Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Κώστας Γουλιάμος: Δυο ξεχωριστά μικρά κείμενα — Το αυτονόητο του Τιντορέτο για την ειρήνη και Το… αυτοανόητο του Μητσοτάκη για τη Μονή της Χώρας

Κώστας Γουλιάμος (*)

Ο Τιντορέτο

Παλιά ανακαλύπταμε τον άνθρωπο χωρίς ιδιότητες στους ήρωες του Κάφκα, του Σκαρίμπα, του Μπέκετ, του Μέλβιλ. Ο 21ος αιώνας βρίθει ανθρώπων χωρίς ιδιότητες: στον ΟΗΕ, στην ΕΕ, στις αστικές κυβερνήσεις, στα κόμματα-καρτέλ, στη Διεθνή Τράπεζα, στους G7, στα γράμματα, τις τέχνες, τις επιστήμες κ.ο.κ —ο κατάλογος είναι μεγάλος.

Τουλάχιστον ο Tintoretto στον πίνακά του “Η Αθηνά απομακρύνει τον Άρη από την Ειρήνη και την Ευημερία (1576-77)”, διέθετε την διαύγεια και την οξυδέρκεια ν’ αποτυπώσει το αυτονόητο.

Μποτίλια Στον Άνεμο BookSitting Εταιρεία Συγγραφέων - Hellenic Authors Society Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης Culture book Κύκλος Ποιητών Λέσχη Ανάγνωσης Καλαμάτας

Ο Μητσοτάκης

Με βάση τη σκέψη του John Locke στο "Δοκίμιο για την Ανθρώπινη Νόηση", έχω στο παρελθόν αρκετές φορές αναφερθεί στην πολυμαθή ασυναρτησία & πολυμαθή άγνοια, στην ηθελημένη συσκότιση, την κακοποίηση της γλώσσας και των λέξεων από τον ηγεμονικό λόγο. Παράδειγμα η σημερινή αποτύπωση των δηλώσεων Κ. Μητσοτάκη στα ΜΜΕ, όταν αναφερόμενος στη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, είπε πως "η μετατροπή αυτή ήταν αχρείαστη".

Η παραπάνω πρόταση δεν συντάχθηκε με ενεργητική διάθεση, μήτε και γίνεται αναφορά στο ποιητικό αίτιο. Με τέτοια βέβαια σύνταξη δίνεται η αίσθηση πως το όλο θέμα-ζήτημα/πρόβλημα είναι αντικειμενικά όπως αποδίδεται. Δεν μπορεί ν’ αλλάξει. Κάτι σαν διαπίστωση "Ανατολή - Δύση Ηλίου: Σήμερα: 06:31 - 20:13 Αύριο: 06:30 - 20:14".

Βέβαια η ενεργητική σύνταξη απαιτεί υποκείμενο που ενεργεί, γεγονός που δεν αποτελεί προϋπόθεση στην παθητική φωνή.

Και η φωνή —ο λόγος— Κ. Μητσοτάκη είναι συστηματικά παθητικός. Εξού και δεν υπάρχει ποιητικό αίτιο, δηλαδή δεν κατονομάζεται το πρόσωπο ή ο φορέας —εν προκειμένω ο Ερντογάν (τουρκική κυβέρνηση) ή το ΝΑΤΟ. Εν ολίγοις, πρόσωπο ή φορέας από τον οποίο προέρχεται η ενέργεια που δέχεται το υποκείμενο.

Δεν κατονομάζονται συν τοις άλλοις οι προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης με διαδοχικές Navtex που δεσμεύουν περιοχές του Αιγαίου, την αντίδραση στη χάραξη θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, με πρόσφατο κρούσμα τη μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, ενός χώρου πολιτιστικής κληρονομιάς, σε τζαμί.

Απλά ο Κ. Μητσοτάκης εκθέτει κι εκτίθεται συστηματικά με γλώσσα παθητικού εφησυχασμού στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως έλεγε και ο Κώστας Βάρναλης "Απ’ τα τσακάλια δε γλυτώνεις με ευχές ή παρακάλια".

Σε κάθε περίπτωση, η υποβάθμιση αυτών των προκλήσεων, αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισής τους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εντείνουν την ανησυχία ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών διεθνώς φουντώνουν.

Μποτίλια Στον Άνεμο Οδηγητής Φίλοι του ΚΚΕ στην Κύπρο Φίλοι του ΚΚΕ

Κώστας Γουλιάμος fb

*

Δείτε από την Μποτίλια το ποίημα που διαβάζει ο Κώστας Γουλιάμος

Νύχτες του Auschwitz

_____

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023). Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο

________

*

*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.