Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των συνταξιούχων μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ
Κυριακή 14/08/2016 - 13:21
Περισσεύει η κοροϊδία των συνταξιούχων από το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση που προσπαθούν να σώσουν τα προσχήματα για τη μείωση των συντάξεων και την κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγακλος για το ΕΚΑΣ θυμίζει πως έχει ψηφιστεί από πέρυσι η κατάργηση του, λέγοντας
«όπως γνωρίζετε, το ΕΚΑΣ δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, διότι είχε ψηφιστεί η κατάργησή του ήδη από τον Ιούλιο με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού».Προσθέτει πως«το 2017 ωστόσο, θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε νέες περικοπές, διότι αυτό προβλέπει το μνημόνιο που ψήφισαν όλες οι δυνάμεις που ήθελαν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη. Όμως, αντί να προχωρήσουμε σε περικοπές, να πάψουν να το λαμβάνουν εντελώς οι δικαιούχοι που εξακολουθούν και το παίρνουν, σκεφτόμαστε ως εναλλακτική λύση τη μείωση του ύψους του επιδόματος έτσι ώστε η ζημιά να είναι μικρότερη».
Παραδέχεται,συνεπώς, ότι η κυβέρνηση κάνει ζημιά στους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ εμπαιγμός είναι και τα δήθεν αντισταθμιστικά μέτρα για το ΕΚΑΣ που έκοψε.
Αναφέρει πως «τα πρώτα μέτρα που λάβαμε ήταν να παράσχουμε δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη σε όσους το χάνουν (το ΕΚΑΣ), να προβλέψουμε μια κάρτα αλληλεγγύης που αναπληρώνει το 30% της απώλειας του εισοδήματος, ενώ μεριμνήσαμε να μην πληρώνουν την εισφορά υπέρ υγείας».
Τα εργασιακά δικαιώματα του Υπουργού |
Για τις κρατήσεις 6% υπέρ υγείας αναφέρει ότι
«στο εξής το 6% θα πληρώνεται επί του ποσού που πηγαίνει στην τσέπη του συνταξιούχου. Άρα, οι περισσότεροι θα δουν, όταν υλοποιηθεί το μέτρο -τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο γιατί οι υπηρεσίες καμιά φορά καθυστερούν-, μικρές αυξήσεις στη σύνταξη τους, λόγω αυτού του γεγονότος. Επίσης, το δεύτερο που κάναμε ήταν το 6% να μην το πληρώνουν μόνον αυτοί που έχουν μία σύνταξη -που είναι και οι περισσότεροι- αλλά και αυτοί που έχουν πάνω από μία».
Το νέο ψαλίδισμα μεταξύ άλλων αφορά και συνταξιούχους που εκτός από τη δική τους κύρια σύνταξη παίρνουν και κύρια σύνταξη θανάτου από το σύζυγο που έχει πεθάνει.
Για τα εργασιακά ο υπουργός επικεντρώνει την κριτική του στο ΔΝΤ, αθωώνοντας την ΕΕ, όπου σε όλες τις χώρες μέλη εφαρμόζονται αντεργατικά μέτρα, λέγοντας πως
«τo ΔΝΤ είναι απομονωμένο από την ίδια τη φύση των προτάσεών του, του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που το χαρακτηρίζει. Ακριβώς διότι αυτός έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».
Παράλληλα αποφεύγει να δεσμευθεί, ούτε καν αναφέρεται, για τις ομαδικές απολύσεις και την παρεμπόδιση των απεργιών. Επικεντρώνεται μόνο στην επαναφορά τις διαπραγμάτευσης για των κατώτατο μισθό.
Δηλώνει πως η κυβέρνηση ζητά «να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ο κατώτατος μισθός να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».
Αναφερόμενος στο χαράτσωμα των κοινωνικών επιδομάτων επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει αλλάξει ούτε ένα μνημονικό νόμο.
Αναφέρει πως «υπάρχει μια πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ερμηνεύει, όχι δικό μας νόμο, αλλά νόμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν είχαν φροντίσει να εξαιρέσουν από τη μη παρακράτηση χαρτοσήμου τα επιδόματα, και τώρα απλώς το Νομικό Συμβούλιο είπε να εφαρμοστεί ο νόμος. Είναι κάτι που θα το αντιμετωπίσουμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.