Δεκέμβρης 1944 (17)

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Κινηματογραφικό Σκοπευτήριο Καισαριανής: Ένας Χωρισμός (20115) του Ασγκάρ Φαραντί (Τετάρτη, 24 Μάη 2017, 8:00)

Κινηματογραφική Λέσχη Σκοπευτήριο
Τετάρτη 24 Μαΐου
Ένας χωρισμός (2011)
του Ασγκάρ Φαραντί
Παρουσίαση Μπάμπης Ζαφειράτος
Βλέπε στην Μποτίλια:
 
Επόμενη παρουσίαση: 
Ο Εξαιρετικός κύριος Λαζάρ (2011)
του Φιλίπ Φαλαρντό
Τετάρτη, 31 Μαΐου
*
Διαβάστε πιο κάτω
«Δυο λόγια» για τους σκηνοθέτες και τις ταινίες
*
Προηγούμενες παρουσιάσεις του Μπ. Ζ.
Στην Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο»,
στην Αλκυονίδα,
στην ΟΓΕ Χολαργού - Παπάγου:

Μποτίλιες στο Σκοπευτήριο, στην ΟΓΕ και στην Αλκυονίδα

*
Βλέπε και
Το
ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας
*

Ένας Χωρισμός
(A Separation / Jodaeiye Nader az Simin, 2011)
του Ασγκάρ Φαραντί
Ηθοποιοί: Λεϊλά Χατάμι (Σιμίν), Πέιμαν Μοάντι (Ναντέρ), Σαχάμπ Χοσεϊνί (Χοτζάτ), Σαρέχ Μπαγιάτ (Ραζιέ), Σαρίνα Φαραντί (Τερμέ). Ιράν, Έγχρ. 123'
Με τα Πυροτεχνήματα την Τετάρτη (2006) ξεχώρισε, με το Τι απέγινε η Έλι (2009) καθιερώθηκε, με το Ένας Χωρισμός ( 2011) κέρδισε τα 53 από τα 71 βραβεία για τα οποία προτάθηκε, και το 2013, αποκτώντας τη γαλλική βίζα για την προτελευταία ταινία του, το Παρελθόν, εδραίωσε το λαμπρό του μέλλον. Πριν συμπληρώσει τα σαράντα του χρόνια (γεν. το 1972), ο Ασγκάρ Φαραντί, κατάφερε όχι μόνο να δώσει συνέχεια στο σπουδαίο Ιρανικό σινεμά (Αμπάς Κιαροστάμι, Τζαφάρ Παναχί, Ματζίντ Ματζιντί, Μαργιάν Σατραπί), αλλά και να κατακτήσει μια λαμπρή θέση στη χορεία των σημαντικών δημιουργών της έβδομης τέχνης.
Δυο λόγια για την ταινία
Τεχεράνη. Η Σιμίν και ο Ναντέρ, ένα αγαπημένο ζευγάρι μεσοαστών, έχουν συμφωνήσει να φύγουν για το Παρίσι, με τη 11χρονη κόρη τους. Αλλά, μετά από ένα χρόνο τρεχάματα, αντί για την πολυπόθητη αναχώρηση, θα βρεθούν «ενώπιόν μας» με μια αίτηση συναινετικού διαζυγίου. Αιτία, η αλλαγή στάσης του Ναντέρ, αφού τώρα νοιώθει υποχρεωμένος να μείνει δίπλα στον πατέρα του που πάσχει από Αλτσχάιμερ. Όμως η «μοιραία γυναίκα» που θα προσληφθεί για να προσέχει τον γέρο θα φέρει νέους κλυδωνισμούς στην ήδη δοκιμαζόμενη οικογένεια.
Μια συνηθισμένη εν πολλοίς ιστορία, ένα δυνατό, πολυεπίπεδο δράμα για την υπευθυνότητα και τη θυσία, την ειλικρίνεια και την αγάπη, την αλήθεια και το ψέμα, την οικογένεια και τη θρησκεία, τη θέση της γυναίκας και του άντρα, αλλά και τις ταξικές συγκρούσεις, στον φονταμενταλιστικό ιστό του σύγχρονου Ιράν. Με τον θεατή στο δύσκολο ρόλο ενός αντικειμενικού κριτή.
Χρυσή Άρκτος στο Βερολίνο και Αργυρές Άρκτοι για τις τρεις ανδρικές και τις τέσσερεις γυναικείες ερμηνείες. Όσκαρ ξενόγλωσσής ταινίας.
Η συνέχεια στην Καισαριανή…
Παρουσίαση της ταινίας
*
Ο Εξαιρετικός Κύριος Lazhar
(Monsieur Lazhar, 2011)
του Φιλίπ Φαλαρντό
Ηθοποιοί: Μοχάμεντ Φελάγκ (Μπασίρ Λαζάρ), Σοφί Νελίς (Αλίς), Εμιλέν Νερόν (Σιμόν), Ντανιέλ Προυλ (Μαντάμ Βεγιανκούρ). Καναδάς, Έγχρ. 94'
Ο Φιλίπ Φαλαρντό (γεν. το 1968), μετά από σπουδές πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα και 20 φιλμ για μια δημοφιλή τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ (1988), σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία, Η αριστερή πλευρά του ψυγείου (2000), μεγάλη επιτυχία στον Καναδά, που του χάρισε πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Από κει κι έπειτα η καριέρα του θα είναι ανοδική. Ο κύριος Λαζάρ τον καθιέρωσε και έξω από τη χώρα του. Υποψηφιότητα για όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας, βραβεία κοινού στα Φεστιβάλ του Τορόντο και του Ρότερνταμ και πολλά ακόμη βραβεία.
Δυο λόγια για την ταινία
Μόντρεαλ. Ο κύριος Λαζάρ, πρόσφυγας από την Αλγερία, θα προσληφθεί ως δάσκαλος σε ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο, αντικαθιστώντας την προηγούμενη δασκάλα που κρεμάστηκε μέσα στην τάξη της. Ο χαρισματικός νέος δάσκαλος, μέσα στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, θα αναπτύξει γρήγορα δεσμούς με τους μικρούς μαθητές που προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους. Ταυτόχρονα πασχίζει κι ο ίδιος να γιατρευτεί από τις δικές του απώλειες, αλλά και να απαλύνει τη δεύτερη απώλεια των παιδιών, αφού βρίσκεται προ της ενδεχόμενης απέλασής του.
Ο κύκλος των χαμένων μαθητών ανάμεσα στους άχρωμους τοίχους του εκπαιδευτικού συστήματος, που ρίχνει το βάρος του στους τύπους, αδιαφορώντας για τον ουσιαστικό ρόλο του σχολείου, σε μια κοινωνία (και όχι μόνο την καναδική, εν προκειμένω), πρωταγωνίστρια στην διάλυση των δομών παιδείας και υγείας, με την ανθρώπινη επαφή να έχει χαθεί και τη γνώση για τη ζωή να αξιοποιείται προς όφελος και μόνο της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Καταπληκτικές ερμηνείες από τον κωμικό ηθοποιό, περφόρμερ, ποιητή και συγγραφέα, Μοχάμεντ Φελάγκ, όλους τους μαθητές, και ιδιαίτερα από το μικρό θαύμα της Σοφί Νελίς.
Η συνέχεια στην Καισαριανή…
Παρουσίαση της ταινίας
*
Το ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.