Οι Ελληνοκουβανικοί Σύνδεσμοι Φιλίας και Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΝΘΕΡΜΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΝΟΜΠΕΛ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΝΘΕΡΜΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΝΟΜΠΕΛ
Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης στηρίζει ένθερμα την πρωτοβουλία για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ στους Κουβανούς διεθνιστές γιατρούς και νοσοκόμους της Ιατρικής Ταξιαρχίας Henry Reeve που εργάζονται εθελοντικά σε 21 χώρες για την καταπολέμηση του Covid-19.
Η Ταξιαρχία Henry Reeve, που έχει το όνομα ενός αμερικανού διεθνιστή που πολέμησε και έδωσε τη ζωή του το 1876 κατά τη διάρκεια του Δεκαετούς πολέμου για την ανεξαρτησία της Κούβας από την Ισπανία, είναι μέρος του κουβανικού ιατρικού συστήματος που συντονίζεται από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Κούβας. Δημιουργήθηκε από τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο το 2005, όταν η Κούβα προσφέρθηκε να βοηθήσει τον πληθυσμό της Νέας Ορλεάνης που είχε καταστραφεί από τον κυκλώνα Κατρίνα, με την αποστολή 1.500 κουβανών υγειονομικών, προσφορά που απέρριψε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Πριν από το COVID-19, 7.400 εθελοντές υγειονομικοί της Ταξιαρχίας Henry Reeve είχαν θεραπεύσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια άτομα σε δεκάδες χώρες που είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές και επιδημίες, σώζοντας περισσότερες από 80.000 ζωές.
Η πολύπλευρη διεθνιστική αλληλεγγύη της σοσιαλιστικής Κούβας στον ιατρικό και εκπαιδευτικό τομέα, που ξεκίνησε το 1960, μόλις ένα χρόνο μετά τη νίκη της Επανάστασης και συνεχίζεται ακατάπαυστα μέχρι σήμερα, αποτελεί συστατικό μέρος της ιδεολογίας και της πρακτικής της Κουβανικής Επανάστασης, συστατικό μέρος του σοσιαλισμού.
Η σοσιαλιστική κοινωνία της Κούβας, φτωχή με τα κριτήρια του καταναλωτισμού, αλλά με μορφωμένο και ενημερωμένο πληθυσμό, με αποκεντρωμένο και αποτελεσματικό κοινοτικό σύστημα υγείας, άριστα στελεχωμένο, με ιατρική και υγειονομική εκπαίδευση προσανατολισμένη στην πρόληψη και στην κοινοτική πρωτοβάθμια φροντίδα, αντιμετώπισε αποτελεσματικά και με τις μικρότερες απώλειες μια σειρά από κυκλώνες που έσπειραν τον όλεθρο στην Καραϊβική και στις ΗΠΑ. Παρά το ότι υφίσταται επί 60 χρόνια τις πολύπλευρες επιθέσεις του ιμπεριαλισμού και ιδιαίτερα τον αποκλεισμό των ΗΠΑ, που τα τελευταία δύο χρόνια πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα, κατόρθωσε να αντιμετωπίσει υποδειγματικά την επιδημία του κορονοϊού, προστατεύοντας ταυτόχρονα όλα τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.
Ακόμα περισσότερο, από την 1η Μαΐου, πάνω από 1.450 κουβανοί υγειονομικοί παλεύουν ενάντια στην επιδημία σε 21 χώρες: Αγκόλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαρμπάντος, Μπελίζ, Πράσινο Ακρωτήριο, Αγ Δομίνικος, Γρανάδα, Αϊτή, Ονδούρα, Ιταλία (Λομβαρδία και Πιεμόντε), Τζαμάικα, Νικαράγουα, Πριγκιπάτο της Ανδόρας, Κατάρ, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Σαν Βισέντ και Γρεναδίνες, Σάντα Λουσία, Νότια Αφρική, Σουρινάμ, Τόγκο και Βενεζουέλα.
Αυτή είναι η πραγματική αξία του σοσιαλισμού• δίνει τη δυνατότητα σε μια μικρή χώρα να ξεχωρίζει στα μάτια της ανθρωπότητας σαν ένας φάρος μέσα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, που αυτές τις μέρες φανερώνεται περίτρανα με την πρωτοφανή εξέγερση των καταπιεσμένων, των περιφρονημένων, των πεινασμένων πολιτών της πλουσιότερης και ισχυρότερης χώρας, των ΗΠΑ.
***
Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης
«Η πανδημία του Covid-19 επιβεβαίωσε με εμφατικό και συνάμα τραγικό τρόπο την αδυναμία του καπιταλιστικού συστήματος να ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Βραζιλία, τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της υγείας υπήρξαν οδυνηρά για τους λαούς.
Μέσα σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη για τους λαούς περίοδο, η Κούβα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων αναδείχθηκε επάξια σε παγκόσμια πρωταθλήτρια στη διεθνιστική αλληλεγγύη. Περίπου 2.000 κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές, μέλη της Διεθνούς Ιατρικής Μπριγάδας «Henry Reeve», βρέθηκαν σε 21 χώρες του κόσμου προκειμένου να συμβάλλουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού.
Η αποτελεσματικότητα με την οποία το Κουβανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας αντιμετώπισε την πανδημία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό μέσω των ιατρικών μπριγάδων, αποτελεί αξιομνημόνευτη κληρονομιά της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, από την Επανάσταση του 1959 μέχρι σήμερα. Αποδεικνύει δε την σημαντική υπεροχή του σοσιαλιστικού κεντρικού σχεδιασμού έναντι της καπιταλιστικής αναρχίας σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα όπως αυτός της δημόσιας Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης χαιρετίζει και στηρίζει την πρωτοβουλία που προτείνει την απονομή του Βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη στις Κουβανικές Ιατρικές Μπριγάδες. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που στο παρελθόν έχει δυστυχώς απονεμηθεί σε ιμπεριαλιστές και φονιάδες (Χ. Κίσινγκερ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μπ. Ομπάμα, κλπ), να δοθεί σε αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται, στο λαό μιας χώρας που εξάγει επιστήμονες γιατρούς και νοσηλευτές, διδάσκοντας στον κόσμο τι θα πει διεθνιστική αλληλεγγύη.
Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι ανάγκη να αναδειχθούν τα επιτεύγματα της Κουβανικής Επανάστασης, να στηριχθούν και να επεκταθούν οι κατακτήσεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και να γίνει ευρύτερα γνωστό στη διεθνή κοινή γνώμη το ζήτημα του αποκλεισμού (Bloqueo), που εδώ και έξι δεκαετίες έχουν επιβάλλει, κατά παράβαση κάθε διεθνούς δικαίου, οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.
Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη και τους φίλους του, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό της πόλης μας να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία, ενισχύοντας την αλληλεγγύη προς το νησί της Επανάστασης και τις σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και αδελφοσύνης των λαών Ελλάδας και Κούβας».
Η σελίδα σε Fb
Νόμπελ στους γιατρούς της ΚΟΥΒΑΣ - Nobel Prize for the Doctors of Cuba
Γραφείο Τύπου NEW STAR
Phone: 2108640054 - 2108220008 - 2108640017
E-mail: newstarcine@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.