*
*
Της Τζενίν κόρες
Της Σετζάγιας κοπέλες
Πουλιά σφαγμένα
*
Τρομερή νύχτα
Ανατολή δεν έχει
Στη Δυτική Όχθη
20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης
*
*
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ
Τουλάχιστον 40 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας «εκεχειρίας»
Επείγουσα ανάγκη η παροχή βοήθειας στους πολύπαθους κατοίκους της Γάζας
Πέμπτη 16/01/2025 - 08:52
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς τους στη Λωρίδα της Γάζας, δείχνοντας την αποφασιστικότητα του κράτους-δολοφόνου να συνεχίσει το μακέλεμα και τη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού μέχρι και τουλάχιστον την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, δηλαδή την έναρξη ισχύος της εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, που ανακοίνωσαν χθες οι ΗΠΑ και το Κατάρ.
Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η συμφωνία, σημειώθηκαν πολλές ισραηλινές επιθέσεις αργά χθες βράδυ και στη διάρκεια της νύχτας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 40 Παλαιστινίων.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε μια πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Shehab και το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφοριών.
Breaking | Shortly after the announcement of the ceasefire deal, Israeli occupation aircraft bombed a residential building in the northern Gaza, resulting in casualties among civilians. pic.twitter.com/uWQmWL8UMX
— Quds News Network (@QudsNen) January 15, 2025
Πάντως, η ανακοίνωση της συμφωνίας, με όλους του «αστερίσκους» που αυτή μπορεί να έχει, προκάλεσε πανηγυρισμούς στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, που ελπίζουν ότι θα πάρουν μία «ανάσα» μετά από 15 μήνες ανελέητων φονικών ισραηλινών βομβαρδισμών.
Το Ισραήλ θα επέμβει αν κινδυνεύσει η «ασφάλεια» στη Γάζα
Από την άλλη, οι οικογένειες των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα υποδέχθηκαν την είδηση με ένα μείγμα χαράς και ανησυχίας, λέγοντας ότι φοβούνται ότι η συμφωνία θα μπορούσε να καταρρεύσει πριν απελευθερωθούν όλα τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας πρόκειται να συνεδριάσει στις 11 το πρωί τοπική ώρα την Πέμπτη για να ψηφίσει τη συμφωνία.
Ωστόσο, το γραφείο του Νετανιάχου είπε χθες ότι δεν θα εκδώσει δήλωση σχετικά με τη συμφωνία, καθώς οι λεπτομέρειες της είναι ακόμη υπό επεξεργασία. Επίσης, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υπαναχωρεί σε ορισμένα σημεία της συμφωνίας, επιχειρώντας να υπαγορεύσει ποιοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα πρέπει να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για Ισραηλινούς αιχμαλώτους.
Πηγή: Associated Press
Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Γκιντόν Σάαρ, δήλωνε χθες από τη Ρώμη ότι το Ισραήλ δεν θα διακινδυνεύσει την «ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας και θα επέμβει, εφόσον διαπιστώσει μελλοντικά απειλή από τον παλαιστινιακό θύλακα.
«Αν διαπιστώσουμε τρομοκρατική δραστηριότητα στη Λωρίδα της Γάζας οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον, θα δράσουμε όπως στην Ιουδαία και στη Σαμάρεια» (έτσι αποκαλεί το Ισραήλ την κατεχόμενη Δυτική Όχθη), είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Σάαρ, δίπλα στον Ιταλό ομόλογό του, προτού επιστρέψει στο Ισραήλ λόγω των εξελίξεων σχετικά με τη συμφωνία εκεχειρίας.
Οι βόμβες σταματούν (;) η πείνα παραμένει
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ καλωσόρισαν τα νέα της συμφωνίας και ζήτησαν απρόσκοπτη πρόσβαση στη Γάζα προκειμένου να αυξηθεί η βοήθεια στα εκατομμύρια των παλαιστινίων που λιμοκτονούν και βίαια εκτοπίστηκαν εκεί.
Ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Φιλιπ Λαζαρίνι, δήλωσε ότι η συμφωνία θα φέρει ανάπαυλα για τον λαό της Γάζας και τους ισραηλινούς αιχμαλώτους και κάλεσε για γρήγορη και απρόσκοπτη πρόσβαση για να ανταποκριθεί στα «τεράστια δεινά που προκλήθηκαν από αυτόν τον πόλεμο».
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού λέει ότι είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Γάζα, αλλά χρειάζεται όλα τα συνοριακά περάσματα ανοιχτά και οι ανθρωπιστικές ομάδες να μπορούν να κινούνται ελεύθερα και με ασφάλεια σε όλο τον θύλακα.
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, είπε ότι είναι «ανακουφισμένος» από τα νέα και «τόνισε την ανάγκη να επιδιωχθεί η λογοδοσία και η δικαιοσύνη για τις σοβαρές παραβιάσεις και καταχρήσεις που έχουν διαπραχθεί».
Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι «πολύ καθυστερημένη για τα παιδιά και τις οικογένειες της Γάζας», καθώς ο πόλεμος επέφερε «φρικτό τίμημα» έχοντας σκοτώσει τουλάχιστον 14.500 παιδιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.