Σπαρμένη με παλαιά και νέα μέτρα η «μεταμνημονιακή εποχή»
Δευτέρα 11/12/2017 - 18:54 - Ενημέρωση: Δευτέρα 11/12/2017 - 19:00
Βασισμένος σε παλαιά και νέα μέτρα είναι ο «εθνικός» στόχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης τον οποίο υπηρετούν όλα τα κόμματα του κεφαλαίου.
- Στο συμπληρωματικό μνημόνιο της κυβέρνησης και των θεσμών καθορίζονται τόσο τα μέτρα της τρέχουσας αξιολόγησης όσο και τα 82 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.
Όπως προκύπτει από το κείμενο, η τέταρτη αξιολόγηση που υποτίθεται ότι θα είναι η τελευταία αξιολόγηση πριν το τέλος του προγράμματος θα αφήσει «προίκα» όλα τα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα
- όπως η κατάργηση των συμβάσεων και
- θα προσθέσει νέα μέτρα όπως η επίσπευση της καρατόμησης του αφορολόγητου ορίου.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δευτέρα 11/12/2017 - 16:31
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για το συμπληρωματικό μνημόνιο της κυβέρνησης:
«Το συμπληρωματικό μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους “θεσμούς” -στην ουσία ένα 4ο μνημόνιο, μέρος του οποίου έχει προνομοθετήσει η κυβέρνηση- αποδεικνύει ότι η δήθεν “νέα μεταμνημονιακή εποχή” θα περιέχει όλα τα παλιά αλλά και νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, γιατί αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη υπέρ του κεφαλαίου».
Στο συμπληρωματικό μνημόνιο που δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή» ορίζεται ρητώς πως
- τον Μάη του 2018 η κυβέρνηση θα επισπεύσει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ώστε να ισχύσει το 2019 αντί του 2020, εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές «θεωρεί, στη βάση μιας διαφανούς εκτίμησης, ότι απαιτείται η εμπροσθοβαρής εφαρμογή της, προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%».
Επιπλέον, εκτός από τη μείωση των συντάξεων με δημοσιονομική απόδοση 1% του ΑΕΠ το 2019,
- θα επανυπολογιστούν οι υφιστάμενες συντάξεις (εκτός ΟΓΑ) με βάση τις νέες παραμέτρους υπολογισμού,
- ενώ θα πέσει «μαχαίρι» και στα εφάπαξ, προκειμένου να επιτευχθεί «αναλογιστική δικαιοσύνη».
Ως προς την «επαναφορά» των κλαδικών συμβάσεων, τονίζεται πως
- το Μάρτη, μετά από διαβούλευση με τους «κοινωνικούς εταίρους» και σε συμφωνία με τους θεσμούς, η κυβέρνηση θα αναπτύξει έναν «αξιόπιστο διοικητικό μηχανισμό» που θα αξιολογεί την «αντιπροσωπευτικότητα» στις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις.
- Αυτός ο μηχανισμός θα κρίνει εάν η σύμβαση έχει την απαιτούμενη «αντιπροσωπευτικότητα» για να εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου.
- Τον Γενάρη θα επανεξεταστεί και η διαδικασία διαμεσολάβησης και διαιτησίας, στη βάση μιας ανεξάρτητης νομικής γνωμοδότησης.
Το συμπληρωματικό μνημόνιο προαναγγέλλει μεγάλη αναθεώρηση των οικογενειακών επιδομάτων, ώστε να καταστεί τάχα η κατανομή τους «πιο στοχευμένη και δίκαιη», καθώς και «επαναξιολόγηση» του συστήματος απονομής αναπηρικών επιδομάτων.
Πέρα από τη συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα χρέη προς τις τράπεζες, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε «για την επέκταση του μηχανισμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στους πλειστηριασμούς που γίνονται από τις φορολογικές αρχές». Επιπλέον, το συμπληρωματικό μνημόνιο περιγράφει την αυστηροποίηση του νόμου Κατσέλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.