ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση το αντεργατικό έκτρωμα
Τετάρτη 14/04/2021 - 14:29
Την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει σύντομα σε δημόσια διαβούλευση το αντεργατικό τερατούργημα που καταργεί το οκτάωρο, τη μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ενώ στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, παρουσίασε τις βασικές διατάξεις αυτού του νομοθετικού εκτρώματος στους κυβερνητικούς βουλευτές.
ΚΚΕ
Τον λόγο πλέον έχουν οι εργαζόμενοι για το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα Εργασιακά
Τετάρτη 14/04/2021 - 17:23
«Ο κ. Μητσοτάκης επιστρατεύει φτηνά κόλπα για να νομιμοποιήσει τις ανατροπές του αιώνα», σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αναφορές του πρωθυπουργού στην ΚΟ της ΝΔ και τονίζει πως «τον λόγο πλέον έχουν οι εργαζόμενοι».
Αναλυτικά το σχόλιο:
«Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα Εργασιακά σημείωσε πως "εξισώνεται, επιτέλους, η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων. Ένα πάγιο αίτημα του ΚΚΕ πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση".
Αυτό που ξέχασε ο πρωθυπουργός είναι πως με τους νόμους των 3 μνημονίων, που ψήφισαν και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, οι μισθοί, με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι αποζημιώσεις, έχουν μειωθεί στο μισό.
Οι αποζημιώσεις στις οποίες αναφέρεται έχουν ήδη εξισωθεί προς τα κάτω, ενώ με τους νόμους για την απελευθέρωση των απολύσεων έχουν δοθεί όλα τα εργαλεία στην εργοδοσία για να πληρώνει ακόμα μικρότερες αποζημιώσεις.
Για παράδειγμα, αν ο εργοδότης προειδοποιήσει λίγους μήνες πριν τον εργαζόμενο για την απόλυσή του, η αποζημίωση που πληρώνει πέφτει και στο μισό.
Ο κ. Μητσοτάκης επιστρατεύει φτηνά κόλπα για να νομιμοποιήσει τις ανατροπές του αιώνα. Τον λόγο πλέον έχουν οι εργαζόμενοι».
Επιβεβαιώνοντας ότι οι ανατροπές του αιώνα προωθούνται για να διευκολύνουν την καπιταλιστική κερδοφορία και είναι ενταγμένες στον «αναπτυξιακό» σχεδιασμό του κεφαλαίου,
ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως οι δύο σταθμοί του «μεταρρυθμιστικού» έργου της κυβέρνησης είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και ο «νέος χάρτης για την εργασία».
Ως προς τη φιλοσοφία αυτών των αλλαγών, υπογράμμισε πως με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση,
«ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο», δηλαδή όλες εκείνες τις αντεργατικές ανατροπές που ήδη έχουν γίνει σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, ενώ παράλληλα «κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας», παγιώνοντας και επεκτείνοντας την άθλια πραγματικότητα στους χώρους εργασίας.
Προκειμένου να θολώσει τα νερά για το γεγονός πως με αυτό το νομοσχέδιο καθιερώνεται δεκάωρη εργασία, επεκτείνεται η τηλεργασία και μπαίνει μεγαλύτερο χέρι στη λειτουργία των συνδικάτων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες,
ο πρωθυπουργός είτε εστίασε σε επιμέρους ρυθμίσεις που δεν αναιρούν τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου είτε έκανε το μαύρο - άσπρο για πρόδηλα αντεργατικές διατάξεις.
Κάνοντας σαν να μην... ξέρει το όργιο εκβιασμών και πιέσεων της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων, ισχυρίστηκε με θράσος πως
«το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει» και «εκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος»!!!
Παράλληλα, τόλμησε να εκστομίσει ότι
«ένα πάγιο αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση», επειδή «εξισώνεται, επιτέλους, η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων», αποσιωπώντας το κύριο, ότι οι απολύσεις έχουν σχεδόν απελευθερωθεί πλήρως, ότι οι εργοδότες μέσα από ένα όργιο πιέσεων εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους σε «εθελοντικές» αποχωρήσεις και πως η αποζημίωση για την απόλυση έχει περιοριστεί δραματικά.
Στα της πανδημίας, σε μια περίοδο που συνεχίζεται η έξαρση των κρουσμάτων, οι θάνατοι και η ασφυξία στο δημόσιο σύστημα Υγείας, επέμεινε στο αφήγημα πως
«βαδίζουμε, όπως όλα δείχνουν, στην τελευταία αλλά και στην πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας», εναποθέτοντας τα πάντα στην «ατομική ευθύνη», στους εμβολιασμούς που απέχουν έτη φωτός από την επίτευξη ανοσίας και κυρίως στα self-test που από τη Δευτέρα θα επεκταθούν στους χώρους εργασίας, γεγονός που αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει ότι
η «επανεκκίνηση» της οικονομίας θα γίνει μόνο με «αυτοδιάγνωση» και κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας ή σοβαρής επιδημιολογικής επιτήρησης.
Μάλιστα, συνεχίζοντας την άθλια προσπάθεια στοχοποίησης του λαού, έσπευσε να δηλώσει πως
«τα self-test δεν μπορούν να γίνουν άλλοθι για απερίσκεπτη συμπεριφορά», ενώ συνέστησε και στα μέλη της κυβέρνησης «να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται».
Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της «Johnson & Johnson», ευχήθηκε η καθυστέρηση των δεδομένων για το συγκεκριμένο εμβόλιο να είναι προσωρινή, προσθέτοντας πως «σε καμία περίπτωση -και θέλω να το επαναλάβω αυτό- κανείς δεν αμφισβητεί την ασφάλεια, αλλά κυρίως και τη σημασία των εμβολίων για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.