Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού - Γιάννης Γκιόκας: Ολοκληρωμένη, και λογική η πρόταση του ΚΚΕ, πέρα από παζάρια και σκοπιμότητες (3 VIDEO)


ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
Πάγια και συνεκτική η πρόταση του ΚΚΕ μακριά από παζάρια και σκοπιμότητες
Σάββατο 19/10/2019 - 11:56
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς μετά από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, με τους πολιτικούς αρχηγούς, την Παρασκευή 11 Οκτώβρη, ακολούθησε τη βδομάδα που πέρασε η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής που εξετάζει το θέμα, η οποία θα επαναληφθεί τη Δευτέρα, οπότε και θα συζητηθεί το κείμενο τεσσάρων σημείων που έστειλε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, προς τα κόμματα.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και ο Γ. Γκιόκας, εκπρόσωπος του Κόμματος στη Διακομματική, έθεσαν τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ για το ζήτημα αυτό, που δεν υποτάσσονται σε καμία μικροκομματική σκοπιμότητα, ούτε προσφέρονται για παζάρια:
Αντίθετα, εκκινούν από την παραδοχή της αναγκαιότητας εξασφάλισης του δικαιώματος ψήφου σε Έλληνες που εργάζονται, που ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος από ψηφοφόρους που έχουν χάσει τους δεσμούς με την Ελλάδα ή δεν γνωρίζουν τις πολιτικές εξελίξεις.
Κατά το ΚΚΕ, δικαίωμα ψήφου μπορούν να έχουν όσοι διατηρούν σχέσεις με την Ελλάδα, δεσμούς οικονομικούς, π.χ. περιουσία, φορολογητέο εισόδημα διαθέτοντας φυσικά ΑΦΜ, όπως και οικογενειακούς.
Σχέσεις τέτοιες που θα τους δίνουν το δικαίωμα να έχουν και λόγο για τα πολιτικά πράγματα στη χώρα και να τον εκφράζουν και μέσω της ψήφου, επιλέγοντας πολιτική ηγεσία, άρα πολιτική που θα τους αφορά, καθώς θα υφίστανται τις συνέπειες των πολιτικών τους επιλογών.
Για το ΚΚΕ ένα δεύτερο σοβαρό κριτήριο είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο απουσιάζει κάποιος από την Ελλάδα.
Ενδεικτικά τα 30 χρόνια απουσίας είναι για το Κόμμα ένα εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς συμπεριλαμβάνει και όλους όσοι έφυγαν την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν για να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα.
Το τρίτο κριτήριο αφορά στο ζήτημα της έκφρασης της ψήφου, καθώς το ΚΚΕ αποκλείει την επιστολική διαδικασία που προσφέρεται για παρεμβάσεις αλλοίωσης, και προκρίνει την αυτοπρόσωπη παρουσία, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εντός της χώρας που μπορεί να ζουν στο ένα άκρο της και να ψηφίζουν στο άλλο.
Εκλογικά τμήματα μπορεί να στηθούν σε πρεσβείες, προξενεία κ.α., ώστε να διευκολύνονται οι απόδημοι Έλληνες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Με βάση αυτά τα κριτήρια, που διαμορφώθηκαν παίρνοντας υπόψη και τη διεθνή εμπειρία, τα ισχύοντα σε άλλα κράτη, το ΚΚΕ αναμένει την τελική πρόταση της κυβέρνησης για να τοποθετηθεί θέτοντας επιπλέον το ζήτημα και της συνταγματικής θωράκισης των προϋποθέσεων και των κριτηρίων που έχει καταθέσει στην πρότασή του, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, συνεπώς οι όποιες συνταγματικές παρεμβάσεις χρειάζεται να γίνουν, μπορούν να γίνουν στο πλαίσιό της.
Παράλληλα το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεκτιμήσει και τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, καθώς η ισοτιμία της ψήφου, στην οποία ομνύει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφο των αποδήμων, σήμερα με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής δεν εκφράζεται, ούτε με μέτρα όπως το πλαφόν για την είσοδο στη Βουλή, πόσο μάλλον που υπάρχουν σκέψεις αύξησής του.
*
Άρθρο του Γ. Γκιόκα στα «ΝΕΑ» για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
Σάββατο 19/10/2019 - 13:02
Σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και βουλευτής σημειώνει:
«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με υπεύθυνο τρόπο, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και με στόχο την εξεύρεση λύσης.
Παίρνουμε υπόψη μας τα εξής κρίσιμα δεδομένα που αφορούν το ελληνικό δίκαιο: Πρώτον, την κυριαρχία του αναχρονιστικού "δικαίου του αίματος" για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και δεύτερον, το γεγονός ότι η κτήση της ιθαγένειας συνεπάγεται αυτόματα την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.
Σε γενικές γραμμές, δηλαδή, όσοι έχουν ελληνική καταγωγή (αρκεί από τον ένα πρόγονο) μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και άρα και το δικαίωμα ψήφου, που δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία υπέρμετρη αύξηση του εκλογικού σώματος, με ψηφοφόρους που δεν έχουν δεσμούς με την Ελλάδα.
Για αυτό και η πρόταση του ΚΚΕ έχει τρεις βασικούς άξονες: Την ύπαρξη δεσμών (π.χ. φορολογικών υποχρεώσεων) με την Ελλάδα. Έναν ανώτατο χρόνο απουσίας από τη χώρα π.χ. 30 έτη. Την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα (πρεσβείες, προξενεία κλπ) του εξωτερικού. Μόνο με αυτούς τους όρους θα μπορούσε να υπάρξει προσμέτρηση των ψήφων στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Παρόμοιους, ουσιαστικούς ή τυπικούς, περιορισμούς για το δικαίωμα ψήφου των εκτός Επικρατείας θέτει η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που αναγνωρίζουν τέτοιο δικαίωμα. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, για τους απόδημους Γερμανούς προβλέπεται δικαίωμα ψήφου εφόσον μετά το 14ο έτος της ηλικίας τους κατείχαν κατοικία για ένα τρίμηνο τουλάχιστον πριν από τις εκλογές ή διέμεναν τακτικά στη Γερμανία και δεν έχουν παρέλθει 25 χρόνια από εκείνη την περίοδο.
Άλλωστε στο πυρήνα,  ακόμα και της αστικής αντίληψης για την τυπική ισότητα του δικαιώματος της ψήφου, βρίσκεται η συσχέτιση του δικαιώματος του εκλέγειν στις βουλευτικές εκλογές και του να υφίσταται κανείς άμεσα τις συνέπειες από τις πράξεις των εκλεγμένων πολιτικών οργάνων. 
Προτείναμε επίσης και συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο Σύνταγμα, προκειμένου αυτή η πρόταση να θωρακιστεί και συνταγματικά, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης.
Η πρόταση του ΚΚΕ βρίσκεται στον αντίποδα τόσο του σχεδίου της ΝΔ που οδηγεί σε αλλοίωση του εκλογικού σώματος όσο και του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αποκλείει το δικαίωμα ψήφου με βάση το απεριόριστο "δίκαιο του αίματος" -έστω για έναν περιορισμένο αριθμό βουλευτών και χωρίς προσμέτρηση στον εκλογικό συσχετισμό- ανοίγοντας όμως μια επικίνδυνη "κερκόπορτα".
Το ζήτημα της ισοτιμίας της ψήφου που επικαλείται η κυβέρνηση είναι προσχηματικό. Ούτε σήμερα υπάρχει τυπική ισοτιμία της ψήφου αφού υπάρχουν τα διάφορα πλαφόν και μπόνους στον εκλογικό νόμο, τα οποία υποστηρίζουν οι άλλες δυνάμεις, με τη δικαιολογία της κυβερνησιμότητας.
Εν κατακλείδι η πρόταση του ΚΚΕ είναι μια ολοκληρωμένη, συνεκτική και λογική πρόταση, η οποία αφενός διευκολύνει τους Έλληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό να ασκούν το εκλογικό δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, αφετέρου αποτρέπει την αλλοίωση του εκλογικού σώματος με ψηφοφόρους που -κατά κανόνα- δεν έχουν γνώση των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και κυρίως δεν υφίστανται τις συνέπειες από τις όποιες πολιτικές τους επιλογές».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.