Κώστας ΓΟΥΛΙΑΜΟΣ
Η (αρχαιολογική) πολιτική της προπαγάνδας
Εάν κανείς σταθεί στο αφήγημα της Ελληνικής Κυβέρνησης και των φίλα προσκείμενων ΜΜΕ σχετικά με την συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Η.Β. κ. Keir Starmer στην Downing Street στο Λονδίνο, θα πιστέψει το σανό που οι κυβερνητικές πηγές προώθησαν προς τέρψη ενός συγκεκριμένου φιλοθεάμονος κοινού, το οποίο είναι μεθοδικά εκπαιδευμένο ν’ αποδέχεται τους εύηχους όσο και παραπλανητικούς όρους της καθημερινής προπαγάνδας του Μαξίμου: ότι δηλαδή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα «…η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο εφόσον υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο».
Σπεύδω δε να σημειώσω πως σε όλη αυτή τη μακάβρια κυβερνητική προπαγάνδα στοιχίζονται και ορισμένοι πανεπιστημιακοί που ως ειδικοί, αλλά ευθαρσώς ταγμένοι στο πλευρό της εξουσίας, εκφράζουν —στα φίλα προσκείμενα προς το Μαξίμου ΜΜΕ— την πεποίθηση ότι «μια συμφωνία είναι κοντά».
Το τραγελαφικό είναι πως όλο αυτό το διαδεδομένο φαινόμενο της ενστάλαξης ή/και αβασάνιστης υιοθέτησης προτύπων κυβερνητικής προπαγάνδας από οργανικούς πανεπιστημιακούς και συστημικά ΜΜΕ, δεν σέβεται ή/και προκλητικά αγνοεί βασικούς κανόνες διασταύρωσης πληροφοριών.
Για παράδειγμα, το ίδιο το γραφείο του Άγγλου πρωθυπουργού στη σχετική του ανακοίνωση ουδεμία αναφορά κάνει για Γλυπτά του Παρθενώνα.
Προς επίρρωση δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τη σχετική ιστοσελίδα: PM meeting with Prime Minister Mitsotakis of Greece: 3 December 2024
Έπειτα, ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Downing Street όταν ρωτήθηκε απάντησε ξεκάθαρα πως «δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης… Είναι θέμα του βρετανικού μουσείου. Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να αλλάξει τον νόμο που θα επέτρεπε τη μόνιμη μετακίνηση των μαρμάρων του Έλγιν». Η σχετική δήλωση δημοσιεύτηκε στον Independent.
Από πού, επομένως, αντλεί η ελληνική πανεπιστημιακή φωνή την… αισιοδοξία πως «μια συμφωνία είναι κοντά»; Και πώς, στ’ αλήθεια, και από ποια πηγή αντλούν υλικό πληροφοριών τα συστημικά ΜΜΕ για τα Ελγίνεια;
Να υπογραμμίσω πως σε δημοσίευμα τους οι Times αναφέρθηκαν στην άρνηση του κ. Keir Starmer να περιλάβει στην ατζέντα της συζήτησης με τον κ. Μητσοτάκη το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως γι’ άλλους λόγους έγινε το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λονδίνο. Όχι για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Άλλωστε το επίκεντρο της συζήτησης των δύο πρωθυπουργών αφορούσε όλα εκείνα τα γεωπολιτικά, όπως και τις συνέργειες του μεγάλου κεφαλαίου, όπως διατυπώνονται στη σχετική ανακοίνωση του γραφείου του κ. Keir Starmer.
Το περί Ελγινείων αφήγημα είναι κάτι ανάλογο ή αντίστοιχο με τη συζήτηση περί γερμανικών αποζημιώσεων: ήτοι ένα νυγμός, μια ανεπαίσθητη αναφορά διατυπωμένη ακροθιγώς για το εσωτερικό ακροατήριο.
Με άλλα λόγια, ένας νυγμός ως άλλοθι για το ξέπλυμα της κλεπταποδοχής των κυβερνήσεων του Λονδίνου, που επιμένουν στο προκλητικά «ανιστόρητο» ψεύδος, ότι δηλαδή ο λόρδος Έλγιν ήταν «νομίμως»...κλέφτης!
Και κάτι ακόμα:
- Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να συναντήσει την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου του 2024 τον πρωθυπουργό της Αγγλίας. 80 χρόνια από την ένοπλη επέμβαση του αγγλικού ιμπεριαλισμού στην Ελλάδα. Την καταματωμένη Κυριακή της 3ης του Δεκέμβρη του ’44.
Ως πρωθυπουργός θα μπορούσε τουλάχιστον να σεβαστεί τη μέρα που η Ελλάδα πολέμησε στα οδοφράγματα τους Εγγλέζους αποικιοκράτες. Πολέμησε τον κόσμο της προδοσίας, του δοσιλογισμού και της υποτέλειας.
*
*
Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας.
Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023).
Σεπ. 2023 Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.
Οκτ. 2024 Βραβείο Φιλίας από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
*
Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογές Ιουνίου 2024.
Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο
________
* * *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.