Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Νίκος Μπελογιάννης: Τα γάντια του και το όπλο του με τη θήκη, από την εποχή του ΔΣΕ, στο Μουσείο − Τα προσέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το αρχείο του Κόμματος − Με ένα «ιδιαίτερο μάθημα» του ΓΓ στον σπασίκλα του κεφαλαίου (2 VIDEO και 13 Φωτό)

*
Από Μποτίλια:
και
*


*
Το ιδιαίτερο
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Αλέξης Τσίπρας ξεναγήθηκε στο σπίτι του Νίκου Μπελογιάννη, μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την έντονη κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση σχετικά με την πορεία της αξιολόγησης και τη μνημονιακή συμφωνία, είχε έναν διάλογο με τον πρωθυπουργό μέσα στο Μουσείο, σχετικά με το όπλο του Ν. Μπελογιάννη που εκτίθεται στον χώρο. Την ίδια ώρα, ακούγονταν συνθήματα από συγκεντρωμένα μέλη του ΚΚΕ έξω από το Μουσείο: «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» 
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας πρόσφερε στη συλλογή τα γάντια του Νίκου Μπελογιάννη, τη θήκη του όπλου του, αλλά και το ίδιο το όπλο του, ένα πιστόλι Walther του 1938, που το είχε ως πολιτικός επίτροπος, όπως ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ.
Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας πρόσφερε στη συλλογή τα γάντια του Νίκου Μπελογιάννη, τη θήκη του όπλου του, αλλά και το ίδιο το όπλο του, ένα πιστόλι Walther του 1938.
«Το πήραν κατά την Κατοχή από κάποιον Γερμανό και το είχε στον Δημοκρατικό Στρατό ως πολιτικός επίτροπος», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.
Τότε ο πρωθυπουργός ρώτησε τον γγ του ΚΚΕ, πώς βρέθηκε το όπλο στα χέρια του ΚΚΕ. «Είναι ολόκληρη ιστορία. Το κρύβανε οι αγωνιστές και γι' αυτό δεν πρέπει ποτέ να χαθεί», απάντησε ο Δ. Κουτσούμπας. «Το έκρυβαν πολλοί άνθρωποι. Και δεν έκρυβαν μόνο όπλα, έκρυβαν χαρτιά, προσωπικά στοιχεία κ.α.», πρόσθεσε. «Με κινδύνους τεράστιους για τη ζωή τους, πόσω μάλλον αν μιλάμε για όπλα, εκτελούνταν».
*

Το Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης» από τις 27/3/2017 είναι γεγονός, στέκει εκεί στη μέση της Αμαλιάδας, της πόλης που τον γέννησε, γίνεται πλέον «τόπος ζωντανής και δημιουργικής μνήμης», όπως σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Αναδεικνύεται σε πόλο έλξης για χιλιάδες νέους και νέες, για τα μέλη της ΚΝΕ και άλλων οργανώσεων της νεολαίας για να το επισκέπτονται οργανωμένα σ' όλη την επόμενη περίοδο.

Από νωρίς το πρωί η Αμαλιάδα ήταν ντυμένη στα κόκκινα. Η πλατεία με την προτομή του Νίκου Μπελογιάννη πλημμύρισε από μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και εκατοντάδες ντόπιους από την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου. Ανάμεσα στις δεκάδες κόκκινες σημαίες ένα πανό έδινε το στίγμα: «Το ΚΚΕ γεννά Μπελογιάννηδες, μπροστάρηδες στον αγώνα και σήμερα για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό».

Επί ώρες το σύνθημα «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» εναλλασσόταν με το «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ».

Παράδοση του όπλου του Ν. Μπελογιάννη στο Μουσείο από τον Δ. Κουτσούμπα
Το όπλο που είχε ο Νίκος Μπελογιάννης όταν ήταν πολιτικός επίτροπος στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, παρέδωσε μαζί με τη θήκη του και τα γάντια του Νίκου Μπελογιάννη, στο Μουσείο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων. Στο χώρο έγινε ξενάγηση των παρευρισκομένων.

Νωρίτερα, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δήμο Ήλιδας, υπό την αιγίδα της Βουλής, χαιρέτισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Ο δήμαρχος Ήλιδας ανέγνωσε μήνυμα του γιου του Νίκου Μπελογιάννη, Νίκου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ν. Μπελογιάννη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.