Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2ο τρίμηνο
Παρασκευή 12/08/2016 - 14:17
Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, ύστερα από τις ισχυρές επιδόσεις τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat).
Ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,6% σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιούλη.
ΚΚΕ
Παρασκευή 12/08/2016 - 14:24
Σε σχόλιό του για τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση στην ελληνική οικονομία, αλλά και της Eurostat για επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, εκθέτουν τόσο την κυβέρνηση όσο και τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα.
Αποδεικνύουν ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται έτσι κι αλλιώς από την ευρωπαϊκή καπιταλιστική οικονομία, ότι η όποια ανάκαμψη θα είναι αναιμική και πάνω απ’ όλα θα την πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός, με βαριά μέτρα υπέρ του κεφαλαίου».
Το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και κατά 1,7% σε ετήσια βάση.
Το ΑΕΠ στο σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,8% σε ετήσια βάση.
ΕΛΣΤΑΤ
Παρασκευή 12/08/2016 - 14:03
Κατά 0,7% μειώθηκε το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2015, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ).
Είναι το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο που η ελληνική οικονομία καταγράφει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.
Είναι προσωρινή η εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους καθώς η ΕΛΣΤΑΤ θα προβεί σε νέα εκτίμηση στις 28 Αυγούστου που θα περιλαμβάνει νεώτερα στοιχεία του τζίρου υπηρεσιών, της έρευνας εργατικού δυναμικού και άλλων πεδίων.
Νέοι χωρίς ελπίδα...
Εκτός δουλειάς, εκτός εκπαίδευσης, δίχως προοπτική και ελπίδα. Τη λίγο - πολύ γνώριμη, όσο και οδυνηρή, πραγματικότητα που βιώνει ο λαός ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν ότι πάνω από ένας στους τέσσερις νέους, ηλικίας 20 - 24 ετών στην Ελλάδα (26,1%), δεν έχει απασχόληση, ούτε βρίσκεται σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη υψηλότερη θέση στην ΕΕ, μετά την Ιταλία (31,1%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται η Κροατία και η Ρουμανία (24,1%) και ακολουθούν η Βουλγαρία (24%), η Ισπανία και η Κύπρος (22,2%). Στην ίδια κατάσταση, δηλαδή χωρίς εκπαίδευση, εργασία ή κατάρτιση, βρίσκονται περίπου 5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 20 - 24 ετών (17,3%) στην ΕΕ.
Ειδικότερα, το 2015 οι νέοι ηλικίας 20 - 24 ετών στην Ελλάδα, σε ποσοστό 49,7%, βρίσκονταν μόνο σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης (έναντι 33% στην ΕΕ), κατά 4,8% βρίσκονταν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης με παράλληλη απασχόληση (έναντι 17% στην ΕΕ), ενώ κατά 19,5% είχαν κάποια απασχόληση (έναντι 32,6% στην ΕΕ). Σημειώνεται ότι οι νέοι ηλικίας 15 - 29 ετών αντιστοιχούν στο 17% του πληθυσμού της ΕΕ (περίπου 90 εκατομμύρια).
...φυτοζωούν περιπλανώμενοι
Να σημειώσουμε εδώ ότι ακόμα και για τις περιπτώσεις που βρίσκονται «σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης» ή «είχαν κάποια απασχόληση» δεν διευκρινίζεται το είδος της εκπαίδευσης και απασχόλησης. Με δεδομένα τα παντός είδους προγράμματα συγκάλυψης και ανακύκλωσης της ανεργίας, αλλά και την έκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, είναι φανερό ότι και πέραν αυτού του 26%, πολλοί νέοι άνθρωποι φυτοζωούν περιπλανώμενοι από πρόγραμμα σε πρόγραμμα ή αναγκάζονται να δουλεύουν σχεδόν τζάμπα.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 13/8/2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.