Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ο Κύπριος Πρόεδρος με «λύση» αλά «σχέδιο Ανάν» – ΚΚΕ: «Με τη σφραγίδα ΗΠΑ και ΕΕ»


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σήμερα στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος με «λύση» αλά «σχέδιο Ανάν»

Καθώς εντείνονται οι διεργασίες για τη λεγόμενη «λύση» του Κυπριακού με βάση ένα νέο «σχέδιο Ανάν», όπως δείχνει η διαρροή προχτές στον κυπριακό Τύπο προσχεδίου κοινού ανακοινωθέντος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, συναντιέται σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, και τον ΥΠΕΞ, Ε. Βενιζέλο.
Οι διεργασίες που συντελούνται εντάσσονται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Ν. Αναστασιάδης, που είχε υποστηρίξει το διχοτομικό «σχέδιο Ανάν», μετά από συνάντηση με τα άλλα κόμματα, σημείωσε ότι
«υπάρχουν σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων όχι για χάρη των διαπραγματεύσεων».
Επίσης, δήλωσε ότι θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό μετά την επιστροφή του από την Αθήνα για να τον ενημερώσει σε βάθος για το αληθές, όπως είπε, περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος.
Στο προσχέδιο που διέρρευσε υπάρχουν τα κομβικά σημεία που έβαζε και το «σχέδιο Ανάν» το 2002 με ένα επικάλυμμα ομοσπονδίας, που πίσω του υπάρχει η ουσιαστική διχοτόμηση, αφού προβλέπονται δύο «συνιστώντα κράτη» και δική τους εξουσία.
Σε ερώτηση αν το κείμενο είναι υπό διαπραγμάτευση, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης απάντησε: «Ό,τι είχαμε να πούμε, το έχουμε πει και αναμένουμε να απαντήσει η άλλη πλευρά».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο πνεύμα Ανάν με τη σφραγίδα ΗΠΑ και ΕΕ

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης Αναστασιάδη - Ερογλου για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που δημοσιεύθηκε στον Τύπο, προκαλεί έντονες ανησυχίες.
Το σχέδιο αναφέρεται σε δύο "συνιστώντα κράτη", σύμφωνα με το πνεύμα του σχεδίου Ανάν, που καταψήφισε ο κυπριακός λαός.
Φέρνει τη σφραγίδα των παρεμβάσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ, είναι διαμορφωμένο στη βάση της συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης, που νομιμοποιεί την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και την κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Οι ισχυρισμοί ότι μπορεί να δοθεί δίκαιη λύση στο Κυπριακό, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποδείχθηκαν επικίνδυνοι και ο κυπριακός λαός έχει συμφέρον να αντιταχθεί στην ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία και τους σχεδιασμούς της.
Το ΚΚΕ καταδίκασε το σχέδιο Ανάν, στήριξε και στηρίζει την πάλη του κυπριακού λαού για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος προς όφελος όλων των εργαζομένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Το ΑΚΕΛ, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα του «Χαραυγή», επιδιώκει λύση με πλήρη αποστρατιωτικοποίηση και αποχώρηση των εποίκων.
Πρόκειται για
«λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με διασφαλισμένη τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου πρέπει να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους».
Ο Α. Κυπριανού, ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, μιλώντας σε συνάντηση με πρέσβεις στην Κύπρο, είπε ότι
«εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακολουθήσει πολιτική που οδηγεί σε λύση βασισμένη σε αρχές, δεν θα διστάσουμε να τον στηρίξουμε».
Υπενθύμισε ότι ο Ν. Αναστασιάδης έπρεπε να επιμείνει στις επιτευχθείσες συγκλίσεις καθώς και τις προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ ότι σε διαφορετική περίπτωση ο Ερογλου θα επανέφερε απαράδεκτες θέσεις και θα οδηγούμαστε σε αχρείαστες και επικίνδυνες περιπέτειες.
Ο Α. Κυπριανού υπέδειξε ότι το ΑΚΕΛ εάν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις έτσι που αυτή τη φορά να υπάρχει αίσια κατάληξη. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα προς τους ξένους πρέσβεις ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση της Κύπρου δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει μοχλό πίεσης για επιβολή διχοτομικής ή κακής λύσης.
Διαφωνία με την έναρξη διαπραγματεύσεων στη βάση του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν επικίνδυνες ασάφειες, όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, με επιστολή του κάλεσε χτες τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να μην αποδεχθεί το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος για επανάληψη των συνομιλιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.