Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

ΣΥμμορία - Eurogroup: Χρέος με γραβάτα (μέχρι το 2060 και κάτι τέρμινα) ή Γερούν, γερούν, κουδούνια μας βαρούν (τα νταούλια αποχωρούν)

EUROGROUP
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση χωρίς συμφωνία για το χρέος - Δεδομένη η συνέχιση της αντιλαϊκής επέλασης
Τρίτη 23/05/2017 - 00:35 - Ενημέρωση: Τρίτη 23/05/2017 - 08:54
Χωρίς συμφωνία για το ελληνικό κρατικό χρέος ολοκληρώθηκε το Eurogroup. «Επί του παρόντος δεν έχουμε συνολική συμφωνία», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοινώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 15 Ιούνη.
Τα παζάρια «σκάλωσαν» στη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς και στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Mέχρι το 2022 θα διατηρηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ενώ η συζήτηση γίνεται για την περίοδο μετά το 2022. Το πρώτο σχέδιο που έπεσε στο τραπέζι προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 2% από το 2023 μέχρι το 2060. Στη συνέχεια κατατέθηκε ένα δεύτερο προσχέδιο που προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% από το 2023 μέχρι το 2060.
Γάτα με γραβάτα
  • Για το θέμα του χρέους, αυτό που συζητάνε ΔΝΤ και Ευρωζώνη είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων «ελάφρυνσης» που θα ενεργοποιηθούν όμως μετά το τέλος του προγράμματος.
Από την αρχή της συνεδρίασης είχε διαφανεί ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επισφραγίσουν τα σκληρά μέτρα του τέταρτου μνημονίου που ψήφισε στη Βουλή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά είναι αβέβαιη η λήψη απόφασης για το ελληνικό κρατικό χρέος, συνεπώς θα καθυστερήσει και η εκταμίευση της δόσης. 
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πραγματοποίησε διαβουλεύσεις στο περιθώριο της συνεδρίασης με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Μάλιστα, η συνεδρίαση του Εurogroup διακόπηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να γίνουν διαπραγματεύσεις με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ και τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ.
Το Ταμείο θέτει τη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αν και το συγκεκριμένο ζήτημα αποτυπώνει ανάγλυφα τον καυγά για τον επιμερισμό της χασούρας της καπιταλιστικής κρίσης, την πορεία της Ευρωζώνης και τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία και άλλα κράτη της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει -κάτι που επανέλαβε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Βόλφανγκ Σόιμπλε- ότι οι ουσιαστικές αποφάσεις για την «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους θα ληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.
Αναπόσπαστα δεμένο με το θέμα του χρέους είναι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, το οποίο βρέθηκε στο τραπέζι του Eurogroup. Την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους επηρεάζουν και οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας που είναι διαφορετικές μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση του χρέους θα συνδεθεί με τα επόμενα μνημόνια μετά το 2018.
  • Η ελληνική κυβέρνηση επιζητά μια μείωση του χρέους για να «απελευθερώσει» χρήμα για τη στήριξη του κεφαλαίου, ενώ
  • η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.
H ανακοίνωση του Eurogroup
Πηγή: Eurokinissi
«Το Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συνολική συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup.
Το Eurogroup χαιρέτισε τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας. Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή. Το Eurogroup κάλεσε τους θεσμούς από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν μια ολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης», προσθέτει η ανακοίνωση.
«Απόψε δυστυχώς δεν γεφυρώσαμε το χάσμα», υποστήριξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ για τα προαπαιτούμενα δήλωσε ότι επιτεύχθηκε τεράστια πρόοδος. «Είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε επισήμως την αξιολόγηση», σημείωσε, προσθέτοντας πως «μπορούμε να έχουμε την επόμενη εκταμίευση πριν από το καλοκαίρι».
Τη γλυτώσαμε πάλι τη γραβάτα
Ο πρόεδρος του Eurogroup κατέστησε σαφές ότι οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος, επικαλούμενος τις αποφάσεις του Eurogroup το Μάη του 2016.
Επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά ζητήματα, όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup σημειώθηκε πρόοδος. Όπως είπε, αυτό που συμφωνήθηκε είναι ότι ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% θα παραμείνει για πέντε χρόνια. «Για λεπτομέρειες επ' αυτών και για όσα θα γίνουν μετά το τέλος του προγράμματος, θέλουμε ακόμη δουλειά», συμπλήρωσε.
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «δεν καταλήξαμε απόψε σε συμφωνία για το χρέος, αλλά η εργασία που κάναμε είναι πολύ χρήσιμη». Πρόσθεσε πως υπάρχει γόνιμο έδαφος για μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup. 
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις εκταμιεύσεις όταν υπάρξει η συμφωνία».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι είναι εφικτή μία συνολική συμφωνία εντός των τριών επόμενων εβδομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.