Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Κώστας Γουλιάμος: Ο Μπωντλαίρ και η τρομοκρατία των ισαποστάκηδων ή Περί διανοητικής / λογοτεχνικής / καλλιτεχνικής ατροφίας

Κώστας Γουλιάμος

Περί διανοητικής / λογοτεχνικής / καλλιτεχνικής ατροφίας

Καθώς (καθ)οδηγούμαστε από μια «αρχή», που ο Charles Baudelaire αποκαλούσε «άμεμπτη αισχρότητα στη νομιμότητα» και έτσι γινόμαστε «...νέα θύματα των αμείλικτων ηθικών νόμων», δημιουργούμε πλέον καθ’ έξιν (habitus) το ύφος και το ήθος μιας φοβισμένης κοινωνίας —κουλτούρα φόβου, την έχω ονομάσει σ’ ένα από τα βιβλία μου.

Έτσι κυριαρχεί η φανατική προσήλωση σε στάσεις και συμπεριφορές εγωτισμού.

Κυριαρχεί η υπεράσπιση ενός αταξικού δικαιωματισμού, όπως βέβαια και η τρομοκρατία των ισαποστάκηδων και της εκκωφαντικής σιωπής.

Σχεδόν τα πάντα εξελίσσονται με όρους θρησκευτικής ανεκτικότητας, θεμελιωμένης στα ήθη του κεφαλαίου και του κυρίαρχου λόγου του· στα οφέλη της αγοραίας επικοινωνίας.

Πρόκειται για φαινόμενα επιστροφής στην οπισθοδρόμηση και τη βαρβαρότητα, που παραμορφώνουν φρικτά κοινωνίες και ανθρώπους και που ενισχύονται από τις εδραιωμένες, πλην ερμητικές εκκλησίες κάποιων κύκλων που αυτοπροσδιορίζονται και αλληλολιβανίζονται ή (αυτό)διαφημίζονται ως πρωτοπόροι, καινοτόμοι, προοδευτικοί λογοτέχνες, καλλιτέχνες και πάει λέγοντας.

Επωφελούμενοι δε του συστήματος αθροίζουν με βουλιμία ανούσιες τιμές και αξιοθρήνητα οφέλη αρκεί να είναι στοιχισμένοι/ες πίσω από την «άμεμπτη αισχρότητα στη νομιμότητα» των στόχων του Ηγεμόνα.

Το θέτει αποκαλυπτικά και πάλι ο Baudelaire:

«...θα χαθούμε μέσα από τους ίδιους τρόπους που νομίζουμε πως ζούμε. Η μηχανική θα μας αμερικανοποιήσει εντελώς, η πρόοδος θα κάνει να ατροφήσει σε τέτοιο βαθμό το διανοητικό κομμάτι μέσα μας...» («Ο κόσμος θα τελειώσει» από τις «Φωτοβολίδες» [«Fusées»].

Όλη αυτή η μηχανική στην εποχή της ψηφιακής —κι αργότερα κβαντικής— αναπαραγωγής δημιουργεί όχι μόνο διανοητική ατροφία αλλά κάνει πιο εύκολη τη μετάλλαξη.

Το μεταλλαγμένο και οι μεταλλαγμένοι/ες πολλαπλασιάζονται με ταχύτητα μέσα από ένα πολύπτυχο ψηφιακών ανασχεδιασμών, συντελώντας στην κατίσχυση όλων εκείνων των φαινομένων κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής αναισθητοποίησης.

Μποτίλια Στον Άνεμο

*

Κώστας Γουλιάμος fb

*

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023).

Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.

Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογές Ιουνίου 2024.

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο

________

* * *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.