Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Ψήφος αποδήμων: Μνημείο ψηφοθηρίας και καιροσκοπισμού με πλήρη αλλοίωση του εκλογικού σώματος — ΚΚΕ: Η βιασύνη της κυβέρνησης ίσως υπηρετεί και άλλους στόχους — Γιάννης Γκιόκας: Οι απόδημοι αντιμετωπίζονται σαν «κουκιά» — Υπεκφυγές, υποκρισία και ψέματα (2 VIDEO)

Μνημείο ψηφοθηρίας και καιροσκοπισμού που ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο από χτες συζητιέται στη Βουλή για να ψηφιστεί τη Δευτέρα.

Το νομοσχέδιο οδηγεί σε πλήρη αλλοίωση του εκλογικού σώματος, αφού καταργεί κάθε κριτήριο που ίσχυε έως σήμερα ώστε να αποδεικνύεται ο οικονομικός, κοινωνικός δεσμός των εκλογέων με την Ελλάδα, ανοίγει τον δρόμο για δυνητικά ανυπολόγιστη διεύρυνση των εκλογικών καταλόγων με την άμεση παρέμβαση διαφόρων λόμπι του εξωτερικού.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η βιασύνη της κυβέρνησης για την «ψήφο των αποδήμων» ίσως υπηρετεί κι άλλους στόχους

Σε σχόλιό του σχετικά με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Η βιασύνη της κυβέρνησης της ΝΔ να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το λεγόμενο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, αίροντας κάθε περιορισμό και εντάσσοντας σε αυτό ακόμη και ψηφοφόρους που δεν έχουν κανένα οικονομικό και κοινωνικό δεσμό με την Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν υφίστανται καμία απολύτως συνέπεια από την όποια πολιτική τους επιλογή, πέρα από κίνηση ψηφοθηρική, ίσως υπηρετεί κι άλλους στόχους.

Ίσως συνδέεται και με την άλλη βιασύνη της, δηλαδή τον σχεδιασμό να προχωρήσει τις επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά με αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία, αναζητώντας πολιτικές εφεδρείες και παίζοντας απαράδεκτα παιχνίδια στις πλάτες και των ομογενών».

902, Τρίτη 18/07/2023 - 12:09

 

Η βιασύνη της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα τέτοιο εκλογικό σώμα, ψηφοθηρώντας χυδαία με τους αποδήμους, δημιουργεί αυτονόητα πολύ μεγάλα ερωτήματα, την ώρα που μπροστά βρίσκονται μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως π.χ. οι προαναγγελλόμενες «υποχωρήσεις» στα Ελληνοτουρκικά για να «τρέξουν» οι ΝΑΤΟικές διευθετήσεις και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης.

Αλλά τι σημαίνει κατάργηση των κριτηρίων και ασφαλιστικών δικλίδων; Σημαίνει ότι στην πραγματικότητα τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα επηρεάζει, αν όχι θα διαμορφώνει κιόλας, ένα εκλογικό σώμα το οποίο όχι μόνο δεν θα έχει ουσιαστικούς δεσμούς με τη χώρα, γνώση των κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων, αλλά δεν θα υφίσταται και καμία από τις συνέπειες των όποιων πολιτικών επιλογών του.

Για παράδειγμα, κάποιος από τις ΗΠΑ θα μπορεί με την ψήφο του να στηρίζει την κατάργηση του 8ωρου και την παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας» των εργαζομένων, ή την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, παρότι ο ίδιος ούτε θα δουλέψει ούτε θα συνταξιοδοτηθεί ποτέ εδώ.

Θα «αποφασίζει» π.χ. για την πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, παρότι ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος δικός του θα πάει ποτέ σε σχολείο ή σε νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Κάποιος από την Αυστραλία θα στηρίζει με την ψήφο του αύξηση των φόρων που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που ζουν στην Ελλάδα.

Από τον Καναδά να καθορίζει με την ψήφο του τον ρόλο της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, τη συμμετοχή σε επεμβάσεις και πολέμους, τα επικίνδυνα ΝΑΤΟικής έμπνευσης παζάρια για κυριαρχικά δικαιώματα παρότι δεν έχει ο ίδιος καμιά εμπλοκή σε όλα αυτά.

Αυτό το έκτρωμα ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση από κοινού με ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, «Νίκη» και το φασιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιατών», οι οποίοι ως «λαγοί» υπερθεματίζουν ήδη και για το επόμενο βήμα, της «επιστολικής ψήφου», για να είναι «από χέρι» μεγαλύτερα η αλλοίωση, ο ασφυκτικός έλεγχος, οι παρεμβάσεις στην ψήφο.

«Δίνουμε φωνή στους Έλληνες του εξωτερικού», λέει η κυβέρνηση.

Ποιοι τα λένε αυτά;

Εκείνοι που με την πολιτική τους τους οδήγησαν εκτός συνόρων, σε αναζήτηση δουλειάς, εκπαίδευσης και μιας καλύτερης τύχης. Εκείνοι που παραμένουν σταθερά «κουφοί» στη φωνή που έχουν οι ομογενείς και ακούγεται μέσα από τους συλλόγους και τους φορείς τους, για τα μεγάλα και χρόνια προβλήματά τους, όπως αυτά της ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης που υποβαθμίζεται διαρκώς.

«Δεν δίνουμε κάποιο καινούργιο δικαίωμα, απλά διευκολύνουμε όσους είναι γραμμένοι στους καταλόγους να ψηφίσουν», λέει η κυβερνητική προπαγάνδα.

Ένα ψέμα ολκής, γιατί με βάση το αντιδραστικό «δίκαιο του αίματος», στο οποίο στηρίζεται το νομοσχέδιο, ο Έλληνας πολίτης δεν προσδιορίζεται από τους κοινωνικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα, αλλά από τα γονίδιά του και άρα κάποιος με πρόγονο ομογενή ή με ελληνική ιθαγένεια, θα μπορεί οποτεδήποτε να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους!

Ακόμη δηλαδή και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα μπορεί να ψηφίσει επειδή είναι... ελληνικής καταγωγής!

Και βέβαια η υποκρισία περί «διευκόλυνσης» περισσεύει, την ώρα που η κυβέρνηση αρνήθηκε να πάρει οποιοδήποτε μέτρο όπως αυτά που πρότεινε το ΚΚΕ για τη διευκόλυνση των εκλογέων που δούλευαν σεζόν στα νησιά, των στρατευμένων και στρατιωτικών, των φοιτητών.

Ενώ, καλλιεργώντας κλίμα περί «ανυπέρβλητων εμποδίων», όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο για την εγγραφή των αποδήμων στους καταλόγους αλλά έβαλε και εμπόδια συγκροτώντας τμήματα ακόμα και... δυο χώρες παραπέρα από εκεί που υπήρχαν δηλώσεις.

Ψέμα είναι και ότι τάχα «παίρνουν υπόψη τη διεθνή πείρα» και κάνουν «ό,τι γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου».

Σε καμία χώρα του κόσμου δεν γίνονται όσα φέρνει το νομοσχέδιο.

Για παράδειγμα, σε Ισραήλ και Ιρλανδία, δυο χώρες με εξίσου μεγάλη διασπορά, δεν επιτρέπεται καν η ψήφος στους κατοίκους εξωτερικού, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις υπηρετούντων στο εξωτερικό (Ενοπλες Δυνάμεις, διπλωματικές αποστολές κ.λπ.).

Επίσης, σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ η ψήφος των αποδήμων επιτρέπεται κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και χρονικούς περιορισμούς.

Απέναντι στα επικίνδυνα παιχνίδια κυβέρνησης και λοιπών «προθύμων» στέκεται ξανά το ΚΚΕ, που με τη σταθερή, ξεκάθαρη και από θέση αρχών στάση του, που γνωρίζουν και αναγνωρίζουν οι απόδημοι τιμώντας το Κόμμα με διπλάσιο από το πανελλαδικό ποσοστό του στις πρόσφατες εκλογές, πρωταγωνιστεί και σ' αυτήν τη μάχη, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να μην περάσει το σχέδιο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.

Ριζοσπάστης - Η Άποψή μας, 22/7/2023

*

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ


Γ. Γκιόκας: Μνημείο υποκρισίας, τυχοδιωκτισμού, ψηφοθηρίας και ψεμάτων, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους απόδημους σαν «κουκιά» με ψηφοθηρική λογική

Μνημείο υποκρισίας, τυχοδιωκτισμού, ψηφοθηρίας και ψεμάτων, χαρακτήρισε ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και την άλλη εβδομάδα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια. 

Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγει πάρα πολύ επικίνδυνους δρόμους για την αλλοίωση του εκλογικού σώματος, αλλά και τελικά του εκλογικού αποτελέσματος, αφού καταργώντας κάθε κριτήριο που ίσχυε μέχρι σήμερα, με βάση το νόμο του 2019, δίνει τη δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα εκλογικό σώμα, δυνητικά τεράστιο και ανυπολόγιστο που θα περιλαμβάνει ψηφοφόρους χωρίς κανέναν οικονομικό και κοινωνικό δεσμό με την Ελλάδα, θα περιλαμβάνει ψηφοφόρους που έρχονται ενδεχομένως μόνο για διακοπές στη χώρα, που θα συμμετέχουν στις εκλογές με κριτήριο τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες των χωρών όπου κατοικούν και το κυριότερο δεν θα υφίστανται καμία συνέπεια από την όποια πολιτική τους επιλογή. 

Με άλλα λόγια, συνέχισε ο Γ. Γκιόκας, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν το νομοσχέδιο πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα συνδιαμορφώνουν ψηφοφόροι που δεν εργάζονται στην Ελλάδα το είδος των εργασιακών σχέσεων (αν ισχύει 8ωρο ή 10ωρο), θα συνδιαμορφώνουν το ύψος της σύνταξης που θα παίρνουν οι συνταξιούχοι, χωρίς οι ίδιοι να λαμβάνουν σύνταξη, θα συνδιαμορφώνουν τι σχολεία και τι νοσοκομεία θα έχουμε στην Ελλάδα, όταν οι ίδιοι δεν θα επισκεφτούν ποτέ αυτά τα σχολεία και τα νοσοκομεία αυτά, θα συνδιαμορφώνουν τι φορολογία θα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες χωρίς αυτοί να πληρώνουν ποτέ, θα συνδιαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική που θα εφαρμόζεται, όταν δεν θα κληθούν οι ίδιοι να υπερασπιστούν τα σύνορα.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους και το ΚΚΕ θα το καταψηφίσει, υπογράμμισε ο Γ. Γκιόκας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση παραχωρεί δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς καμία απολύτως υποχρέωση, με βάση και την αστική λογική της ενεργητικής σχέσης δικαιώματος και υποχρέωσης.  

Υπεκφυγές, υποκρισία και ψέματα από την κυβέρνηση

Ο Γ. Γκιόκας κατέρριψε ένα προς ένα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι τελικά στην κριτική αυτή απαντά με υπεκφυγές, περίσσευμα υποκρισίας και ψέματα.

Όσον αφορά την υποκρισία, επισήμανε ότι διαφαίνεται στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με το νομοσχέδιο δείχνει σεβασμό και δίνει φωνή στους απόδημους, όταν η δική της πολιτική, σε συνέχεια και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έδιωξε την περίοδο της κρίσης χιλιάδες Έλληνες στο εξωτερικό, όπου μάλιστα αντιμετωπίζουν μία σειρά προβλήματα με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, το προσωπικό των πρεσβειών και προξενεία.  Οι απόδημοι έχουν φωνή, με συλλόγους, επιτροπές, λέσχες που φωνάζουν εδώ και χρόνια για τα προβλήματά τους, αλλά δεν τους ακούτε, γιατί τους αντιμετωπίζετε ως «κουκιά», επισήμανε χαρακτηριστικά. 

Ως δεύτερο παράδειγμα της υποκρισίας της κυβέρνησης ο Γ. Γκιόκας έφερε τον ισχυρισμό της, ότι διευκολύνει όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, δεν λέει όμως ότι σύμφωνα με το δίκαιο του αίματος που ισχύει στη χώρα μας για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, ο Έλληνας υπήκοος προσδιορίζεται από τα γονίδια του, και αυτοί οι εγγεγραμμένοι τελικά, μπορούν να διευρυνθούν σε απροσδιόριστο αριθμό. Σήμερα οι εγγεγραμμένοι είναι περίπου 800 χιλιάδες, όμως με το υφιστάμενο δίκαιο της ιθαγένειας και το δίκαιο του αίματος, αυτός ο αριθμός μπορεί να πάει 2 ή και 3 εκατομμύρια.

Με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης και «με όσα είναι αναρτημένα στο υπ. Εσωτερικών, κάποιος με πρόγονο που ήταν ομογενής ή με πρόγονο που είχε την ελληνική ιθαγένεια, μπορεί οποτεδήποτε να κάνει αίτηση για να γίνει Έλληνας πολίτης και αυτόματα να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, κάτι που ισχύει μόνο στην Ελλάδα, αρκεί να περιμένει έναν χρόνο. Ακόμη δηλαδή και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα μπορεί να ψηφίσει επειδή είναι ελληνικής καταγωγής!» επισήμανε χαρακτηριστικά. 

Το γεγονός αυτό ανοίγει επικίνδυνους δρόμους, διευρύνεται ανυπολόγιστα το εκλογικό Σώμα και διαμορφώνονται προϋποθέσεις για καταλυτική αλλοίωση του και για ανοιχτή επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν βάζει κανένα όριο στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και άρα την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν τη δυνατότητα αυτή, μετανάστες τρίτης ή και τέταρτης γενιάς που δεν έχουν καμία επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. 

Τέλος, σημείωσε πως η υποκρισία της κυβέρνησης αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι ενώ ισχυρίζεται πως διευκολύνει τη συμμετοχή των εκλογέων, την ίδια ώρα αρνείται πεισματικά τα αιτήματα του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων για τη λήψη μέτρων ώστε στις εκλογές να μπορούν να ψηφίζουν άνθρωποι που μετακινούνται από τον τόπο διαμονής τους και πάνε για δουλειά, όπως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ή για ανθρώπους που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να μεταβούν στον τόπο που είναι εγγεγραμμένοι.  

Απέναντι στην άθλια υποκρισία και τα πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης, η θέση του ΚΚΕ είναι σταθερή, ξεκάθαρη και θέση αρχών, γεγονός που αποδείχθηκε και στο αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, όπου το ποσοστό του ΚΚΕ στους απόδημους ήταν περίπου το διπλάσιο των ψήφων από αυτό που πήρε εντός της επικράτειας.

Καταλήγοντας κατήγγειλε την κυβέρνηση που υπονόμευσε τα κριτήρια του προηγούμενου νόμου ενώ αποκάλυψε τα ψέματά της όσον αφορά τις συναφείς πρακτικές άλλων χωρών, τις οποίες ενώ επικαλείται στην αιτιολογική έκθεση, δεν τις έχει λάβει υπόψη της! Έφερε ως παράδειγμα τη διεθνή εμπειρία, όπως η Γερμανία που θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τους αποδήμους της, ενώ το Ισραήλ και η Ιρλανδία δεν δίνουν καθόλου τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές των δικών τους αποδήμων. 

902

*

Γ. Γκιόκας: Κίνδυνος οι εκλογές να επηρεάζονται από απόδημους, που δεν έχουν επαφή με τη χώρα

Παρασκευή 21/07/2023 - 15:01

Συνεχίζεται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο την άλλη εβδομάδα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Στη σημερινή του τοποθέτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, είπε ότι το ΚΚΕ δεν πήρε απαντήσεις στα ζητήματα που έθεσε και στη χθεσινή συνεδρίαση, όπως ότι δεν νοείται να δίνεται ένα δικαίωμα χωρίς καμία υποχρέωση και το γεγονός ότι ψηφοφόροι θα κάνουν μία πολιτική επιλογή χωρίς απολύτως καμία συνέπεια στους ίδιους. Στάθηκε επίσης στο ότι η ψήφος συνδέεται με το δίκαιο του «αίματος» που ισχύει στην Ελλάδα και δίνει τη δυνατότητα απροσδιόριστης διεύρυνσης των εκλογικών καταλόγων.

Αναφέρθηκε επίσης στη λεγόμενη διεθνή πρακτική, φέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα από άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστραλία, όπου υπάρχουν αυστηρά κριτήρια.

Μίλησε επίσης για τον κίνδυνο οι εκλογές να επηρεάζονται από απόδημους, που έχουν χάσει την επαφή με την χώρα και είναι ευάλωτοι σε οργανωμένα συμφέροντα που θέλουν να επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία.

Σημείωσε πως δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση αρνείται όλα αυτά καθώς είπε πως «ίσως ισχύει το νέο δόγμα» που ανέπτυξε ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Σκάι ότι τα ζητήματα κυριαρχίας είναι σχετικά λέγοντας ότι «υπάρχει μια σχετική έννοια περί κυριαρχίας», ενόψει διάφορων διευθετήσεων που προωθούνται σε μια σειρά μέτωπα.

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν είναι ικανοποιημένο για το μικρό αριθμό όσων γράφτηκαν για να ψηφίσουν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι αιτίες δεν έχουν να κάνουν με την ύπαρξη των κριτηρίων, που πρέπει να υπάρχουν. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ευρωεκλογών, όπου δεν υπάρχει περιορισμός κι όμως μόλις 15 χιλιάδες ψήφισαν την ελληνική λίστα, ενώ η πλειοψηφία επέλεξε να ψηφίσει τη λίστα της χώρας όπου ζουν. 

Καταλήγοντας ο Γ. Γκιόκας είπε ότι το ΚΚΕ θα εξηγήσει στην ολομέλεια της Βουλής αλλά και στη συζήτηση με τον λαό, το τι προσπαθεί να καταφέρει η κυβέρνηση και συνοδοιπόροι της, τα ακροδεξιά κόμματα, με αυτό το νομοσχέδιο.

902

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.