Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Κώστας Γουλιάμος: Να πάψουμε να είμαστε συνένοχοι σε πολιτικές που ξεχαρβαλώνουν τη ζωή μας — Φτάσαμε σε μια Ευρώπη όπου 100 εκατ. βρίσκονται στα όρια της φτώχειας — Η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται για Δημοκρατία αλλά για κερδοφορία — Το μάρκετινγκ είναι ο εξωραϊσμός της αστικής πολιτικής — Βιώνουμε μία πολιτική επικοινωνία με συνθηματολογία και συσκότιση — Γι' αυτό και πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ

«Το τι θα γίνει αύριο το φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι σήμερα. Αν ενισχύουμε τις πολιτικές της βαρβαρότητας, έχουμε ευθύνη» τονίζει ο Κώστας Γουλιάμος, ακαδημαϊκός και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Εκτός από την εμπορευματοποίηση το επικίνδυνο είναι η στρατικοποίηση των Πανεπιστημίων, προειδοποιεί.

_____________________ 

Συνέντευξη: Αλεξάνδρα Φωτάκη / InView 01 Ιουνίου 2024 | 10:00

Εικονοληψία: Δημήτρης Μιχαλάκης - Αλέξανδρος Γαστεράτος

Μοντάζ: Μάριος Φώτος

Γραφικά: Νίκος Χατζηευθυμίου

Οργ. Παραγωγής - Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Παναγόπουλος

_____________________

Ο Κώστας Γουλιάμος απαντά σε γρήγορες ερωτήσεις

Δείτε από εδώ τα βίντεο

 


«Δάσκαλος», αυτή είναι απάντηση που δίνει ο Κώστας Γουλιάμος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και τέως πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στην ερώτηση για τον χαρακτηρισμό που ο ίδιος δίνει στον εαυτό του.

Μιλώντας στο in αναφέρεται στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και σημειώνει ότι η Παιδεία παραμένει ζητούμενο. Θεωρεί ότι οι νέοι είναι πολιτικοποιημένοι και φέρνει σαν παράδειγμα τις διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα, αλλά και τα αποτελέσματα στις φοιτητικές εκλογές που έφεραν πρώτη την Πανσπουδαστική.

Υπογραμμίζει ότι έχουμε μπει στη λογική της οικονομίας του πολέμου, κάτι στο οποίο έχουν υποταχθεί και τα Πανεπιστήμια, μιλώντας και για το μάρκετινγκ του πολέμου.

Για τον Κώστα Γουλιάμο η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η απελευθέρωση από τα δεσμά της χειραγώγησης και η ανάληψη της ευθύνης από τον καθένα προσωπικά για τη διαμόρφωση του μέλλοντος που επιθυμεί…

Φτάσαμε σε μια Ευρώπη όπου 100 εκατ. βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται για Δημοκρατία αλλά για κερδοφορία

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κ. Κώστας Γουλιάμος με την δημοσιογράφο του in κ. Αλεξάνδρα Φωτάκη

Για το νόμο περί ιδιωτικών πανεπιστημίων: Εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων

«Τίποτα δεν γίνεται σε ιστορικό κενό» τονίζει ο Κώστας Γουλιάμος και επισημαίνει ότι πλέον έχουμε περάσει όχι μόνο στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο σε ένα οριακό σημείο εμπορευματοποίησης των πανεπιστημίων.

Σημειώνει δε ότι το επίφοβο και επικίνδυνο είναι η στρατιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, «καθώς όσο περνάνε τα χρόνια παρατηρούμε ότι τα πανεπιστήμια εμπλέκονται στην οικονομία του πολέμου». Όπως λέει έχει δημιουργηθεί ένα «τρίγωνο μεταξύ της πολεμικής βιομηχανίας, των τεχνολογιών και των πανεπιστημίων. Και αυτό το τρίγωνο συμμετέχει ενεργά σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε οικονομία πολέμου και οδηγεί χώρες και λαούς σε καταστροφές».

Τονίζει δε και το ρόλο της ΕΕ σε αυτή την κατεύθυνση υπενθυμίζοντας ότι τον Ιανουάριο του 2024 βγήκε η έκθεση από την Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που «ζητά τα πανεπιστήμια να κατευθύνουν την έρευνα τους προς τη λεγόμενη αμυντική βιομηχανία».

Για την εμπλοκή των ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο της Ουκρανίας: Όλο το σύστημα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση

«Νομίζω πως όλο το σύστημα, το ευρωενωσιακό σύστημα και το ευρωατλαντικό σύστημα προς αυτή την κατεύθυνση οδηγείται» σημειώνει και προσθέτει πως «έχουν ξοδευτεί μόνο στην Ευρώπη, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ 380 δισεκατομμύρια. Άλλωστε όλες οι χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο ξόδεψαν τη χρονιά που μας πέρασε 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Μόνες τους είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν το 37 – 38%. Αυτής της δαπάνης. Είναι πολύ υψηλά αυτά τα ποσοστά και δείχνουν ακριβώς την κατεύθυνση που πάμε».

Υπενθυμίζει ότι έχουμε ήδη δύο περιφερειακούς πολέμους και υπενθυμίζει ότι ο Σαρλ Μισέλ έχει πρόσφατα αναφερθεί στην ανάγκη προετοιμασίας της Ευρώπης για ένα πόλεμο.

Για τα Βαλκάνια με αφορμή το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα: Όλα είναι εύθραυστα

Σχολιάζοντας το χρόνο που επελέγη για το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα σημειώνει ότι αυτό αποδεικνύει ότι όλα είναι εύθραυστα. «Και αυτό το καθεστώς καλλιεργείται ακριβώς από τους πολιτικούς σχεδιασμούς που κάνει και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, δηλαδή και το ευρωατλαντικό και το ευρωενωσιακό σύμπλεγμα».

Όπως λέει δουλεύουν σε μία κατάσταση που στόχο έχει μόνο «να παράγει και να αναπαράγει αυτή την έκρυθμη κατάσταση όχι μόνο στην περιοχή αυτή».

Για τον πόλεμο στη Γάζα: Αντιλαμβάνονται την έννοια του δικαίου ως καουτσούκ

Χαρακτηρίζει τον πόλεμο στη Γάζα «γενοκτονία». «Τέτοιου είδους πολιτικές εμπέδωσης της στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων και της πολιτικής αντιλαμβάνονται την έννοια του δικαίου ως καουτσούκ. Μπορούν μια μέρα να το ξεχειλίσουν μέχρι εκεί που θέλουν και την άλλη να το πάνε εκεί πάλι που θέλουν. Επιλεκτικές οι πολιτικές τους» συμπληρώνει με αφορμή και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου περί ενταλμάτων σύλληψης Νετανιάχου.

Για το μάρκετινγκ του πολέμου: Πλέον ο πόλεμος δεν γίνεται με συμβατικούς τρόπους

Ο Κώστας Γουλιάμος σημειώνει ότι το μάρκετινγ του πολέμου είναι η αγοραλογία του πολέμου. Σημειώνει δε ότι «γι’ αυτό το στρατιωτικό, βιομηχανικό και εκπαιδευτικό σύμπλεγμα, στην εποχή που ζούμε εμπλέκει και τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας. Πλέον ο πόλεμος δεν γίνεται όπως ξέρουμε με συμβατικούς τρόπους. Γίνεται ακόμα και με τεχνολογίες περιβάλλοντος».

Για την πολιτικοποίηση των νέων: Επανήλθαν οι φοιτητές στον πυρήνα της πολιτικής

Σημειώνει την έκρηξη των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ. Όπως τονίζει δεν ήταν «για ένα αφηρημένο δικαιωματισμό, ήταν για τον σκληρό πυρήνα της πολιτικής. Αυτό είχαμε να το δούμε από τα χρόνια του Βιετνάμ. Δηλαδή, επανήλθαν οι φοιτητές στον πυρήνα της πολιτικής, ζητώντας από τα πανεπιστήμιά τους, δημόσια -προσέξτε- πανεπιστήμια και ιδιωτικά ταυτόχρονα, να απεμπλακούν από κάθε σύμπραξη με τη βιομηχανία πολέμου ή με επενδύσεις σε κράτη τα οποία είναι δολοφόνοι».

Ως δεύτερο στοιχείο σημειώνει το ότι η Πανσπουδαστική για δεύτερη χρονιά παίρνει την πρώτη θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια «ένα δείγμα και ταυτόχρονα μια απόδειξη ότι οι νέοι προβληματίζονται γιατί αυτό που βιώνουν είναι μια βαρβαρότητα και δεν είναι ούτε δέχονται ούτε αποδέχονται αυτή τη βαρβαρότητα».

Για το ενδιαφέρον των νέων για την Ευρώπη: Τους απασχολεί γιατί φτιάχνει πολιτικές που κατεδαφίζουν εργασιακά δικαιώματα

Όπως λέει η Ευρώπη αφορά τους νέους και τους απασχολεί και όχι μόνο τους φοιτητές, γιατί φτιάχνει πολιτικές, νομοθεσίες «τέτοιες ακριβώς που δεν κάνουν τίποτα περισσότερο παρά να κατεδαφίζουν τα εργασιακά δικαιώματα. Όσα έχουν εν πάση περιπτώσει απομείνει».

«Έχουμε φτάσει σε μια Ευρώπη όπου κοντά στα 100 εκατομμύρια βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού», όπως επισημαίνει.

Γιατί ΚΚΕ στις ευρωεκλογές: Για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση

Στο γιατί πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ απαντά γιατί «είμαστε εγγύηση μέσα στην ΕΕ για να αποκαλύψουμε όλα αυτά τα οποία προσπαθεί το σύστημα να συγκαλύψει, να τα εξωραΐσει».

Ο Γουλιάμος εκτιμά ότι έρχονται πιο επικίνδυνες και δύσκολες καταστάσεις από αυτές που ήδη βιώνουμε και θα γίνουν ακόμα πιο έντονα τα φαινόμενα της βαρβαρότητας. Για να «ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση έχουμε τη βαθιά υποχρέωση να συσπειρωθούμε μαζί με το ΚΚΕ», διαφορετικά όπως λέει «εάν τα αφήσουμε έτσι όπως είναι, είμαστε συνένοχοι, σε μια πολιτική η οποία δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ξεχαρβαλώνει τη ζωή μας».

Για την ακροδεξιά: Δεν μπορούμε να φυσικοποιήσουμε το τερατώδες

«Η ακροδεξιά πάντα τρομάζει», όπως λέει και σημειώνει ότι όλοι έχουμε δει τι τέρατα έχουν δημιουργηθεί όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο.

«Και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να φυσικοποιήσουμε το τερατώδες».

Για το Κυπριακό και τα «ήρεμα νερά» στα ελληνοτουρκικά: Εξωραΐζουν την κατάσταση

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, ο Γουλιάμος αμφισβητεί το κατά πόσο είναι ήρεμα τα νερά. Σημειώνει δε ότι «από το Βίλνιους όμως και μετά, όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά, περισσότερο όσο ποτέ άλλοτε δίνεται αυτή η εικόνα εξωραϊσμού για διχοτόμηση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου μέσα από δικές μας υποχωρήσεις πάνω σε κυριαρχικά δικαιώματα και βέβαια τη διχοτόμηση της Κύπρου».

Όπως λέει δε το Κυπριακό από την είσοδο της Κύπρου και μετά έχει εκτεθεί σε περισσότερους κινδύνους.

Το μάρκετινγκ είναι ο εξωραϊσμός της αστικής πολιτικής. Βιώνουμε μία πολιτική επικοινωνία με συνθηματολογία και συσκότιση

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ κ. Κώστα Γουλιάμου στην δημσοιογράφο του in κ. Αλεξάνδρα Φωτάκη

Για την πολιτική στον 21ο αιώνα: Βιώνουμε ένα είδος επικοινωνίας που στηρίζεται στην ηθελημένη συσκότιση

Σύμφωνα με τον Γουλιάμο, «η πολιτική είναι τα πάντα» και το μάρκετινγκ είναι «ο εξωραϊσμός της αστικής πολιτικής».

Σημειώνει δε ότι αυτό που ζούμε και βιώνουμε είναι «ένα είδος επικοινωνίας το οποίο στηρίζεται στην ηθελημένη συσκότιση και στην κακοποίηση των λέξεων».

Για την Παιδεία στο πλαίσιο της ΕΕ: Δεν παράγουμε την κοινωνία της γνώσης, αλλά της άγνοιας

Για τον Γουλιάμο «το ζητούμενο είναι η Παιδεία» σε αυτή την εποχή. Στο αν υπάρχει χώρος για Παιδεία, απαντά αρνητικά, αφού όπως λέει αυτή τη στιγμή αυτό που γίνεται είναι «να παράγουμε όχι την κοινωνία της γνώσης, την κοινωνία της άγνοιας. Ένα είδος μόρφωσης που στηρίζεται πάνω στο εργαλειακό στοιχείο, στη χρησιμοθηρία».

Όπως λέει και σήμερα «τα πάντα σκεπάζονται από ένα σύστημα το οποίο εκπαιδεύει, εκπαιδεύει πώς να μην σκεφτόμαστε, όχι πώς να σκεφτόμαστε, πώς να μην δημιουργούμε».

Τονίζει δε πως όσο το σύστημα εμπορευματοποιείται «τόσο εξουθενώνει τη δημιουργικότητα που κουβαλάει η νεολαία».

Για το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου και τη «χαλαρή ψήφο»: Με στάση αποχής και ανοχής η κατάσταση επιδεινώνεται

Σημειώνει ότι ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου είναι «ελάχιστος» και σημειώνει ότι αυτή είναι μία συζήτηση σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Έστω και αν είναι το μόνο που ψηφίζεται.

Παραδέχεται ότι ο κόσμος εκλαμβάνει την ψήφο στις ευρωεκλογές ως «χαλαρή» αφού ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι αποφασίζουν για αυτόν χωρίς αυτόν. Τονίζει ωστόσο ότι με στάση αποχής και ανοχής η κατάσταση επιδεινώνεται και μάλιστα σε μία περίοδο που έχουμε περάσει σε οικονομία πολέμου, συνθήκες φτωχοποίησης και αβυσσαλέων ανισοτήτων όπως υπογραμμίζει.

Και για αυτό τονίζει ότι πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ.

«Πρέπει να απελευθερωθούμε, όχι να είμαστε συνεχώς κάτω από μια ομπρέλα χειραγώγησης, επειδή φοβόμαστε για το τι θα γίνει αύριο. Το τι θα γίνει αύριο είναι κάτι το οποίο το φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι με τα χέρια μας σήμερα. Αν τελικά εμείς σήμερα με τα χέρια μας ενισχύουμε αυτές τις πολιτικές που μας οδηγούν στη βαρβαρότητα, έχουμε ευθύνη».

_____

Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο

_____

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023). Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο

________

*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.