Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

ΝΔ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: War is Business ─ Κολοσσιαία έργα και νέες υποδομές ─ Νέα συμφωνία απογειώνει τον πόλεμο ─ Ο λαός να στήσει τα δικά του ορμητήρια ─ ΕΕΔΥΕ: Συλλογή υπογραφών ενάντια στην Ελληνο-Αμερικανική «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας»


*



*
Ορμητήριο αγώνα, όχι πολέμου!
Το σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» [βλέπε και πιο κάτω] για τις εργασίες αναβάθμισης και επέκτασης της βάσης της Σούδας, σε συνδυασμό με την ομολογία του υπουργού Άμυνας ότι η νέα «Αμυντική Συμφωνία» με τις ΗΠΑ θα περιλαμβάνει τη χρήση και άλλων στρατιωτικών υποδομών, αεροδρομίων και λιμανιών σε όλη τη χώρα, πρέπει κυριολεκτικά να σημάνει ξεσηκωμό.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, υποθηκεύει το μέλλον της σημερινής και των επόμενων γενεών, καθιστώντας τη χώρα προγεφύρωμα πολεμικών αποστολών και επεμβάσεων και επομένως μαγνήτη μεγάλων κινδύνων για το λαό, σε μια περίοδο που οξύνονται σταθερά οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και ηχούν τα τύμπανα νέων πολέμων.
Ο λαός έχει πικρή πείρα για το πώς χωρίς τη θέλησή του αξιοποιήθηκαν οι βάσεις στην Ελλάδα, σε δολοφονικές επιθέσεις και αποστολές σε βάρος άλλων λαών, με τη συναίνεση όλων των κυβερνήσεων.
  • Ειδικά η βάση της Σούδας, τα τελευταία 30 χρόνια, παίζει ρόλο πολεμικού ορμητηρίου και έχει συνδράμει όλες τις αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές στην περιοχή: Τον πόλεμο στο Ιράκ, το βομβαρδισμό της Λιβύης, την πυραυλική επίθεση σε βάρος της Συρίας...
  • Αλλά και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατ' αντιστοιχία των σχεδιασμών που υπάρχουν τώρα για την Αλεξανδρούπολη, έπαιξε το 1999 τον πιο κομβικό ρόλο στην προώθηση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στα σύνορα της τότε ΠΓΔΜ με τη Σερβία, την ώρα που ολόκληρες πόλεις ισοπεδώνονταν, άμαχος πληθυσμός εξολοθρευόταν και το απεμπλουτισμένο ουράνιο μόλυνε για πολλές δεκαετίες την περιοχή.
  • Στον Άραξο φιλοξενούνταν πυρηνικά, μέχρι η πάλη του λαού να επιβάλει την απομάκρυνσή τους.
Τα σχέδια όμως των ΑμερικανοΝΑΤΟικών επανέρχονται, στο φόντο των εξελίξεων με την Τουρκία και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για τα πυρηνικά.
  • Αντίστοιχο ρόλο παίζουν ΝΑΤΟικές υποδομές στη Λάρισα, που πλέον εντάσσονται και με τη βούλα στην ελληνοαμερικανική «Αμυντική Συμφωνία», όπως και το Στεφανοβίκειο στον Βόλο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μόνο καθησυχαστική για το τι σημαίνει η μετατροπή της χώρας σε «αιχμή του δόρατος» του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή, αλλά υπερασπίζεται και προωθεί με σθένος αυτόν τον επικίνδυνο σχεδιασμό, διαφημίζοντας τα οφέλη για την αστική τάξη από την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή.
Στις σημερινές συνθήκες, όμως, που η όξυνση των ανταγωνισμών δεν έχει προηγούμενο τις τελευταίες πολλές δεκαετίες, που η αναδιάταξη δυνάμεων στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα ανακατεύει την τράπουλα στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα και επιταχύνει την πολεμική προετοιμασία, αρκεί μια σπίθα για να γίνει πυρκαγιά, που η καταστροφική της μανία δεν πρόκειται να εξαιρέσει τη χώρα μας.
  • Καθόλου τυχαία, η Ρωσία έχει αναγορεύσει σε στόχο οποιαδήποτε ΝΑΤΟική χώρα φιλοξενήσει πυρηνικές συστοιχίες που την απειλούν, ενώ και το Ιράν προειδοποιεί με χτύπημα όποια χώρα συμμετέχει στην επιθετική εκστρατεία που οργανώνουν οι ΗΠΑ σε βάρος του.
Μπορεί επομένως για την αστική τάξη οι βάσεις να είναι το «διαβατήριο» για έναν πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή, ευθυγραμμίζοντας πλήρως τα συμφέροντά της με τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, για το λαό όμως είναι κατάρα και προπομπός μεγάλων κινδύνων, απέναντι στους οποίους πρέπει να σταθεί με αποφασιστικότητα, να βάλει εμπόδια.
Οι χιλιάδες υπογραφές που μαζεύτηκαν και τις μέρες του Φεστιβάλ ενάντια στις βάσεις και την «Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ», η συγκέντρωση που προγραμματίζεται για τις 2 Οκτώβρη, συνολικά οι αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές πρωτοβουλίες του κινήματος πρέπει να αποτελέσουν «ορμητήριο» πιο ανεβασμένης δράσης το επόμενο διάστημα για το λαό και τη νεολαία.
  • Η ανοχή και ο συμβιβασμός με την ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας, τα ιδεολογήματα που τη συνοδεύουν, χρειάζεται να απαντηθούν σθεναρά, δυναμώνοντας συνολικά την πάλη ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει πολέμους, εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά.
*
ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ
Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Σούδας ως πολεμικού ορμητηρίου

Οι συμφωνίες των ελληνικών κυβερνήσεων με τις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και η ελληνική εμπλοκή στα βρώμικα σχέδιά τους μετατρέπουν ολοένα και περισσότερο το λαό σε μαγνήτη μεγάλων κινδύνων
Το τι μεθοδεύουν οι Αμερικανοί, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, μέσα από την αναθεώρηση της διμερούς «Αμυντικής Συμφωνίας», φαίνεται ανάγλυφα από όσα σχεδιάζουν για επέκταση των εγκαταστάσεών τους στη Σούδα, όπως τα αποκαλύπτει σήμερα αναλυτικά ο «Ριζοσπάστης».
Φαραωνικά σχέδια, που «κουμπώνουν» πάνω στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και με τη βάση να παίρνει «φωτιά» το αμέσως επόμενο διάστημα, με αύξηση των δυνατοτήτων της να συντονίσει αεροπορικές επιχειρήσεις και στρατηγικές αερομεταφορές (όπλων, πυρομαχικών, λοιπών πολεμοφοδίων και προσωπικού), προς και από τα μέτωπα όπου επιχειρούν οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Οι παρεμβάσεις στη βάση της Σούδας από τη μια επιβεβαιώνουν τη μεγάλη σημασία που έχει για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, και από την άλλη προδίδουν πολεμική προετοιμασία, καθώς αναβαθμίζονται υποδομές κρίσιμες για την προώθηση στρατιωτικών δυνάμεων.
Αποκαλύπτεται και με αυτόν τον τρόπο γιατί βιάζονται να ανανεώσουν τη Συμφωνία για τις βάσεις και επαληθεύεται ταυτόχρονα ότι ο λαός μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε μαγνήτη κινδύνων από την ελληνική ιμπεριαλιστική εμπλοκή.
Τα δύο έργα
Πιο συγκεκριμένα, πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Εσπερ παρουσίασε στο Κογκρέσο μια λίστα με 127 σχέδια για επέκταση, ανακαίνιση ή κατασκευή νέων στρατιωτικών υποδομών στις ΗΠΑ και βάσεών τους στο εξωτερικό.
Απ' αυτά ξεχωρίζουν δύο έργα για την αεροναυτική βάση στη Σούδα, αμφότερα στο πλαίσιο της περιλάλητης «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Αποτροπής» (European Deterrence Initiative - ΕDΙ), του ευρύτερου σχεδίου των Αμερικανών για απομείωση ή παρεμπόδιση της επιρροής άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων (π.χ. Ρωσία, Κίνα) σε αυτό που εύγλωττα ονοματίζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων».
  • Το πρώτο έργο τιτλοφορείται «EDI: Marathi Logistics Support Center at Souda Bay (Greece ή «Κέντρο Υποστήριξης Logistics». Ο προϋπολογισμός του είναι 6,2 εκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με πληροφορίες αφορά την ενίσχυση και επέκταση υπαρχουσών υποδομών.
Θυμίζουμε ότι τον Απρίλη του 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (σε άλλη μια υπόθεση όπου η τωρινή κυβέρνηση, τις ΝΔ, τρώει «από τα έτοιμα»...), στο υπουργείο Αμυνας συνεδρίασε η «Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας – ΗΠΑ» («High Level Consultative Commitee», HLCC), με αρμοδιότητα θέματα «αμυντικής συνεργασίας».
Επισήμως οι δυο αντιπροσωπείες «κατέληξαν σε συμφωνία για Μνημόνιο Κατανόησης για προβλήτα ΝΑΤΟ και εγκαταστάσεις ναυτικής υποστήριξης, καθώς και Τεχνική Διευθέτηση για ανάπτυξη αεροσκαφών τις Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ».
Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούσαν τότε ότι οι δύο πλευρές έδιναν το «πράσινο φως» για εργασίες αναβάθμισης των υποδομών στη Σούδα, ώστε οι Αμερικανοί όχι απλά να δένουν περιστασιακά, αλλά και να σταθμεύουν εκεί μεγάλα αντιτορπιλικά τύπου «Arleigh Burke», που ρίχνουν για περιπολίες και επιχειρήσεις τις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.
Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί έχουν ορίσει ως επιθυμητή ημερομηνία ανάθεσης του σχετικού συμβολαίου για το «EDI: Marathi Logistics Support Center at Souda Bay (Greece)», με όποιον προκρίνουν ως κατασκευαστή – εργολάβο, το Νοέμβρη του 2019, αφού δηλαδή θα έχει υπογραφεί η νέα διμερής «Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας», που να τις λύνει τα χέρια για μακρόχρονη ...αξιοποίηση από μέρους τις τις βάσης, με τις αντίστοιχες επενδύσεις.
  • Το δεύτερο έργο δείχνει να έχει και το περισσότερο «ζουμί». Τιτλοφορείται «EDI: Joint Mobility Processing Center at Souda Bay (Greece ή «Διακλαδικό Κέντρο Διαχείρισης Κινητικότητας» και προϋπολογίζεται στα 41,6 εκατομμύρια δολάρια. 
Οι Αμερικανοί έχουν ορίσει ως επιθυμητή ημερομηνία ανάθεσης του σχετικού συμβολαίου, με όποιον προκρίνουν ως κατασκευαστή - εργολάβο, τον Οκτώβρη του 2019. Για το έργο αυτό συντάσσεται συμβόλαιο με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.
«Απογειώνουν» τις δυνατότητες της βάσης
Η σχετική προκήρυξη δίνει μια κατατοπιστική εικόνα σχετικά με το γιγαντιαίων διαστάσεων πρότζεκτ:
«Το κτίριο περίπου 8.970,26 τετραγωνικών μέτρων θα στεγάσει τις βασικές λειτουργίες των υπηρεσιών Αεροπορικών Επιχειρήσεων και Αερομεταφορών για να υποστηρίξει την αύξηση της κυκλοφορίας. Το νέο κτίριο αποτελείται από ένα συγκρότημα αεροπορικών επιχειρήσεων με νέο τέρμιναλ επιβατών, χώρους συντονισμού αεροπορικών επιχειρήσεων και τερματικό σταθμό αερομεταφορών (...)
Ο τερματικός σταθμός επιβατών πρέπει να μπορεί να διαχειρίζεται τουλάχιστον 30.000 επιβάτες ετησίως και να υποστηρίζει ένα επιβατικό αεροσκάφος ευρείας ατράκτου (περίπου 300 επιβάτες με αποσκευές/εξοπλισμό) και τέσσερα αεροσκάφη μεγάλου βάθους φορτίου τη φορά (βλ. μεταγωγικά)». Να μπορεί να αντεπεξέλθει δηλαδή ακόμα και σε συνθήκες ...μποτιλιαρίσματος.
Το διώροφο - όπως προκύπτει από τα σχέδιά τους - κτίριο θα πιάσει τόση έκταση που απαιτεί να... ανοίξουν χώρο ακόμα και γκρεμίζοντας άλλα κτίρια της βάσης: «Το JMPC P-903 θα βρίσκεται ανάμεσα στα υπάρχοντα κτίρια 4 και 34 και η θέση αυτή θα απαιτήσει την κατεδάφιση των κτιρίων 5 και 6, του θόλου 34 και του κατακόρυφου σταθμού προσκείμενου στο θόλο 34 κατά την έναρξη της κατασκευής. Το κτίριο 22 θα κατεδαφιστεί μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και την ευεργετική λειτουργία του νέου JMPC».
Ορίζουν τέλος ότι η όλη κατασκευή θα διαρκέσει «περίπου 912 ημέρες μετά την απονομή του συμβολαίου». Σαν να λέμε, θα τους πάρει κοντά τρία χρόνια μόνο η κατασκευή του, εξ ου και η πρεμούρα τους για πολυετή επέκταση της διμερούς «Αμυντικής Συμφωνίας», ώστε και χρόνο να έχουν να το φτιάξουν και ...εγγυημένη περίοδο απόσβεσης να εξασφαλίσουν. Σε κάθε περίπτωση, συνολικά για αυτά τα δύο κατασκευαστικά έργα στη Σούδα προϋπολογίζουν 47,85 εκατ. δολάρια, χώρια τον εξοπλισμό τον οποίο θα πρέπει να εξασφαλίσουν.
Ορμητήριο πολέμου
Θυμίζουμε τέλος ότι στην ευρύτερη περιοχή της Σούδας λειτουργεί ένα σύμπλεγμα υποδομών που παρέχει φουλ υποστήριξη στις επιχειρήσεις των Αμερικανών, οι οποίοι έχουν κατ' επανάληψη επισημάνει ότι οι πολεμικές επεμβάσεις στην περιοχή μέχρι το Ιράκ θα ήταν αδύνατες χωρίς το βασικό αυτό στήριγμα. Ειδικότερα:
  • Στρατηγικής σημασίας υποδομή των ναυτικών εγκαταστάσεων της Σούδας είναι το περίφημο κρηπίδωμα «Κ-14», που κατασκευάστηκε με κονδύλια του ΝΑΤΟ και μπορεί να φιλοξενήσει έως και αεροπλανοφόρο.
Το μήκος του υπολογίζεται σε περίπου 300 μέτρα και αποτελεί τη μοναδική τέτοια εγκατάσταση στη Μεσόγειο.
  • Στην ευρύτερη χερσόνησο στο Ακρωτήρι Χανίων συγκεντρώνονται και άλλες κομβικής σημασίας για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ υποδομές, όπως η προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού.
Το ΝΑΤΟικό κέντρο «Foracs» (ένα από τα τρία που λειτουργούν διεθνώς), όπου επισκευάζονται τα ηλεκτρονικά συστήματα πολεμικών πλοίων όταν αυτά απομαγνητίζονται και αποσυντονίζονται, το Πεδίο Βολής Κρήτης, το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), που εκπαιδεύει στελέχη σε αντικείμενα θαλάσσιας επιτήρησης. Αλλά και καθαρά εθνικές στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, που διατίθενται προς χρήση και αξιοποίηση από τους ΝΑΤΟικούς όποτε τις χρειάζονται.
Πρόκειται για μια «αλυσίδα υποστήριξης», από όπου οι Ενοπλες Δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας μπορούν να... ψωνίσουν όποια υπηρεσία χρειαστούν για τις αποστολές και επιχειρήσεις τους, όπως διακηρύσσουν αρμόδιοι παράγοντες.
Υπογράφεται τις επόμενες μέρες η νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις
Σε λίγες μέρες υπογράφεται και εντός του 2020 μπαίνει σε εφαρμογή η νέα, επικίνδυνη για το λαό, «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που θα περιλαμβάνει την αμερικανική βάση στη Σούδα, όπως και νέες σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλία.
Οπως είπε ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη στην «Καθημερινή», «αυτή τη στιγμή η συμφωνία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της όσον αφορά το κείμενο που θα υπογραφεί από τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, πριν από την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα» (5 - 7 Οκτώβρη).
Το σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι είναι αυτό της επέκτασης της Συμφωνίας για 8 ή 10 χρόνια σε πρώτη φάση, ακολούθως δε επ' αόριστο, αντί της ετήσιας ανανέωσης που ισχύει έως σήμερα (με εναλλακτικό σενάριο μια ενδιάμεση, ετήσια ανανέωση).
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος είπε ότι για τη Συμφωνία «υπάρχουν αρκετά σημεία, κυρίως νομικής φύσεως, που θέλουν διευκρίνιση, αλλά βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο και θεωρώ ότι θα καταλήξουμε σε τελική συμφωνία πολύ σύντομα».
Σε ερώτηση, μάλιστα, αν βλέπει να προχωρά η Συμφωνία μέσα στο 2020, ο υπουργός Αμυνας απαντά «ασφαλώς». Για το περιεχόμενό της αναφέρει πως «τα τέσσερα βασικά σημεία είναι η χρήση του λιμανιού της Σούδας, η χρήση τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, η εγκατάσταση βάσης εκπαίδευσης ελικοπτέρων στην κεντρική Ελλάδα και η χρήση από τις Ενοπλες Δυνάμεις αμερικανικών UAV (μη επανδρωμένων αεροσκαφών)».
Δηλώνει επίσης ότι είναι προς «διευθέτηση» ζητήματα «όπως η συνδρομή των ΗΠΑ στην αναβάθμιση υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων, π.χ. αεροδρομίων, που είναι ακόμα προς διαπραγμάτευση».
Μια συνδρομή που δεν έρχεται βέβαια με το αζημίωτο για τις ΗΠΑ, αφού αναβαθμίζουν ό,τι θα χρησιμοποιούν και οι ίδιες: Τα αεροσκάφη τους, μαχητικά, κατασκοπευτικά, ιπτάμενα τάνκερ που πυκνώνουν την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας δηλώνει ότι «η επίσκεψη Πομπέο θα είναι μια πράξη επικύρωσης αυτής της στρατηγικής συμφωνίας».
Προσθέτει πως «το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι ΗΠΑ επενδύουν σε υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων έτσι ώστε η διαχείρισή τους και η αναβάθμισή τους να καθίστανται όχι μόνο εθνικό συμφέρον της Ελλάδας αλλά και των ΗΠΑ», υπό την έννοια ότι «όποιος απειλήσει το συμφέρον της Ελλάδας, ταυτόχρονα θίγει και το συμφέρον των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Μια άκρως επικίνδυνη για το λαό λογική, καθώς έχει και αντίστροφή ανάγνωση: Εφόσον η Ελλάδα αναλαμβάνει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην υπεράσπιση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, καθίσταται αυτομάτως στόχος στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που δυναμώνουν!
Διόλου τυχαία, μιλώντας στην «Καθημερινή» και ο Νίκολας Μπερνς, πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα την εποχή του Γιουγκοσλαβικού, περιέγραψε ακριβώς τον ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που αναμένουν να επωμιστεί η Ελλάδα στην περιοχή λέγοντας:
«Τώρα που το ζήτημα του ονόματος (σ.σ. των Σκοπίων) έχει επιλυθεί (σ.σ. άλλη μια απόδειξη για το αμερικανοΝΑΤΟικό υπόβαθρο της συμφωνίας των Πρεσπών) υπάρχουν λίγα εμπόδια σε έναν διευρυνόμενο ελληνικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημαντική δύναμη για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια (σ.σ. όπως την ορίζουν οι Ευρωατλαντικοί). Μπορεί επίσης να συνεχίσει να αποτελεί σημαντική πηγή στήριξης για την Κύπρο», με βάση τα διχοτομικά σχέδια που προωθούν για το νησί.
Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι «καθώς οι ΗΠΑ και η Τουρκία έχουν εισέλθει σε μια φάση δύσκολων σχέσεων, οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην Ελλάδα για τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ανατ. Μεσόγειο»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.