεσε τους Ευρωπαίους να μπουν στη συζήτηση «όχι παραπονούμενοι» για το αν θα είναι στο «τραπέζι», αλλά παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις, και αυξάνοντας τις πολεμικές τους δαπάνες.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, συγκάλεσε για τη Δευτέρα, στο Παρίσι, μια συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ρ. Σικόρσκι, ο οποίος δήλωσε πως «πρέπει να δείξουμε τη δύναμη και την ενότητά μας».
Στη σύνοδο θα μετέχουν οι χώρες του σχήματος «Βαϊμάρη +», σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Δηλαδή η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Δανία, ενώ θεωρείται πιθανή και η συμμετοχή της Ολλανδίας.
Επίσης η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, θα συγκαλέσει αύριο, μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που είναι παρόντες στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, προκειμένου να γίνει απολογισμός των τελευταίων επαφών με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.
Στο προσκήνιο η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία
«Πρέπει να προετοιμαστούμε. Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε δύσκολες μέρες, να λάβουμε περίπλοκες αποφάσεις και να κάνουμε ακόμη και θυσίες που δεν περιμέναμε μέχρι τώρα προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτήν την ασφάλεια», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Διάσκεψη του Μονάχου.
Ο Μπαρό είπε, επίσης, πως πιστεύει -έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο- πως η αμερικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να διαμορφώνει την άποψή για το πως θα διαχειριστεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τέσσερις ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς δήλωσαν πως οι ΗΠΑ έχουν στείλει διπλωματικό έγγραφο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το οποίο τις ρωτούν τι μπορούν να συνεισφέρουν σε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Σύμφωνα με τις πηγές, το έγγραφο θέτει ερωτήσεις όπως ενδεχόμενες συνεισφορές στρατευμάτων στο μέλλον, προφανώς στη λογική να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι μεγαλύτερο μερίδιο «ευθύνης» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση.
Πάντως, μόνο και μόνο το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις για μια ενδεχόμενη συμφωνία γύρω από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία περιλαμβάνουν κατακόρυφη αύξηση στρατιωτικών δαπανών, εντατικές πολεμικές προετοιμασίες για γενικευμένο πόλεμο τα επόμενα χρόνια και ανάπτυξη «δυτικών» στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος, είναι αποκαλυπτικό του τι είδους συμβιβασμός επιχειρείται, πόσο εύθραυστος θα είναι, αλλά και πόσο αβέβαιο είναι ότι τελικά θα υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν υπάρξει τελικά κάποια συμφωνία, ο ίδιος ο χαρακτήρας που θα έχει -να προετοιμάσει τα επόμενα στάδια ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού μακελειού- κάθε άλλο παρά εφησυχασμό θα δημιουργεί.
«Μάχη» για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βλ. Ζελένσκι, δήλωνε από το Μόναχο πως στην παρούσα φάση αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ουκρανικά ορυκτά, καθώς θα πρέπει να περιλαμβάνει «εγγυήσεις ασφαλείας», αλλά «δεν βλέπω μια τέτοια σύνδεση ακόμη στο έγγραφο».
Σύμφωνα με το NBC, η κυβέρνηση Τραμπ πρότεινε στο Κίεβο να παραχωρήσει στις ΗΠΑ το 50% των σπάνιων γαιών της Ουκρανίας. Με αυτή την προϋπόθεση, οι ΗΠΑ θα ήταν ανοιχτές στην ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων εκεί, για να προστατεύσουν τα ορυκτά, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου.
Την πρόταση να κατέχουν οι ΗΠΑ τα μισά από τα ορυκτά σπάνιων γαιών της Ουκρανίας παρουσίασε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, στον Βλ. Ζελένσκι, δίνοντας του μάλιστα προσχέδιο σύμβασης, στη συνάντηση που είχαν αυτή την εβδομάδα στο Κίεβο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.