Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Μαρία Δεμσερή - Σιδέρη: 5 φορές σε θάνατο και στην αθανασία ― Το ΚΚΕ αποχαιρετά τη συντρόφισσα με περηφάνια και σεβασμό (VIDEO-ΦΩΤΟ)


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αποχαιρετά με περηφάνια και σεβασμό τη συντρόφισσα Μαρία Δεμσερή - Σιδέρη

Κυριακή 02/01/2022 - 18:58

Το ΚΚΕ αποχαιρετά με περηφάνια και σεβασμό τη συντρόφισσα Μαρία Δεμσερή - Σιδέρη που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, έχοντας κλείσει έναν μεγάλο και γεμάτο κύκλο ζωής, αδιάλειπτης δράσης και ανυποχώρητων αγώνων.

Η Μαρία Δεμσερή - ΣιδέρηΓεννήθηκε στην Κοζάνη το 1923. 

Το 1943 εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και είχε ενεργή συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητές της ενάντια στη ναζιστική κατοχή.

Αργότερα οργανώθηκε και στο ΚΚΕ.

Συνελήφθη δύο φορές για τη δράση της, την πρώτη στις 5 Δεκεμβρίου 1946, τη δεύτερη στις 7 Ιουλίου 1947, οπότε και καταδικάστηκε 5 φορές σε θάνατο και πέρασε φριχτά βασανιστήρια.

Έμεινε στη φυλακή 14 χρόνια, περιμένοντας κάθε μέρα την εκτέλεσή της. Στις 23 Νοεμβρίου 1959 αποφυλακίστηκε με τα μέτρα ειρήνευσης.

Οι αναμνήσεις της έχουν αποτυπωθεί στο γεμάτο ζωντάνια συγγραφικό της έργο.

Το 1981 εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Ερμής» το πρώτο της βιβλίο της «Δεκατέσσερα Χρόνια», έργο βιογραφικό που παρουσιάζει τη ζωή της από τη σύλληψη μέχρι και την απελευθέρωσή της, με εικονογράφηση από έργα δικά της τα οποία φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια της πολύχρονης φυλάκισής της.

Το 1992 παρουσίασε το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Χρόνια Οδύνης». Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών από το 1984.

Η συντρόφισσα Μαρία, μία από τις χιλιάδες των αλύγιστων της ταξικής πάλης, ήταν από τις τελευταίες επιζήσασες των φυλακών Αβέρωφ, υπεύθυνη της γυναικείας χορωδίας των κρατούμενων γυναικών.

Όλοι θυμόμαστε τη συγκλονιστική και συγκινητική μαρτυρία της στο ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ (βλέπε κάτω).

Η συντρόφισσα Μαρία έμεινε δραστήρια και αλύγιστη μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της.

Υπήρξε σύζυγος του κομμουνιστή ποιητή Γιώργου Σιδέρη, με τον οποίο γνωρίστηκε ενώ ήταν κρατούμενος στις φυλακές της Αίγινας.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της.

902

Δείτε και:

Η Μαρία Σιδέρη πέρασε πολλά χρόνια στις φυλακές Αβέρωφ περιμένοντας να φωνάξουν το όνομα της για εκτέλεση (συνέντευξη)

*

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΚΜΗΝΗ»

Συγκίνηση για την παράσταση «Χορεύετε;»

Παρασκευή 22/10/2021 - 17:11

Συγκίνηση προκάλεσε η επίσημη πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Χορεύετε;» που ανεβαίνει από τον θίασο Αντάμα στο θεάτρο «Αλκμήνη», σε σκηνοθεσία Δανάης Κατσαμένη.

Το έργο βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ολυμπίας Παπαδούκα «Γυναικείες φυλακές Αβέρωφ».

Ένα νεαρό κορίτσι μπαίνει σ' ένα -εδώ και χρόνια- αφημένο σπίτι. Εξερευνώντας το, ανακαλύπτει ένα βιβλίο γεμάτο μαρτυρίες γυναικών, πολιτικών κρατουμένων στις Φυλακές Αβέρωφ.

Η ιστορία υψώνεται μπροστά της και οι μορφές εκείνων των γυναικών που... «όσο κι αν τις σκοτώναν, υπήρχαν ακόμα πιο δυνατά», ζωντανεύουν ξανά δείχνοντάς της το δρόμο.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν μετά την παράσταση μίλησε στους θεατές η Μαρία Σιδέρη, η οποία ήταν πολιτική κρατούμενη στις φυλακές Αβέρωφ και είχε καλεστεί να παρακολουθήσει την επίσημη πρεμιέρα.

Αναφέρθηκε στα βασανιστήρια που υπέστη η ίδια και οι υπόλοιπες γυναίκες, στις εκτελέσεις, αλλά και στην άρνηση τους να υπογράψουν δήλωση μετανοίας.

Οι Φυλακές Αβέρωφ, που βρίσκονταν στην οδό Αλεξάνδρας, χτίστηκαν το 1892.

Στην Κατοχή αποτέλεσαν το δεσμωτήριο εκατοντάδων αγωνιστών και αγωνιστριών.

Μετά το Δεκέμβρη του '44, τα κτίρια της οδού Αλεξάνδρας χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά ως χώρος κράτησης πολιτικών κρατουμένων.

Το 1947, μεταφέρθηκαν 1.200 γυναίκες. Συνολικά στη διάρκεια του εμφυλίου και μετά οι κρατούμενες φτάνουν τις 3.000.

Σε αυτές τις άθλιες συνθήκες βρέθηκαν και 80-100 παιδιά νηπιακής και βρεφικής ηλικίας μαζί με τις κρατούμενες μητέρες τους.

Παρά τη βία, τις πιέσεις και τις απαγορεύσεις, γυναίκες όλων των ηλικιών έζησαν, άντεξαν, οργάνωσαν τη ζωή τους, δεν σταμάτησαν λεπτό να ονειρεύονται για ένα καλύτερο αύριο...

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Δανάη Κατσαμένη. Δραματουργική επεξεργασία: Δανάη Κατσαμένη, Γεωργία Καούκη. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και εκτέλεση / προγραμματισμός synthesizer: Δημήτρης Ανδρονιάδης. Σκηνικά: Μάρτιν Γαβρίλης. Σχεδιασμός κοστουμιών: Δανάη Κατσαμένη.

Ερμηνεύουν: Δανάη Αλυσανδράτου, Κατερίνα Καϊμά, Γεωργία Καούκη, Ειρήνη Λιγάτου, Βιβή Τάγαρη.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.