Unemployed March on Wall Street, 1938 (Photo: Wide World Photos)
*
Βλέπε από Μποτίλια;
ΚώσταςΓουλιάμος: Οι εκλογές στις ΗΠΑ και η θλιβερή κοινωνική πραγματικότητα(Συνέντευξη - VIDEO)
*
#ΗΠΑ ή η “Δημοκρατία” στο σκοτάδι — Εκλογές τεχνητής πόλωσης, δικομματικής σήψης, εκφυλισμού και παρακμής.
Στη χθεσινή συζήτηση που
είχα με τον αγαπητό Νίκο Μπογιόπουλο Νίκος
Μπογιόπουλος, ανάφερα —μετά από σχετική ερώτηση— πως ο αμερικανικός
καπιταλισμός έχει καθιερώσει ένα ολοκληρωτικά δικομματικό σύστημα αστικής
διακυβέρνησης δυσδιάκριτων διαφορών, το οποίο έχει εδώ και δεκαετίες —κυρίως
μετά την εποχή του Watergate— εφαρμόσει πρακτικές κρατικής τρομοκρατίας και
καταστολής του εργατικού και φοιτητικού κινήματος.
Όλες οι ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, τουλάχιστον από την εποχή Carter, Reagan, Clinton, της οικογενειοκρατίας των Bushes, κι αργότερα Obama, Trump και Biden συστηματικά κατεδάφισαν-διέλυσαν τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθήλωσαν τους μισθούς, κ.ο.κ.
Παράλληλα, εκμεταλλευόμενοι την εξασθένιση-συντηρητικοποίηση του εργατικού κινήματος, εστίασαν αφενός στην ενίσχυση εργοδοτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφετέρου στην ανάπτυξη ενός επισφαλούς εργατικού δυναμικού με μειωμένα επιδόματα εργασίας.
Ταυτόχρονα, δημιούργησαν το νομικό —και όχι μόνο— πλαίσιο κατάρρευσης του δικαιώματος στην απεργία, της απαγόρευσης του συνδικαλισμού και πάει… λέγοντας.
Στο μεταξύ κατέστησαν οικονομικό κριτήριο μέτρησης της οικονομικής προόδου την επέκταση καταναλωτικών δικαιωμάτων (λόγου χάρη, ψευδεπίγραφες πιστώσεις δανείων, ανοικτά ωράρια καταστημάτων όλες τις μέρες, παραδόσεις «αγαθών» στην πόρτα κ.λπ.).
Μάλιστα ο Biden από την αρχή της προεδρίας του είχε ξεκάθαρη προτεραιότητα την κατεδάφιση των εργασιακών κεκτημένων και δικαιωμάτων μέσα από νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις.
Το δε πολιτικά οξύμωρο γεγονός είναι πως ενώ κατεδάφιζε τα εργασιακά, την ίδια ώρα επιχειρούσε ν’ αποκαταστήσει «δεσμούς» με τους εργαζόμενους.
Σε αυτό το πλαίσιο του τεχνητού θεατρινισμού και της διαρκούς υποκρισίας —και βέβαια λόγω προεκλογικού κλίματος— θυμήθηκε και η Kamala Harris την Εργατική Πρωτομαγιά (Ημέρα Εργασίας την πρώτη Δευτέρα του Σεπτέμβρη) κι έτσι επισκέφτηκε το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, το λίκνο του αμερικανικού συνδικαλισμού, για να εκφράσει τη δέσμευσή της στις νίκες που κέρδισαν οι εργαζόμενοι μέσω του εργατικού κινήματος.
Ανάλογο ρεσιτάλ δημόσιου πολιτικού θεατρινισμού έκανε και ο Trump, με την επίσκεψή του στο Πίτσμπουργκ τον Οκτώβρη.
Όλα αυτά τα δημοκρατικά και ρεπουμπλικανικά paraphernalia είναι μέρος της παράστασης, στην οποία έπαιξαν —και παίζουν— το ρόλο τους στο γαϊτανάκι της εκμετάλλευσης, με στόχο τον εγκλωβισμό των εργαζομένων.
Ας σημειώσουμε πάντως πως κοντά 200.000 εργαζόμενοι σε εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ απολύθηκαν λόγω μαζικών περικοπών θέσεων εργασίας το 2023. Στο δε τρίμηνο Ιανουαρίου -Μαρτίου 2024, έγιναν 5 εκατομμύρια απολύσεις σε όλους τους κλάδους.
*
*
Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας.
Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023).
Σεπ. 2023 Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.
Οκτ. 2024 Βραβείο Φιλίας από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
*
Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογές Ιουνίου 2024.
Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο
________
* * *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.