Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Μπάμπης Αγγουράκης: Η εγκληματική πολιτική των ιμπεριαλιστών και τα «Φαρμακονήσια»


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η αντιμεταναστευτική πολιτική ένοχη για τα «Φαρμακονήσια»
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Μπ. Αγγουράκη σε σχετική συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου

Την ένταση της καταστολής της ΕΕ ενάντια στους μετανάστες, που αποτελεί από τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στη λυκοσυμμαχία και υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης.
Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, τόνισε ότι το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, που οδήγησε στο θάνατο δεκάδες εξαθλιωμένους μετανάστες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά,
είναι το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα των κοινών διωκτικών επιχειρήσεων του FRONTEX με τις ελληνικές και άλλες εθνικές δυνάμεις καταστολής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων.
Στην τοποθέτησή του ο Μπ. Αγγουράκης σημείωσε τα εξής:
«Σε υγρό τάφο χιλιάδων εξαθλιωμένων μεταναστών και προσφύγων έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο και το Αιγαίο η βάρβαρη αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.
Η τελευταία τραγωδία με δώδεκα νεκρούς μετανάστες στο Φαρμακονήσι - ανάμεσά τους και μικρά παιδιά - αποτέλεσμα της επιχείρησης των ελληνικών λιμενικών αρχών να τους απωθήσουν από τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα, είναι το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα της κατασταλτικής πολιτικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που από κοινού σχεδιάζουν και υλοποιούν.
Το τραγικό ναυάγιο είναι το έμπρακτο αποτέλεσμα της έντασης της καταστολής στα σύνορα, της ενίσχυσης των κατασταλτικών δυνάμεων του FRONTEX, που αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.
Οι κοινές επιχειρήσεις του FRONTEX και των ελληνικών δυνάμεων καταστολής, όπως η επιχείρηση "Ασπίδα" στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η "Ερμής" στα νοτιοανατολικά θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, η "Ποσειδών" σε Αιγαίο και Λιβυκό Πέλαγος και η αντίστοιχη επιχείρηση "Αινείας" στο Ιόνιο, το μόνο που κάνουν είναι να πολλαπλασιάζουν τα αθώα θύματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής.
Είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα κύματα μετανάστευσης, γιατί αποτελούν την άλλη όψη της εγκληματικής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων που ξεριζώνει από τις πατρίδες τους εξαθλιωμένους και απελπισμένους ανθρώπους, που τις εγκαταλείπουν για να επιβιώσουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τις πολεμικές συγκρούσεις, την πείνα και την εξαθλίωση που προκαλούν ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, την εκμετάλλευση των λαών σε κάθε σημείο του πλανήτη.
Σήμερα, είναι επείγουσα ανάγκη οι λαοί
  • Nα διεκδικήσουν μέτρα άμεσης ανακούφισης του προβλήματος.
  • Να σταματήσουν τα νέα μέτρα και η κατασταλτική δράση των μηχανισμών της ΕΕ στα σύνορα (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων).
  • Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  • Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.
  • Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ.
  • Να καταργηθεί ο Κανονισμός "Δουβλίνο ΙΙ".
  • Να σταματήσει αμέσως κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ σε τρίτες χώρες».
Σύροι και Αφγανοί πρόσφυγες,
διασωθέντες από το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι
Προωθούν διεύρυνση του δικτύου συνοριοφύλαξης και εκτός ΕΕ
Νωρίτερα, στην τοποθέτησή του για το θέμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, 
βρήκε ευκαιρία, από την τραγωδία, να εισηγηθεί διεύρυνση του δικτύου συνοριοφύλαξης της ΕΕ και εκτός κρατών - μελών, σε γειτονικές χώρες.
Για να μη φτάνουν καν στις χώρες της ΕΕ οι πρόσφυγες, υποστήριξε πως
«το ιδεώδες θα ήταν να μπορούμε να εξετάσουμε αιτήσεις παροχής ασύλου στις ακτές από τις οποίες ξεκινούν αυτά τα πλοία (σ.σ.: τα δουλεμπορικά)», και συμπλήρωσε: «Πράγματι, θα μπορούσαν αποστολές της ΕΕ να εγκατασταθούν στις ακτές της Τουρκίας, της Λιβύης, της Αιγύπτου, και να κάνουν τον έλεγχο αυτό. Και, πράγματι, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά μηχανισμών, αυτούς τους μηχανισμούς πρέπει να τους δούμε να λειτουργούν όχι στα ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά στα απέναντι σύνορα, είτε θαλάσσια είτε χερσαία»...
«Να μη γίνεται η προσωρινή διαμονή μόνιμη...»
Στο μεταξύ, άλλο ένα βήμα στην οικοδόμηση της Ευρώπης - φρούριο, με σύνορα ασφυκτικά κλειστά για μετανάστες και πρόσφυγες, συνιστούν οι νέες διατάξεις της Κομισιόν που ενέκρινε κατά πλειοψηφία και το Ευρωκοινοβούλιο. Στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου γίνεται αναφορά σε «νέους κανόνες» με στόχο, μεταξύ άλλων, «και να αποτρέψουν να γίνεται η προσωρινή διαμονή μόνιμη».
Με βάση τις νέες διατάξεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας να εισάγεται ακριβώς το εργατικό δυναμικό που χρειάζονται κάθε φορά τα μονοπώλια, προσδιορίζεται ότι
«κάθε αίτηση εισδοχής εποχικού εργαζόμενου σε κράτος - μέλος της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει σύμβαση εργασίας ή δεσμευτική προσφορά εργασίας η οποία θα διευκρινίζει τα βασικά, όπως το ποσό της αμοιβής και τον αριθμό των ωρών εργασίας».
Επίσης, κάθε κράτος – μέλος
«θα πρέπει να καθορίζει τη μέγιστη διάρκεια διαμονής των εποχικά εργαζομένων - από πέντε έως εννέα μήνες - ανά δωδεκάμηνο. Οι εποχικοί εργαζόμενοι θα μπορούν να επεκτείνουν το συμβόλαιό τους ή να αλλάζουν εργοδότη μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα».
Τέλος, ορίζεται ότι τα κράτη - μέλη έχουν δυόμισι χρόνια στη διάθεσή τους για να θέσουν σε ισχύ τους νέους κανόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.