Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

STUDIO new star art cinema: Τσε Γκεβάρα. Πριν 55 χρόνια, 9 Οκτωβρίου 1967, τον δολοφόνησε η CIA. Δεν πέθανε ποτέ — Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, 6-12 Οκτωβρίου — 55 Ταινίες και Ντοκιμαντέρ, από όλο τον κόσμο, για τον Che — Ομιλίες: Aramís Fuente Hernández - Dr. Aleida Guevara March - Μπάμπης Ζαφειράτος – Ηλίας Σιώρας


«55 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕ»

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

Με την παρουσία της κόρης του Τσε

Dr. Aleida Guevara March

STUDIO new star art cinema

9 Οκτωβρίου 1967 τον δολοφόνησε η CIA. Δεν πέθανε ποτέ!

*

6-12 Οκτωβρίου 2022

Τσε Γκεβάρα: 14 Ιουνίου 1928 – 9 Οκτωβρίου 1967

Πέρασαν 55 χρόνια από τη 9η Οκτωβρίου του 1967 που ο θρυλικός αντάρτης δολοφονήθηκε από τον στρατό και τη CIA στα βουνά της Βολιβίας. Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα βρήκε τον θάνατο αλλά έγινε το σύμβολο του αγώνα για κάθε καταπιεσμένο. Η ζωή, η προσωπικότητα, οι αγώνες και οι ιδέες του παραμένουν ακλόνητα σημεία αναφοράς. Έτσι για μία ακόμα φορά τιμούμε τη μνήμη του Τσε με μία σειρά από σημαντικές πολιτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Γιατί ο Comandante κέρδισε την αιωνιότητα στη μνήμη μας και στις καρδιές μας. Το ριζοσπαστικό όραμα του για την ελευθερία και τον κομμουνισμό  συνεχίζει να τρομοκρατεί τους εξουσιαστές, να συνεγείρει συνειδήσεις και να εμπνέει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών σε κάθε γωνιά της γης, καθώς φωνάζουν όλο και πιο δυνατά “Hasta la Victoria Siempre”.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ 55 ΤΑΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΕ ΑΠ’ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν :

55(+) Προβολές Ταινιών και Ντοκιμαντέρ για τον Che από όλο τον κόσμο (από 6 έως 12 Οκτωβρίου)

Διαλέξεις και Συζητήσεις για τη ζωή και το επαναστατικό όραμα του Comandante

Video Art

Απαγγελίες Ποιημάτων του Che και ποιημάτων αφιερωμένων στον ίδιο

*

 

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Θα μιλήσουν: η  Dr. Aleida Guevara March και ο Πρέσβης της Κούβας, Aramís Fuente Hernández στην αίθουσα του τρίτου ορόφου «Γεώργιος Αναστασόπουλος» στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στις 12:00 μ.μ.

Τη συνέντευξη συντονίζει η

*

Η κεντρική εκδήλωση του Σαββάτου 08/10/22 στις 20:00

Θα αρχίσει με Ομιλία του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Aramís Fuente Hernández.

Στη συνέχεια, η κόρη του Che, Dr. Aleida Guevara March, καλεσμένη της New Star θα μιλήσει για τον πατέρα της στις φετινές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.

Ο Μπάμπης Ζαφειράτος, ποιητής, μεταφραστής θα μιλήσει για τον ποιητή Che Guevara και θα απαγγείλει ποιήματά του και ποιήματα που γράφτηκαν γι’αυτόν.

O καρδιολόγος και πρώην Πρόεδρος του Σωματείου Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Ηλίας Σιώρας θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «ΤΣΕ ο Γιατρός»

*

Τσε Γκεβάρα

Σκοτεινή Αυτοπροσωπογραφία

 

Από ένα έθνος νεαρό με ρίζες αγριοβότανων

(ρίζες που της Αμερικής τη λύσσα αντέχουν)

έρχομαι πλάι σας αδέρφια του βορρά.

Μ’ ένα φορτίο από κραυγές μελαγχολίας και πίστης,

έρχομαι πλάι σας, αδέρφια του βορρά,

έρχομαι από κει που ερχόμαστε όλοι οι homo sapiens,

κατάπια χιλιόμετρα όπως τ’ αποδημητικά·

με το ασθματικό φορτίο μου που σαν σταυρό το σέρνω

και με μια νοσταλγία παράξενη από σκέψεις μπερδεμένες.

 

Ήταν ο δρόμος μου μακρύς και το φορτίο ασήκωτο,

απάνω μου ακόμα κουβαλώ το άρωμα από του πλάνητα το βήμα

και μέσα απ’ το ναυάγιο της υπόγειας ύπαρξής μου

−όσο κι αν προμηνύονται κάποιες σωτήριες ακτές−

παλεύω απρόθυμα κόντρα στα άγρια ρεύματα,

διατηρώντας άθιχτο του ναυαγού το στίγμα.

 

Βρίσκομαι μόνος απέναντι στην αδυσώπητη νυχτιά

και στων εισιτηρίων τη γλυκερή βεβαιότητα.

Η Ευρώπη με καλεί σαν το παλιό κρασί,

με μια πνοή σάρκας ξανθής, με των μουσείων της τα εκθέματα.

 

Και στο αλέγρο σάλπισμα των νέων πατρίδων

νιώθω να ’ρχεται καταπάνω μου ο αχός

από του Μαρξ και του Ένγκελς το τραγούδι·

το παίζει ο Λένιν και το τραγουδάνε οι λαοί.

 

[1954-1956]

(Μετάφραση: Μπάμπης Ζαφειράτος, 28 Μαΐου 2018)

*

Χαιρετισμοί

Νίκος Καρανδρέας, Πρόεδρος Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης

Γιώργος Μαυρίκος, Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας

Δέσποινα Μάρκου, Πρόεδρος Ε.Ε.Δ.Δ.Α., Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης

*

«Ο ΤΣΕ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ» Θα μιλήσει ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής New Star και Διοργανωτής του Αφιερώματος

Bλέπε πιο κάτω:

Οι ταινίες που θα προβληθούν (στοιχεία και σύνοψη)

Ομιλία του Τσε σε φοιτητές της Ιατρικής Σχολής

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ 1928-1997

*

Ο Τσε σύμβολο της αέναης επανάστασης

      «Η επανάσταση δεν είναι ένα φρούτο που θα πέσει όταν είναι ώριμο. Πρέπει να κουνήσουμε το δέντρο για να το κάνουμε να πέσει». 

      Οι δολοφόνοι του Τσε, του έκοψαν τα χέρια και έθαψαν τη σωρό του σε ανώνυμο τάφο. Ότι και αν έκαναν όμως δεν κατάφεραν να σβήσουν την εικόνα του από τις μνήμες των λαών.

         Η εικόνα του κομαντάντε θα είναι πάντα παρούσα όπου οι λαοί ξεσηκώνονται στο όνομα της ελευθερίας. Το πρόσωπο του ιδεαλιστή επαναστάτη θα στολίζει λάβαρα και αφίσες και θα παραμείνει σύμβολο του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία. 

   Γεννημένος στην Αργεντινή, στο Ροσάριο το 1928, με το όνομα Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, ο Τσε θα σπουδάσει ιατρική για να προσφέρει τις γνώσεις του σε μία λατινική Αμερική που μαστίζεται από την ένδεια και τις ασθένειες. Ένα ταξίδι που θα κάνει στις χώρες της από την Χιλή μέχρι τον Παναμά πάνω σε μία μοτοσικλέτα με τον αδερφικό του φίλο Αλμπέρτο Γρανάδο, θα τον κάνει να συνειδητοποιήσει τις συνέπειες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

      Με όπλο τις αριστερές ιδέες του θα φτάσει στο Μεξικό, όπου έρχεται σε επαφή με μια ομάδα Κουβανών επαναστατών και τον ηγέτη τους Φιντέλ Κάστρο. Μαζί θα καταστρώσουν το σχέδιο να ανατρέψουν τον δικτάτορα της Κούβας Φουλχένσιο Μπατίστα και να δώσουν στο λαό της την ελευθερία του. 

    Το 1956 το ιστορικό πλοίο «Γκράνμα», θα αποβιβάσει τον Τσε, τον Φιντέλ και τον Ραούλ Κάστρο και τους 82 αντάρτες στις ακτές της Κούβας. Οι μαχητές είναι λίγοι και χωρίς αρκετά όπλα και αποδεκατίζονται από τον στρατό του Μπατίστα. Όμως ο Τσε –που ο Κάστρο τον βάφτισε «βιρτουόζο του ανταρτοπολέμου» με είκοσι δύο άνδρες καταφεύγουν στη Σιέρρα Μαέστρα και από εκεί ξεκινάει έναν μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς. Στην πορεία αυτή τους όλο και περισσότεροι Κουβανοί πυκνώνουν τις τάξεις των ανταρτών, με ενισχύσεις και την Πρωτοχρονιά του 1959 με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο οι αντάρτες θα μπούνε θριαμβευτές στην Αβάνα. 

      Η Κούβα ζει στο ρυθμό της επανάστασης και ο Κάστρο του παραχωρεί το Υπουργείο Βιομηχανίας και την Διεύθυνση της Εθνικής Τράπεζας. 

    Σύντομα, όμως ο Τσε θα συνειδητοποιήσει ότι η καθημερινότητα του κρατικού στελέχους τον αφήνει αδιάφορο. Αυτός επιθυμεί να γυρίσει τον κόσμο και να μεταδώσει την επαναστατική φλόγα.

     Πρώτα εκπαιδεύει μια ομάδα ανδρών, που ανήκε στο στράτευμά του στη Σιέρα Μαέστρα, και φεύγει για την Αφρική, το Κονγκό με σκοπό να ενισχύσει τον Λαικό Απελευθερωτικό Στρατό που δρούσε εκεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αφρική ήταν ο αδύναμος κρίκος του ιμπεριαλισμού και το κατάλληλο πεδίο για τον αγώνα εναντίον του. 

   Όμως, γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες και οι αντάρτες του Κονγκό είναι διχασμένοι και ανοργάνωτοι. Οπότε ταξιδεύει μεταμφιεσμένος στη Πράγα και εκεί αποφασίζει να ξεκινήσει ένα αντάρτικο στην Βολιβία. Για τον Τσε, η Βολιβία είναι ο ιδανικός τόπος για μία επανάσταση καθώς κυβερνάει η αμερικανοκίνητη χούντα του Ρενέ Μπαριέντος. Εκεί, το φθινόπωρο του 1966 σε μία απομονωμένη περιοχή νοτιανατολικά της χώρας, στη ζούγκλα της Σάντα Κρουζ σχηματίζει έναν πυρήνα πενήντα ανταρτών με σκοπό να τον μετατρέψει στον Βολιβιανό Απελευθερωτικό Στρατό. Η προσπάθεια του όμως είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Το αδυσώπητο κυνηγητό από τις κυβερνητικές δυνάμεις, η δυσπιστία και ο φόβος των αγροτών, η απροθυμία των παράνομων κομμουνιστών της Βολιβίας να συμμετάσχουν στο αντάρτικο και η εμπλοκή των ειδικών πρακτόρων της CIA έχουν ως αποτέλεσμα την ήττα του αντάρτικου. Ο κλοιός σφίγγει διαρκώς γύρω από τους ελάχιστους μαχητές. Σε μία από τις μάχες ο Τσε τραυματίζεται στο πόδι, αλλά παρόλ’ αυτά, ο ίδιος και δύο ακόμα άντρες καλύπτουν την υποχώρηση μερικών συντρόφων που περνούν τα σύνορα. Ο Τσε αιχμαλωτίζεται την 8η Οκτωβρίου του 1967. Την επόμενη μερα ο λοχίας Μάριο Τεράν τον δολοφονεί μέσα σε ένα εγκατελειμμένο σχολείο στο χωριό Λα Ιγκέρα.    Ο Τσε δολοφονήθηκε αλλά το παράδειγμά του έμεινε ζωντανό για να εμπνέει τις επόμενες γενιές. Έγινε το σύμβολο που διατηρεί αναμμένη την φλόγα της επανάστασης η οποία δεν θα σβήσει ποτέ.

*

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

–NEW STAR

Υπεύθυνος για τη διοργάνωση: Βελισσάριος Κοσσυβάκης

Όσοι δημοσιογράφοι επιθυμούν συνέντευξη με την Dr. Aleida Guevara March, μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο τύπου μας στο email: newstarcine@gmail.com, newstarcineinfo@gmail.com ή στο σταθερό τηλέφωνο: 2108640054 και στο κινητό: 6932479731

*

Φωτογραφίες:

https://drive.google.com/drive/folders/16c88UTCsb4OKDeG6uvFTu6Zy1ip2sG9Z?usp=sharing

https://www.flickr.com/photos/155666086@N07/albums/72157687324802913

*

Μάνος Λοΐζος ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ

https://www.youtube.com/embed/NeII24Oz3_o

Το τραγούδι του ΤΣΕ Γκουεβάρα.... σε Μουσική και Στίχους  του αξέχαστου  Μάνου Λοΐζου... Από τα "Τραγούδια της Φωτιάς"... σε νέα επεξεργασία ήχου ... ακούγεται η δισκογραφική εκδοχή του τραγουδιού...

Μια φωτογραφία σου ήρθε και σε μένα

Μια φωτογραφία σου απ' τα ξένα

 

Απ' αυτές που κρατάν οι φοιτητές

Απ' αυτές που ξεσκίζει ο χαφιές

Απ' αυτές που κρεμάν οι φοιτητές

Στην καρδία τους

Τσε Γκεβάρα

 

Κλείσε το παράθυρο

Σφάλισε τις πόρτες

Τρέμω για τον άνθρωπο

Με τις μπότες

 

Τι ζητά και στους ίσκιους περπατά

Τι ζητά και για σένανε ρωτά

Τι ζητά και το σπίτι μας κοιτά

Κάθε βράδυ

Τσε Γκεβάρα

 

Τόσα τριαντάφυλλα

Τα 'καψε το χιόνι

Αχ αυτή η άνοιξη

Με ματώνει

 

*

“Ο Άγιος Τσε-Στο κατώφλι των καιρών’’ ένα, όχι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό, τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη

(ερμηνευμένο από τον ίδιο), σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη

*

https://www.youtube.com/embed/kFjuVlE0TeA

Στο κατώφλι των καιρών

γνέθουν οι μητέρες την ελπίδα

και πριν γνωρίσουν τα φιλιά

φεύγουν τα παιδιά

και γίνονται άντρες στα βουνά,

και τα κορίτσια που αγαπούν

τη Γκουέρνικα κεντούν...

 

Άγια είναι η λευτεριά

κι ο καημός του κόσμου σημαία πλατιά

τη σκιά χαιρετά του Τσε Γκεβάρα

είναι ο δρόμος μακρινός.

Πάμε για τη μάχη.

κι ίσως να 'σαι, μάνα

αύριο μονάχη...

*

Μόνο Αυτό - Αταουάλπα Γιουπάνκι-ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ-Ελληνικοι Υπότιτλοι

https://www.youtube.com/embed/TFprauti6l0

 

Μόνο Αυτό (Μιλόνγκα)

(1975)

Μουσική: Αταουάλπα Γιουπάνκι

Στίχοι: Πάμπλο δελ Σέρο (Αντονιέτα -Νενέτ- Πεπίν)

Μετάφραση Μπάμπης Ζαφειράτος, 8 Ιουν. 2016

 

Μ’ ΕΝΑ άλογο και μια καλύβα

λιγοστεύει ο καημός μου.

Απ’ όλα όσα κι αν είχα

η ανάμνηση μόνο μου μένει.

Μόνο αυτό, μόνο αυτό.

 

Με το θεό δεν έχω παρτίδες,

στους ανθρώπους μόνο χρωστάω.

Προσεύχομαι έξω στη φύση

στα βουνά σαν λιοντάρι γυρνάω

Μόνο αυτό, μόνο αυτό.

 

Μ’ αρέσει να βλέπω ανθρώπους

ν’ ανθίζουνε πάνω στη γη,

σαν βράχοι ψηλά στην κορφή

σαν φάροι σε έρημη ακτή.

Μόνο αυτό, μόνο αυτό.

 

Κάποιοι ανθρώποι πεθαίνουν

για να ’ρθουν ξανά ζωντανοί.

Κι αν έχεις καμιά αμφιβολία

Ας πα’ να ρωτήσεις τον Τσε.

Μόνο αυτό, μόνο αυτό.

 

Vimyl, LP: Οι άξονες του κάρου μου, 1975

(Πρώτη δημοσίευση: Μποτίλια Στον Άνεμο, 14 Ιουν. 2016)

*

Ως τη νίκη Κομαντάντε - Carlos Puebla-ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ

https://www.youtube.com/embed/lgJXYmTzQ_0

Ως τη νίκη Κομαντάντε (Γουαχίρα, 1965)

Μετάφραση στα μέτρα της μελωδίας: Μπάμπης Ζαφειράτος

ΜουσικήΣτίχοι: Κάρλος Πουέμπλα

Ερμηνεία: Carlos Puebla Y Sus Tradicionales

 

MΑΘΑΜΕ να σ’ αγαπάμε

απ’ του μύθου την εξέδρα

της γενναίας ψυχής σου ο ήλιος

του θανάτου στήνει ενέδρα.

 

Εδώ κοπάζ’ η αντάρα

μέν’ η αστραφτερή ματιά σου

και η τρυφερή θωριά σου

Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα.

 

Το ένδοξο φαρδύ σου χέρι

ρίχνει στο άδικο κατάρα

κι όρθια όλη η Σάντα Κλάρα

τ’ όνομά σου το προφέρει.

 

Εδώ κοπάζ’ η αντάρα

μέν’ η αστραφτερή ματιά σου

και η τρυφερή θωριά σου

Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα.

 

Ανοιξιάστικοι ήλιοι εμπρός σου

στον πυρπολημένο αγέρα

κι έγινε στη γη παντιέρα

το πλατύ χαμόγελό σου.

 

Εδώ κοπάζ’ η αντάρα

μέν’ η αστραφτερή ματιά σου

και η τρυφερή θωριά σου

Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα.

 

Μια επανάσταση έχεις φέρει

που σε πάει σε νέους τόπους

δίνει ελπίδα στους ανθρώπους

του ελευθερωτή το χέρι.

 

Εδώ κοπάζ’ η αντάρα

μέν’ η αστραφτερή ματιά σου

και η τρυφερή θωριά σου

Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα.

 

Πάντα εμπρός θα προχωράμε

τ’ όραμά σου ακολουθάμε

και με τον Φιντέλ σού λέμε

Ως τη νίκη Κομαντάντε.

 

Εδώ κοπάζ’ η αντάρα

μέν’ η αστραφτερή ματιά σου

και η τρυφερή θωριά σου

Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα.

*

ΚΟΜΑΝΤΑΝΤΕ.Ποιηική Συλλογή Δια-λόγου Μονόλογοι. ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ

https://www.youtube.com/embed/phctZuTfFwg

Ει εσύ Αργεντίνε! Για πες πού κινείς;

Παναμά, Κόστα Ρίκα ή μέχρι θανάτου;

Δώσε πρόσω στο κύμα να μπούμε κι εμείς,

μέσ'το Γκράνμα, να βγούμε σ'ενέδρα αθανάτου.

Ει εσύ στρατιώτη! Σου πάει η στολή...

στη σφιγμένη σου αγκράφα κρυμμένη η θυσία,

των παλιάτσων το έμβλημα κάνεις ριπή,

να σωπάσεις των δούλων την ψευδαισθησία.

 

Ει εσύ ταξιδιώτη! Σου πάει το χακί...

την αχόρταγη ευθύνη της έννοιας σου δώσ' μου,

η ματιά σου δυό στάλες μπαρούτι κι οργή,

να γεννάει το όγδοο θαύμα του κόσμου..

 

Ποιητ.Συλλογή Δια-λόγου Μονόλογοι.

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ

 

Ακουγεται η Μουσικη

‘’Η μπαλάντα του Τσε’’

 που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις το 1975. 

Τη σουίτα αυτή, ομώνυμη με την ταινία,

έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις

 στο μεγάλο χρονικό διάστημα

που έμεινε στην Ιταλία.

 To θέμα της ταινίας είναι

 τα παιχνίδια συνομωσίας

των κέντρων εξουσίας

 και η φυσική αντίδραση των λαών

*

ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΠΑΝΤΑ ντοκιμαντέρ ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ ΑΛΒΑΡΕΖ

https://www.youtube.com/embed/Eg8L73LC5UY

*

Γραφείο Τύπου NEW STAR

Phone: 2108640054 - 2108220008 - 2108640017

E-mail: newstarcine@gmail.com

*

ΤΑΙΝΙ-ΟΡΑΜΑ

Ενδεικτική λίστα προβαλλόμενων ταινιών και ντοκιμαντέρ


Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ / "El regreso"  

        Σκηνοθεσία: Otto Miguel Guzman, Κούβα

        Διάρκεια: 30’:14”

*

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ, Ο ΦΙΛΟΣ / "Homo, Compagno, Amico"  

      Σκηνοθεσία: Luca Ianitti, 1994

      Διάρκεια: Α- 65’:00”, - 45’:00”

*

ΦΙΔΕΛ: ΟΤΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ TON ΤΣΕ / "Fidel racconta il 'Che" 

      Σκηνοθεσία: Gianni Mina, Ιταλία 1987

      Διάρκεια: 57’:35”

*

ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ TON ΠΕΖΌ ΛΌΓΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ / "Cambiare la prosa del mondo" 

       Σκηνοθεσία: Daniel Abbado, Leonardo Sangiorgi, Ιταλία

       Διάρκεια: 39’:41”

*

ΟΤΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΟΝ ΤΣΕ/ "Cuando pienso en el Che"  

      Σκηνοθεσία: Hubert Barrero, Roberto Chile, Pedro Alvarez Tabio , Κούβα 1987

     Διάρκεια: 46’:00”

*

TO ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΒΟΛΙΒΙΑΣ / "Il Diario di Bolivia, Richard Dindo" 

       Γαλλία -Ελβετία 1994

       Διάρκεια: 91’:30”

*

MI HIJO EL CHE - UN RETRATO DE FAMILIA DE DON ERNESTO GUEVAR  

«Ο Γιός μου, Ο Τσε»

  Σκηνοθεσία: Fernando Birri, Αργεντινή - Ισπανία - Κούβα 1985

   Διάρκεια: 61’:00”

 

CHE: MUERTE DE LA UTOPÍA- ΤΣΕ:Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ  

         Σκηνοθεσία: Fernando Birri, 1999

         Διάρκεια: 89’:20”

*

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕ / "In Viaggio con il Che"  

       (παρουσιάζονται σκηνές από την ταινία «Ημερολόγια μοτοσυκλέτας» του Βάλτερ Σάλες),

        Σκηνοθεσία: Gianni Mina , Ιταλία 2004

        Διάρκεια: 121’:00’’

 

ΤΣΕ / “Che 

       Σκηνοθεσία: Miguel Torres, Κούβα 2000

       Διάρκεια: 68’:49”

*

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

     Σκηνοθεσία: Pedro Chaskel, Κούβα 1981

     Διάρκεια: 12’:58”

*

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ, ΠΑΝΤΑ / "Hasta la victoria siempre" 

       Σκηνοθεσία:Santiago Alvarez, Κούβα 1967

       Διάρκεια: 19’:30”

*

ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ TOY ΤΣΕ / "Tracing Che"    

        Σκηνοθεσία: Lawrence Elman, Καναδάς 2002

        Διάρκεια: 50’:41”

*

Ο ΤΣΕ / "El Che"  

        Σκηνοθεσία: Maurice Dugwson, Γαλλία 1997

        Διάρκεια: 96’:03”

*

Η ΑΛΕΪΔΑ ΓΚΕΒΑΡΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ / "Aleida Guevara remembers her  father"    

       Σκηνοθεσία: Carlos Alberta Garcia, Νέα Υόρκη 2006

       Διάρκεια: 34’:14”

*

CHE GUEVARA – THE BODY & THE LEGEND 

         Σκηνοθεσία: Raffaele Brunetti, Ελβετία 2007

         Διάρκεια: 52’:00”

*

17 - ΤΣΕ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ TOY / "Che: rise and fall (Che Guevara: The documentary)"

        Σκηνοθεσία: Eduardo Montes Bradley, Αργεντινή 2004

        Διάρκεια: 52’:05”

*

Ο ΤΣΕ: ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΜΥΘΟ/ "El Che: Investigating a Legend"  

        Διάρκεια: 150’:00”

BLOODY CHE CONTRA

         Σκηνοθεσία: Paolo Heusch, Γερμανία 1968

        Διάρκεια: 87’:00’’

*

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ

         Σκηνοθεσία: Maria Wye Berry, 2007

        Διάρκεια: 91’:00’’

*

Ο ΕΡΩΤΑΣ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ / "El Amor, La Politica, La Rebeldia" 

 

       Σκηνοθεσία: Teresita Gomez, Κούβα 1995

       Διάρκεια: 45’:10”

 

CONTRASITE. LA IDENTIDAD DEL CHE, UN MITO  

      Σκηνοθεσία: Fausta Quattrini & Daniele Incalcaterra, Αργεντινή 2005

      Διάρκεια: 87’:00”

 

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ 4/  “Un relato sobre el jefe de la c.4”                                     

Σκηνοθεσία: Sergio Giral

      Διάρκεια: 37’:00”

*

TΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ/“El che despues de 30 años”                                                         

      Σκηνοθεσία:Gianni Mina, Αργεντινή 2005

      Διάρκεια: 71’:00’’

*

ΤΣΕ, ΚΟΜΑΝΤΑΝΤΕ, ΦΙΛΕ/“Che Comandante Amigo”                                      

      Σκηνοθεσία:Bernabe Hernandez, Jose Padron

      Διάρκεια: 16’:00”

*

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ/“Constructor   cada   dia compañero”                                                  

      Σκηνοθεσία: Pedro Chaskel

      Διάρκεια: 22’:00”

*

Ο ΤΣΕ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ /“Entre Leyendas                                                                                                                            

      Σκηνοθεσία: Rebeca Chavez

      Διάρκεια: 27’:00”

*

EΠΙΚΟ ΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ/“Canto epico a la ternura”                                                                                                                                                                         

      Σκηνοθεσία:  Adolfo Marino

      Διάρκεια: 47’:00”

*

EΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΝΕΙΣ/“Donde nunca jamas se lo imaginan”                                                                                                                                                                                                   

      Σκηνοθεσία:  Manuel Perez Paredes

      Διάρκεια: 55’:00”

*

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕ/“Octubre del 67”                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

      Σκηνοθεσία:  Rebeca Chavez

      Διάρκεια: 55’:00”

*

ΣΤΟ "ΛΑ ΙΓΚΕΡΑ" ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΡΝΕΣΤΟ                   

/“San Ernesto nace en La Higuera”    

Σκηνοθεσία: Isabel Santos, Rafael Solís

Διάρκεια: 46’:00’’

 

CHE GUEVARA Ο ΕΠΑΝΑΣΤΆΤΗΣ  /"Hasta la victoria siempre”

Σκηνοθεσία: Santiago Alvarez

Διάρκεια: 56’:00’’

*

PERSONAL CHE

Σκηνοθεσία: Douglas Duarte, Adriana Marino

Διάρκεια: 97’:00’’

*

ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΧΗ  /“Bloody Che Guevara

Σκηνοθεσία: Paolo Heusch

Διάρκεια: 88’:00’’

 

ΤΣΕ, ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΒΛΕΜΑ, ΑΝΤΙΟ ΚΟΜΑΝΤΑΝΤΕ ΤΣΕ /“Che, la  eterna mirada, adios comandante Che”

Σκηνοθεσία: Edgardo Cabeza   

Διάρκεια: 79’: 55’

*

CHEVOLUTION

Σκηνοθεσία: Louis Lopez, Trisha Ziff, 2008

Διάρκεια: 90’:00’’

*

“ΤΣΕ, ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ/ «CHE, UN HOMBRE NUEVO»

Σκηνοθεσία: Tristan Bauer

Διάρκεια: 124’:00’’

 


 

Στις πρώτες σκηνές της ταινίας ακούγεται ένα σπάνιο ντοκουμέντο με τον Τσε να απαγγέλει το ποίημα Οι Μαύροι Κήρυκες, του Σέσαρ Βαγιέχο, από τους αγασπημένους του αθάνατου Κομαντάντε.

*

CAMINOS, HUELLAS, ENIGMAS

Σκηνοθεσία: Alexander Luchaninov

Διάρκεια: 72’:00’’

 

THE HANDS OF CHE GUEVARA 

Σκηνοθεσία: Peter de Kock, Netherlands 2006

Διάρκεια: 58’:00’’

*

CHE!

Σκηνοθεσία: Richard Fleischer, ΗΠΑ 1969

Διάρκεια: 96’:00’’

*

CHE:PART ONE- ΤΣΕ, Ο ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΣ

Σκηνοθεσία: Steven Soderbergh, Γαλλία, Μεξικό, Ισπανία, ΗΠΑ, 2008

Διάρκεια: 134’:00’’

*

CHE:PART TWO-ΤΣΕ, Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ

Σκηνοθεσία: Steven Soderbergh, Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ, 2008

Διάρκεια: 135’:00’’

*

CHE GUEVARA

Σκηνοθεσία: Josh Evans, ΗΠΑ 2005

Διάρκεια: 102’:00’’

*

SACRIFICIO:WHO BETRAYED CHE GUEVARA-ΘΥΣΙΑ-ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟΝ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ

Σκηνοθεσία: Erik Gandini, Tarik Saleh, 2001 Σουηδία

Διάρκεια: 60’:00’’

*

MEETING CHE GUEVARA AND THE MAN FROM MAYBURY HILL

Σκηνοθεσία: Anthony Byrne, Ιρλανδία 2003

Διάρκεια: 16’:00’’

*

CHE GUEVARA:THE MAKING OF AN ICON- Ο ΤΣΕ ΚΑΙ ΤΟ  ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

Σκηνοθεσία: Jean-Hugues Berrou, Γαλλία, Ισπανία 2014

Διάρκεια: 52’:00’’

*

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ/ DIARIOS DE MOTOCICLETA

Σκηνοθεσία: Walter Salles, Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Γαλλία,Γερμανία, Περού, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ

Διάρκεια: 126’:00’’

*

ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΕ /UNA BALA PARA EL CHE

Σκηνοθεσία:          Gabriela Guillermo, Ουρουγουάη 2012

Διάρκεια: 75’:00’’

*

ERUNESUTO

Σκηνοθεσία: Junji Sakamoto,  Κούβα, Ιαπωνία 2017

Διάρκεια: 124’:00’’

*

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕ: ΜΕΡΟΣ Α’ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης

Διάρκεια: 39’:01’’

*

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ : Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕ: ΜΕΡΟΣ Β’ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης

Διάρκεια: 21’:15’’

*

ΑΠΟ ΕΡΝΕΣΤΟ ΣΕ ΤΣΕ / «From Ernesto to Che» ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης

Διάρκεια: 56’:00’’

*

“ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ”: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΓΡΑΝΑΔΟ ΜΕ ΤΗ ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ

Σκηνοθεσία: Χρήστος Αλεξάνδρου

Διάρκεια: 50’:00’’

*

ΒΟΛΙΒΙΑ-Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης

Διάρκεια: 54’:00’’

*

CHE GUEVARA Ο ΕΠΑΝΑΣΤΆΤΗΣ 

Σκηνοθεσία: Ferruccio Valerio

Διάρκεια: 54’:55’’

*

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΦΟΥΡΝΩΝ / (La hora de los hornos)

Σκηνοθεσία: Octavio Getino,Fernando Solanas, Αργεντινή 1968

Διάρκεια: 264’:00’’

 

*

 

55 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ

 

Στην ουσία το 1968 ξεκίνησε με την δολοφονία του Τσε το 1967». Αυτή η διαπίστωση του Άγγλου συγγραφέα Κρίστοφερ Χίτσενς, πρώην μαρξιστή και μετέπειτα συντηρητικού,  αποδεικνύει την επιρροή του Τσε στα κινήματα αμφισβήτησης που ξεπήδησαν το 1968. Από το Μπέρκλει και το Παρίσι μέχρι το Μπέλφαστ και το Τόκιο, οι εξεγερμένοι κρατούσαν δίπλα στα πάνω με τα συνθήματα ενάντια στην εξουσία και το μαυροκόκκινο πορτρέτο του Τσε.

     Η ζωή του δοσμένη στον αγώνα για την ελευθερία  και ο μαρτυρικός του θανατος, ενέπευσαν μία σειρά από σκηνοθέτες που θέλησαν να καταγράψουν την εικόνα του θρυλικού επαναστάση στην κάμερα. Σχεδόν αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του, άρχισαν να γυρίζονται οι πρώτες ταινίες. Ο Κουβανός Santiago Alvarez γυρνάει την ίδια χρονιά ένα ντοκιμαντέρ, σύντομο φόρο τιμής στον Κομαντάντε με τίτλο «Hasta La Victoria Siempre!». Το 1968, ο Ιταλός σκηνοθέτης Paolo Heusch φτιάχνει τη «Bloody Che Contra» μία ταινία δράσης που όμως αφηγείται με γλαφυρότητα την προδιαγεγραμμένη πορεία του Τσε προς τον θάνατο. Ακόμα και το Χόλιγουντ προσπαθεί να κλέψει λίγη λάμψη από το μύθο του Τσε και το 1969 ο Richard Fleischer γυρνάει το «Che!» με τον Ομάρ Σαρίφ στο ρόλο του Τσε. Η ταινία είναι μία παταγώδης αποτυχία καθώς ο σκηνοθέτης έχει διαστρεβλώσει αρκετά γεγονότα.

    Τις δεκαετίες του εβδομήντα και του ογδόντα, μετά την ήττα των κινημάτών και την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου θα περίμενε κανείς ότι ο ρομαντικός αντάρτης θα περνούσε στη λήθη. Όμως καθώς συμβολίζει τον άδολο αγώνα για την ελευθερία γίνεται αντικείμενο έρευνας για δεκάδες ντοκιμαντέρ που αναζητούν την αλήθεια πίσω από τον μύθο και την πολιτική του κληρονομιά στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Όπως το «Octubre del 67» της Rebeca Chavez όπου οι επίζωντες σύντροφοι του από τη ζούγκλα της Βολιβίας μιλάνε στην κάμερα για τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο τον Τσε. Ή το ντοκιμαντέρ «Fidel racconta il Che» του Ιταλού Gianni Mina όπου ο Κάστρο αφηγείται την προσωπική του σχέση με τον Κομαντάντε.

    Η δεκαετία του ενενήντα σημαδεύεται από την πτώση της ΕΣΣΔ. Το όραμα του κομμουνισμού καταρρέει. Η εικόνα όμως του Τσε συνεχίζει να εμπνέει. Ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη της σωρού του που βρέθηκε θαμμένη από Κουβανούς και Αργεντίνους ειδικούς σε έναν ανώνυμο τάφο. Ο σκηνοθέτης Edgardo Cabeza ακολούθησε την αποστολή και έφτιαξε το ντοκιμαντέρ «Che, La Eterna Mirada, Adios Comandante Che». 

     Τον εικοστό πρώτο αιώνα το ενδιαφέρον του κινηματογράφου γύρω από τον Τσε αναζωπυρώνεται. Μία νέα γενιά, που τη βάφτισαν απολίτικη, ανακαλύπτει ξανά έναν ανιδιοτελή επαναστάτη. Το 2004 ο βραζιλιάνος Walter Salles γυρνάει την ταινία «The Motorcycle Diaries» δίνοντας νέα πνοή στον θρύλο καθώς η ταινία βασίζεται στο ταξίδι που έκανε ο Τσε με μία παλιά μοτοσυκλέτα Norton μαζί με τον φίλο του Αλμπέρτο Γρανάδο, σε μία σειρά από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σε αυτό το πολύμηνο ταξίδι ο Γκεβάρα έγινε μάρτυρας των δεινών που επέφερε ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ στους λαούς της.

    Ακολούθεί η ταινία του Steven Soderbergh «Che» μία περιεκτική βιογραφική ταινία με τον Μπενίσιο Ντελ Τόρο στο ρόλο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα το 2008. Παράλληλα τα ντοκιμαντέρ συνεχίζουν να ερευνούν την προσωπικότητα του επαναστάτη. Όπως το «The Hands of Che Guevara» όπου ο Ολλανδός σκηνοθέτης Peter De Kock αναζητάει στη Βολιβία τα χέρια του Τσε που οι δολοφόνοι του τα έκοψαν μετά τον θάνατο του ή το «Chevolution» ένα ντοκιμαντέρ για τη φημισμένη φωτογραφία του Τσε από τον Αλμπέρτο Κόρντα και την επιρροή που άσκησε μέσα στις δεκαετίες καθώς βρέθηκε από τις διαδηλώσεις του 1968, στις απελευθερωμένες περιοχές των Ζαπατίστας στον μεξικάνικο Νότο.

 

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

“Una foto recorre el mundo”      

                                                        

Σκηνοθεσία: PEDRO CHASKEL

Σενάριο: PEDRO CHASKEL, FEDORA ROBLES

Παραγωγή: INSTITUTO CUBANO DEL ARTE  E INDUSTRIA CINEMATOGRAFICΟS

Μοντάζ: CAITA VILLALON

Φωτογραφία: JOSE RIERA, PEPIN RODRIGUEZ

Μουσική: JUAN BLANCO, JUAN MARQUEZ

Ήχος: JOSE LEON

Γλώσσα: Ισπανικά

Διάρκεια: 12 λεπτά

 

Σύνοψη

Η ιστορία της πιο διαδεδομένης φωτογραφία του Τσε παγκοσμίως…Τραβήχτηκε από τον κουβανό φωτογράφο Αλμπέρτο Κόρντα το Μάρτιο του 1960 κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τα θύματα του σαμποτάζ στο πλοίο La Coubre. Όλα έγιναν αστραπιαία κι όμως ο φωτογράφος μπόρεσε να αιχμαλωτίσει την εικόνα που έμελε να γίνει σύμβολο του αγώνα για πολλές γενιές επαναστατών σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

 

Trivia

- Χρόνια μετά το περιστατικό, ο καλλιτέχνης σχολιάζει: «Ο Τσε είχε παραμείνει σε δεύτερο πλάνο και κοιτούσε το ποτάμι του κόσμου. Τον είχα κεντράρει με το φακό, τράβηξα μία και μετά μία δεύτερη φωτογραφία και εκείνη τη στιγμή ο Τσε απομακρύνθηκε. Όλα συνέβησαν σε μισό λεπτό».

-Το τραγούδι "Yo te nombro" του Gian Franco Pagliaro ερμηνεύεται από τη Nacha Guevara

 

 

ΦΙΝΤΕΛ: ΌΤΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΟΝ ΤΣΕ

“Fidel  racconta   il  ‘Che’”                                 

Σκηνοθεσία: GIANNI  MINA

Διανομή: NEW STAR

Συνεργασία: GIANPIERO RICCI

Επανέκδοση: GIORGIO  MARI

Διοργάνωση: G.M.E. s.r.l.

Μοντάζ: ANTONIO FUSCO

Φωτογραφία: ROBERTO GIROMETTI

Γλώσσα: Ισπανικά

Μεταγλώττιση: Ιταλικά

Διάρκεια: 57 λεπτά

Έτος:1987

 

Σύνοψη

Ο Φιντέλ μιλά για την προσωπική του σχέση με τον Τσε. Οι αποκαλύψεις του σε συνδυασμό με το σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό απ’ ευθείας από τα αρχεία της Κούβας αποκτούν εξαιρετικό ιστορικό-πολιτικό ενδιαφέρον, αφού για πρώτη φορά ο Κομαντάντε αναφέρεται σε άγνωστες πτυχές της συντροφικής, αφοσιωμένης φιλίας του με τον μεγάλο επαναστάτη. Μια φιλία που άρχισε στο Μεξικό τη δεκαετία του ’50 κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της επανάστασης. Ο Φιντέλ αναπολεί το θάρρος, την εντιμότητα, αλλά και την αυταπάρνηση του συντρόφου του, ταγμένου στο όνειρο της απελευθέρωσης της Λατινικής Αμερικής. Συγχρόνως, καταθέτει τη δική του ανάλυση για τους παράγοντες που εμπόδισαν την υλοποίηση του σχεδίου του Τσε και τελικά οδήγησαν στη δολοφονία του στις 8 Οκτωβρίου 1967.

 

 

O  ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ, Ο ΦΙΛΟΣ                                        

“Homo, Compagno, Amico”                                                                   

Σκηνοθέτης:  LUCA  IANNITTI

Με τη βοήθεια του ROBERTO MASSARI

Παραγωγή:  ERRE   EMME EDIZIONI, EDITORIAL ABRIL, ETABETA

Διανομή: NEW SΤAR

Συμπαραγωγή: Ιταλία-Κούβα

Φωτογραφία:  E. GUEVARA  LYNCH, A. KORDA, L. NOVAL, O. SALAS.

Μουσική: ROBERTO MASSARI

Φωνή: CRISTINA FANICCHIA

Γνήσια αρχεία: SILVIO GUTIERREZ.

                          EDITORIAL ABRIL DE LA HABANA

Γλώσσα: Ιταλικά, Ισπανικά

COPYRIGHT: 1994  Ρώμη

Διάρκεια: 116 λεπτά

 

Σύνοψη

Χρησιμοποιώντας τηλεοπτικά ντοκουμέντα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και υλικό αρχείου (οτιδήποτε ήταν διαθέσιμο στην Κούβα), οικοδομήθηκε ένα «ιστορικό» φιλμ στην κυριολεξία. Έχουν ληφθεί υπ’όψη όλα τα στάδια της περιπετειώδους ζωής του Τσε Γκεβάρα από τη γέννηση και τα χρόνια της νιότης στην Αργεντινή, τη γνωριμία με τον Φιντέλ, τη δράση στο αντάρτικο και τη νίκη της κουβανικής επανάστασης, τη δραστηριότητα στην κυβέρνηση της Κούβας, αλλά και τις αποστολές στο εξωτερικό μέχρι και το θάνατό του στη Βολιβία. Η μουσική της ταινίας έχει επιλεχτεί από πλούσια συλλογή τραγουδιών της Λατινικής Αμερικής και απ’ όλο τον κόσμο, που είναι αφιερωμένα στον Τσε.

 

 

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ 4                                                                  

 “Un relato sobre el jefe de la c.4”                                                       

Σκηνοθεσία:  SERGIO GIRAL

Διανομή:  NEW STAR

Παραγωγή:  RONALDO GOMEZ

                     HUMBERTO HERNANDEZ

Σενάριο:  SERGIO GIRAL

Μοντάζ: ROBERTO  BRAVA

Φωτογραφία:  LULA GARCIA

Βασισμένο στο ποίημα “ CHE,COMANDANTE, AMIGO” του  NIKOLAS GUILLEN

Μουσική: SERGIO VILLAR

Γλώσσα: Ισπανικά

Διάρκεια : 37 λεπτά

 

Σύνοψη

Ο Τσε Γκεβάρα συμμετείχε στο επιτελείο της πρώτης ομάδας ανταρτών που αποβιβάστηκε στην Κούβα με το θρυλικό πλοίο Γκράνμα. Στις μάχες που ακολούθησαν αναδείχθηκαν όχι μόνο η γενναιότητα και η αυταπάρνηση, αλλά και οι σπάνιες ηγετικές του ικανότητες. O Φιντέλ όρισε τον Τσε ως αρχηγό μιας από τις φάλαγγες του επαναστατικού στρατού, της Φάλαγγας 4. Σύντομα ο Τσε και οι σύντροφοί του θα έμπαιναν θριαμβευτές στην Αβάνα. Η πορεία του Τσε και των συντρόφων του καταγράφεται μέσα από τις σπάνιες, συγκλονιστικές εικόνες του ντοκιμαντέρ του Σέρχιο Χιράλ.

 

TΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ                                                              

 “El che despues de 30 años”                                                              

Σκηνοθεσία: GIANNI MINA

Διανομή: NEW STAR

Παραγωγή: VIDEOAMERICA

Επανέκδοση: GIORGIO  MARI

Διοργάνωση: G.M.E.  s.r.l.

Γλώσσα:  Ισπανικά

Μεταγλώττιση: Ιταλικά

Διάρκεια: 35 λεπτά

 

Σύνοψη

Ένας απολογισμός της πολιτικής και επαναστατικής ιστορίας του Τσε Γκεβάρα, όπως αποκαλύπτεται από τους συντρόφους του Πόμπο και Ουρμπάνο, δύο από τους έξι επιζώντες της τελικής μάχης στη Βολιβία. Ο Πόμπο κι ο Ουρμπάνο κατάφεραν να δραπετεύσουν στη Χιλή επιβιώνοντας από 35 αιματηρές μάχες με τους διώκτες τους. Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται η κόρη του Τσε, Αλίντα, που μιλάει για τον πατέρα της, καθώς και τρεις λατινοαμερικάνοι διανοούμενοι: ο Φερνάντο Σολάνας, ο Λουίς Πουέντζο και ο Εντουάρντο Γκαλεάνο.

 

 

ΤΣΕ, ΚΟΜΑΝΤΑΝΤΕ, ΦΙΛΕ                                                                       

               “Che Comandante Amigo”                                                                  

Σκηνοθεσία/Σενάριο: ΒERNABE HERNANDEZ, JOSE PADRON

Παραγωγή: ICAIC

Διεύθυνση παραγωγής: Orlando de la Huerta

Φωτογραφία: Jorge Haydú

Μοντάζ: Rolando Baute

Μουσική: Pablo Milanés

Γλώσσα: Ισπανικά

Διάρκεια: 16 λεπτά

Έτος: 1977

 

Σύνοψη
Το ποίημα του Νικολά Γκιγιέν «Τσε Κομαντάντε, Φίλε» χρησιμεύει ως η βάση, για να καταδείξει τη σχέση του Τσε Γκεβάρα με την κουβανική πραγματικότητα εκείνων των χρόνων. Το ντοκιμαντέρ περιέχει βιογραφικά στοιχεία του μεγάλου επαναστάτη και σκιαγραφεί χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.

 

 

O ΕΡΩΤΑΣ, H ΠΟΛΙΤΙΚΗ, H ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ                                              

“El Amor, La Politica, La Rebeldia”                                                  

Σκηνοθεσία/Σενάριο: TERESITA GOMEZ

Παραγωγή: MUNDO LATINO CRONODATA

                   ERNESTO MUÑOZ

Μοντάζ: VICTOR GOMEZ

Μουσική: MAURO SABBIONE

Bασισμένο στο βιβλίο της   LILIANA BUCELLINI

Γλώσσα: Ισπανικά

COPYRIGHT: 1995

Διάρκεια: 46 λεπτά

Διανομή: BELISSARIOS  FILMS

 

Σύνοψη

Βασισμένο στο βιβλίο «Τσε: Ο έρωτας, η πολιτική, η επανάσταση», το ντοκιμαντέρ αφηγείται τη ζωή και τη δράση του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα από τη γέννησή του μέχρι τη δολοφονία του στη Βολιβία. Περιλαμβάνει πολλά ανέκδοτα στιγμιότυπα από τα αρχεία της Δημοκρατίας της Κούβας και καινούρια πλάνα από την Κούβα του σήμερα.

 

 

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕ

‘In viaggio con il Che’                                                

Σκηνοθεσία: ANDREA DORIGO

Παραγωγή: GIANNI MINA

Φωτογραφία: ROBERTO GIROMETTI

Μοντάζ: MARCO CABRITTI

Γλώσσα: Ιταλικά, Ισπανικά

Διάρκεια: 58 λεπτά

Χώρα: Ιταλία

Με σκηνές από την ταινία  «Ταξίδι» του Φερνάντο Σολάνας.

 

Σύνοψη

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει το ταξίδι του 23χρονου φοιτητή ιατρικής Ερνέστο Γκεβάρα και του φίλου του Αλμπέρτο Γρανάδο στη Λατινική Αμερική. Ένα ταξίδι που οδήγησε στην πολιτικοποίηση και την κοινωνική αφύπνιση του Τσε.

 

 

ΜΕΧΡΙ  ΤΗΝ  ΝΙΚΗ, ΠΑΝΤΑ                                                                  

“Hasta la victoria siempre”                                                                

Διανομή: NEW STAR

Σκηνοθεσία/Σενάριο:  SANTIAGO ALVAREZ

Παραγωγή: INSTITUTO CUBANO  DEL ARTE  E  INDUSTRIA CINEMATOGRAFICA

Φωτογραφία: ENRIQUE CÁRDENAS

Μουσική: IDALBERTO GÁLVEZ

Ήχος: ARTURO VALDÉS

Παρουσίαση: JOSÉ MARTÍNEZ, JORGE PUCHEAUX, JOSÉ RODRÍGUEZ Y ADALBERTO HERNÁNDEZ

Διάρκεια: 19 λεπτά

Έτος: 1967

 

Σύνοψη

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ καταγράφονται εικόνες με ανεκτίμητη ιστορική αξία, από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του αντάρτη Κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Από τη συμμετοχή του στους αγώνες για την απελευθέρωση της Κούβας, στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα, τη δουλειά του ως υπουργού της επαναστατικής κυβέρνησης και την παρουσία του σε άλλες χώρες του κόσμου που το διεθνιστικό καθήκον τον καλούσε. Επίσης, για πρώτη φορά καταγράφονται ζωντανές μαρτυρίες συμπολεμιστών του και απλών πολιτών της Κούβας που έζησαν τα γεγονότα.

 

Βραβεία

1968, Βραβείο των Εθνικών Πανεπιστημίων στο 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λατινικής Αμερικής στη Μέριδα της Βενεζουέλα. 

 

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ                              

“Constructor   cada   dia compañero”                                                  

Σκηνοθεσία: PEDRO CHASKEL

Παραγωγή: GREGORIO CABRERA

                    INSTITUTO CUBANO DEL ARTE E INDUSTRIA CINEMATOGRAFICOS

Μοντάζ:  MIRIAM TALAVERA

Σενάριο: PEDRO CHASKEL

               FEDORA ROBLES

               MIRIEM TALAVERA

Διεύ/ση Φωτογραφίας: RAUL RODRIGUEZ

Ήχος: JUAN MARQUEZ

Φωτισμός: EMILIO HERNANDEZ

Γλώσσα: Ισπανικά

Διάρκεια: 22 λεπτά

Έτος: 1982

 

Σύνοψη

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη θρυλική φιγούρα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και στη δύναμη της πολιτικής του σκέψης. Βασίζεται σε μαρτυρίες των Κουβανών εργατών, που μοιράστηκαν στιγμές από τη ζωή τους με τον Τσε. Αφηγούνται τις σημαντικές αλλαγές που επέφερε στα εργασιακά θέματα, μιλούν και για την αισιοδοξία του και αναφέρονται σε  άγνωστα περιστατικά και προσωπικά διδάγματα.

 

 

ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΕΖΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ                   

“Cambiare la prosa del mondo”                                                          

Σκηνοθεσία: Daniele Abbado, Leonardo Sangiorgi

Διευ/ση φωτογραφίας: Giuseppe Baresi

Μοντάζ: Luca Scarzella

Βοηθός οπερατέρ: Alessandro Pestalozza

Γλώσσα: Ιταλικά

Προλογίζει ο Luigi Pestalozza

Απαγγελία: Tania Rochetta, Moni Ovadia

Ύμνος τέλους: Edoardo Sanguineti

 

Σύνοψη

Μια οπτικοακουστική δραματοποιημένη παράσταση, όπου οι καλλιτέχνες Μόνι Οβάδια και Τάνια Ροκέτα απαγγέλλουν κείμενα των Τσαρλ Μπότλερ, Πάμπλο Νερούδα, Γκαίτε, Άρθουρ Ρεμπώ, Μπρεχτ, Φράγκο Φορτίνι κα. με την ταυτόχρονη προβολή σπάνιων ντοκουμέντων από τη δράση του Τσε Γκεβάρα. Όταν η ποίηση και η τέχνη συναντούν τη ζωή τιμώντας μια από τις μεγαλύτερες επαναστατικές μορφές του περασμένου αιώνα…

 

 

 

ΤΣΕ                                                                                                            

“Che”

Σκηνοθεσία:  MIGUEL TORRES

Παραγωγή: INSTITUTO CUBANO DEL ARTE E INDUSTRIA CINEMATOGRAFICOS

RAFAEL REY

Φωτογραφία:  ADRIANO MORENO

Μοντάζ: GLADYS   CAMBRE

Μουσική: SERGIO VITIER

Ήχος: GERMINAL HERNANDEZ

Γλώσσα: Ισπανικά

Διάρκεια: 1 ώρα και 7 λεπτά

Έτος: 1998

                

               Σύνοψη

Η ταινία του Μιγκέλ Τόρρες «Che» αφηγείται τον αγώνα του Τσε Γκεβάρα και των γενειοφόρων ανταρτών του Φιντέλ Κάστρο στη Σιέρα Μαέστρα από τη στιγμή που έγινε η απόβαση του Γκράνμα στις 2 Δεκεμβρίου 1956 μέχρι τη νίκη του αντάρτικου τον Ιανουάριο του 1959. Η ταινία περιλαμβάνει εικόνες αρχείου και δραματοποιημένες σκηνές, στις οποίες εμφανίζονται οι επαναστάτες ηγέτες, από τον Τσε Γκεβάρα και τον Καμίλο Σιενφουέγος μέχρι τον Φιντέλ Κάστρο και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ραμίρο Βάλδες.

 

 

Ο ΤΣΕ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ                                                                               

“Entre Leyendas”                                                                              

Σκηνοθεσία:  REBECA  CHAVEZ

Παραγωγή: INSTITUTO CUBANO DE ARTE E INDUSTRIA CINEMATOGRAFICOS

                    PACO PRATS

Φωτογραφία:  ADRIANO MORENO

Μοντάζ: GLADYS   CAMBRE

Μουσική: EDESIO ALEJANDRO

                 MANUEL EUGENIO

Ήχος: CARLOS DOMINGUEZ

Γλώσσα: Ισπανικά

Διάρκεια: 27 λεπτά

Έτος: 1988

                

               Σύνοψη

Στις 9 Οκτωβρίου 1967, ο Τσε Γκεβάρα εκτελέστηκε από τον βολιβιανό στρατό με τη βοήθεια της CIA. Το ημερολόγιο του Τσε, μια λεπτομερής, προσωπική αφήγηση της άκαρπης προσπάθειάς του να ξεκινήσει την επανάσταση στη Βολιβία, αποτελεί τη βάση για αυτό το ντοκιμαντέρ.

 

 

Ο ΤΣΕ                                                                                                                 

“El Che”                                                                                              

Σκηνοθεσία: MAURICE DUGOWSON

Παραγωγή: CINETEVΕ, IGELDO KOMUNIKAZIOA

Υποστήριξη: EURIMAGES   

Συμμετοχή: CANAL+ FRANCE, CANAL+ ESPANA, CANAL+ BELGIQUE

Συνεργασία: RADIOTELEVISIONE   ITALIA, EUSKAL TELEBISTA  ETB

Σενάριο: MAURICE   DUGOWSON, PIERRE  KALFON

Βασισμένο στο βιβλίο: “CHE – ERNESTO GUEVARA, UNE LEGENDE DU SIECLE”  του  PIERRE  KALFON

Μουσική: JORGE  ARRIAGADA

Διεύ/ση Φωτογραφίας: FEDERICO RIBES, RICARDO ARONOVICH, FRANCOIS CATONNE

Γλώσσα:  Ισπανικά και Αγγλικά

Μετάφραση: BEATRICE  DE  CHAVAGNAC

COPYRIGHT: 1997

Διάρκεια: 1 ώρα και 35 λεπτά

 

Σύνοψη

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ντε λα Σέρνα αντιπροσωπεύει μια από τις πιο ισχυρές εικόνες πολιτικού ηγέτη παγκοσμίως. Ο θρυλικός του χαρακτήρας αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους,. Αυτό το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ εξετάζει τον μύθο του «πιο εξιδανικευμένου επαναστάτη του 20ου αιώνα» και περιέχει φιλμικό υλικό από την περιπλάνησή του στη Λατινική Αμερική, τη συνάντηση με τον Φιντέλ Κάστρο, τα ταξίδια του ως πρέσβης της Κούβας και τις συνομιλίες με τον Χρουτσώφ, τον Νάσερ, τον Τίτο και τον Μάο, τις ένδοξες μέρες ως αρχηγός του ανταρτοπόλεμου και ως επαναστάτης, τις διάφορες μεταμφιέσεις, το καταστροφικό επεισόδιο στο Κονγκό και τον τραγικό του θάνατο στη Βολιβία. 

 

 

TΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ TΣΕ                                                                      

“In Viaggio con il Che”

Σκηνοθεσία: GIANNI MINA

Παραγωγή: GME VIDEO

                    SURF VIDEO

Μοντάζ: DOMENICO CAPRINI

Φωτογραφία: ROBERTO GIROMETTI (AIC-IMAGO)

Με σκηνές από την ταινία «Ημερολόγια μοτοσικλέτας» του Βάλτερ Σάλες.

Γλώσσα: Ιταλικά, Ισπανικά

Διάρκεια: 120 λεπτά

Έτος: 2003

 

Σύνοψη

Το 1952 ο φοιτητής ιατρικής Ερνέστο Γκεβάρα και ο βιολόγος φίλος του Αλμπέρτο Γρανάδο ξεκίνησαν ένα μακρύ ταξίδι στη Λατινοαμερικάνικη ήπειρο. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης, που άρχισε με μια παλιά μοτοσικλέτα και συνεχίστηκε με οτοστόπ, συλλέγουν μαρτυρίες από πρώτο χέρι  για τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης στις χώρες που συναντούν. Το 2002 ο βραζιλιάνος σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες γύρισε ένα φιλμ σχετικά με αυτή την εφηβική οδύσσεια, τα «Ημερολόγια μοτοσικλέτας». Το ντοκιμαντέρ συνεχίζει την ίδια αφήγηση, εμπλουτίζοντάς την με λεπτομέρειες και συνεντεύξεις.

  Trivia

Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε το 2004 στο Φεστιβάλ Sundance και στην 54η Μπερλινάλε. Βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ και της Ιταλίας με την «Ασημένια Κορδέλα», το βραβείο της κριτικής επιτροπής.

 

 

EΠΙΚΟ ΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ                                                  

“Canto epico a la ternura”                                                                  

Σκηνοθεσία: ADOLFO MARINO

Παραγωγή: MUNDO LATINO, WALDO PEREZ

Διανομή: NEW STAR

Σενάριο: SANTIAGO R. FELIU MIRANDA

Μοντάζ: ADOLFO MARINO, VICTOR GOMEZ, CARLOS RODRIGUEZ, JOSE A. ALEX ANDRE

Γλώσσα: Ισπανικά

COPYRIGHT: 1995

Διάρκεια: 47 λεπτά

 

Σύνοψη

Το «Επικό άσμα στην τρυφερότητα» παραμένει η πιο ολοκληρωμένη συλλογή με εικόνες και ανέκδοτες φωτογραφίες του Τσε. Προβάλλει τη μελωδική ομορφιά των 15 από τα περισσότερα από 90 τραγούδια που είναι αφιερωμένα στον Τσε, γραμμένα από δημιουργούς 13 χωρών. Ένας φόρος τιμής σε όλους τους μουσικούς, σκηνοθέτες, σχεδιαστές, φωτογράφους, ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφους, καλλιτέχνες, δημιουργούς, που διατήρησαν ζωντανή και καθαρή την εικόνα, το έργο και τη σκέψη του ηρωικού πολεμιστή ή Ερνέστο Γκεβάρα ή απλά και παγκόσμια, Τσε.

 

EΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΝΕΙΣ                                                        

“Donde nunca jamas se lo imaginan”                                               

Σκηνοθεσία: MANUEL  PEREZ PAREDES

Διεύ/ση παραγωγής: MAYRA  SEGURA

Παραγωγή: JUAN  LUIS  GALIARDO, CAMILO VIVES, ALBERTO SEGURA

Μοντάζ: PEDRO SUAREZ

Σενάριο: MANUEL PEREZ

Μουσική: EDESIO ALEJANDRO, ERNESTO CISNERO

Φωτογραφικά αρχεία από: Περιοδικό BOHEMIA, Εφημερίδα GRANMA

Γλώσσα: Αγγλικά και Ισπανικά

Διάρκεια:55 λεπτά

 

Σύνοψη

Η έντονη και παθιασμένη ζωή του Aργεντίνου-Kουβανού επαναστάτη, που στα 39 του χρόνια, το 1967, δολοφονήθηκε στη Βολιβία, στην τελευταία του προσπάθεια να διευρύνει τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια σύνθεση ανέκδοτων εικόνων, που μας φέρνουν σε επαφή με αυτό το σύμβολο της θυσίας, του σθένους και της τρυφερότητας

 

Trivia

Το ντοκιμαντέρ του Manuel Pérez Paredes, ο τίτλος του οποίου προέρχεται από έναν στίχο του ποιητή Eliseo Diego, αποτελεί μια πολύ σημαντική συνεισφορά στη φιλμογραφία σχετικά με τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Για τον σκηνοθέτη, το ντοκιμαντέρ πλησιάζει την επαναστατική ζωή του Τσε και επιβεβαιώνει το μεγαλείο του: «Είναι για μένα ο πιο ειλικρινής φόρος τιμής για αυτό το παγκόσμιο σύμβολο. Νιώθω ότι έχω ένα μεγάλο ηθικό χρέος απέναντί του, που μόλις τώρα πιστεύω ότι μπόρεσα να ξεπληρώσω, αν και στάθηκε αδύνατο να αναλύσουμε διεξοδικά μια τόσο δημιουργική προσωπικότητα, μόλις σε 52 λεπτά».

 

 

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕ                                                                          

“Octubre del 67”                                                                                    

Σκηνοθεσία: REBECA CHAVEZ

Παραγωγή: INSTITUTO CUBANO DE ARTE E INDUSTRIA CINEMATOGRAFICOS, PACO PRATS

Μοντάζ:  GLADYS CAMBRE

Διεύ/ση Φωτογραφίας: ADRIANO MORENO

Μουσική: EDESIO ALEJANDRO,  MANUEL EUGENIO

Ήχος: CARLOS DOMINGUEZ

Γλώσσα: Ισπανικά

Διάρκεια: 37 λεπτά

Έτος: 1988

 

Σύνοψη

Οι μαρτυρίες των συντρόφων του Τσε, των μοναδικών επιζησάντων του ανταρτοπόλεμου, αφηγούνται το χρονικό της άφιξης στην Ιγουέρα το Σεπτέμβρη του 1967, τη μάχη του Γιούρο, το ταξίδι στη ζώνη των ανταρτών μέχρι τη Λα Παζ, το πέρασμα από τη Χιλή και την επιστροφή στην Αβάνα.

Ένα χρονικό που περιγράφει στιγμή προς στιγμή τις τελευταίες μάχες του μεγάλου Επαναστάτη μέχρι τον μαρτυρικό θάνατο του στα βουνά της Βολιβίας από τους ανθρώπους που έμειναν και πολέμησαν στο πλευρό του μέχρι το τέλος.

 

Βραβεία-Διακρίσεις

Ειδικό βραβείο στην κατηγορία Ιστορία στο διαγωνισμό UPEC στις 26 Ιουλίου 1989 στην Αβάνα.

Βραβείο MINFAR το 1989 στο Εθνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης UNEAC της Αβάνα.

 

 

ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕ                                                                            

“Tracing Che”                                                                                       

Σκηνοθεσία/Σενάριο: LAWRENCE ELMAN

Παραγωγή: LAWRENCE ELMAN PRODUCTIONS, ANDREW MCCARTHY, ELLEN  WINDEMUTH

Συμπαραγωγή: MARCELO DALTO, GIUSEPPE RAU

Συνεργασία: OFF THE FENCE

Διεύ/ση Φωτογραφίας: TITUS ROWLANDSON

Μουσική: GUY PRATT

Γλώσσα: Ισπανικά και Αγγλικά

Έτος: 2000

Διάρκεια: 50 λεπτά

 

Σύνοψη

Ο Καναδός σκηνοθέτης Lawrence Elman προσπαθεί να ανακαλύψει τον άνθρωπο πίσω από το μύθο και ξεκινάει ένα ταξίδι με μια παλιά μηχανή Νόρτον ακολουθώντας τα ίχνη του Τσε Γκεβάρα στη νότια Αμερική. Ο Lawrence συναντά μέλη της οικογένειας και παλιούς φίλους του Τσε, που ρίχνουν φως σ΄ αυτό το σύμβολο του 20ου αιώνα. Από την ξαδέλφη του που μιλάει για απλές καθημερινές του συνήθειες μέχρι τη συνάντηση με τη γυναίκα, που ακόμα πιστεύεται ότι ήταν ο πρώτος του έρωτας. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει την ανθρωπιά, το πάθος και το ελεύθερο πνεύμα του ανθρώπου που ο Ζαν Πολ Σαρτρ είχε αποκαλέσει «τον μόνο ολοκληρωμένο άνδρα που είχε ποτέ συναντήσει».

 

 

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΒΟΛΙΒΙΑΣ

“Il Diario di Bolivia”

Σκηνοθεσία/Σενάριο: RICHARD DINDON

Ηθοποιοί: JUDITH BURNETT, ROBERT KRAMER

Μοντάζ: GEORG JANETT, CATHERINE POITEVIN

Παραγωγή: CINE-MANUFACTURE, LES FILMS D’ICI

Γλώσσα: Ισπανικά

Διάρκεια: 94 λεπτά

Έτος: 1996

Χώρα: Ελβετία

 

Σύνοψη

Στις 9 Οκτωβρίου 1967, ο Τσε Γκεβάρα εκτελέστηκε από τον βολιβιανό στρατό με τη βοήθεια της CIA. Το ημερολόγιο του Τσε, μια λεπτομερής, προσωπική αφήγηση της άκαρπης προσπάθειάς του να ξεκινήσει την επανάσταση στη Βολιβία, αποτελεί τη βάση για αυτό το ντοκιμαντέρ. 

 

 

 

TΣΕ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ                                                          

“Che: rise and fall (Che Guevara: The documentary)”                       

Σκηνοθεσία/Παραγωγή: EDUARDO MONTES BRADLY

Συμμετέχουν: Alberto Granados, Alberto Castellanos, Oscar Fernandez Mel, Enrique Oltuski, Argudin Mendoza, Enrique Villegas

Βοηθός παραγωγής: Marcelo Schapces

Σχεδιασμός παραγωγής: Soledad Liendo

Εταιρία: EMB Entertainment

Γλώσσα: Ισπανικά

Διάρκεια: 52 λεπτά

Αργεντινή, 2004

 

Σύνοψη

Το ντοκιμαντέρ «Τσε, Η ζωή και ο θάνατός του» αφηγείται τους αγώνες και τις δοκιμασίες του Τσε Γκεβάρα μέσα από τα μάτια παλιών συντρόφων και φίλων του. Οι μαρτυρίες του Αλμπέρτο Γρανάδο, συνοδοιπόρου του Τσε κατά την περιπλάνησή του στη Λατινική Αμερική και των τριών από τους επιζήσαντες της μάχης στη Λα Ιγκέρα, ρίχνουν φως στη μοναδική προσωπικότητα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

 

 

H ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ                                                                                                

“El regreso”                                                                                              

Σκηνοθεσία: OTTO MIGUEL GUZMAN

Παραγωγή: ENRIQUE PRENDES

Μοντάζ: JOSE E. ALEXANDRE

Σενάριο:  OTTO MIGUEL GUZMAN, ESTEBAN PEREA

Ήχος: PATRICIA MUÑOA

Γλώσσα: Ισπανικά

Διάρκεια: 40 λεπτά

 

Σύνοψη

Ένας νεαρός γιατρός από την Αργεντινή μεταμορφώνεται σε διοικητή (Κομαντάντε) -αντάρτη που πολεμάει στην Κούβα ενάντια σε ένα τύραννο. Μετά την επιτυχία της επανάστασης, τα ιδανικά του για την ελευθερία και την δικαιοσύνη τον οδηγούν στη δημιουργία μιας ομάδας ανταρτών για την απελευθέρωση της Βολιβίας, όπου και πεθαίνει. Μια τυχαία φωτογραφία θα απαθανατίσει την εικόνα του σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

 

Η ΑΛΕΪΔΑ ΓΚΕΒΑΡΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ                       

“Aleida Guevara remembers her father”                                              

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Carlos Alberto Garcia 

Παραγωγή: Pedro Bosch

Β.σκηνοθέτη:  Yamile Lopez

Ήχος:  Orlando Fundichely

Μοντάζ: Sadiel Bulnes

Φωτογραφία: Juan Jose Diaz 

Μουσική: Edesio Alejandro, Ernesto Cisnero

Διάρκεια : 34 λεπτά

 

Σύνοψη

Η Aleida Guevara θυμάται με μεγάλη τρυφερότητα και διορατικότητα τον άνθρωπο που όλος ο κόσμος ξέρει ως Τσε. Ποιος ήταν ο πραγματικός Τσε; Η Aleida Guevara, η μεγαλύτερή του κόρη, που ήταν επτά χρονών όταν ο πατέρας της πέθανε, διαχωρίζει τον άνθρωπο από το μύθο. Αυτό το συγκινητικό ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τον εξαιρετικό δεσμό ανάμεσα στους γονείς της και περιγράφει τη μεγάλη τρυφερότητα του Τσε. Η Aleida αφηγείται λεπτομερώς αρκετά περιστατικά από την παιδική της ηλικία και περιγράφει το πώς αποδέχτηκε την απόφαση του πατέρα της να πάει στη Βολιβία, καθώς και την απόφασή της να ακολουθήσει τα βήματά του ως γιατρός και ακτιβίστρια.

 

 

ΣΤΟ "ΛΑ ΙΓΕΡΑ" ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΡΝΕΣΤΟ                          

“San Ernesto nace en La Higuera”                                                    

Σκηνοθεσία: Isabel Santos, Rafael Solís

Παραγωγή: Isabel Prendes

Βοηθός παραγωγής: Rubén Pacheco

Μοντάζ: Fermín Domínguez
Μουσική: Lucía Huergo

Διάρκεια: 46 λεπτά

Έτος: 2007

Χώρα: Βολιβία

 

Σύνοψη

Τη μέρα που ο Τσε Γκεβάρα δολοφονήθηκε, ένας άγιος γεννήθηκε στα χωριά της ζώνης Βάλλε Γκράντε στη Βολιβία. Για τους χωρικούς της Ιγουέρα και των γύρω περιοχών, ο Τσε είναι παρών στις καθημερινές τους ικεσίες και παρακλήσεις. Προσεύχονται σε αυτόν να προσφέρει υγεία στα παιδιά τους, ευτυχία στην οικογένειά τους και καλή τύχη στην πατρίδα τους, γιατί ξέρουν ότι ήταν ένας άνθρωπος με σάρκα και οστά, που πίστευε στη βελτίωση της ανθρωπότητας και αγωνίστηκε για την ειρήνη και την ισότητα.   

Βραβεία και διακρίσεις

Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ του Συνδέσμου Κινηματογράφου, Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ του Νέου Λατινοαμερικάνικου Κινηματογράφου (Αβάνα, 2006).

 

 

CHE GUEVARA Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ

"Hasta la victoria siempre”

Διανομή: NEW STAR

Σκηνοθεσία/Σενάριο:  SANTIAGO ALVAREZ

Παραγωγή: INSTITUTO CUBANO  DEL ARTE  E  INDUSTRIA CINEMATOGRAFICA

Φωτογραφία: ENRIQUE CÁRDENAS

Μουσική: IDALBERTO GÁLVEZ

Ήχος: ARTURO VALDÉS

Παρουσίαση: JOSÉ MARTÍNEZ, JORGE PUCHEAUX, JOSÉ RODRÍGUEZ Y ADALBERTO HERNÁNDEZ

Διάρκεια: 19 λεπτά

Έτος: 1967

 

Σύνοψη

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ καταγράφονται εικόνες με ανεκτίμητη ιστορική αξία, από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του Κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Από τη συμμετοχή του στους αγώνες για την απελευθέρωση της Κούβας, στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα, τη δουλειά του ως υπουργού της επαναστατικής κυβέρνησης και την παρουσία του σε άλλες χώρες του κόσμου που το διεθνιστικό καθήκον τον καλούσε. Επίσης, για πρώτη φορά καταγράφονται ζωντανές μαρτυρίες συμπολεμιστών του και απλών πολιτών της Κούβας που έζησαν τα γεγονότα.

Βραβεία

1968, Βραβείο των Εθνικών Πανεπιστημίων στο 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λατινικής Αμερικής στη Μέριδα της Βενεζουέλα. 

 

 

PERSONAL CHE

Σκηνοθεσία/Σενάριο: DOUGLAS DUARTE, ADRIANA MARINO

Παραγωγή: PABLO JACOBSEN, ERNESTO ESTRADA

Φωτογραφία: DOUGLAS DUARTE, ADRIANA MARINO

Μοντάζ: DOUGLAS DUARTE, ADRIANA MARINO

Μουσική: CAMILO SANABRIA

Γλώσσα: Ισπανικά

Διάρκεια: 97 λεπτά

Έτος: 2007

 

Σύνοψη

Το ντοκιμαντέρ Personal Che εξετάζει το μύθο του Τσε Γκεβάρα και το πώς αυτός εκφράζεται σήμερα μέσα από τη δράση και τις προσωπικές απόψεις ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ επισκέφθηκαν 12 χώρες και παρατήρησαν πως κάθε άνθρωπος που συνάντησαν εκεί έχει μία δική του εκδοχή για το φαινόμενο «Τσε» και παρουσιάζουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αυτό ενσωματώθηκε, επαναπροσδιορίστηκε ή κακοποιήθηκε, σε κάποιες περιπτώσεις.

 

 

ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΧΗ

Bloody Che Guevara”

Σκηνοθεσία: Paolo Heusch

Ηθοποιοί: Francisco Rabal, John Ireland, Susanna Martinkova, Howard Ross, Andrea Checchi

Παραγωγή: Trinity

Διάρκεια: 88 λεπτά

Έτος: 1968

Χώρα: ΗΠΑ

Βασισμένο στο βιβλίο του Adriano Bolzoni

 

Σύνοψη

Η ιστορία του ηγέτη επαναστάτη Τσε Γκεβάρα σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποδράσει από τα βουνά της Βολιβίας. Η ιστορία των συντρόφων του, οι κίνδυνοι της ζούγκλας και ο βέβαιος θάνατος από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

 

 

ΤΣΕ, ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΒΛΕΜΑ, ΑΝΤΙΟ ΚΟΜΑΝΤΑΝΤΕ ΤΣΕ

“Che, la  eterna mirada, adios comandante Che”

Σκηνοθεσία: Edgardo Cabeza   

Παραγωγή: Isidro Miguel 

Διεύθυνση παραγωγής: Marta Ricciuti

Μουσική: José Luis Castiñeira de Dios   

Μοντάζ: María Peyrú, Pablo Ratto, Nicolás Tuozzo, Tati Valenzuela   

Ήχος: Sergio González

Διάρκεια: 79’//55’

Έτος: 2005

Χώρα: Αργεντινή

 

Εμφανίζονται οι: Patricia Bernardi, Miguel Fitzgerald, Jorge González, Alejandro Inchaurregui, Hugo Lazaridis, Susana Osinaga, Gary Pardo Salmón, Noel Pérez Martínez, Arnaldo Piñera, Carlos Sacasas León, Carlos Somigliana

 

Σύνοψη

Τον Ιούνιο 1997 μια αποστολή αργεντίνων και κουβανών ανθρωπολόγων, γιατρών και γεοφυσικών ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας μια αποστολή. Να ψάξουν στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου του Βάλλε Γκράντε στη Βολιβία, για να βρουν τους σκελετούς του κομαντάντε Τσε Γκεβάρα και των συντρόφων του, που είχαν θαφτεί εκεί πριν τριάντα χρόνια.

 

 

 

MI HIJO EL CHE - UN RETRATO DE FAMILIA DE DON ERNESTO GUEVAR

«Ο Γιος μου, Ο Τσε»

Σκηνοθεσία: Fernando Birri

Παραγωγή:  Fernando Birri

Μουσική: Tata Cedron

Διάρκεια: 70'

Έτος: 1985

Χώρα: Κούβα, Ιταλίσ, Ισπανία

Είδος: Ντοκιμαντέρ

 

Σύνοψη

Αυτό το εξαιρετικό, ήσυχο ντοκιμαντέρ το διηγείται ο πατέρας του θρυλικού Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα, ο επαναστάτης γεννήθηκε στην Αργεντινή και αποφοίτησε στην ιατρική από το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες. Ο Τσε ταξίδεψε στις μισές χώρες της Λατινικής Αμερικής πριν τη μοιραία συνάντηση με τον Φιντέλ Κάστρο στο Μεξικό το 1950. Από εκεί συνέχισε και έγινε ένας από τους πιο διεθνώς αναγνωρισμένους επαναστάτές της Κούβα και κέρδισε την αθανασία όταν εκτελέστηκε σε ένα μικρό χωριό στη Βολιβία το 1967. Η CIA έχει ενοχοποιηθεί από πολλούς ερευνητές για το θάνατό του. Το ντοκιμαντέρ αυτό δεν εστιάζεται στο μύθο, αλλά παρέχει μια απλή και ξεκάθαρη ματιά στο νεαρό Τσε, που μεγάλωσε μαζί με την οικογένειά του στην Αργεντινή. Αρχικά η ταινία το δείχνουν να παίζει με το σκύλο της οικογένειας στην πίσω αυλή και στην παραλία με τα αδέλφια του. Το κοφτερό μυαλό και η ικανότητα αφήγησης του Ερνέστο Γκεβάρα, ο οποίος είναι 84 ετών, αυτή τη στιγμή, είναι επίσης μια πρόσθετη εικόνα για τον άνθρωπο που υπήρξε πρότυπο για τον Τσε πριν φύγει από το σπίτι για το ραντεβού με το πεπρωμένο του.

 

 

CHEVOLUTION

Σκηνοθεσία:  Louis Lopez, Trisha Ziff

Ήχος: Joe Milner

Εμφανίζονται: Antonio Banderas, Gael Garcia Bernal

Χώρα: Η.Π.Α.

Έτος: 2008

Διάρκεια: 90'

 

Σύνοψη

To 1960, o Κουβανός φωτογράφος Αλμπέρτο «Κόρντα» Ντίαζ τράβηξε μια φωτογραφία του επαναστάτη Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, κατά τη διάρκεια μιας ομαδικής κηδείας. Η Ιστορία συνωμότησε για να ενεργοποιήσει τη δυναμική του πορτρέτου ώστε να διαδοθεί στην παγκόσμια σκηνή, το 1968, σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, όπου και έγινε διεθνές σύμβολο διαμαρτυρίας και αντίστασης.

 

 

Από τη διαμαρτυρία, στο εμπόριο, συνεχώς βρίσκονται νέες αφορμές μνείας στον επαναστάτη, αλά και καινούριες ιδέες για την εκμετάλλευσή του. Θεωρείται πως είναι η εικόνα που τυπώθηκε τις περισσότερες φορές, στην ιστορία της φωτογραφίας. Γιατί και πώς, η φωτογραφία αυτή απέκτησε τόσο σημαντικό ρόλο;

Το «CHEVOLUTION» είναι μια ταινία για μια φωτογραφία. Διηγείται πώς η μορφή του Che ταξίδεψε από την Αβάνα, στους δρόμους της Ευρώπης και παραπέρα. Μελετάει πώς αυτό το πορτρέτο με το αινιγματικό βλέμμα έγινε σύμβολο αναρίθμητων ονείρων για αλλαγή. 

 

 

CHE  - THE BODY AND THE LEGEND

Σκηνοθεσία: Raffaele Brunetti

Διάρκεια: 52'

Έτος: 2007

Χώρα: Ιταλία

Είδος: Ντοκιμαντέρ

 

Σύνοψη

Η ταινία αποκαλύπτει τις τελευταίες ώρες του Τσε Γκεβάρα, τους λόγους που οδήγησαν στην εξαφάνιση των λειψάνων του καθώς επίσης και την ανάκτηση του σώματος και ο ρόλος που το εξαφανισμένο πτώμα, με τα ακρωτηριασμένα χέρια, έπαιξε στη δημιουργία του θρύλου του ‘Τσε’. Μόνο όταν ο Ψυχρός Πόλεμος τερματίστηκε και η Σοβιετική Ένωση διασπάστηκε, κατέστη εφικτό να κοιτάξουμε πίσω από το μύθο του Τσε Γκεβάρα και να ανακαλύψουμε την αλήθεια πίσω από τον πρόωρο θάνατό του. Από το 1967, τη χρονιά της εκτέλεσής του Τσε, έως το 1997, τη χρονιά της ανάκτησης του πτώματός του, διεθνή πολιτικά γεγονότα φύλαξαν τα λείψανα που είχαν απομείνει του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα κρυμμένα από τον κόσμο, καθιστώντας την ανάκτηση της ιστορίας του πιο διάσημου επαναστάτη σχεδόν αδύνατη. Συμφωνίες για μια  ‘ειρηνική συνύπαρξη’ μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Αμερικής οδήγησε τον Τσε Γκεβάρα να εγκαταλείψει την Κούβα, το οποίο τελικά οδήγησε στο θάνατό του και στην εξαφάνιση του πτώματος του. Ακόμη και η μεγαλοπρεπής κηδεία στην Κούβα 30 χρόνια αργότερα για την απόκτηση των λειψάνων του δεν ήταν αρκετή για να αναπαυτεί η κληρονομιά του Τσε. 40 χρόνια μετά το θάνατό του και 10 χρόνια μετά την ανακάλυψη των λειψάνων του, οι πληγές που δημιουργήθηκαν από την εκτέλεση του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα περιμένουν να επουλωθούν και η μνήμη του συνεχίζει να στοιχειώνει τον κόσμο.

 

 

CHE!

Σκηνοθεσία: RICHARD FLEISCHER

Σενάριο: MICHAEL WILSON/ SY BARTLETT

Πρωταγωνιστές: OMAR SHARIF- JACK PALANCE

Παραγωγή: SY BARTLETT

Φωτογραφία: CHARLES F. WHEELER

Μουσική: LALO SCHRIFIN

Xώρα: ΗΠΑ

Διάρκεια: 96’

Έτος: 1969

   Σύνοψη:

   Σίγουρα ήθελε πολλά κότσια για να γυρίσει κάποιος Αμερικανός σκηνοθέτης μία  ταινία για τον Τσε τη χρονιά που κλιμακωνόταν η αμερικάνικη εισβολή στο Βιετνάμ και οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις συγκλόνιζαν τη χώρα. Οπότε παρά  τη διαστρέβλωση των γεγονότων και παρά την αποτυχημένη προσπάθεια για μία αντικειμενική ματιά στην επανάσταση της Κούβας είναι μία ιστορική ταινία καθώς είναι η πρώτη απόπειρα του Χόλιγουντ να ασχοληθεί με τον Τσε.

 

 

Ο ΤΣΕ: ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΜΥΘΟ / El CHE: Investigating a legend

Σκηνοθεσία: ΜAURICE DUGOWSON

Σενάριο: ΜAURICE DUGOWSON/ PIERRE KALFON

Παραγωγή: CINETEVE

Μοντάζ: JOSEPH LICIDE

Μουσική: JORGE ARRIGADA

Χώρα: ΓΑΛΛΙΑ

Διάρκεια: 90’

 Έτος: 1997

 Σύνοψη:

    Ξεχωριστό ντοκιμαντέρ που περιγράφει την πορεία του Αργεντίνου επαναστάτη από την περιπλάνηση του στην Λατινική Αμερική μέχρι τη φιλία του με τον Κάστρο, την αποτυχημένη προσπάθεια του για την οργάνωση αντάρτικου στο Κονγκό και τον θάνατο του στα βουνά της Βολιβίας. Η ταινία εστιάζει στα ταξίδια του ως πρεσβευτής της Κούβας ανά τον κόσμο και τις συναντήσεις του με ηγέτες όπως τον Χρουστσόφ, τον Τίτο και τον Νάσερ.

 

 

ΤΣΕ:Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ; / CHE: MUERTE DE LA UTOPÍA?

   Σκηνοθεσία/ Σενάριο: FERNANDO BIRRI

 Παραγωγή: SUR Films με συμπαραγωγούς MDR, ZDF / 3SAT

 Μοντάζ: ELKE SCHLOO

 Ήχος: HANS MUNCH, PIERRE PFUDNT, GASPAR SCHEUER

Χώρα: Αργεντινή

Διάρκεια: 90 λεπτά

Έτος: 1999

 

Σύνοψη:

  «Χωρίς την ουτοπία, δεν γράφεται ιστορία». Αυτή είναι η αντίληψη του σκηνοθέτη που παίρνει την κάμερα στο χέρι για να συναντήσει στοχαστές όπως τον Ιγκνάσιο Ραμονέ, τον Μάριο Βάργκας Λιόσα και τον Χορχέ Σεμπρούν και ανακατεύοντας τα σχόλια τους για τον Τσε με αρχειακό υλικό φτιάχνει ένα ντοκιμαντέρ αναφορικά με την ουτοπία που αναζητούσε ο αντάρτης πέρα από αυτόν «τον αλλοτριωμένο αυτοκαταστροφικό πολιτισμό».

 

 

ΘΥΣΙΑ:ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟΝ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ/ SACRIFICIO:WHO BETRAYED CHE GUEVARA

Σκηνοθεσία: ERIK GALDINI/ TARIK SALEH

 Φωτογραφία: LUKAS EISENHAUER/ MARTEN NILSSON

 Χώρα: Σουηδία

  Διάρκεια: 60’

 Έτος: 2001

 

Σύνοψη:

  Οι δύο Σουηδοί δημοσιογράφοι συναντούν όλους όσους σχετίζονται με την δολοφονία του Τσε στα βουνά της Βολιβίας. Με τη κάμερα στο χέρι «ανακρίνουν» τους πρωταγωνιστές όπως τον Υπαξιωματικό Mario Teran τον εκτελεστή του και τον πράκτορα της CIA Felix Rodriguez μάρτυρα της δολοφονίας.

 

 

ΜΕETING CHE GUEVARA AND THE MAN FROM MAYBURY HILL

Σκηνοθεσία: ANTHONY BYRNE

 Σενάριο: ANTHONY BYRNE

 Παραγωγή: BRIAN WILLIS

 Χώρα: Ιρλανδία

 Διάρκεια: 16’

 Έτος: 2003

 

Σύνοψη:

Στη διάρκεια της πυραυλικής κρίσης στη Κούβα, το 1962 μία νεαρή Ιρλανδή ξεκινάει από τη μικρή της πόλη για να συναντήσει τον Τσε Γκεβάρα. Έχοντας εμμονή με τον Πόλεμο των Κόσμων, το γνωστό μυθιστόρημα του H.G. Wells πιστεύει ότι ο Τσε είναι ο μόνος που μπορεί να σώσει τον πλανήτη από την καταστροφή.

 

 

CONTRASITE. LA IDENTIDAD DEL CHE, UN MITO

Σκηνοθεσία: FAUSTA QUATTRINI/ DANIELE INCALCATERRA

Σενάριο: FAUSTA QUATTRINI/ DANIELE INCALCATERRA

Παραγωγή: INCAA

Χώρα: Αργεντινή

Διάρκεια: 87’

Έτος: 2003

 

 Σύνοψη:

  Σε ένα μικρό χωριό στα βουνά της Βολιβίας, μία ομάδα κινηματογραφιστών από την Ευρώπη γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ αναφορικά με τις έρευνες των Κουβανών ειδικών που ψάχνουν τη σωρό του Τσε. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στον σκεπτικισμό με τον οποίο η νέα γενιά αντιμετωπίζει τον μύθο του Τσε.

 

 

DIARIOS DE MOTOCICLETA- ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ

Σκηνοθεσία: WALTER SALLES

Σενάριο: ERNESTO “CHE” GUEVARA, ALBERTO GRANADO, JOSE RIVERA

Πρωταγωνιστές: GAEL GARCIA BERNAL, RODRIGO DE LA SERNA

Φωτογραφία: ERIC GAUTIER

Μουσική: GUSTAVO SANTAOLALLA

Χώρα: Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Γαλλία,Γερμανία, Περού, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ

Διάρκεια: 126’

Έτος: 2004

 

 Σύνοψη:

  Το 1952 ο νεαρός Τσε, φοιτητής Ιατρικής ξεκινάνει μαζί με τον φίλο του Αλμπέρτο Γρανάδο ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική. Στο οδοιπορικό των 8.000 χιλιομέτρων ο Τσε θα δει την ένδεια που μαστίζει τον τόπο και θα αφυπνιστεί πολιτικά.

 

 

CHE GUEVARA

Σκηνοθεσία: JOSH EVANS

Σενάριο: JOSH EVANS

Πρωταγωνιστές: Eduardo Noriega, Enrico Lo Verso

Φωτογραφία: DAVID BRIDGES

Μουσική: PATRICK CASSIDY

Χώρα: ΗΠΑ

Διάρκεια: 102’

Έτος: 2005

 

Σύνοψη:

   Μία απλοϊκή βιογραφία του Τσε, καθώς ο σκηνοθέτης δεν εμβαθύνει στη προσωπικότητα του επαναστάτη. Αντίθετα προτιμάει την στείρα καταγραφή των γεγονότων.

 

 

THE HANDS OF CHE GUEVARA

Σκηνοθεσία: PETER DE KOCK

Σενάριο: PETER DE KOCK

Παραγωγή: GESTOLEN TIJD/ ZEPPERS Film & TV

Χώρα: Ολλανδία

Διάρκεια: 58’

Έτος: 2006

Σύνοψη:

    Μετά τη δολοφονία του Τσε, οι αξιωματικοί του Βολιβιανού στρατού έκοψαν τα χέρια του κι έθαψαν τη σωρό σε έναν ανώνυμο τάφο. Μετά την ανακάλυψη της σωρού το 1997 άρχισε η αναζήτηση των ακρωτηριασμένων άκρων του Κομαντάντε. Ο Ολλανδός σκηνοθέτης κάνει τη δική του έρευνα μέσα από προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που ενεπλάκησαν στην ιστορία.

 

 

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ

Σκηνοθεσία: MARIA WYE BERRY

Σενάριο: MARIA WYE BERRY/ JON LEE ANDERSON

Παραγωγή: MARIA WYE BERRY

Mοντάζ: JUSTIN INDA

Μουσική: DYLAN BERRY

Χώρα: ΗΠΑ

Διάρκεια: 91’

Έτος: 2007

 

Σύνοψη:

   Μία διαφορετική ματιά στη ζωή και τον θάνατο του Τσε Γκεβάρα καθώς η σκηνοθέτιδα επιλέγει τη φόρμα του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ.

 

 

ΤΣΕ: Ο ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΣ/ CHE: PART ONE

Σκηνοθεσία: STEVEN SODERBERGH

Σενάριο: ERNESTO CHE GUEVARA, PETΕR BUCHMAN

Πρωταγωνιστές: BENICIO DEL TORO, JULIA ORMOND

Φωτογραφία: STEVEN SODERBERGH

Μουσική: ALBERTO IGLESIAS

Χώρα: Γαλλία, Μεξικό, Ισπανία, ΗΠΑ

Διάρκεια: 134’

Έτος: 2008

 

Σύνοψη:

  Ο νεαρός Τσε συναντάει στο Μεξικό τον Φιντέλ Καστρο και μαζί φεύγουν για την Κούβα όπου οργανώνουν αντάρτικο για να ανατρέψουν τον δικτάτορα Μπατίστα.

 

 

ΤΣΕ: Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ/  CHE: PART TWO

Σκηνοθεσία: STEVEN SODERBERGH

Σενάριο: ERNESTO CHE GUEVARA, PETΕR BUCHMAN, ΒENJAMIN A. VAN DER VEEN

Πρωταγωνιστές: BENICIO DEL TORO, RODRIGO SANTORO

Φωτογραφία: STEVEN SODERBERGH

Μουσική: ALBERTO IGLESIAS

Χώρα: Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ

Διάρκεια: 135’

Έτος: 2008

 

 Σύνοψη:

  Ο Τσε ταξιδέυει στη Βολιβία για να οργανώσει αντάρτικο στα βουνά της Σάντα Κρουζ με σκοπό να ανατρέψει την χούντα του Μπαριέντος.

 

 

CHE, UN NUEVO HOMBRE / ΤΣΕ, ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Σκηνοθέτης: TRISTAN BAUER

Σενάριο: TRISTAN BAUER/ CAROLINA SCAGLIONE

Παραγωγή: Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales/ Universidad Nacional de San Martin

Χώρα: Κούβα, Αργεντινή, Ισπανία

Διάρκεια: 124’

Έτος: 2010

  

Σύνοψη:

  Ένα ντοκιμαντέρ με σπάνιο και ακυκλοφόρητο αρχειακό υλικό για τον ιδεαλιστή επαναστάτη που εκτείνεται από την παιδική του ηλικία μέχρι τις στρατιωτικές του επιτυχίες στα μέτωπα του ανταρτοπολέμου. Ουσιαστικά ο σκηνοθέτης ερευνά πως ο Τσε διαμόρφωσε το όραμα του για μία Λατινική Αμερική απαλλαγμένη από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ.

 

 

UNA BALA PARA EL CHE / ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΕ

Σκηνοθεσία: GABRIELA GUILLERMO

Σενάριο: GABRIELA GUILLERMO, RAQUEL LUBARTOWSKI

Πρωταγωνιστές: ΜARTINA GUSMAN, ILEANA LOPEZ

Παραγωγός: ELENA ROUX

Φωτογραφία: GABRIEL BENDAHAN

Μουσική:FEDERICO DEUTCH

Χώρα: Ουρουγουάη

Διάρκεια:75’

Έτος: 2012

 

Σύνοψη:

   Το 1961 ο καθηγητής ιστορίας Arbelio Ramirez ηχογράφησε την ιστορική ομιλία του Τσε στο Πανεπιστήμιο της Ουρουγουάης. Φεύγοντας σκοτώθηκε από μία σφαίρα που προοριζόταν για τον Κομαντάντε.

 

 

CHE GUEVARA: THE MAKING OF AN ICON- Ο ΤΣΕ ΚΑΙ ΤΟ  ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

Σκηνοθεσία: JEAN- HUGUES BERROU

Χώρα: Γαλλία, Ισπανία

Διάρκεια: 52’

Έτος: 2014

 

Σύνοψη:

   Ο Γάλλος σκηνοθέτης ερευνά τον τρόπο με τον οποίο η πασίγνωστη φωτογραφία του Τσε μετατράπηκε σε εμπορικό σήμα. Αλλά εντελώς παράδοξα πάντα εμφανίζεται ξανά ως επαναστατικό σύμβολο όταν ο λαός βγαίνει στους δρόμους.

 

 

ΤΣΕ: ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ, ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ, ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ /CHΕ : CAMINOS, HUELLAS, ENIGMAS

Σκηνοθεσία: ALEXANDER LUCHANINOV

Παραγωγή: RUSSIA TODAY

Χώρα: ΡΩΣΙΑ

Διάρκεια: 72΄

Έτος: 2017

Σύνοψη:

    Μία σύγχρονη ματιά ενός Ρώσου σκηνοθέτη στην πολιτική κληρονομιά που άφησε ο Τσε στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, μισό αιώνα μετά τον θάνατο του.

 

 

ERUNESUTO

Σκηνοθεσία: JUNJI SAKAMOTO

Σενάριο: JUNJI SAKAMOTO

Πρωταγωνιστές: JOE ODAGIRI, ALEXIS DIAZ DE VILLEGAS

Φωτογραφία: SHINGO GIMA

Μουσική: GORO YASUKAWA

Χώρα: Ιαπωνία, Κούβα

Έτος: 2017

 

Σύνοψη:

  Η ιστορία του Freddy Maymura Hurtado του Βολιβιανού αγωνιστή ιαπωνικής καταγωγής που ακολούθησε τον Τσε στο αντάρτικο και σκοτώθηκε στα εικοσιπέντε του χρόνια.

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕ: ΜΕΡΟΣ Α’ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης

Διάρκεια: 39’

 

Σύνοψη:

  Εκπομπή έρευνας του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου που στο πρώτο μέρος καλύπτει την συμμετοχή του Τσε στην κουβανική επανάσταση.

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ : Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕ: ΜΕΡΟΣ Β’ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης

Διάρκεια: 21’

 

Σύνοψη:

  Το δεύτερο μέρος της εκπομπής που καλύπτει το αντάρτικο στη Βολιβία και την δολοφονία του Τσε.

 

 

ΒΟΛΙΒΙΑ- Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης

Διάρκεια:54’

Έτος: 2007

 

Σύνοψη:

  Ο Τσε δολοφονήθηκε αλλά η εικόνα του δεν έσβησε από τη μνήμη των κατοίκων της Σάντα Κρουζ. Ακόμα στα χωριά μιλάνε για έναν άγιο που ήρθε να τους σώσει από τη φτώχεια και την καταπίεση.

 

 

“ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ”: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΓΡΑΝΑΔΟ ΜΕ ΤΗ ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ

Σκηνοθεσία: Χρήστος Αλεξάνδρου

Διάρκεια: 50’

 

Σύνοψη:

  Η Σεμίνα Διγενή συναντάει στη Κούβα τον ογδονταδυάχρονο Αλμπέρτο Γρανάδο και μιλάει μαζί του για το ταξίδι του με τον Τσε στη Λατινική Αμερική. Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνεται  και συνέντευξη του Ρόμπερτ Ρέντφορντ συμπαραγωγού της ταινίας.

 

 

ΑΠΟ ΕΡΝΕΣΤΟ ΣΕ ΤΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης

Διάρκεια:57’

Έτος: 2002

 

Σύνοψη:

Ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής του 2002 ("Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα") για τη ζωή του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Mιλούν μεταξύ των άλλων η κόρη του Tσε, Αλεϊδα Γκεβάρα, ο Τζον Λι Άντερσον, ο Oρλάντο Mπορέγκο, ο στενότερος συνεργάτης του  από την εποχή της κουβανικής επανάστασης και μέχρι τον θάνατο του, ο Eνρίκε Oλτούσκι στενός φίλος και συνεργάτης του Γκεβάρα όταν ήταν υπουργός Bιομηχανίας και -- σε απόσπασματα από μια παλιότερη αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του -- ο ίδιος ο Φιντέλ Kάστρο για τον Tσε. Tο ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Kούβα, τις HΠA, την Iσπανία και τη Γαλλία.

 

 

CHE GUEVARA, Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ

Σκηνοθεσία: Ferruccio Valerio

Χώρα: Ιταλία

Διάρκεια:55’

Έτος: 2004

Σύνοψη:

  Ο Ιταλός σκηνοθέτης χρησιμοποιώντας σπάνιο αρχειακό υλικό από την  Κούβα προσπαθεί να ανακαλύψει το ανθρώπινο πρόσωπο του αγωνιστή, πίσω από τον μύθο.

 

 

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΦΟΥΡΝΩΝ/ «Las Horas de los Hornos»

Σκηνοθεσία: Octavio Getino & Fernando E. Solanas

Χώρα: Αργεντινή

Διάρκεια: 244’

Έτος: 1968

 

Σύνοψη:

Η "Ώρα των Φούρνων" δανείζεται τον τίτλο της από τη φράση του Κουβανού επαναστάτη Χοσέ Μαρτί, την οποία επανέλαβε ο Τσε Γκεβάρα, "είναι η ώρα για τους φούρνους και δεν θα φανεί παρά μόνο φως". Κινηματογραφικό παιδί του καιρού της, αντανακλά ξεκάθαρα το επαναστατικό πνεύμα της δεκαετίας του ’60, αναλύοντας με μαχητική διάθεση τη μεταπολεμική πολιτική πραγματικότητα στην Αργεντινή και τη σχέση της με εκείνη της Λατινικής Αμερικής και των διεθνών αντιαποικιακών κινημάτων.

 

***

Ομιλία του Τσε σε φοιτητές της Ιατρικής Σχολής

Η παρακάτω ιστορική ομιλία εκφωνήθηκε από τον Τσε σε κουβανούς φοιτητές της Ιατρικής, στις 20 Αυγούστου 1960.

Όλοι σχεδόν ξέρετε ότι ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου ως γιατρός πριν από αρκετά χρόνια. Όταν ξεκίνησα, όταν άρχισα να σπουδάζω ιατρική, οι περισσότερες από τις ιδέες που έχω σήμερα ως επαναστάτης απουσίαζαν από το οπλοστάσιο των ιδανικών μου. Ήθελα να πετύχω, όπως θέλουν όλοι. Το όνειρο μου ήταν να γίνω διάσημος ερευνητής. Το όνειρο μου ήταν να δουλεύω ακούραστα για να πετύχω κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να τεθεί στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, αλλά, την ίδια στιγμή, θα αποτελούσε κι έναν προσωπικό θρίαμβο. Ήμουν, όπως όλοι μας, ένα παιδί του περιβάλλοντος μου. Μέσα από κάποιες ειδικές περιστάσεις, ίσως και εξαιτίας του χαρακτήρα μου επίσης, αφού πήρα το  πτυχίο μου, άρχισα να ταξιδεύω στη Λατινική Αμερική και τη γνώρισα πολύ καλά. Με εξαίρεση την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία, επισκέφτηκα -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- όλες τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Έτσι όπως ταξίδευα, πρώτα ως φοιτητής και ύστερα ως γιατρός, άρχισα να έρχομαι σε στενή επαφή με τη φτώχεια, την πείνα, τις αρρώστιες, την αδυναμία να θεραπευτεί ένα παιδί από έλλειψη μέσων, με το μούδιασμα που προκαλούν η πείνα και οι τιμωρίες, ώσπου φτάνουμε σ’ ένα σημείο που φαντάζει ασήμαντο γεγονός να χάνει ένας γονιός το παιδί του, όπως συχνά συμβαίνει στις σκληρά δοκιμαζόμενες κοινωνικές τάξεις στην πατρίδα μας, τη Λατινική Αμερική. Κι άρχισα να βλέπω ότι υπήρχε κάτι που μου φαινόταν τότε σχεδόν εξίσου σημαντικό με την καριέρα μου ή με τη συμβολή μου στην ιατρική επιστήμη, και αυτό ήταν να βοηθήσω εκείνουςτους ανθρώπους.

Εξακολούθησα όμως να είμαι, όπως όλοι μας εξακολουθούμε να είμαστε, ένα παιδί τουπεριβάλλοντος μου και ήθελα να βοηθήσω εκείνους τους ανθρώπους με τις προσωπικές μου προσπάθειες. Είχα ήδη ταξιδέψει πολύ – βρισκόμουν τότε στη Γουατεμάλα, στη Γουατεμάλα του [δημοκρατικά εκλεγμένου Γιάκομπο] Άρμπενς – και είχα αρχίσει να κρατάω κάποιες σημειώσεις γιατη συμπεριφορά ενός επαναστάτη γιατρού. Άρχισα να εξετάζω τι χρειαζόμουν για να γίνω έναςεπαναστάτης γιατρός. Η επίθεση εξαπολύθηκε, ωστόσο: το πραξικόπημα [του 1954] οργανώθηκε από τη Γιουνάιτεντ Φρουιτ Κόμπανι, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον [διευθυντή της CIA] Φόστερ Ντάλες-στην πραγματικότητα, ήταν όλοι τους ένα και το αυτό – και το ανδρείκελο Καστίγιο Άρμας [με τον οποίο αντικατέστησαν τον Άρμπενς]. Η επίθεση ήταν πετυχημένη, δεδομένου ότι ο λαός δεν είχεφτάσει ακόμα στο επίπεδο ωριμότητας που έχει σήμερα ο λαός της Κούβας. Και μια ωραία μέρα εγώ,όπως πολλοί άλλοι, πήρα το δρόμο της εξορίας, ή πάντως το δρόμο της φυγής από τη Γουατεμάλα, αφού δεν ήταν αυτή η πατρίδα μου. Τότε συνειδητοποίησα κάτι βασικό: για να γίνω επαναστάτης γιατρός ή απλώς επαναστάτης, έπρεπε πρώτα να υπάρξει επανάσταση. Η μεμονωμένη προσπάθεια, η προσωπική προσπάθεια, η καθαρότητατων ιδανικών, η επιθυμία για θυσία μιας ολόκληρης ζωής στο πιο ευγενικό ιδανικό δε σημαίνουν τίποτα αν αυτή η προσπάθεια γίνεται μεμονωμένα, απόμερα, σε μια γωνιά της Λατινικής Αμερικής, απέναντι σε εχθρικές κυβερνήσεις και κοινωνικές συνθήκες που δεν επιτρέπουν την πρόοδο. Η επανάσταση έχει ανάγκη αυτό που γίνεται στην Κούβα: την κινητοποίηση ενός ολόκληρου λαού, που έχει μάθει να χρησιμοποιεί τα όπλα και να είναι ενωμένος στη μάχη, που ξέρει τι αξία έχει ένα όπλο και τι αξία έχει η ενότητα του λαού. Ερχόμαστε λοιπόν στην καρδιά του προβλήματος που έχουμε σήμερα μπροστά μας. Έχουμε ήδη το δικαίωμα και την υποχρέωση ακόμα να είμαστε, πρώτα απ’ όλα, επαναστάτες γιατροί, δηλαδή άτομα που θέτουν τις τεχνικές γνώσεις του επαγγέλματος τους στην υπηρεσία της επανάστασης και του λαού.

Επιστρέφουμε τώρα στα αρχικά ερωτήματα: Πώς δουλεύει κανείς αποτελεσματικά για την κοινωνική ευημερία; Πώς συμβιβάζει κανείς την ατομική προσπάθεια με τις ανάγκες της κοινωνίας; Πρέπει να ξαναφέρουμε στο νου μας πώς ήταν η ζωή του καθενός από εμάς, τι έκανε και τι πίστευε καθένας από εμάς, ως γιατρός ή λειτουργός της δημόσιας υγείας από άλλη θέση, πριν από την επανάσταση. Πρέπει να το κάνουμε με βαθύ κριτικό ενθουσιασμό. Θα συμπεράνουμε τότε ότι σχεδόν όλα όσα πιστεύαμε και νιώθαμε εκείνη την παλιά εποχή πρέπει να παραμεριστούν και ότι ένας νέοςτύπος ανθρώπου πρέπει να δημιουργηθεί. Αν ο καθένας από εμάς γίνει ο αρχιτέκτονας αυτού του νέου τύπου ανθρώπου για τον εαυτό του, τότε η δημιουργία αυτού του νέου τύπου ανθρώπου που θα αντιπροσωπεύει τη νέα Κούβα θα είναι πολύ ευκολότερη.

Είναι καλό για σας – τους παρόντες, τους κατοίκους της Αβάνας – να βάλετε καλά στο μυαλό σας αυτήν την ιδέα: ότι στην Κούβα γεννιέται ένας νέος τύπος ανθρώπου, που δεν μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως στην πρωτεύουσα, αλλά μπορεί κανείς να τον δει σε κάθε άλλη γωνιά της χώρας. Όσοι από εσάς πήγατε στη Σιέρρα Μαέστρα στις 26 Ιουλίου θα είδατε κάτι πολύ σημαντικό… Θα είδατε παιδιά που από το ανάστημα τους φαίνονται οχτώ ή εννιά χρονών, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι σχεδόν όλα δεκατριών ή δεκατεσσάρων. Είναι τα γνήσια τέκνα της Σιέρρα Μαέστρα, τα γνήσια παιδιά της πείνας και της φτώχειας σε όλες τις μορφές της. Είναι τα πλάσματα του υποσιτισμού. Στη μικρή μας Κούβα, με τα τέσσερα ή πέντε τηλεοπτικά κανάλια, με τους εκατοντάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς, με την πρόοδο της σύγχρονης επιστήμης, όταν ένα βράδυ εκείνα τα παιδιά έφτασαν στο σχολείο και είδαν για πρώτη φορά ηλεκτρικό φως, αναφώνησαν ότι τα αστέρια ήταν πολύ χαμηλά εκείνη τη νύχτα. Εκείνα τα παιδιά, τα οποία κάποιοι από εσάς θα είδατε, σπουδάζουν τώρα στα σχολεία, από τις πρώτες τάξεις μέχρι την επαγγελματική κατάρτιση, μέχρι την πολύδύσκολη επιστήμη της επανάστασης. Αυτό είναι το νέο είδος ανθρώπων που γεννιέται στην Κούβα. Γεννιούνται σε απομονωμένους τόπους, σε απόμερες περιοχές της Σιέρα Μαέστρα και επίσης στις κολεκτίβες και στους χώρους εργασίας. Όλα αυτά συνδέονται στενά με το θέμα της σημερινής μας συζήτησης: την ενσωμάτωση στοεπαναστατικό κίνημα των γιατρών και των άλλων εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Γιατί το καθήκον της επανάστασης – το καθήκον της μόρφωσης και διατροφής των παιδιών, το καθήκον της εκπαίδευσης του στρατού, το καθήκον της διανομής της γης των παλιών απόντων γαιοκτημόνων σ’εκείνους που έχυναν τον ιδρώτα τους κάθε μέρα στην ίδια γη χωρίς να δρέπουν τους καρπούς της- είναι το σπουδαιότερο έργο κοινωνικής ιατρικής που έχει γίνει στην Κούβα.

Η μάχη κατά της αρρώστιας πρέπει να βασίζεται στην αρχή της δημιουργίας ενός γέρου σώματος, όχι μέσω της περίτεχνης εργασίας ενός γιατρού πάνω σ’ έναν αδύναμο οργανισμό, αλλά δημιουργώντας ένα γερό σώμα μέσω της δουλειάς ολόκληρου του συνόλου, ιδιαίτερα ολόκληρου του κοινωνικούσυνόλου.Μια μέρα η ιατρική θα πρέπει να γίνει μια επιστήμη που θα προλαμβάνει τις ασθένειες, που θα προσανατολίζει το κοινό προς τις ιατρικές υποχρεώσεις του και η οποία θα χρειάζεται να παρεμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσες για να πραγματοποιήσει μια χειρουργική επέμβαση ή να αντιμετωπίσει κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο στη νέα κοινωνία που δημιουργούμε… Εκείνο που απαιτείται γι’ αυτό το οργανωτικό έργο, όπως και για όλα τα επαναστατικά έργα, είναι το άτομο. Η επανάσταση δεν τυποποιεί, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, τη συλλογική βούληση, τη συλλογική πρωτοβουλία. Το αντίθετο, απελευθερώνει τις ατομικές ικανότητες των ανθρώπων. Αυτό που πράγματι κάνει η επανάσταση είναι να κατευθύνει αυτή την ικανότητα. Αποστολή μας σήμερα είναι να προσανατολίσουμε το δημιουργικό ταλέντο όλων των επαγγελματιών του τομέα της υγείας προς το έργο της κοινωνικής ιατρικής. Βρισκόμαστε στο τέλος μιας εποχής, και όχι μόνο εδώ στην Κούβα. Αντίθετα με όσα λέγονται καιπαρά τις ελπίδες κάποιων ανθρώπων, οι μορφές του καπιταλισμού που γνωρίσαμε, κάτω από τιςοποίες μεγαλώσαμε και υποφέραμε, νικιούνται σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Τα μονοπώλια νικιούνται. Η σοσιαλιστική επιστήμη σημειώνει κάθε μέρα νέους, σημαντικούς θριάμβους. Έχουμε την περηφάνια και το καθήκον να βρισκόμαστε στην πρωτοπορία ενός κινήματος απελευθέρωσης στη Λατινική Αμερική, το οποίο ξεκίνησε πριν από καιρό στις άλλες υποδουλωμένες ηπείρους της Αφρικής και της Ασίας. Αυτή η βαθιά κοινωνική αλλαγή απαιτεί επίσης πολύ βαθιές αλλαγές στη νοοτροπία των ανθρώπων.

Ο ατομικισμός ως τέτοιος, ως η μεμονωμένη δράση ενός προσώπου στο κοινωνικό περιβάλλον, πρέπει να εκλείψει στην Κούβα. Αύριο ο ατομικισμός θα πρέπει να είναι η σωστή χρησιμοποίηση όλων των ατόμων προς όφελος της κοινότητας. Αλλά, αν και όλα αυτά, όλα όσα λέω, γίνονται κατανοητά σήμερα, αν και όλοι είναι πρόθυμοι να σκεφτούν λίγο το παρόν, το παρελθόν και το πώς θα πρέπει να είναι το μέλλον, η αλλαγή του τρόπου σκέψης απαιτεί βαθιές εσωτερικές αλλαγές και συμβολή στην πραγματοποίηση βαθιών εξωτερικών αλλαγών, κυρίως κοινωνικών. Αυτές οι εξωτερικές αλλαγές πραγματοποιούνται στην Κούβα καθημερινά. Ένας τρόπος να μάθετε γι’αυτή την επανάσταση, να γνωρίζετε τις δυνάμεις που κρύβουν μέσα τους οι άνθρωποι, δυνάμεις που ήταν λανθάνουσες για τόσο καιρό, είναι να επισκεφτείτε όλη την Κούβα, να επισκεφτείτε τις κολεκτίβες και όλους τους χώρους δουλειάς που δημιουργούνται. Κι ένας τρόπος για να φτάσετεστην καρδιά του ιατρικού ζητήματος είναι όχι μόνο να γνωρίσετε, όχι μόνο να επισκεφτείτε αυτά ταμέρη, αλλά να γνωρίσετε και τους ανθρώπους που συνθέτουν αυτές τις κολεκτίβες και τα κέντρα εργασίας. Πηγαίνετε εκεί και μάθετε τι αρρώστιες έχουν, από τι πάσχουν, από πόση φτώχεια υπέφεραν σ’ όλη τους τη ζωή, φτώχεια που κληρονόμησαν από αιώνες καταπίεσης και απόλυτης υποταγής. Ο γιατρός, ο νοσοκόμος, θα φτάσουν τότε στην καρδιά της νέας δουλειάς τους, δηλαδή ως άτομα μέσα στις μάζες, άτομα μέσα στην κοινότητα. Ό,τι κι αν συμβαίνει στον κόσμο, μένοντας πάντα κοντά στον άρρωστο, γνωρίζοντας καλά την ψυχολογία του, εκπροσωπώντας εκείνους που έρχονται κοντά στον πόνο και τον ανακουφίζουν, ο γιατρός έχει πάντα πολύ σημαντικό έργο, ένα έργο μεγάλης ευθύνης στην κοινωνική ζωή. Πριν από λίγο καιρό, λίγους μήνες, συνέβη εδώ στην Αβάνα μια ομάδα φοιτητών που μόλις είχανπάρει το πτυχίο της ιατρικής να μη θέλουν να πάνε στην ύπαιθρο και ζητούσαν επιπλέον πληρωμή για να το κάνουν. Από την οπτική γωνία του παρελθόντος είναι περισσότερο από λογικό να συμβαίνειαυτό- έτσι τουλάχιστον μου φαίνεται και το καταλαβαίνω. Θυμάμαι πως έτσι ήταν τα πράγματα, έτσι σκέφτονταν οι άνθρωποι πριν από μερικά χρόνια. Για ακόμα μια φορά είναι ο μονομάχος στην επανάσταση, ο μοναχικός πολεμιστης αυτός που θέλει να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον, καλύτερες συνθήκες, και να κερδίσει την αναγνώριση για αυτό που κάνει. Τι θα συνέβαινε όμως αν δεν ήταν αυτά τα άτομα – οι οικογένειες των οποίων στην πλειονότητα τους μπορούσαν να πληρώσουν για τις σπουδές τους – εκείνα που ολοκλήρωσαν τα μαθήματα τους και αρχίζουν τώρα να ασκούν το επάγγελμα τους; Τι θα συνέβαινε αν στη θέση τους ήταν διακόσιοι, τριακόσιοι χωρικοί αυτοί που θα ξεπρόβαλλαν – σαν από θαύμα, ας πούμε – από τις αίθουσες διαλέξεων του πανεπιστημίου; Αυτό που απλώς θα συνέβαινε είναι ότι αυτοί οι χωρικοί θα έτρεχαν αμέσως και με μεγάλο ενθουσιασμό να φροντίσουν τα αδέρφια τους. Θα ζητούσαν τις θέσεις με τη μεγαλύτερη ευθύνη και την περισσότερη δουλειά, για να δείξουν ότι τα χρόνια σπουδών δε σπαταλήθηκαν άσκοπα. Αυτό θα συμβεί σε έξι εφτά χρόνια, όταν οι νέοι φοιτητές, παιδιά της εργατικής τάξης και της αγροτιάς, θα πάρουν τα πτυχία τους. Δεν πρέπει όμως να βλέπουμε το μέλλον μοιρολατρικά και να χωρίζουμε τους ανθρώπους σε παιδιά της εργατικής τάξης ή της αγροτιάς και σε αντεπαναστάτες. Αυτό είναι απλουστευτικό, δεν είναι αλήθεια, και τίποτα δε διαπαιδαγωγεί περισσότερο έναν έντιμο άνθρωπο από το να βιώσει τηνεπανάσταση.Κανένας από εμάς, απ’ όσους φτάσαμε πρώτοι με το Granma, εγκατασταθήκαμε στη Σιέρα Μαέστρα και μάθαμε να σεβόμαστε τον αγρότη και τον εργάτη, ζώντας μαζί τους, κανένας από εμάς δεν ήτανεργάτης ή αγρότης στο παρελθόν. Φυσικά, υπήρχαν εκείνοι που είχε χρειαστεί να δουλέψουν, πουείχαν γνωρίσει ορισμένες ανάγκες σαν παιδιά.

Την πείνα όμως, την αληθινή πείνα, κανείς μας δεν τηνείχε γνωρίσει και αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι θα πει πείνα, προσωρινά, τα δύο χρόνια πάνω στη Σιέρρα Μαέστρα. Και τότε πολλά πράγματα έγιναν ξεκάθαρα… Μάθαμε ότι η ζωή ενός ανθρώπου αξίζει εκατομμύρια φορές περισσότερο απ’ όλη την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη γη. Τομάθαμε εκεί εμείς, που δεν ήμαστε παιδιά της εργατικής τάξης ή της αγροτιάς. Γιατί λοιπόν ναδιαλαλήσουμε τώρα ότι είμαστε οι προνομιούχοι και ότι ο υπόλοιπος λαός της Κούβας δεν μπορεί κιαυτός να μάθει; Ναι, μπορούν, να μάθουν. Σήμερα μάλιστα η επανάσταση απαιτεί να μάθουν, απαιτεί να καταλάβουν καλά ότι η περηφάνια που πηγάζει από την εξυπηρέτηση του συνανθρώπου μας είναιπολύ σημαντικότερη από ένα καλό εισόδημα· ότι η ευγνωμοσύνη των ανθρώπων είναι μονιμότερη, διαρκεί πολύ περισσότερο απ’ όσο χρυσάφι μπορεί να συσσωρεύσει κάποιος. Κάθε γιατρός, στη σφαίρα της δραστηριότητας του, μπορεί και πρέπει να συγκεντρώσει αυτό τον πολύτιμο θησαυρό, την ευγνωμοσύνη των ανθρώπων. Πρέπει τότε να αρχίσουμε να διαγράφουμε τις παλιές αντιλήψεις μας και να ερχόμαστε όλο και πιοκοντά στο λαό με κριτικό πνεύμα. Όχι με τον τρόπο που τον πλησιάζαμε πριν, γιατί όλοι θα πείτε: «Όχι, εγώ είμαι φίλος του λαού. Μου αρέσει να μιλάω με εργάτες και αγρότες και τις Κυριακές πηγαίνω στο τάδε μέρος για να δω τοτάδε πράγμα». Όλοι το έκαναν αυτό. Αλλά το έκαναν υπό τύπον ελεημοσύνης και αυτό που πρέπει να προωθήσουμε σήμερα είναι η αλληλεγγύη. Δεν πρέπει να πλησιάζουμε το λαό για να λέμε: «Να’ μαστε. Ερχόμαστε να σας ελεήσουμε με την παρουσία μας, να σας διδάξουμε την επιστήμη μας, να καταδείξουμε τα λάθη σας, την έλλειψη λεπτότητας και στοιχειώδους γνώσης που σας διακρίνει».

Πρέπει να τον πλησιάζουμε με ερευνητικό ζήλο και ταπεινό πνεύμα, για να μαθαίνουμε από αυτή τη μεγάλη πηγή σοφίας που είναι ο λαός. Συχνά συνειδητοποιούμε πόσο λανθασμένες ήταν κάποιες αντιλήψεις μας, οι οποίες είχαν γίνει κομμάτι του εαυτού μας και, αυτόματα, της συνείδησης μας. Κάθε τόσο έπρεπε να αλλάζουμε όλεςτις αντιλήψεις μας, όχι μόνο τις γενικές, κοινωνικές ή φιλοσοφικές αντιλήψεις, αλλά πότε πότε και τιςαντιλήψεις μας για την ιατρική. Θα δούμε ότι οι ασθένειες δε θεραπεύονται πάντα όπως θεραπεύεται μια αρρώστια στο νοσοκομείο μιας μεγάλης πόλης. Θα δούμε ότι ο γιατρός πρέπει να είναι και αγρότης, ότι πρέπει να μάθει να καλλιεργεί νέα τρόφιμα και, με το παράδειγμα του, να καλλιεργεί τηνεπιθυμία για κατανάλωση νέων τροφίμων, για διαφοροποίηση της διατροφικής δομής στην Κούβα -τόσο μικρής και τόσο φτωχής σε μια αγροτική χώρα που είναι εν δυνάμει η πλουσιότερη στη γη. Θα δούμε τότε ότι κάτω από αυτές τις περιστάσεις θα πρέπει να είμαστε και παιδαγωγοί, ότι θα πρέπει επίσης να είμαστε και πολιτικοί – ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε δεν είναι να προσφέρουμε τη σοφία μας, αλλά να δείξουμε άτι είμαστε έτοιμοι να μάθουμε με το λαό, να φέρουμε σε πέρας αυτή τη σπουδαία και όμορφη κοινή εμπειρία – να χτίσουμε μια νέα Κούβα.

Έχουμε ήδη κάνει πολλά βήματα και η απόσταση από την 1η Ιανουαρίου 1959 μέχρι σήμερα δεν μπορεί να μετρηθεί με συμβατικό τρόπο. Πριν από καιρό οι άνθρωποι καταλάβαιναν ότι εδώ είχε καταρρεύσει όχι μόνο ένας δικτάτορας, αλλά κι ένα σύστημα. Τώρα ο λαός πρέπει να μάθει ότι πάνω στα ερείπια ενός γκρεμισμένου συστήματος πρέπει να οικοδομήσουμε ένα νέο, το οποίο θα οδηγεί στην απόλυτη ευτυχία του λαού….Πειστήκαμε οριστικά ότι υπάρχει ένας κοινός εχθρός. Ξέρουμε ότι όλοι κοιτάζουν πίσω τους για να δουν μήπως τους ακούει κανείς, μήπως κρυφακούει κανείς από κάποια πρεσβεία και μεταδώσει όσα ακούει, πριν πουν ξεκάθαρα τη γνώμη τους κατά των μονοπωλίων, πριν πουν ξεκάθαρα: «Εχθρός μας και εχθρός ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής είναι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που στηρίζει τα μονοπώλια». Αν όλοι ξέρουν ήδη ότι αυτός είναι ο εχθρός και αν έχουμε ως αφετηρία μας τη γνώση ότι όποιος παλεύει εναντίον αυτού του εχθρού έχει κάτι κοινό με εμάς, τότε προχωρούμε παρακάτω. Ποιοι είναι οι στόχοι μας εδώ στην Κούβα; Τι θέλουμε; Θέλουμε την ευτυχία του λαού ή όχι; Παλεύουμε για την απόλυτη οικονομική απελευθέρωση της Κούβας ή όχι; Δεν παλεύουμε για να είμαστε μια ελεύθερη χώρα ανάμεσα σε ελεύθερες χώρες, χωρίς να ανήκουμε σε κανένα στρατιωτικό συνασπισμό, χωρίς να πρέπει να συμβουλευόμαστε την πρεσβεία οποιασδήποτε μεγάλης δύναμης για κάθε απόφαση που παίρνουμε για εσωτερικά και διεθνή θέματα; Δε σκεφτόμαστε να ανακατανείμουμε τον πλούτο εκείνων πουέχουν πάρα πολλά για να δώσουμε σ’ εκείνους που δεν έχουν τίποτα; Δε σκεφτόμαστε εδώ να προσφέρουμε δημιουργικό έργο, μια δυναμική καθημερινή πηγή ευτυχίας; Αν ναι, τότε έχουμε ήδη τους στόχους στους οποίους αναφερθήκαμε… Σε καιρούς μεγάλου κίνδυνου, σε καιρούς μεγάλης έντασης και μεγάλης δημιουργίας, αυτό που έχει σημασία είναι ο μεγάλος εχθρός και οι μεγάλοι στόχοι. Αν συμφωνούμε, αν όλοι μας ξέρουμε ήδη πού πηγαίνουμε, τότε, ό,τι κι αν συμβεί, πρέπει να αρχίσουμε τη δουλειά μας. Σας έλεγα ότι για να είναι κανείς επαναστάτης πρέπει να υπάρχει επανάσταση. Την έχουμε ήδη. Κι ένας επαναστάτης πρέπει επίσης να γνωρίζει τους ανθρώπους με τους οποίους πρόκειται να δουλέψει .Πιστεύω ότι δε γνωρίζουμε ακόμα καλά ο ένας τον άλλο. Πιστεύω ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας… [Ωστόσο] αν γνωρίζουμε τους στόχους, αν γνωρίζουμε τον εχθρό και αν γνωρίζουμε προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, τότε το μόνο που μας απομένει είναι να μάθουμε πόση απόσταση πρέπει να διανύουμε κάθε μέρα και να το κάνουμε. Κανένας δεν μπορεί να πει πόση είναι αυτή η απόσταση· η απόσταση αυτή είναι η προσωπική πορεία κάθε ανθρώπου – είναι αυτό που θακάνει κάθε μέρα, αυτό που θα κερδίζει από την προσωπική του εμπειρία και αυτό που θα δίνει απότον εαυτό του ασκώντας το επάγγελμα του, αφοσιωμένος στην ευημερία του λαού. Αν διαθέτουμε ήδη όλα τα στοιχεία για να βαδίσουμε προς το μέλλον, ας θυμηθούμε τη φράση του Χοσέ Μαρτί, την οποία πρέπει να εφαρμόζουμε διαρκώς: «Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι νατο κάνεις».

Ας βαδίσουμε λοιπόν προς το μέλλον της Κούβας.

ΠΗΓΗ : https://guevaristas.org/1967/10/09/che-speech-medicine-students/

55 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ

ΣΤΟ STUDIO 6 ΩΣ 12 Οκτωβρίου 2022


 

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

1928: Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα γεννιέται στις 14 Ιουνίου στο Ροσάριο της Αργεντινής. Είναι το πρώτο παιδί μιάς μεσοαστικής οικογένειας. Πατέρας του ο Ερνέστο Γκεβάρα Λιντς και η Σέλια ντε λα Σέρνα.

1932: Η οικογένεια Γκεβάρα μετακομίζει από την πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες στην λουτρόπολη Άλτα Γκράσια, κοντά στην Κόρδοβα. Ο μικρός Ερνέστο πάσχει από άσθμα, που θα τον ταλαιπωρεί γιά όλη του τη ζωή, κάτι που τον εμποδίζει να πηγαίνει τακτικά σχολείο μέχρι και τα εννιά του χρόνια.

1948: Εγγράφεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, έχοντας αλλάξει την αρχική του απόφαση να σπουδάσει μηχανικός. Ταυτόχρονα απασχολείται σε διάφορες δουλειές, μεταξύ των οποίων και η εργασία του σε κλινική αντιμετώπισης αλλεργιών.

1950: Ο Ερνέστο κάνει ένα ταξίδι 4.500 χιλιομέτρων με μοτοποδήλατο εξερευνώντας το βορρά της χώρας του, της Αργεντινής.

1951-1952: Μαζί με τον φίλο του, Αλμπέρτο Γκρανάδο, αποφασίζει τον Οκτώβριο του ’51 να ξεκινήσουν ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική. Μέσο μεταφοράς η θρυλική μοτοσυκλέτα του Αλμπέρτο, γνωστη ως “Ποδερόσα ΙΙ”. Ο Γκρανάδο, 30 ετών βιοχημικός με ειδίκευση στη λεπρολογία, γνώρισε τον Ερνέστο μέσω των μικρότερων αδελφών του με τους οποίους ο Γκεβάρα ήταν σχολικός φίλος. Οι περιπέτειες που οι Ερνέστο και Αλμπέρτο έζησαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έχουν καταγραφεί στο βιβλίο “Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας”.

1953: Αποφοιτώντας από την Ιατρική Σχολή, ο Ερνέστο ξεκινά άλλο ένα ταξίδι στην Λατινική Αμερική με στάσεις στη Βολιβία, το Περού, τον Παναμά, τον Ισημερινό, την Κόστα Ρίκα και τη Γουατεμάλα όπου και γνωρίζει τον Νίκο Λόπεζ, έναν νεαρό κουβανό . Στη Βολιβία γίνεται μάρτυρας λαϊκής επανάστασης. Τα απομνημονεύματα από αυτό το ταξίδι περιλαμβάνονται στο σύγραμμα με τίτλο “Ξανά στο δρόμο” (Otra Vez).

1954: Η ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του Γιάκομπο Άρμπενς στη Γουατεμάλα, έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ, έχει ως αποτέλεσμα τη ριζοσπαστικοποίηση των πολιτικών απόψεων του Γκεβάρα. Αναχωρεί γιά την Πόλη του Μεξικού όπου έρχεται σε επαφή με πυρήνες εξόριστων κουβανών επαναστατών. Εκεί παντρεύεται την, περουβιανής καταγωγής, Χίλντα Γκαντέα με την οποία αποκτά μιά κόρη, τη Χιλντίτα.

1955: Γνωρίζει το Φιντέλ Κάστρο, έπειτα από πρόταση του Ραούλ Κάστρο, και προσχωρεί στην ομάδα των εξόριστων κουβανών που αποσκοπούν στην ανατροπή της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα. Γίνεται γνωστός στην ομάδα των κουβανών ανταρτών ως “Τσε” (ή ως ο “γιατρός”) και το Νοέμβρη του 1956 επιβιβάζεται στη θαλαμηγό “Γκράνμα” με προορισμό την Κούβα.

1956-1958: Επιδεικνύει εξαίρετες ικανότητες στο πεδίο του ανταρτοπόλεμου κατά των δυνάμεων του Μπατίστα και προάγεται στο βαθμό του διοικητή (κομαντάντε) τον Ιούλιο του ’57. Το Δεκέμβρη του 1958 οδηγεί τον επαναστατικό στρατό σε μιά καίριας σημασίας νίκη στην Σάντα Κλάρα της κεντρικής Κούβας.

1959: Το Φεβρουάριο ανακηρύσσεται κουβανός πολίτης ως αναγνώριση της προσφοράς του στην απελευθέρωση του νησιού απ’ τη δικτατορία του Μπατίστα. Παντρεύεται την Αλέιδα Μαρτς με την οποία αποκτάει τέσσερα παιδιά, ενώ τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς διορίζεται από τον Κάστρο επικεφαλής του Τμήματος Βιομηχανίας του Ιδρύματος Αγροτικής Μεταρρύθμισης και ένα μήνα μετά γίνεται πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Κούβας. Ως μιά συμβολική κίνηση περιφρόνησης απέναντι στο χρήμα, υπογράφει τα νέα χαρτονομίσματα με το ψευδώνυμο του, ως “Τσε”.

1960: Εκπροσωπώντας την επαναστατική κουβανική κυβέρνηση, πραγματοποιεί εκτεταμένο ταξίδι στην Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ), στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, στην Τσεχοσλοβακία, στην Κίνα και τη Βόρειο Κορέα. Υπογράφει γιά λογαριασμό της Αβάνας σημαντικές εμπορικές συμφωνίες με τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις των χωρών αυτών.

1961: Διορίζεται επικεφαλής του νεοσυσταθέντος Υπουργείου Βιομηχανίας στην Κούβα. Τον Αύγουστο ηγείται της κουβανικής αντιπροσωπείας στην συνδιάσκεψη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Πούντα ντελ Έστε της Ουρουγουάης, όπου και καταγγέλει από του βήματος την πρωτοβουλία “Συμμαχία γιά την Πρόοδο” του τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζων Κέννεντι.

1962: Ο Τσε επισκέπτεται γιά δεύτερη φορά την Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) ως επικεφαλής του Εθνικού Διευθυντηρίου της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας.

1963: Ταξιδεύει στην – ανεξάρτητη πλέον απ’ τη Γαλλία – Αλγερία που βρίσκεται υπό την καινούργια διακυβέρνηση του Αχμέντ Μπεν Μπελά.

1964: Εκφωνεί ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Δεκέμβριο στη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην αμερικανική μεγαλούπολη, ο Τσε γίνεται στόχος ομάδων κουβανών αυτοεξόριστων και αντι-κομμουνιστών. Ένας μικρού μήκους πύραυλος από μπαζούκας εκτοξεύεται εναντίον του κτιριακού συγκροτήματος των Ηνωμένων Εθνών από την περιοχή Κουίνς της Νέας Υόρκης χωρίς να υπάρξουν θύματα, ενώ η αστυνομία της πόλης συλλαμβάνει λίγα μόλις μέτρα μακριά από την είσοδο του κτιρίου του ΟΗΕ την κουβανο-αμερικανίδα Μόλυ Γκονζάλες στης οποίας την κατοχή βρίσκεται ένα μαχαίρι. Η Γκονζάλες παραδέχθηκε πως πρόθεση της ήταν να χτυπησει θανάσιμα τον Τσε.

1965: Ο Τσε βρίσκεται στο Κονγκό της Αφρικής, ηγούμενος αποστολής με σκοπό την υποστήριξη του απελευθερωτικού κινήματος του Πατρίς Λουμούμπα. Την ίδια χρονιά, στην Αβάνα ο Φιντέλ Κάστρο διαβάζει σε δημόσια συγκέντρωση το αποχαιρετιστήριο γράμμα του Γκεβάρα προς την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας. Στα τέλη του έτους, τον Δεκέμβρη, ο Τσε επιστρέφει στην Κούβα κάτω από απόλυτη μυστικότητα με σκοπό να προετοιμαστεί γιά τη νέα αποστολή στη Βολιβία.

1966: Μεταμφιεσμένος και με ψευδή στοιχεία διαβατηρίου ο Τσε καταφθάνει στη Βολιβία προκειμένου να υποστηρίξει την εκεί προσπάθεια γιά ανατροπή του αμερικανοκίνητου καθεστώτος.

1967: Σημαδιακή χρονιά. Τον Απρίλιο δημοσιεύεται το “Μήνυμα προς την Τρικοντινεντάλ” που περιλαμβάνει την περίφημη έκκληση του Τσε γιά δημιουργία “δύο, τριών, πολλών Βιετνάμ”. Η επιχείρηση των αντάρτικων ομάδων υπό την καθοδήγηση του Γκεβάρα στη Βολιβία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και στις 8 Οκτωβρίου οι δεκαεφτά αντάρτες που έχουν απομείνει πιάνονται σε ενέδρα του βολιβιανού στρατού. Ο Τσε τραυματίζεται σοβαρά και πιάνεται αιχμάλωτος. Την επόμενη μέρα δολοφονείται άνανδρα από βολιβιανό στρατιώτη στο χωριό Λα Ιγκέρα, έπειτα από εντολές της τοπικής κυβέρνησης και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Θάβεται σε ανώνυμο ομαδικό τάφο μαζί με άλλους έξι αντάρτες στην περιοχή Βαλεγκράντε.

30 χρόνια μετά…

1997: Έρευνες κουβανών και άλλων λατινοαμερικάνων επιστημόνων καταλήγουν στην ανακάλυψη του ομαδικού τάφου που περιλαμβάνει τα λείψανα του Τσε. Αφού πιστοποιείται η ταυτότητα της σορού, μεταφέρεται στην Κούβα και τοποθετείται σε ειδικό μνημείο στην πόλη Σάντα Κλάρα.

ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/2012/09/28/life/culture-live/cinema/ernesto-tse-gkebara-mia-eikona-diasxizei-ton-kosmo-xronologio/

*

Γραφείο Τύπου NEW STAR

Phone: 2108640054 - 2108220008 - 2108640017

E-mail: newstarcine@gmail.com

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.