ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες πρόσφυγες από την εγκληματική επιχείρηση... «Πηγή της Ειρήνης»
Από τον βομβαρδισμό χωριού στην περιοχή Ταλ Αμπιάντ
Παρασκευή 11/10/2019 - 08:46 - Ενημέρωση: Παρασκευή 11/10/2019 - 09:49
Το δεύτερο 24ωρο συμπλήρωσε η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, με την ονομασία «Πηγή της Ειρήνης», με τις πλάτες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αλλά και τις υποκριτικές εν πολλοίς αντιδράσεις διαφόρων πλευρών (βλέπε στο τέλος).
ΣΥΡΙΑ
Πηγή: Associated Press
Παρασκευή 11/10/2019 - 15:29
Πάνω από 7.000 ξεριζωμένοι εγκαταλείπουν τους καταυλισμούς προσφύγων στην Μαμπρούκα, και την Αΐν Ίσα, μετά τον βομβαρδισμό τους από τον τουρκικό στρατό, ανέφεραν οι αντικυβερνητικές κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή.Οι κουρδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι οι πρόσφυγες που διαμένουν εκεί θα μετακινηθούν στον καταυλισμό της Αλ Αρίσα, που βρίσκεται νότια της πόλης Χασακέ. Οι κουρδικές δυνάμεις σημειώνουν ότι στον καταυλισμό στην Αΐν Ίσα βρίσκονται 785 συγγενείς μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους».
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)
Από το βράδυ της Τετάρτης, η Άγκυρα άρχισε τη χερσαία φάση της επίθεσής της με τις δυνάμεις της να περνούν τα σύνορα, επικεντρώνοντας τις επιχειρήσεις τους στους παραμεθόριους τομείς της Ρας αλ Άιν και της Ταλ Αμπιάντ, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των συριακών αντικυβερνητικών ενόπλων ομάδων υπό την ηγεσία των Κούρδων.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τετάρτη 09/10/2019 - 18:30 - Ενημέρωση: Πέμπτη 10/10/2019 - 12:07
Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη νέα στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει αποφασιστικά τη νέα, τρίτη κατά σειρά, στρατιωτική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία.Η νέα αυτή στρατιωτική επιχείρηση δείχνει τις αχόρταγες επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης που επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα και στο συριακό έδαφος, για να διαμορφώσει προϋποθέσεις για παραπέρα επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, επιτείνοντας τον εδαφικό κατακερματισμό της χώρας που βιώνει τις σκληρές συνέπειες του πολύχρονου ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Οι προφάσεις που χρησιμοποιούνται από την Τουρκία περί "διεθνούς δικαίου αυτοάμυνας" αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά πως σήμερα το Διεθνές Δίκαιο μεταφράζεται κατά το δοκούν, για να εξυπηρετήσει τα διάφορα ιμπεριαλιστικά σχέδια.Αυτή η στρατιωτική τουρκική εισβολή δεν θα είχε συμβεί αν οι ΗΠΑ δεν είχαν δώσει το πράσινο φως στις ΝΑΤΟικές τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Αποκαλύπτει πόσο έωλοι είναι οι πρόσφατοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ για την επίσκεψη Πομπέο και τον δήθεν ειρηνευτικό και σταθεροποιητικό ρόλο των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποτελούν παράγοντες που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών, επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή παροιμία "Ο λύκος κι αν εγέρασε…".
- Οι λαοί να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
- Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Συρίας, μεταξύ άλλων και στον κουρδικό πληθυσμό της περιοχής.
- Κάτω τα χέρια από το λαό της Συρίας!
- Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!
- Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου!».
Οι τουρκικές δυνάμεις κυρίευσαν 11 χωριά κοντά σε αυτές τις δύο πόλεις, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.
Τουλάχιστον 29 ένοπλοι, 23 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων και 6 μαχητές του αντικυβερνητικού αποκαλούμενου Συριακού Δημοκρατικού Στρατού, που στηρίζεται από την Τουρκία, καθώς και 10 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη στις μάχες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστήριξε από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει 228 Κούρδους ενόπλους, ενώ ανακοίνωσε και τον θάνατο ενός Τούρκου στρατιώτη και τον τραυματισμό τριών.
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστήριξε από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει 228 Κούρδους ενόπλους, ενώ ανακοίνωσε και τον θάνατο ενός Τούρκου στρατιώτη και τον τραυματισμό τριών.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, έξι άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα βρέφος από τη Συρία, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν Κούρδοι ένοπλοι έπληξαν με ρουκέτες τουρκικές παραμεθόριες πόλεις όπως η Ακτσάκαλε, η Σανλιούρφα και η Νουσαϊμπίν.
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, πάνω από 60.000 άμαχοι εγκατέλειψαν παραμεθόριες περιοχές. Πολλοί εξ αυτών έφτασαν στην πόλη Ταλ Ταμρ, νοτιότερα, η οποία δεν πλήττεται από τις μάχες, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Anadolu», «Sol Haber», «Reuters», AFP)
ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Πηγή: Associated Press
Παρασκευή 11/10/2019 - 08:27 - Ενημέρωση: Παρασκευή 11/10/2019 - 08:36
Μια ακόμη ένδειξη των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, για τον έλεγχο στην περιοχή της Μέση Ανατολής, που ρίχνουν νερό στο μύλο της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, δόθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση -κεκλεισμένων των θυρών- του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με θέμα την εισβολή της Τουρκίας στο βορειοανατολικό τμήμα της επικράτειας της Συρία.
Οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΣΑ εξέφρασαν ανησυχία ότι το νέο μέτωπο που άνοιξε θα κλιμακώσει την αστάθεια, θα επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση και θα πυροδοτήσει νέες προσφυγικές ροές. Ο Γιούργκεν Σουλτς, πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση καταδίκασε την τουρκική εισβολή «με τον πλέον σθεναρό τρόπο».
Με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον, τα κράτη-μέλη του ΣΑ συζήτησαν χθες επί σχεδίου απόφασης το οποίο καλεί την Τουρκία «να επιστρέψει στο δρόμο της διπλωματίας», σύμφωνα με πολλές πηγές. Το κείμενο διανεμήθηκε μετά τη διαπίστωση της αδυναμίας των Ευρωπαίων να πείσουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν το σχέδιο ανακοίνωσης του ΣΑ που θα εξέφραζε «βαθιά ανησυχία» και θα καλούσε την Άγκυρα να «σταματήσει την επιχείρηση».
Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Πολωνία περιορίστηκαν απλώς να δώσουν τη διακήρυξή τους στη δημοσιότητα από κοινού, ενώ οι ΗΠΑ έκαναν από την πλευρά τους δημόσια τη διαβεβαίωση πως η Ουάσιγκτον «δεν υποστηρίζει επ’ ουδενί» την τουρκική επιχείρηση.
Μετά τη συνεδρίαση, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δεν απέκλεισε την ομόφωνη έγκριση μιας ανακοίνωσης. Αλλά γι’ αυτό, διευκρίνισε, «πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι άλλες διαστάσεις της συριακής κρίσης, όχι μόνο η τουρκική επιχείρηση», αναφερόμενος στην «παράνομη στρατιωτική παρουσία» στη συριακή επικράτεια των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το κείμενο το οποίο διένειμε η Ουάσιγκτον χθες συμπεριλαμβάνει τη φράση πως το ΣΑ εκφράζει «βαθιά ανησυχία», αλλά απέχει από το να αξιώνει τον «τερματισμό» της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας. Αντ’ αυτού, προτρέπει την Άγκυρα να περάσει στους διπλωματικούς διαύλους «μάλλον, παρά στα στρατιωτικά μέσα», για να επιτύχει τους στόχους της, διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές. Ακόμη, απαιτεί την προστασία των αμάχων και τονίζει ότι ο ενδεχόμενος επαναπατρισμός Σύρων προσφύγων πρέπει να γίνει σε οικειοθελή βάση.
Η πρέσβης των ΗΠΑ Κέλι Κραφτ προειδοποίησε μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ κεκλεισμένων των θυρών την Τουρκία ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» αν δεν λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των αμάχων. Δεν εξήγησε ποιες θα είναι αυτές.
Έπειτα από μια συζήτηση των 15 κρατών-μελών σε τεχνικό επίπεδο, η Ρωσία αιτήθηκε να της επιτραπεί να ζητήσει οδηγίες από τη Μόσχα και αποφασίστηκε να δοθεί σε όλες τις χώρες η δυνατότητα να κάνουν σχόλια ως σήμερα Παρασκευή στις 17.00 (ώρα Ελλάδας). Κατόπιν το κείμενο είτε θα εγκαταλειφθεί ή θα αρχίσει η διαδικασία υιοθέτησής του, όπως εξήγησαν διπλωμάτες.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP, «Reuters»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.