Βλέπε και:
*
Τα τούνελ της Σούδας και ο βρώμικος ρόλος τους
*
Καύσιμα για την πολεμική μηχανή και τις βάσεις τους αναζητούν οι Αμερικανοί
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό προμαχώνα, με τη συναίνεση όλων των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου.
Θυμίζουμε ότι με δημοσίευμά του στις 20/2/2024, ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε το πώς οι Αμερικανοί προγραμμάτιζαν τότε να καλύψουν τις ανάγκες τους σε καύσιμο στην Ελλάδα «για περίοδο ενός έτους ή έως τις 30/4/2025, με παραδόσεις έως τις 31/5/2025».
Οι παραδόσεις αφορούσαν τότε βάσεις και υποδομές που αξιοποιούν στη χώρα μας, με τα χέρια λυμένα μέσα από διαδικασίες όπως ο «Στρατηγικός Διάλογος» μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών (ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται επί ΝΔ), ενώ στην πορεία έγιναν και οι δύο «επικαιροποιήσεις» της Συμφωνίας για τις Βάσεις (MDCA).
Συγκεκριμένα αφορούσαν Σούδα, Στεφανοβίκειο και το στρατόπεδο «Τριανταφυλλίδη» στην Ξάνθη (όπου και το Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης - ΠΒΑΞ) στο Πετροχώρι, το οποίο αξιοποιούν οι Αμερικανοί για κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.
Επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η «συνεργασία» θα συνεχιστεί και με τη νέα διοίκηση - και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου - οι Αμερικανοί, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δημοσιοποιούμε σήμερα, επανέρχονται, αναζητώντας προμήθειες σε καύσιμο με περίοδο παραδόσεων από την 1/5/2025 έως τουλάχιστον τις 30/4/2028.
Συγκεκριμένα ψάχνουν τουλάχιστον 315.000 γαλόνια βενζίνη για οχήματά τους στο αεροπορικό σκέλος της βάσης τους στη Σούδα (καταλαμβάνει περίπου 445 στρέμματα στα βορειοανατολικά του αεροδιαδρόμου Χανίων - «NSA Souda Bay Topside»).
Θέλουν επίσης 219.000 γαλόνια σε τύπο καυσίμου JP-8 με βάση την κηροζίνη, με προφανή σκοπό να καλύψουν αναπτύξεις ελικοπτέρων που στέλνουν στην περιοχή για βολές και άλλες ασκήσεις στο προαναφερόμενο ΠΒΑΞ και όπου αλλού επιλέξουν οι Αμερικανοί να εξασκήσουν τις φονικές τους ικανότητες, σε συνεργασία με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Τέλος αναζητούν 120.000 γαλόνια ντίζελ για το ναυτικό σκέλος της βάσης τους στη Σούδα.
Υπόγειες δεξαμενές, τούνελ και αποθήκες
Φωτογραφίες και σχέδιο από τούνελ των Αμερικανών στην Κρήτη
Από τα έγγραφά τους προκύπτουν και οι τεράστιες δυνατότητες της Σούδας για αποθήκευση καυσίμων σε υπόγειες δεξαμενές («below ground tanks»). Π.χ. αναφέρονται τουλάχιστον δύο τέτοιες, χωρητικότητας 10.000 γαλονιών η καθεμιά, στην περιοχή του αεροδρομίου, ενώ στο ναυτικό σκέλος της βάσης καταγράφονται τουλάχιστον 8, με χωρητικότητες που αγγίζουν μέχρι και τα 4.000 γαλόνια.
Έτσι κι αλλιώς η Σούδα είναι σκαμμένη από τη μια έως την άλλη άκρη, με άλλη μια βάση να λειτουργεί κάτω από αυτή που φαίνεται, για τις πολεμικές ανάγκες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης», στην ευρύτερη περιοχή της Σούδας λειτουργούν διάσπαρτα τουλάχιστον 10 τούνελ από όπου μετακινούνται όπλα και πυρομαχικά.
Πρόκειται για τα: TUNNEL υπ' αριθμ. 4, χαρακτηρισμένο επισήμως ως «Ammunition Storage, Depot and Arsenal», εμβαδού 8.811 τετραγωνικών ποδών σε λειτουργία από την 01/01/61. Από την ίδια ημερομηνία είναι σε λειτουργία και τα αντίστοιχης χρήσης TUNNEL 5 εμβαδού 9.055 τ.π., TUNNEL 6 εμβαδού 9.914 τ.π., TUNNEL 7 εμβαδού 13.936 τ.π., TUNNEL 8 εμβαδού 12.448 τ.π., TUNNEL 9 εμβαδού 12.027 τ.π., TUNNEL 10 εμβαδού 14.847 τ.π., TUNNEL 11 εμβαδού 14.418 τ.π., TUNNEL 12 εμβαδού 15.108 τ.π. και ΤUNNEL 13 εμβαδού 14.416,97 τ.π. Μιλάμε επομένως για σχεδόν 125.000 τ.π., που ισοδυναμούν με σχεδόν 12.000 τετ. μέτρα αποθηκών σκαμμένων στη γη.
Από έγγραφο για τις παραδόσεις καυσίμου σε Ξάνθη και Σούδα, όπου αποτυπώνονται υπόγειες εγκαταστάσεις
Τα τούνελ συνδέουν αποβάθρες ή άλλα σημεία που γίνεται φόρτωση και εκφόρτωση με υπόγειες αποθήκες όπως η 26LAB (εμβαδού 12.798 τ.π., δηλαδή περίπου 1.200 τ.μ., σε λειτουργία από 01/01/61 επισήμως ως «Ammunition Storage, Depot and Arsenal»). Επίσης οι εγκαταστάσεις INERT 1, 2 και 3 εμβαδού 4.603 τ.π. έκαστη, αλλά και οι εγκαταστάσεις 238 και 239 εμβαδού 979,7 τ.π. έκαστη.
Είναι και τουλάχιστον άλλες δύο: Η YK-10 εμβαδού 11.162,5 τ.π. (περίπου 1.000 τ.μ.) και η YK-9, για την οποία μάλιστα οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να «ρίξουν» το επόμενο διάστημα από 1 έως και 5 εκατομμύρια δολάρια για «Munitions Tunnel Improvements».
Κατά πληροφορίες, το έργο περιλαμβάνει επισκευές και αναβαθμίσεις στην υπάρχουσα σήραγγα, βασικά την κατασκευή μιας νέας «γλίστρας» φόρτωσης κι εκφόρτωσης, βελτιώνοντας τους χρόνους διεκπεραίωσης και φυσικά αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες της βάσης στην υποστήριξη πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και την Ανατ. Μεσόγειο.
Σε σύνδεση με τις αποβάθρες
Άλλωστε οι αποθήκες αυτές είναι σε διασύνδεση με τις προβλήτες όπου δένουν πλοία του ευρωατλαντικού άξονα. Π.χ. η αποθήκη YK-10 εξυπηρετεί τις προβλήτες «NATO West Fuel Pier K-10», «NATO East Fuel Pier K-12», αλλά και το περιλάλητο κρηπίδωμα «NATO Carrier Pier K-14», που χρησιμοποιείται για αεροπλανοφόρα, ελικοπτεροφόρα και μεγάλα πλοία ανεφοδιασμού για εκφόρτωση υλικών.
Η αποθήκη YK-9 είναι διασυνδεδεμένη με μια τέταρτη πλατφόρμα, την «K-9 Ammunition Pier». Βρίσκεται αριστερά των άλλων τριών, εντός της λεγόμενης «NATO Ordnance Area», ζώνης με εγκαταστάσεις όπου φυλάσσουν υλικό πολέμου (όπλα, πυρομαχικά κ.ά.).
Οι αποβάθρες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στον Κόλπο της Σούδας. Από δυτικά προς ανατολικά οι K9, K14, K10 και Κ12
Σημειωτέον, οι λεγόμενες «North Atlantic Treaty Organization (NATO) Hellenic Navy Ammunition Command Sites» στην περιοχή υπάγονται στη Διεύθυνση Ναυτικών Οπλων Ναυστάθμου Κρήτης.
Οι λογιζόμενες ως «εθνικές» εγκαταστάσεις άρχισαν να κατασκευάζονται το 1952, ενώ οι εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ το 1955. Η κατασκευή του μεγαλύτερου μέρους των εγκαταστάσεων ολοκληρώθηκε το 1959 και η σχετική διακρατική συμφωνία (MOU) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ υπογράφτηκε το 1961.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ναυτικών Οπλων, εκτός από τις κοινές αρμοδιότητες των διευθυντών Διευθύνσεων, έχει αρμοδιότητα και σε θέματα: Εξασφάλισης της συντήρησης των αποθηκευμένων πυρομαχικών και όπλων, καθώς επίσης της ασφαλούς αποθήκευσης, διαχείρισης και περιοδικού ελέγχου αυτών. Εξασφάλισης της ορθής διακίνησης και εφοδιασμού των πολεμικών πλοίων και ναυτικών υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και των πολεμικών πλοίων άλλων κρατών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διακρατικές συμφωνίες, με όπλα, πυρομαχικά και συναφές υλικό υποστήριξης. Επίσης, εξασφάλισης της φύλαξης, συντήρησης, λειτουργικότητας και ετοιμότητας των αποθηκών πυρομαχικών του ΝΑΤΟ.
902
από Ριζοσπάστη, 28-29/12/2024
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.