ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δείτε τις εισηγήσεις και παρεμβάσεις της πρώτης ενότητας «Η λογοτεχνία στα χρόνια του ιταλοελληνικού πολέμου και της Κατοχής»
της ενότητας του 6ου Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο η ΚΕ του ΚΚΕ, στην Αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό, με θέμα «"Η λογοτεχνία στα χρόνια της θύελλας (1940-1950)" - Για τη συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με την ΕΑΜική Αντίσταση και τον αγώνα του ΔΣΕ».
Στο άνοιγμα των εργασιών παρουσιάστηκαν σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα της εποχής, αλλά και το πολυφωνικό, αντάρτικο τραγούδι «Άρη, σε ποια κορφή πατάς» από το σύνολο ΧΑΟΝΙΑ.
Κατά την έναρξη του Επιστημονικού Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Την εναρκτήρια ομιλία με θέμα «Τέχνη και Ζωή» έκανε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και στη συνέχεια εκ μέρους του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ έγινε εισήγηση για την εξεταζόμενη ιστορική περίοδο, από τον Φάνη Παρρή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Α.
Η πρώτη ενότητα του Συνεδρίου είχε θέμα: Η λογοτεχνία στα χρόνια του ιταλοελληνικού πολέμου και της Κατοχής και στο πλαίσιό της έγιναν οι παρακάτω εισηγήσεις και παρεμβάσεις:
Κεντρική εισήγηση: Η λογοτεχνία στη σκιά του πολέμου και της Κατοχής, Νίκη Κυριαζή, φιλόλογος, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.
Εισηγήσεις:
1.
Έννοιες του «ηρωικού» στο έργο των Ά. Σικελιανού, Γ. Μπεράτη και Ο. Ελύτη, Άννα Λάζου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ.
2.
Τα κατοχικά χρονογραφήματα του Κώστα Βάρναλη,Νίκος Σαραντάκος, συγγραφέας.
3.
Η ιστορική πραγματικότητα της κατοχής στο πεζογραφικό έργο της «γενιάς του 30», Νατάσσα Αβραμίδου, ΜΑ, Οργανωτική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.
4.
Η ποίηση του Γ. Σεφέρη και του Οδ. Ελύτη στα χρόνια του πολέμου και της κατοχής. Δύο διαφορετικές αναγνώσεις της πραγματικότητας, Δρ Μαρία Κ. Πεσκετζή, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.
5.
1943: Ελύτης, Εγγονόπουλος, Γκάτσος, Γιώργος Κεντρωτής, συγγραφέας, Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
6.
Ο Γιώργος Κοτζιούλας και η σκηνική πράξη, Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.
7.
Εκδοτικά ζητήματα των τραγουδιών της Εθνικής Αντίστασης, Θανάσης Β. Κούγκουλος, Επίκουρος Καθηγητής Σημειωτικής Λογοτεχνικής Ανάλυσης και Πολιτισμικής Ερμηνείας του ΔΠΘ.
8.
Το Εικοσιένα ως σύμβολο στην ποίηση της δεκαετίας του '40, Έρη Σταυροπούλου, ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. *Η παρέμβαση της διαβάστηκε, καθώς δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.
Παρεμβάσεις:
9.
Θέμος Κορνάρος: Ένας αλύγιστος των γραμμάτων, Σπύρος Τζόκας, πανεπιστημιακός – συγγραφέας.
10.
Νικηφόρος Βρεττάκος: Ποιήματα της Κατοχής και της Αντίστασης, Χρυσούλα Κάρτσακα, Φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ΜΑ, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.
11.
Η αποκλίνουσα περίπτωση των Νεοελληνικών Γραμμάτων την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου, Ελένη Δευτεραίου, Υποψήφια διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.
12.
Το Κατοχικό Περιοδικό «Πρωτοπόροι»: Στράτευση, φυγή και καλλιτεχνικά μέτωπα, Άγης Πετάλας, συγγραφέας.
***
Eισηγήσεις και παρεμβάσεις της δεύτερης ενότητας «Η λογοτεχνία την περίοδο των Δεκεμβριανών» (VIDEO)
Β.
Η δεύτερη ενότητα είχε θέμα: Η λογοτεχνία την περίοδο των Δεκεμβριανών και στο πλαίσιό της έγιναν οι παρακάτω εισηγήσεις και παρεμβάσεις:
Κεντρική Εισήγηση: Σελίδες για το μεγαλείο του μαχόμενου λαού, Γιώργος Μηλιώνης, δημοσιογράφος – κοινωνιολόγος, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.
Εισηγήσεις:
1.
Οι Έλληνες λογοτέχνες τον μεγάλο Δεκέμβρη του '44, Στέλιος Φώκος, συγγραφέας – φιλόλογος.
2.
Η πνευματική αντίσταση στην Αίγυπτο στη σκληρή δεκαετία '40-'49,Κωνσταντίνα Κηρύκου, φιλόλογος στην Αμπέτειο Σχολή Καΐρου.
3.
«Απ’ τα ιερά τους κόκαλα, πρώτη του Μάη και πάλι, θα ξεπηδήσει ο καθαρμός κι η λευτεριά του ανθρώπου»: Ο Κώστας Βάρναλης στη «θύελλα» της δεκαετίας του '40, Βαγγέλης Λάσκαρης, δρ. Ιστορίας, Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.
4.
Μορφή, Ιστορία και ιδεολογία στο ποιητικό έργο του Γ. Ρίτσου (1940-1950), Μπάμπης Β. Παπαδόπουλος, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.
5.
Μέλπω Αξιώτη: Ο αγώνας με τη λέξη και η μάχη της ζωής, Τιτίκα Δημητρούλια, καθηγήτρια Θεωρίας και Πράξης της Μετάφρασης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, κριτικός λογοτεχνίας.
6.
Η επίδραση της δεκαετίας του '40 στη λογοτεχνική φυσιογνωμία του έργου των Θράσου Καστανάκη και Κοσμά Πολίτη, Γιώργος Σαραντόπουλος, διδάκτορας Φιλοσοφίας, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.
7.
Το «Ξεκίνημα» του Μανόλη Αναγνωστάκη, Σίσσυ Πολυκάρπου, φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
8.
«Όταν ο λόγος γίνεται σπαθί τυρρανοχτόνο...», Ρίτα Νικολαΐδου, Διευθύντρια του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Παρεμβάσεις:
9.
Γιώργος Θεοτοκάς, Πολιτικά κείμενα και ημερολογιακά τετράδια στα χρόνια της θύελλας: Μια διαχρονική αποτύπωση ενός αυτόπτη μάρτυρα, Άννεκε Ιωαννάτου, Drs. Κλασικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας και Συγκριτικής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.
10.
Γ. Σκαρίμπας ή η λογοτεχνία ως ρηγμάτωση της αστικής ιδεολογίας, Κώστας Γουλιάμος, πρ. Πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Τακτικό μέλος της Ευρωπαΐκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.
11.
Η Φύση ως αντίσταση κι ελπίδα μέσα από την ποίηση του Νίκου Γκάτσου, Αγαθή Δημητρούκα, συγγραφέας, μεταφράστρια, αντεπιστέλλον μέλος της Ισπανοαμερικανικής Ακαδημίας Καλών Γραμμάτων Μαδρίτης.
***
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.