Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Ιερώνυμος Μπόσικος: Ένας είναι ο θεός και προφήτης του ο Αλέξης! − ΚΚΕ: Συνταγματικός και επιχειρηματικός εναγκαλισμός

− Κι εμείς χριστιανοί είμαστε, αφεντικό!
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
Ανακοίνωσαν συμφωνία για μισθοδοσία κληρικών και εκκλησιαστική περιουσία
Τρίτη 06/11/2018 - 22:00 - Ενημέρωση: Τρίτη 06/11/2018 - 22:45
Μια συμφωνία «εξορθολογισμού» των σχέσεων κράτους και εκκλησίας, μακριά βέβαια από το υπερώριμο αίτημα για πλήρη διαχωρισμό των σχέσεων κράτους και εκκλησίας ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης 6 Νοέμβρη ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου
Τετάρτη 07/11/2018 - 10:50
Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου, αναφέρει: 
«Η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου δεν λύνει ιστορικές εκκρεμότητες, αλλά αντίθετα τις διαιωνίζει και τις ενισχύει. Γιατί η βασική ιστορική εκκρεμότητα, που θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και δεκαετίες και η οποία λείπει από τη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ζήτημα του πλήρους διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας. Ένας διαχωρισμός, ο οποίος σε τίποτε δεν εμποδίζει τα θρησκευτικά πιστεύω και την όποια θρησκευτική συνείδηση του ανθρώπου.
Άλλωστε, ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας και η εκκοσμίκευση του κράτους, της εκπαίδευσης, όλων των θεσμών, συντελέστηκε σε πολλές χώρες από την ίδια την αστική τάξη και το κράτος της, από την περίοδο ακόμα της Γαλλικής Επανάστασης το 1789 και σε συνέχεια τον 19ο αιώνα, πριν ακόμα την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και την εμφάνιση των σοσιαλιστικών κρατών, κατά τον 20ό αιώνα.
Με τη συγκεκριμένη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ο συνταγματικός εναγκαλισμός Κράτους - Εκκλησίας, αλλά προστίθεται και ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός, στο πλαίσιο του Ταμείου Αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, που ήταν νόμος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το οποίο ταμείο περιέχει αρκετά σκοτεινά σημεία, όπως η πρόβλεψη ότι σε αυτό θα περιλαμβάνονται και αμφισβητούμενες εκτάσεις.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει τη συναίνεση της Εκκλησίας στις περιορισμένου χαρακτήρα συνταγματικές αλλαγές.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι για την Ελλάδα είναι υπερώριμο ζήτημα ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση, τις τελετουργικές διαδικασίες σε δημόσιους θεσμούς, τον πολιτικό γάμο, την πολιτική κηδεία, τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών, την ονοματοδοσία, το περιουσιακό ζήτημα της Εκκλησίας».
902

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας αφορούν στη μισθοδοσία των κληρικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, για το οποίο πολλά ζητήματα μένει να αποσαφηνιστούν. Η όλη υπόθεση πάντως παραπέμπει σε «παζάρι» με προβολή τη συνταγματική αναθεώρηση και τις αλλαγές που δρομολογούνται.
Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός ανέγνωσε επί της ουσίας το κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο οι δύο πλευρές κατέληξαν
«σε συναινετικές και αμοιβαία αποδεκτές και επωφελείς πρωτοβουλίες που αφορούν τον εξορθολογισμό των σχέσεών τους». Στόχος, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, είναι «να τεθεί το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχυθεί η αυτονομία της ελλαδικής εκκλησίας έναντι του ελληνικού κράτους, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και στη διαμόρφωση της ταυτότητάς του».
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τη σειρά του ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις σας» και ως συντελεστή «σ' αυτή την ιστορική στιγμή σ' αυτό το μεγάλο γεγονός που η Εκκλησία θα αισθάνεται όχι ότι γίνεται πιο πλούσια, δεν την ενδιαφέρει αυτό, αλλά ότι γίνεται πιο λειτουργική στην πραγματοποίηση των οραμάτων που έχει». Σημείωσε επίσης ότι «η συμφωνία εκπέμπει την πρόθεσή μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλο», υπογραμμίζοντας ότι «θα προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας».
Η συμφωνία -που εφόσον εγκριθεί από την ιεραρχία θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης- έχει ως εξής:
  1. Το ελληνικό δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939, οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939, απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.
  2. Το ελληνικό δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.
  3. Το ελληνικό δημόσιο και η εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
  4. Το ελληνικό δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του ελληνικού δημοσίου.
  5. Η εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.
  6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.
  7. Με τη συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της εκκλησίας της Ελλάδος.
  8. Πιθανή επιλογή της εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.
  9. Το ελληνικό δημόσιο και η εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
  10. Το ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του ταμείου θα διορίζονται από την εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.
  11. Το ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ ελληνικού δημοσίου και εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω ταμείο προς αξιοποίηση.
  12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο ελληνικό δημόσιο και την εκκλησία της Ελλάδος.
  13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.
  14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.
  15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των δύο μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της συμφωνίας στο σύνολό της.
Ικανοποίηση από ΝΔ
Με ανακοίνωσή της η ΝΔ εξέφρασε την ικανοποίησή της ικανοποίησή της «για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας». 

Αναφέρει ότι η κυβέρνησή της από το 2013 είχε σύστήσει κοινή εταιρεία Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την υλοποίηση της οποίας «είχε ματαιώσει για ιδεοληπτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, «εύχεται η συμφωνία που ανακοινώθηκε να αποβεί ουσιαστικά επωφελής για την Πολιτεία και την Εκκλησία και να μην εξαντληθεί σε μια κατ’ επίφαση αποσύνδεση της μισθοδοσίας των κληρικών από το Κράτος».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.