Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Μητσοτάκης - Ζελένσκι: Την ώρα που η Ελλάδα καίγεται σαν λαμπάδα, λαμβάνει χώρα το δείπνο των αναισθήτων — Αυτοί με τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς κι εμείς θαΝΑΤΟποινίτες — Πολεμικό ανακοινωθέν και μπίζνες — ΚΚΕ: Υποκριτική επίκληση του "διεθνούς δικαίου" για να κρυφτεί η πιο ενεργή εμπλοκή — Απογειώνουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τον πόλεμο

Εντάξει ρε παιδί μου, συρτάκι χορεύουνε, όχι ζεϊμπέκικο...

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΖΕΛΕΝΣΚΙ

ΚΚΕ: Υποκριτική επίκληση του "διεθνούς δικαίου" για να κρυφτεί η πιο ενεργή εμπλοκή

(Πηγή φωτό:Δημιουργός: KONTARINIS GEORGE EUROKINISSI Συντελεστές: Eurokinissi)

Τρίτη 22/08/2023 - 08:57

Για υποκριτική επίκληση του "διεθνούς δικαίου" για να κρυφτούν οι επικίνδυνες στοχεύσεις που υπηρετεί η κοινή δήλωση Μητσοτάκη - Ζελένσκι (βλ. κάτω) κάνει λόγο σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Επισημαίνει ότι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και οι κυβερνήσεις “κόβουν και ράβουν” το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα όπως έδειξε και η παρουσία στη συνάντηση της Αθήνας εκπροσώπου του Κοσόβου, ενός κράτους – προτεκτοράτου, που αποτελεί προϊόν της κατάφωρης παραβίασης του “διεθνούς δικαίου”.

Η ανακοίνωση:

«Όσο κι αν ο κύριος Μητσοτάκης επικαλείται υποκριτικά το “διεθνές δίκαιο”, δεν μπορεί να κρύψει τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησής του, που είναι η πιο ενεργή και βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και γενικότερα στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Ουσιαστικά, δηλαδή, η κυβέρνηση της ΝΔ τροφοδοτεί εκείνους τους παράγοντες που οδήγησαν τόσο στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και στην όξυνση των προβλημάτων στις χώρες των Βαλκανίων.

Αυτές τις επικίνδυνες στοχεύσεις υπηρετεί και η κοινή δήλωση Μητσοτάκη - Ζελένσκι που, στη βάση των ΝΑΤΟϊκων κατευθύνσεων, προβλέπει την περαιτέρω αποστολή πολεμικού υλικού στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, την παροχή “εγγυήσεων ασφαλείας”, την ένταξη και ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης και άλλων περιοχών της χώρας σε στρατιωτικές – πολεμικές βάσεις, εμπλέκοντας το λαό σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Η υποκρισία στην επίκληση του διεθνούς δικαίου από τον πρωθυπουργό φαίνεται και από το γεγονός ότι στη συνάντηση που διοργάνωσε στην Αθήνα παρευρέθηκε και ο εκπρόσωπος του Κοσόβου, ενός κράτους – προτεκτοράτου, που αποτελεί προϊόν της κατάφωρης παραβίασης του “διεθνούς δικαίου”. Επιβεβαιώνοντας ότι οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, από κοντά και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, “κόβουν και ράβουν” το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα.

Το ποιος θα ωφεληθεί από τις συμφωνίες της κυβέρνησης το αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας ουσιαστικά και ως “ντίλερ” τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου, που τους προορίζει να συμμετέχουν στην “ανοικοδόμηση” της Ουκρανίας και στις ενεργειακές μπίζνες της επόμενης ημέρας, σε ένα σκληρό ανταγωνισμό με άλλα τμήματα μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων των κρατών του ευρωατλαντικού τόξου.»

902

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΣΤΟΤΑΚΗ - ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Απογειώνουν την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τον πόλεμο

Μέγαρο Μαξίμου: Δείπνο με τους ηγέτες των Βαλκανίων, την ηγεσία της ΕΕ και τον Ζελένσκι

Με ατζέντα και αποφάσεις που βάζουν φωτιά στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που διοργάνωσε η κυβέρνηση στην Αθήνα, με βασικό στόχο την βαθύτερη εμπλοκή της περιοχής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα και στην αντιπαράθεση με Ρωσία και Κίνα.

 

Πηγή: Eurokinissi

Διόλου τυχαία, ο Ζελένσκι έφτασε στην Αθήνα υπό άκρα μυστικότητα και λίγες μόνο μέρες αφότου η κυβέρνηση έβαλε την υπογραφή της στη Διακήρυξη - μπουρλότο του G7 για «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία, που μεταξύ άλλων μιλά για

«διμερείς μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις και ρυθμίσεις ασφαλείας» προς π.χ. την «Διασφάλιση μιας βιώσιμης δύναμης ικανής να υπερασπιστεί την Ουκρανία τώρα και να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον»...

Και όπως επιβεβαιώθηκε στην συνάντηση όλα αυτά μεταφράζονται μα ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με πρώτο στο «μενού» την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16 και εγγυήσεις για την «άμυνα της παρευξείνιας περιοχής» με ό,τι αυτό σηματοδοτεί την ώρα που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση απλώνεται στη Μαύρη Θάλασσα.

Πολεμικό Ανακοινωθέν

Πηγή: Eurokinissi

Σε αυτή την βάση Μητσοτάκης και Ζελένσκι είχαν συνάντηση «τετ α τετ», ενώ ακολούθησε και διευρυμένη συνάντηση με συμμετοχή αντιπροσωπειών. Ακολούθως δημοσιοποίησαν ένα «πολεμικό ανακοινωθέν» υπό τον τίτλο «Κοινή Δήλωση» των δύο μερών «για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας».

Στο κατάπτυστο κείμενο «αναγνωρίζουν» ευθύς εξαρχής «την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η εδραιωθείσα ικανότητα της ευρωατλαντικής κοινότητας να αντιμετωπίζει υπάρχουσες και πιθανές παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές ασφαλείας», τονίζοντας σε αυτό το πλαίσιο ότι η «η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και σταθερότητα του ευρω-ατλαντικού χώρου, όπως προβλέπει το Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ του 2022, το οποίο υιοθετήθηκε από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 Ιουνίου 2022».

Προειδοποιούν εξάλλου ότι το ΝΑΤΟ

«θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ρωσικές απειλές και εχθρικές ενέργειες με ενότητα και υπευθυνότητα, μεταξύ άλλων, μέσω της ενίσχυσης της αποτροπής και άμυνας όλων των Συμμάχων, μέσω της ενδυνάμωσης της ανθεκτικότητας και μέσω της υποστήριξης των εταίρων του προς αντιμετώπιση κακόβουλων παρεμβάσεων και επιθετικότητας».

Παραπέμποντας δε στις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2022 και του 2023, επαναλαμβάνουν «τη σταθερή τους δέσμευση να αναβαθμίσουν περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία όσο συνεχίζει να υπεραμύνεται της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει για «την αταλάντευτη θέση» της «όσον αφορά τον στρατηγικό στόχο της Ουκρανίας για ευρωατλαντική ενσωμάτωση, σύμφωνα με όσα οι Σύμμαχοι συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και με την Κοινή Δήλωση των G7». Εξ ου και μαζί με το Κίεβο «επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να εντείνουν τις κοινές προσπάθειες προς υποστήριξη της ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στη Συμμαχία και εφαρμογής των προδιαγραφών του ΝΑΤΟ».

Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι

«θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ισχυρή και αποτελεσματική πολιτική και υλική υποστήριξη της Συμμαχίας προς την Ουκρανία με σκοπό να διασφαλισθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να υπεραμυνθεί αποτελεσματικά της επικράτειάς της, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται, υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση «θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική, τεχνική, αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία», ενώ πιάνει πόστα για το πλιάτσικο αργότερα του κεφαλαίου αφού τονίζει ότι θα «συμμετάσχει μαζί με διεθνείς οργανισμούς, συμμάχους και εταίρους στην αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο».

Εμπλοκή για μπίζνες

Στη συνέχεια, στις κοινές δηλώσεις τους ο Μητσοτάκης θύμισε ότι η κυβέρνηση

«βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας τον αγώνα σας για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής σας κυριαρχίας» διαβεβαιώνοντας ότι «το ίδιο θα συνεχίσουμε να πράττουμε, όσος χρόνος και αν απαιτηθεί». Κατηγόρησε την Ρωσία για εγκλήματα πολέμου που, όπως είπε, «θα πρέπει να βρουν τιμωρία από την διεθνή δικαιοσύνη». Θύμισε, δε, ότι η Ελλάδα εφαρμόζει όλες τις ευρωενωσιακές κυρώσεις κατά της Μόσχας «παρά τον αντίκτυπο που αυτό έχει στην οικονομία μας» (κύρια τους Έλληνες αγρότες), ενώ την ίδια ώρα σκιαγράφησε τις μπίζνες που ανθούν για το εφοπλιστικό κεφάλαιο λέγοντας ότι το 50% των ουκρανικών σιτηρών εξάγονται με ελληνικά πλοία.

Λεία έταξε και στις κατασκευαστικές επιμένοντας ότι η ντόπια αστική τάξη θα είναι παρούσα στην «τιτάνια προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης της χώρας σας, αξιοποιώντας τη μεγάλη μας πείρα στον κατασκευαστικό τομέα, μέσω συμπράξεων δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, διαθέτοντας δυνάμεις στα πεδία τής ψηφιοποίησης, της υγείας, της αναστήλωσης πολιτιστικών μνημείων, με έμφαση, όπως συζητήσαμε, ειδικά στην Οδησσό».

Με το «ψητό» να ετοιμάζεται και για τους ενεργειακούς ομίλους στάθηκε στο ρόλο της Αλεξανδρούπολης ως «κόμβου για την αποστολή βοήθειας των συμμάχων» όπως είπε, «αναδεικνύοντας μία ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία για την Ουκρανία, αλλά συνολικά για όλη την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ότι «από εκεί ξεκινάει ένας νέος ενεργειακός διάδρομος που ενώνει τον βορρά με το νότο, το νότο με τον βορρά, ώστε σύντομα η Αλεξανδρούπολη να αποτελεί μία νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου», από όπου «θα καλύπτονται έτσι όχι μόνο οι δικές μας εθνικές ανάγκες αλλά και οι ανάγκες πολλών βαλκανικών χωρών, χωρών της ανατολικής Ευρώπης, γιατί όχι και της Ουκρανίας».

  • Ο δε Ζελένσκι έκανε σαφές ότι παρουσίασε τις ανάγκες του σε πολεμικό υλικό και υποστήριξη τονίζοντας ότι χρειάζεται την «υποστήριξη» της Ελλάδας στην «προετοιμασία» των Ουκρανών πιλότων να χειριστούν ΝΑΤΟικά F16 κατα της Ρωσίας, εκφράζοντας μάλιστα δημόσια τις ευχαριστίες του στον Μητσοτάκη για την πρόταση που όπως είπε του έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι τα αρμόδια επιτελεία των δυο μερών θα «συνεργαστούν» για τις «λεπτομέρειές» υλοποίησής της.

Βοήθεια ζήτησε και για την «άμυνα της παρευξείνιας περιοχής». Θυμίζουμε, τον Απρίλη, στην επίσκεψή του στην Αθήνα, ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ολ. Ρέζνικοφ δήλωνε βέβαιος ότι και αφού κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και τις διμερείς πλατφόρμες, και ειδικά τη διαδικασία αποναρκοθέτησης, καθώς έχετε μεγάλη εμπειρία, ειδικά στη θάλασσα (...) και προσβλέπουμε σε αυτήν τη συνεργασία, θέλουμε τη στήριξή σας για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του ουκρανικού Ναυτικού, ξεκινώντας από τη διαδικασία αποναρκοθέτησης», επικαλούμενος την ανάγκη «εδραίωσης του καθεστώτος ασφαλείας στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, καθώς άπτεται της ελεύθερης ναυσιπλοΐας».

Μια τοποθέτηση που συνεπάγεται ανάπτυξη μονάδων του στόλου και προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού μια ανάσα από τις ρωσικές βάσεις στην περιοχή.

Με στόχο τη βαθύτερη εμπλοκή και η συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια

Πηγή: Eurokinissi

Σε ό,τι αφορά την άτυπη συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, «για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής» με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων και τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης», εκτός του Ζελένσκι συμμετείχαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, η Πρόεδρος της Μολδαβίας, Μ. Σάντου, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Τζ. Μιλάτοβιτς, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Ιον - Μαρσέλ Τσολάκου, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Α. Κούρτι, η πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μπ. Κρίστο, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντ. Κοβάτσεφσκι, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ν. Ντένκοβ, και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Α. Πλένκοβιτς. Δεν προσκλήθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Ε. Ράμα, λόγω των γεγονότων με τον Φρ. Μπελέρι.

Προηγούμενα, ο Μητσοτάκης πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους καλεσμένους του από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Ρουμανία και την Κροατία. Με τον Βόσνιο διαβεβαίωσε για την «υποστήριξη της Ελλάδας στα επόμενα βήματα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης προς την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Με τον Ρουμάνο συζήτησαν τις «προοπτικές των διμερών σχέσεων με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία».

Στη συνάντηση, δε, με τον Κροάτη πρωθυπουργό, αυτός φέρεται να εξέφρασε στον Ελληνα πρωθυπουργό τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του φιλάθλου στη Νέα Φιλαδέλφεια και την «εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη». 

Σχετικά με το ζήτημα της «προσωρινής» κράτησης Κροατών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν «να βρίσκονται σε επικοινωνία για σχετική ενημέρωση».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.