Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Κώστας Γουλιάμος: Κοινωνίες της μεγάλης φτώχειας και των αβυσσαλέων ανισοτήτων

Τζωρτζ Γκρος (1893-1959). Οι αποκρουστικοί τύποι της ιδιοκτησίας  (1921)

 

Κώστας Γουλιάμος

Κοινωνίες της μεγάλης φτώχειας και των αβυσσαλέων ανισοτήτων

Διογκώνεται το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται στην τελευταία “Έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου” της UBS για το 2023.

Σύμφωνα με την Έκθεση, το 1% των πλουσιότερων στον κόσμο, (εισοδήματος άνω του 1 εκατομ. δολαρίων, κατέχουν το 47,5% του συνόλου του παγκόσμιου πλούτου, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου 214 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ενήλικες με εισόδημα λιγότερο από 10.000 δολάρια, που αποτελούν σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, κατέχουν λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πλούτου.

Τζωρτζ Γκρος (1893-1959). Οι κομμουνιστές πέφτουν – οι συναλλαγματικές αξίες σηκώνονται (1920)

Να σημειωθεί δε πως ο κόσμος έχει βυθιστεί σε ένα χρέος 315 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Institute of International Finance τον Μάιο.

Αυτό το τεράστιο «κύμα» χρέους είναι το μεγαλύτερο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Να υπογραμμίσουμε επίσης πως οι "εργαζόμενοι φτωχοί" αντιπροσωπεύουν το 1/3 των φτωχών νοικοκυριών της Ευρώπης.

Είναι γεγονός, επίσης, ότι οι όλες οι αστικές κυβερνήσεις και οι συστημικές πολιτικές δυνάμεις, της Κεντροαριστεράς συμπεριλαμβανομένης, επιμένουν να αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο φαινόμενο και την ουσία του ως μια αντικειμενική διαδικασία ή/και ως μια κανονικότητα, πέρα κι έξω από τα κυρίαρχα γνωρίσματα του καπιταλιστικού συστήματος, ήτοι την οικονομική του βάση, που είναι οι σχέσεις παραγωγής και το εποικοδόμημα, δηλαδή το κράτος, την κυβέρνηση και όλους τους θεσμούς που υπηρετούν την οικονομική βάση (παραγωγικές σχέσεις) κι’ έχουν τη ρίζα τους στη μορφή ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.

Όσο πιο αλματώδης γίνεται η διεθνής δράση (οικονομική, πολιτική, στρατιωτική) του κεφαλαίου —οι Μαρξ & Ενγκελς στο Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος έγραφαν ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα—, τόσο πιο πολύ διογκώνονται οι ανισότητες και φτώχεια.

Ταυτόχρονα, στην τελευταία 10ετία ο ανταγωνισμός του κεφαλαίου αποτελεί πλέον κυρίαρχο γνώρισμα, εξού και στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο οξύνεται στο έπακρο.

Και η όξυνση συνοδεύεται με μια πρωτόγνωρη για την εργατική τάξη και τους λαούς επιδείνωση της θέσης τους, ένταση της φτώχειας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης.

Αντικειμενικά επομένως, διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες και οξύνονται οι ταξικές αντιθέσεις.

[Κάτω: Έργο του George Grosz — “Boss”  — Θα αφανίσω γύρω μου που ό,τι με εμποδίζει να είμαι αφεντικό (1921)]

Μποτίλια Στον Άνεμο

*

Κώστας Γουλιάμος fb

*

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023).

Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.

Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογές Ιουνίου 2024.

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο

________

* * *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.