Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Κυβέρνηση ΝΔ: «Δίχτυ εμπλοκής» στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ισραήλ — Έτοιμη να αναλάβει το «πολιτικό τίμημα» στα Ελληνοτουρκικά — Χωμένη μέχρι τα μπούνια στα σχέδια που βάζουν μπουρλότο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής — Και στην «κάλυψη» του κράτους-δολοφόνου

*

Επίθεση με drones, πυραύλους cruise και βαλλιστικούς, εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ – Όλες οι εξελίξεις

*

Το Ισραήλ αιματοκυλά για ακόμη μια φορά τον Παλαιστινιακό λαό, χτυπώντας με όλα τα μέσα την Λωρίδα της Γάζας

*

20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης

*

#FreePalestine #SaveGaza #ZionistCensorship

*

Οι ΗΠΑ είναι «δεσμευμένες στην ασφάλεια» του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου

*

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Χωμένη ως τα μπούνια στα σχέδια που βάζουν μπουρλότο στην περιοχή

Φωτό: Από συνεκπαίδευση με τους Ισραηλινούς

Χωμένη ως τα μπούνια είναι η κυβέρνηση στα επικίνδυνα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα στη Μέση Ανατολή, διατηρώντας κι ενισχύοντας τις σχέσεις με τον «στρατηγικό σύμμαχο» Ισραήλ, την ώρα που η σύγκρουση οδεύει προς τη γενίκευση, συνεχίζεται η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει τα παζάρια στα Ελληνοτουρκικά επιταχύνοντας επώδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αναπόσπαστο κομμάτι κι αυτές των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, με ό,τι κινδύνους συνεπάγονται για τα ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα.

Διόλου τυχαία, μετά από χαρακτηριστική αφωνία για τα νέα χτυπήματα του Ισραήλ σε Λίβανο και Ιράν, και μετά από μερικές υποκριτικές κορόνες για «ανάγκη αποκλιμάκωσης» γενικά και αόριστα, η κυβέρνηση έσπευσε μια μέρα μετά τη δολοφονία Χανίγια να πραγματοποιήσει στην Αθήνα «πολιτικές διαβουλεύσεις» Ελλάδας - Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, η πολιτική διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Αλίζα μπιν Νουν, είχε εκτενείς συζητήσεις με την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, με την Ισραηλινή διπλωμάτη να σημειώνει ότι «υπάρχει ανάγκη για σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και ισχυρή συνεργασία ανάμεσα στις χώρες που ασπάζονται τον ρεαλισμό στην περιοχή». Χαρακτήρισε, δε, το Ιράν και τους «αντιπροσώπους» του - όπως είπε - στη Μέση Ανατολή «απειλή για τη διεθνή ειρήνη, τη σταθερότητα και τις εφοδιαστικές αλυσίδες».

Τα προσχήματα κοινά με την κυβέρνηση, αφού λίγες ώρες μετά, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, μίλησε κι αυτός για «ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εφοδιαστική αλυσίδα». Θυμίζουμε ότι για την προστασία των συμφερόντων των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε διαδοχικά στον Κόλπο του Αντεν τις φρεγάτες «Υδρα» και «Ψαρά», οι οποίες μάλιστα ενεπλάκησαν με πυρά εναντίον εισερχομένων, προερχόμενων από το έδαφος της Υεμένης. Μάλιστα, πρωταγωνιστώντας στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides» στην περιοχή, η κυβέρνηση ετοιμάζει ως αντικαταστάτη της φρεγάτας «Ψαρά», όταν επιστρέψει από την αποστολή της, περί τα μέσα Σεπτέμβρη όπως υπολογίζεται, έτερη φρεγάτα, τη «Σπέτσαι», στην οποία ήδη γίνονται εργασίες επιθεώρησης, επισκευών και αναβάθμισης στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

«Δίχτυ εμπλοκής» στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ισραήλ

 

Σε ό,τι αφορά, δε, την «ισχυρή συνεργασία» και τον «ρεαλισμό» που ζητούν οι Ισραηλινοί, δεν πρέπει να έχουν παράπονο από την Αθήνα και την ελληνική κυβέρνηση, που διαρρέει σε όλους τους τόνους ότι «προτεραιότητά» της είναι η διατήρηση των σχέσεων με τον «στρατηγικό σύμμαχο» Ισραήλ.

«Στρατηγική σχέση» που χτίζεται χρόνια τώρα, με προμετωπίδα το σχήμα 3+1, Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ, ως αιχμή του δόρατος των ευρωατλαντικών σχεδιασμών σε οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό επίπεδο απέναντι στην παρέμβαση των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή.

Διόλου τυχαία, άλλωστε, η αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών τον Ιούλη στην Υεμένη, όπου και κατέστρεψαν την πόλη - λιμάνι Χοντέιντα, έγινε με σχέδιο που προηγουμένως (τον Μάη) προβάρισαν οι Ισραηλινοί σε συνεκπαίδευση με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία νότια της Κρήτης.

Θυμίζουμε άλλωστε τα όσα αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» ήδη από τον Νοέμβρη του 2017, για το πώς προχωρούσε ήδη από τότε, ταχέως, και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, με τη «δεξαμενή σκέψης» «Hudson», με έδρα την Ουάσιγκτον, να λέει ήδη από τότε ότι «οι κοινές αεροπορικές ασκήσεις Ελλήνων και Ισραηλινών στον ουρανό πάνω από την Κρήτη έχουν δώσει στους Ισραηλινούς πιλότους πολύτιμη εκπαίδευση ενάντια σε ένα σύστημα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σε επιχειρήσεις εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, που είναι πιο πιθανό από ποτέ να τις υπερασπίζεται ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας», όπως και σε επιχειρήσεις ανεφοδιασμού αφού «τα 1.400 χιλιόμετρα απόστασης μεταξύ Ισραήλ και Κρήτης είναι ίσα με την απόσταση που χωρίζει το Ισραήλ από την εγκατάσταση πυρηνικού εμπλουτισμού της Νατάνζ του Ιράν (σ.σ. το κύριο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν)».

Με τη ΝΔ να παίρνει το 2019 τη σκυτάλη στην αστική διαχείριση, είδαν σχεδόν αμέσως το φως της δημοσιότητας σχέδια για κατασκευή ελληνοϊσραηλινού ραντάρ στην Ανατολική Κρήτη, το οποίο θα είχε τον έλεγχο του εναέριου χώρου από τα Δαρδανέλια μέχρι το Ιράν. Σύμφωνα μάλιστα με διαρροές, το Ισραήλ επρόκειτο να εγκαταστήσει ανάλογο ραντάρ και στο Όρος Τρόοδος στην Κύπρο, στο πλαίσιο πάντα της ολοένα στενότερης συνεργασίας και της Κύπρου με το Ισραήλ, όπως φαίνεται επίσης αυτές τις μέρες.

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα είπε, τον Απρίλη του 2019, στο 7ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων, ο τότε αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ: «Ενάντια στο δίκτυο του εχθρού, πρέπει να οικοδομήσουμε κι εμείς από τη μεριά μας ένα δίκτυο (...) Ετσι δημιουργείτε ένα δίκτυο συμμάχων, Πολεμικών Αεροποριών, στη Μέση Ανατολή, και μέσω αυτού μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους σας». Τις μέρες αυτές αποκαλύπτεται πάλι το ποιοι είναι οι δολοφονικοί αυτοί στόχοι...

Σε κάθε περίπτωση, το «δίχτυ» αυτό φρόντισαν να το πλέξουν με συνεχείς συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις, πολλές εκ των οποίων με συμμετοχή και των Αμερικανών.

Και φυσικά, η εμπλοκή στα βρώμικα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή απλώνεται σε όλα τα «μήκη και πλάτη»: Από την «αξιοποίηση» όλων των βάσεων, σε Σούδα, Λάρισα, Β. Ελλάδα και αλλού, ως ορμητηρίων για ΗΠΑ και ΝΑΤΟικούς που επιχειρούν στην περιοχή, έως την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο «στόμα του λύκου», με την κυβέρνηση να αναπτύσσει τη φρεγάτα «Σαλαμίς» στα ανοιχτά του Λιβάνου, στο πλαίσιο της επιχείρησης «UNIFIL», να «παίρνει πάνω της» την προαναφερόμενη ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides», αναλαμβάνοντας και τη διεύθυνσή της από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, έχοντας στείλει εδώ και 3 χρόνια την πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους - αέρος «Patriot» της Πολεμικής Αεροπορίας (Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας - ΕΛΔΥΣΑ) στη Σαουδική Αραβία.

Έτοιμη να αναλάβει το «πολιτικό τίμημα» στα Ελληνοτουρκικά

Με τον ίδιο «ρεαλισμό» προσέρχεται η κυβέρνηση και στις συνεννοήσεις στα Ελληνοτουρκικά, με στόχο πάντα τη «σταθερότητα» στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και την ευόδωση μπίζνες του κεφαλαίου στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας ο Γεραπετρίτης στον ΣΚΑΪ την πρεμούρα της κυβέρνησης να «τρέξει» αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, απέδωσε τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις στο πέρασμα του ...χρόνου και στην έλλειψη πολιτικού θάρρους να παρθούν επώδυνες αποφάσεις. Είπε συγκεκριμένα ότι «η αδράνεια ουδέποτε έχει ωφελήσει στα εθνικά θέματα και έχει οδηγήσει σε περαιτέρω εκτράχυνση.

Το είδαμε, δυστυχώς, στο κομμάτι της Κύπρου, στο οποίο έχουμε ήδη 50 χρόνια μιας διαίρεσης η οποία είναι αντίθετη σε κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και είναι μία χαίνουσα εθνική πληγή. Το είδαμε στα Ελληνοτουρκικά, όπου, ξέρετε, κάθε φορά που συζητούσαμε με την Τουρκία βρισκόμασταν και σε πιο ακραίες θέσεις. Έχουν υπάρξει 64 κύκλοι διερευνητικών επαφών με σκοπό οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών. Και κάθε φορά βρισκόμασταν σε ένα σημείο χειρότερο από το προηγούμενο».

Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, όπως και μιας ενδεχόμενης προηγουμένως των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, επέμεινε ότι «οφείλουμε να συζητούμε με τους γείτονές μας. Οφείλουμε να συζητούμε για τα εύκολα, αλλά οφείλουμε να συζητούμε και για τα δύσκολα. Οι ανοιχτοί δίαυλοι οι οποίοι υπάρχουν, προλαμβάνουν τις εντάσεις από το να καταστούν κρίσεις». Αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα, που δείχνει ότι οι «συμφωνίες» και τα παζάρια τους δημιουργούν τις εντάσεις και τούμπαλιν.

Σε αυτό το πλαίσιο ισχυρίστηκε ότι στο πρόσφατο επεισόδιο στην περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, τάχα «δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος επεισοδίου με την Τουρκία» αφού «από την πρώτη στιγμή λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας, οι οποίοι υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να αποσυμπιεστεί η ένταση, να αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία και να ολοκληρωθεί η έρευνα».

Βέβαια, σε αυτό το πλαίσιο ...αποσυμπίεσης η κυβέρνηση ακύρωσε προγραμματισμένη ναυτική άσκηση (την «ΤΡΙΑΙΝΑ») χωρίς πυρά στα ανατολικά της Ρόδου, ενώ ερώτημα παραμένει αν το «Ievoli Relume» θα βγει, όπως έχει σχεδιαστεί, στις αρχές Σεπτέμβρη για έρευνες ανατολικά της Καρπάθου, σε περιοχή η οποία από ένα σημείο και έπειτα βρίσκεται εκτός οριοθετημένης ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου.

«Η πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι με θάρρος, με παρρησία, αναλαμβάνοντας ενδεχομένως το πολιτικό τίμημα, να συζητήσουμε για το θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας», είπε ο Γεραπετρίτης προετοιμάζοντας για τα χειρότερα σε ό,τι αφορά τα ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο για να «τρέξουν» τα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Ριζοσπάστης, 3-4/8/2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.