Συνάντηση Μητσοτάκη με αρπαχτικά της πολεμικής οικονομίας για τη μοιρασιά της πίτας των εξοπλισμών
Πέμπτη 24/04/2025 - 16:37
Τις τελευταίες μέρες κλιμακώνεται η κυβερνητική προπαγάνδα με το αφήγημα «τα οφέλη της ανάπτυξης μοιράζονται στον λαό», τη στιγμή που ακόμα και όσα μέτρα - κοροϊδία ανακοινώνονται συνοδεύονται από νέους πακτωλούς στους μεγάλους ομίλους αλλά και «τυράκια» για κλιμάκωση της φορολεηλασίας και ενίσχυση όλων των παραμέτρων που ξεκοκαλίζουν το λαϊκό εισόδημα.
Το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα από το «γδάρσιμο» του λαού που θα πάει σε αποπληρωμή δανείων, τοκοχρεολυσίων αλλά και 500 εκ. επιπλέον στο «πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων», δηλαδή στους μεγάλους ομίλους, συνοδεύτηκε από φανφάρες για «μέτρα αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος», όταν στο πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς», που πουλιέται το εμπόρευμα στέγη, είναι δεδομένο πως το «επίδομα του ενός ενοικίου» θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις στα υπάρχοντα ενοίκια αλλά και νέα φορολογικά έσοδα για το αστικό κράτος που στη συνέχεια θα κατευθύνει πάλι στους ομίλους.
Σήμερα, όμως χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου με «εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας». Συμμετείχαν διάφοροι υπουργοί και συζητήθηκαν «οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα».
Η συνάντηση γίνεται στον απόηχο των πρόσφατων διαρροών για 4,5 δισ. ευρώ που ετοιμάζονται να ξεκοκαλίσουν τα πολεμικά αρπαχτικά μόνο από τους υπέρογκους στρατιωτικούς εξοπλισμούς ύψους 27 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο της συνολικότερης στροφής της ΕΕ στην πολεμική οικονομία ώστε να δοθεί πολεμική διέξοδος στο πρόβλημα υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων.
Θυμίζουμε, δηλαδή, πως μεγάλοι όμιλοι της Ελλάδας ακονίζουν τα «μαχαίρια» τους για να πάρουν κομμάτι της πίτας και από το πρόγραμμα «ReArm Eυrope» («Επανεξοπλίστε την Ευρώπη») ύψους 800 δισ. ευρώ, που μόνο το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί καθαρά εναντίον του. Το πρόγραμμα «ορόσημο» που θέλει την ΕΕ να θέλει να αρπάξει μέχρι και τις αποταμιεύσεις των λαών, την στιγμή που ήδη ασφαλιστικά ταμεία τζογάρουν τις συντάξεις επενδύοντας στην πολεμική οικονομία.
Η ΕΕ ετοιμάζει ένα πλουσιοπάροχο «τραπέζι» για τους ομίλους «ματώνοντας» τους λαούς ώστε μετά οι ίδιοι να ματώσουν κυριολεκτικά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για γενικευμένη ιμπεριαλιστική σύγκρουση, αφού οι ίδιοι ομολογούν ότι «ετοιμάζονται για το χειρότερο που θα συμβεί στα επόμενα 4-5 χρόνια».
Έτσι ενώ για τους λαούς υπάρχουν «στενά δημοσιονομικά περιθώρια» και «κιτ επιβίωσης 72 ώρών σε περίπτωση κρίσεων» (όπως πρόσφατα ανακοιίνωσε η ΕΕ) και ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, που είτε δραστηριοποιούνται στην πολεμική βιομηχανία, είτε ετοιμάζονται να επενδύσουν σ' αυτήν, τώρα που βλέπουν το «ψητό», με εξασφαλισμένη κρατική και ευρωενωσιακή στήριξη, ετοιμάζονται πυρετωδώς για να διεκδικήσουν κομμάτι από 100δες δισ.
Στη χώρα μας, τα εξοπλιστικά προγράμματα λανσάρονται ήδη ως το νέο «Ελντοράντο» για τα μονοπώλια, όταν ολοκληρωθεί το Ταμείο Ανάκαμψης το 2026.
Ταυτόχρονα, στο εύφορο έδαφος της πολεμικής οικονομίας κλιμακώνονται ο εργοδοτικός - κρατικός αυταρχισμός και η τρομοκρατία, η απειλή «τα κεφάλια μέσα», επιβεβαιώνοντας ότι η πολεμική προετοιμασία είναι πολυεργαλείο, «καρότο» και «μαστίγιο» του κεφαλαίου και του κράτους του, για τη χειραγώγηση της εργατικής τάξης και του λαού.
Ορισμένα παραδείγματα ομίλων της Ελλάδας που βλέπουν «προκλήσεις» και «ευκαιρίες» στο πολεμικό «Ελντοράντο»
Το προηγούμενο διάστημα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου METLEN, Ευ. Μυτιληναίος, είχε θέσει και όρους, ώστε η συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στο φαγοπότι του πολέμου να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση για την κερδοφορία τους.
Ζητούσε, για παράδειγμα, κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα να αποδίδει Εγχώρια Προστιθέμενη Αξία σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, όπως και «να συμμετέχουμε ενεργά στην παραγωγή, να μην καλούμαστε μόνο να χρηματοδοτούμε την κατασκευή οπλικών συστημάτων στη Γαλλία και τη Γερμανία».
Πιάνοντας καλύτερο πόστο, η «ΜETLEN» ανακοίνωσε νέα επένδυση για την παραγωγή αρμάτων μάχης, εξαρτημάτων εξοπλισμού και ειδικών κατασκευών για θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα. Συγκεκριμένα, προχωράει στην αγορά ενός ακινήτου με τεράστιες εργοστασιακές εγκαταστάσεις στην Α' ΒΙΠΕ Βόλου, ενώ σχεδιάζει την αγορά ενός ακόμα όμορου σε αυτό ακινήτου. Δίπλα σε αυτά, σε οικόπεδο 32 στρεμμάτων που απέκτησε η εταιρεία το 2023, κατασκευάζει ήδη σύγχρονη εργοστασιακή μονάδα παραγωγής υψηλής εξειδίκευσης μεταλλικών κατασκευών για αμυντικές εφαρμογές.
Για προκλήσεις και ευκαιρίες από το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα και το ευρωπαϊκό σχέδιο «ReArm Europe» κάνει λόγο και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ). Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Τάσος Ροζολής ζήτησε τη χάραξη μιας «συνεκτικής στρατηγικής με ορίζοντα πενταετίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες από τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ», ενώ αναφέρθηκε κι αυτός στην προαναφερόμενη προϋπόθεση για 30% Εγχώρια Προστιθέμενη Αξία.
Σημειώνεται πως ο ΣΕΚΠΥ έχει 230 μέλη - εταιρείες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Για κάποιες από αυτές, τα προϊόντα τους έχουν διττή χρήση, πολιτική και στρατιωτική.
Υπάρχουν όμως κι άλλες επιχειρήσεις που σχετίζονται με την πολεμική βιομηχανία και διεκδικούν μερίδιο από την πίτα των κρατικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων. Χαρακτηριστικά, πριν από δύο περίπου χρόνια, η ΟΝΕΧ (Ναυπηγεία Νεώριου Σύρου και Ελευσίνας) αποχώρησε από τον ΣΕΚΠΥ και ίδρυσε την Ενωση Ελληνικών Ναυπηγείων. Υπάρχει επίσης η Ενωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΕΛΕΑΑ), που εκπροσωπεί εταιρείες με δραστηριότητα και στην πολεμική βιομηχανία.
Την πρόθεσή της να διεκδικήσει μέρος του χρηματοδοτικού πακέτου έχει εκφράσει και ο όμιλος «Βιοχάλκο». Στελέχη της «ΕΛΑΒ-ΧΑΛΚΟΡ» δήλωναν τις προηγούμενες μέρες πως παρακολουθούν τυχόν ευκαιρίες και ότι υπάρχει η πρόθεση για εκμετάλλευσή τους, με βάση και την παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου που μπορεί να διεκδικεί μεγάλα έργα.
Τα προγράμματα μαμούθ προμηνύουν νέα ρεκόρ
Ξέχωρα πάντως από τις όποιες τοποθετήσεις, πολλοί θα είναι οι ενδιαφερόμενοι. Πρώτες απ' όλους οι εταιρείες που έχουν μπει ήδη στο «παιχνίδι» και έχουν δει τα κέρδη τους να εκτοξεύονται τα τελευταία χρόνια, στο έδαφος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται και της πολεμικής προετοιμασίας που επιταχύνεται.
Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η «Theon International», η οποία κατασκευάζει γυαλιά νυχτερινής όρασης για στρατιωτικούς σκοπούς. Η εταιρεία είχε έσοδα 352,4 εκατομμυρίων ευρώ το 2024, αυξημένα κατά 61,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ εισήχθη και στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ. Δημοσιεύματα παρουσιάζουν τις προοπτικές ακόμα καλύτερες για τα κέρδη των μετόχων, από την άνοδο του «αμυντικού» τομέα στην Ευρώπη.
Νέα συμβόλαια και πακέτα θα διεκδικήσουν και τα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ) που συνεργάζονται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ASAP με τον τσέχικο όμιλο CSG. Τη συγκεκριμένη σύμπραξη έχει προσβάλει η ΟΝΕΧ, η οποία έχει συμβάσεις ενοικίασης των εργαζομένων της με τα ΕΑΣ. Θυμίζεται πως τα ΕΑΣ εκτελούν συμβόλαιο για την παραγωγή πυρομαχικών τύπου 155 χιλιοστών, με τελικό προορισμό την Ουκρανία, σε συνεργασία και με την εταιρεία MSM, του ομίλου CSG.
Στους διακηρυγμένους στόχους είναι και η επαναλειτουργία του εργοστασίου ΤΝΤ στο Λαύριο, η δημιουργία γραμμής παραγωγής κόκκου base bleed, που αυξάνει την ακτίνα δράσης των πυρομαχικών και η αναβάθμιση του γομωτηρίου για πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος, που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ουκρανία.
Ερωτηματικό παραμένει η ΕΑΒ - αναζητάει «στρατηγικό επενδυτή» - και αν η κόντρα ΕΕ - ΗΠΑ επηρεάσει τις σχέσεις με την αμερικάνικη «Lockheed Martin». Οι επιχειρούμενες περικοπές σε παροχές των εργαζομένων, οι συνδικαλιστικές διώξεις κ.ά. στόχο έχουν από τη μια να τρομοκρατήσουν και από την άλλη να καλλιεργήσουν προσδοκίες για «καλύτερες μέρες», αν η εταιρεία κερδίσει συμβόλαια και παραγγελίες στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των εξοπλισμών.
Τέλος, από το «τσιμπούσι» επιδιώκουν να βγουν κερδισμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται σε υποστηρικτικές δραστηριότητες και ενσωματώνονται σταδιακά στην οικονομία του πολέμου. Τέτοιες, για παράδειγμα, είναι στον κλάδο των μεταφορών και των logistics, οι ενεργειακοί όμιλοι όπως των διυλιστηρίων που ανεφοδιάζουν δεξαμενόπλοια που στηρίζουν τις πολεμικές επιχειρήσεις κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.